Przykładowy jadłospis na tydzień
Przykładowa lista posiłków na cały tydzień.
Dzień 1.
Śniadanie: pełnoziarniste tosty z masełkiem z awokado i pomidorkami koktajlowymi, orzechy włoskie (jako dodatek do tostów).
Śniadanie II: koktajl owocowy na mleku migdałowym z dodatkiem nasion chia.
Obiad: łosoś pieczony z warzywami podany z ryżem brązowym.
Kolacja: zupa krem z marchewki.
Dzień 2.
Śniadanie: sałatka warzywna z jajkiem.
Śniadanie II: owsianka na jogurcie naturalnym z dodatkiem mandarynek i migdałów.
Obiad: pieczona pierś z indyka bez skóry, surówka z czerwonej kapusty, kasza pęczak.
Kolacja: pełnoziarniste tosty z pastą z cukinii i nasion słonecznika.
Dzień 3.
Śniadanie: jaglanka na mleku migdałowym z kawałkami jabłka, cynamonem i orzechami włoskimi.
Śniadanie II: sałatka owocowa z nasionami chia, otrębami i płatkami owsianymi.
Obiad: leczo z ciecierzycy podane z kaszą gryczaną niepaloną.
Kolacja: cukinia nadziewana farszem z ryżu brązowego, oliwek i suszonych pomidorów.
Dzień 4.
Śniadanie: omlet z kawałkami papryki, szpinakiem i siemieniem lnianym.
Śniadanie II: owsianka na jogurcie kokosowym z kiwi i nasionami chia.
Obiad: kotleciki z kaszy gryczanej, surówka z rzodkiewki i pieczone bataty.
Kolacja: zupa krem z brokuła.
Dzień 5.
Śniadanie: pełnoziarniste pieczywo z domowym twarożkiem z dodatkiem oleju lnianego i warzyw.
Śniadanie II: smoothie z bananem i natką pietruszki, migdały (jako dodatek do smoothie).
Obiad: potrawka z piersi indyka i cukinii podana z kaszą pęczak.
Kolacja: sałatka warzywna z dodatkiem awokado i nasion słonecznika.
Dzień 6.
Śniadanie: owsianka na ulubionym mleku roślinnym z dodatkiem musu truskawkowego i orzechów laskowych.
Śniadanie II: sałatka z granatem, pomarańczą, rukolą i nasionami chia.
Obiad: dorsz duszony z warzywami podany z ryżem brązowym.
Kolacja: pełnoziarniste pieczywo z pastą z bakłażana i papryki.
Dzień 7.
Śniadanie: sałatka z rzodkiewką, kiełkami, jajkiem i nasionami słonecznika.
Śniadanie II: koktajl na mleku migdałowym z gruszką i cynamonem, orzechy laskowe (jako dodatek do koktajlu).
Obiad: leczo z ciecierzycą podane z kaszą gryczaną niepaloną.
Kolacja: pełnoziarniste pieczywo z domowym twarożkiem z dodatkiem oleju lnianego i warzyw.