Jak stosować oxymel? Jaki jest jego smak? Jakie są korzyści ze spożywania oxymelu? Oxymel z miodem czy z syropem z agawy? Octowy macerat wymieniany był jak lek już w renesansowych farmakopeach. Obecnie wraca do łask. Nie mogło zabraknąć go wśród naturalnie wzmacniających produktów Olini, tym bardziej że w rodzinnej olejarni, tradycyjnymi metodami wytwarzamy pyszny, żywy ocet jabłkowy. Zobaczcie, w jaki sposób oxymel może pomóc Wam zwalczyć sezonowe przeziębienia, katary i chrypki.
Oxymel (Ognisty Cydr) - korzyści z jego spożywania
Do stworzenia ognistej receptury wykorzystujemy żywy, niepasteryzowany ocet jabłkowy Olini, kilka ząbków czosnku, cebulę, korzenie imbiru i chrzanu oraz pieprz cayenne. Na liście składników znajdują się wyłącznie naturalne produkty, które łączy potwierdzone badaniami działanie antybakteryjne. Dzięki nim oxymel (oksymel) silnie rozgrzewa, odkaża, reguluje trawienie. Ci, którzy w sezonie jesienno-zimowym piją go codziennie, nie skarżą się na katary i bóle gardła. Infekcje gaszą bowiem w zarodku.
- Ocet jabłkowy — odkaża i wspiera trawienie
- Czosnek — wzmacnia, zwalcza bakterie i wirusy. Może poprawiać krążenie i pracę serca. Badania naukowe potwierdzają jego wpływ na skrócenie okresu choroby.
- Cebula — sekretny składnik skutecznego syropu na kaszel polecanego przez nasze babcie. Działa silnie antybakteryjnie.
- Chrzan — Wspiera trawienie, działa antyseptycznie. Jest nieoceniony w uczuciu nadmiernej sytości.
- Pieprz cayenne — zawarta w nim kapsaicyna rozgrzewa organizm, reguluje trawienie, przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu
Całość słodzimy syropem z agawy, dzięki czemu po oxymel Olini mogą sięgać także weganie (oxymel Olini to nie typowy oxymel z miodem!).
Zawsze zachęcamy Was do wzmacniania układu odpornościowego na co dzień — poprzez zdrową dietę i systematyczne wspieranie się naturalnymi produktami. Oksymel to przystępny sposób, by dostarczyć organizmowi cennych i potrzebnych składników z octu jabłkowego, warzyw cebulowych i korzeni, przypraw oraz ziół. Nie sposób pozyskać je z innego źródła.
ZOBACZ TAKŻE: Oxymel (oksymel) - właściwości i działanie ognistego cydru
Oxymel i jego dawkowanie (ile pić i jak stosować?)
Jak smakuje oxymel? To totalne zaskoczenie dla kubków smakowych. Zupełnie nowa energia. Rzecz zaskakująca swoim ostrym, zdecydowanym smakiem. Niektórzy mówią, że za pierwszym razem wszystkie włosy na głowie stają dęba! To niezwykłe doświadczenie, do którego chce się wracać!
Oxymel - dawkowanie dla dzieci
- Oxymel bywa podawany dzieciom w wieku od 24 miesiąca życia.
- Jeśli zdecydujecie się wprowadzać oxymel, róbcie to powoli, rozcieńczajcie i stosujcie niewielkie ilości np. 3 x pół łyżeczki (w chorobie).
- Wśród dzieci nie brakuje miłośników oxymelu!
- Podanie oxymelu dziecku, kobiecie w ciąży czy karmiącej piersią, zawsze konsultujcie z lekarzem.
Oxymel - dawkowanie u dorosłych
- Sposób pierwszy: 1 łyżka stołowa przed trzema głównymi posiłkami w ciągu dnia. Możecie zacząć od jednej łyżki podawanej tuż przed śniadaniem.
- Sposób drugi: 45 ml płynu ognistego cydru wypijane rano i wieczorem - najlepiej przed śniadaniem i kolacją.
- 2 x 3 łyżki w trakcie infekcji
Oxymel - stosowanie
- Oxymel na kaszel — warto włączyć go lub zwiększyć dawkę z jednej do pełnych trzech (3 x łyżka) lub dwóch porcji (2 x 45 ml) kiedy pojawia się pierwsze pokasływanie.
- Oxymel na przeziębienie — regularne stosowanie w przeziębieniu (minimum 2 x dziennie) może skrócić i złagodzić jego przebieg.
- Oxymel na odchudzanie i problemy trawienne — składniki oxymelu rozgrzewają ciało, tym samym przyspieszają metabolizm.
- Oxymel na problemy z krążeniem krwi — w rozgrzanym ciele krew krąży szybciej.
- Oxymel na wzmacnianie odporności — codzienne wspomaganie się mocą zawartą w oxymelach (już od jednej porcji dziennie) pozwala dorosłym chorować rzadziej i krócej.
- Oxymel na przewlekłe problemy z zatokami — jeden łyk potrafi pomóc odetkać niedrożny nos.
Oxymel - jak pić Ognisty Cydr?
Jak stosować oxymel?
- Trzeba znaleźć własny, ulubiony sposób.
Oxymel - jak stosować?
- Regularnie (dorośli) — podając od jednej do trzech porcji każdego dnia.
- Wspomagająco w chorobie — w dwóch porcjach po 45 ml lub trzech po 15 ml
- Po konsultacji z lekarzem
Oxymel jak pić?
- Oxymel z łyżeczki — szybka metoda zapewniająca łatwość regularnego podawania
- Pikantna herbatka — oxymel 45 ml + 250 ml ciepłej (nie gorącej!) wody lub ziół (na przeziębienie lipa, czarny bez, rumianek, róża, malina / na trawienie mięta, koper włoski, melisa, senes)
- Oxymel aronia — smak aronii, malin, czarnego bzu bardzo pasuje do oxymelu i jest świetnym sposobem, by przygotować smaczną, słodko ostrą miksturę. Do porcji oxymelu lub pikantnej herbatki możesz dodać porcję ulubionego syropu owocowego
- Sos sałatkowy (dressing z oxymelem) — pikantny dressing na bazie oksymelu i oliwy z oliwek, świetnie sprawdza się do letnich sałatek. Jak go przygotować? oksymel i oliwę z oliwek łączymy w stosunku 1:1, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną musztardy Dijon. Gotowe!
- Oxymel marynata — by zmiękczyć mięso, nadać smaku warzywom na grilla czy zamarynować tofu… oxymel przydaje się w kuchni także do marynowania — w czystej postaci lub z dodatkiem odrobiny ulubionej musztardy.
- Oxymel z miodem — miód pszczeli to świetna alternatywa dla cukru, znana ze wzmacniających odporność właściwości. Jeśli więc w waszej codziennej porcji oxymelu potrzebne jest więcej słodyczy, dodajcie do niego łyżeczkę miodu.
Kiedy pić Ognisty Cydr i jaki wybrać?
Mówi się, że oxymel jest naturalnym probiotykiem. Wszystkie probiotyki najlepiej wchłaniają się na czczo, czy też przed posiłkiem, po dłuższej przerwie od jedzenia. To najlepsza pora, by zażyć oxymel. Podobnie, jeśli chodzi działanie pobudzające wytwarzanie soków trawiennych — lepiej, zadziałać przed śniadaniem, obiadem, kolacją.
Oxymel - jaki wybrać?
Przy wyborze oxymelu dla siebie i swojej rodziny, zwróćcie uwagę na jakość wykorzystanego octu. Do produkcji oxymelu wykorzystywany jest naturalny, żywy biologicznie ocet jabłkowy. Jest on przygotowywany naturalnymi sposobami, dzięki czemu pachnie owocowo, zachowuje pełnię wartościowych substancji, cały czas pracuje, jest bogaty w mikroelementy i minerały.
Oxymel powinien być produktem długo dojrzewającym. Nasz dojrzewa minimum 4 tygodnie. Informacje o dacie produkcji zawsze umieszczamy na etykiecie.
Oxymelu Olini nie kupicie w sklepie, ponieważ nie jest on przetrzymywany w sklepach i magazynowany. Mamy pełną kontrolę nad jego jakością i wysyłką. Chronimy jego właściwości i smak umieszczając ognisty cydr w ciemnym szkle i wysyłając do Was w specjalnym termosie.
Oxymel - stosowanie dla zdrowia
Natura przygotowała dla nas wiele skutecznych środków do walki o zdrowie i odporność. Wzmacniające maceraty, takie jak oxymel (oksymel) są jednym z najbardziej skutecznych. Odkrywanie ich siły i smaku jest ekscytującym doświadczeniem. Dowodem harmonijnego współistnienia człowieka z przyrodą. Wiemy, że przygotowanie własnego maceratu wymaga precyzji, cierpliwości i sprawdzonych receptur, dlatego dzielimy się z Wami naszym doświadczeniem dotyczącym produkcji elektryzujących świetnym smakiem oxymelów. Spróbujcie ich i cieszcie się zdrowiem przez cały rok!