Darmowa dostawa od 49 zł 🎅 6-11 grudnia
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 49,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
31-05-2021  |  Ula

Ocet jabłkowy właściwości i zastosowanie

0

Aż dwa lata! Tyle czasu trwa podwójna fermentacja, podczas które powstaje ocet jabłkowy Olini, czyli w 100% naturalnych, żywych produktów, powstałych z jednego składnika: pysznych polskich jabłek. To niezwykłe połączenie: wyjątkowych owoców, tradycyjnej receptury i naprawdę dużej ilości czasu. To sprawia, że ocet jabłkowy z naszej olejarni ma świetny smak, barwę, a przede wszystkim właściwości, których próżno szukać gdzie indziej. Ocet jabłkowy właściwości - od walki z przeziębieniem i infekcjami po kosmetykę i odchudzanie. Jest wiele powodów, by zaprosić octy Olini do rodzinnej spiżarni.

Spis treści:

  1. Jak powstaje i co zawiera naturalny Ocet jabłkowy?
  2. Ocet jabłkowy właściwości
  3. Ocet jabłkowy na odchudzanie
  4. Ocet jabłkowy na odporność
  5. Ocet jabłkowy na trawienie
  6. Ocet jabłkowy - zastosowanie
  7. Jak pić ocet jabłkowy?
  8. Ocet jabłkowy na piękne włosy
  9. Ocet jabłkowy przeciwwskazania (opinie lekarzy)
  10. Jak przechowywać ocet jabłkowy?

Jak powstaje i co zawiera naturalny Ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest w 100% naturalny. Powstaje w procesie fermentacji wyłącznie z jabłek. Bez wody i bez cukru, a przede wszystkim całkowicie bez jakiejkolwiek chemii - sztucznych barwników i konserwantów, przyspieszających fermentację siarczanów, to sprawia, że zachowuje pełnię właściwości octu jabłkowego.

W pierwszym etapie w procesie fermentacji z jabłek wytwarzany jest... cydr. Po pewnym czasie bakterie fermentacji octowej fermentują alkohol, w wyniku czego powstaje kwas octowy - główny składnik octu jabłkowego.

Naturalny ocet jabłkowy powstaje podczas dwuletniej, dwuetapowej fermentacji jabłek powstaje aromatyczny, pachnący jabłkami i żywy (aktywny biologicznie) ocet jabłkowy o kwasowości 5%.

Nie rozcieńczamy go, nie filtrujemy, nie poddajemy obróbce termicznej w celu pasteryzacji.

Z jakich jabłek powstaje ocet jabłkowy Olini?

„Jedno jabłko z wieczora i nie ma doktora”. To przysłowie, które bardzo słusznie sławi zalety najpopularniejszego owocu z polskich sadów.

W Olini zawsze czerpiemy z tego, co mamy lokalnie, blisko, od pokoleń, prosto z natury. Dlatego owoce, z których powstaje nasz rzemieślniczy ocet jabłkowy, pochodzą wyłącznie z zaprzyjaźnionych gospodarstw, od sadowników, do których mamy zaufanie, to gwarantuje, że powstanie najlepszy, domowy ocet jabłkowy.

Ocet owocowy, ocet jabłkowy, z jabłek rubin

W naszej olejarni fermentujemy kilka rodzajów jabłek. Ocet jabłkowy o czerwonej barwie powstaje wyłącznie z jabłek Rubin.

Ocet jabłkowy o jasnym kolorze to sfermentowane jabłka Golden z dodatkiem dwóch najstarszych polskich gatunków jabłek: Antonówki i Szarej Renety.

Znajdziesz u nas także ocet malinowo-jabłkowy, ze świeżych, całych malin i jabłek. Kwaskowo-słodki, mniej intensywny od octu z samych jabłek, o pięknej różowej barwie. Żywy, niepasteryzowany, ocet malinowy (właściwości i zastosowanie). Idealny do letnich, zimnych napojów. 

Oprócz octów jabłkowych znajdziesz u nas także octy owocowe. Każdy z nim różni się smakiem, razem tworzą idealne bazy pod zdrowe napoje na bazie octów owocowych, czy dressingi do sałatek. 

Co zawiera ocet jabłkowy?

Dzięki takiej formie fermentacji jabłek udaje nam się zachować pełnię naturalnych właściwości octu jabłkowego, zagwarantować wysoką zawartość witamin z grupy B oraz witamin A, E czy C, a także jabłkowych pektyn, flawonoidów, fosforu, wapnia i żelaza, zawartych w naszym occie jabłkowym.

Dzięki długiej fermentacji Ocet jabłkowy Olini obfituje w żywe kultury bakterii kwasu melkowego oraz cenne enzymy.

Wszystko to wpływa na pozytywne działanie octu jabłkowego na nasz organizm (poziom glukozy, poziom cholesterolu), skórę i włosy.

ZOBACZ TAKŻE: Octy owocowe Olini

Ocet jabłkowy - właściwości

Właściwości i działanie octu jabłkowego są wręcz niesamowite i były znane już w starożytności (około 5 tysięcy lat p.n.e.). W occie jabłkowym znajdziemy m.in. składniki mineralne (magnez, sód, potas, żelazo, wapń, krzem, fosfor), aminokwasy, polifenole, witaminy (głównie z grupy B), pektyny angażują enzymy trawienne!

Żywy ocet jabłkowy pachnie przepięknie (szczególnie ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu), znacznie intensywniej niż wyjałowione octy pasteryzowane, dostępne w sklepach. Jest to także zupełnie inne doznanie smakowe, któremu ze względu na właściwości zdrowotne - warto dać szanse:

  1. To właśnie z mocy polskich jabłek ocet jabłkowy Olini czerpie silne właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. 
  2. Octy powstające z identycznej, czystej receptury, były w przeszłości wykorzystywane jako środek do oczyszczania ran.
  3. Ze względu na te właściwości ocet jabłkowy polecany w walce z rozkręcającymi się infekcjami. Jest w stanie je odgonić lub skrócić ich czas do minimum.
  4. Codzienna suplementacja octem jabłkowym to także pomocne witaminowe wzmocnienie, nieocenione w okresach wczesnej wiosny i późnej jesieni, kiedy nasz organizm narażony jest wiele czynników atakujących odporność.
  5. Mówi się, że ocet jabłkowy wpływa na wolniejsze opróżnianie żołądka, a to ma wpływ na wolniejsze wchłanianie glukozy do tkanek.
  6. Mówiąc prościej: ocet jabłkowy poprawia funkcjonowanie gospodarki insulinowej, reguluje stężenie glukozy we krwi, powoduje uczucia sytości.
  7. Ocet jabłkowy wpływa pozytywnie na układ krążenia. Spożywanie octu jabłkowego może obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów.
  8. Mówi się także, że ocet jabłkowy przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i obniżenie masy ciała.

ZOBACZ TAKŻE: Ocet jabłkowy, na co pomaga?

Ocet jabłkowy na odporność

Mówi się, że ocet jabłkowy ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne.

Wiele osób, traktuje ocet z jabłek jako skuteczny środek na przeziębienie i wsparcie odporności. Można go użyć jako dodatek do syropów domowej roboty. Ocet jabłkowy to również probiotyk pochodzenia naturalnego. 

Ocet jabłkowy na trawienie

Według najnowszych badań dietetycy polecają również spożywanie octu jabłkowego przed posiłkiem lub w jego trakcie (w potrawie), czynność ta pozwala na zmniejszenie ilości wchłanianych węglowodanów.

Wielbiciele tego napoju cet jabłkowy pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Na przykład w sytuacji refluksu, czyli cofania się treści żołądkowych.

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Odchudzające działanie octu jabłkowego jest możliwe, dzięki obecności pektyn i flawonoidów, które intensywnie wspomagają metabolizm i obniżają poziom cholesterolu. Badania naukowe udowodniły, że ocet jabłkowy wspiera gospodarkę węglowodanową.

Spożywanie octu, powoduje, że żywe kultury bakterii i enzymy w nim zawarte odpowiadają za większe uczucie sytości, powstrzymują przed podjadaniem i regulują pracę układu pokarmowego i pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Dlatego zaleca się dodawanie octu jabłkowego do posiłków w celu wsparcia procesu trawienia.

ZOBACZ TAKŻE ocet jabłkowy na odchudzanie!

Jak pić ocet jabłkowy? Jak go jeść? Oto kilka najczęściej wykorzystywanych sposobów na picie octu jabłkowego:

  • woda z octem jabłkowym,
  • sałatkowy dresing octowy,
  • dodatek do past kanapkowych (np. hummus),
  • smoothie,
  • shake,
  • zupa zakwaszona octem tuż przed podaniem
  • marynata do mięsa lub ryby.

Oczywiście picie octu jabłkowego nie sprawi, że nagle zaczniecie magicznie chudnąć. Niemniej jednak woda z łyżką octu może okazać się naprawdę fajnym wsparciem. Wystarczy po posiłku wypić szklankę wody z octem jabłkowym i odrobiną miodu, by nie tylko pozbyć się nieprzyjemnego smaku i wspomóc trawienie.

Badania wskazują, że dodanie octu jabłkowego do śniadania, zmniejsza o 200 ilość spożytych kalorii w ciągu doby. Pamiętajcie jednak, że wszystko zależy od nawyków żywieniowych.

Ocet jabłkowy - zastosowanie

Naturalny ocet z jabłek ma bardzo szerokie zastosowanie w codziennym życiu. Jest dodatkiem do wielu potraw, a także jest doskonałym środkiem konserwującym. Co ciekawe coraz częściej stosuje się ocet jabłkowy na odchudzanie. Ponadto wykorzystuje się go jako środek czyszczący lub środek o zastosowaniu kosmetycznym.

Picie octu jabłkowego musi odbywać się według ściśle określonych proporcji. Polega to na piciu octu jabłkowego przez tydzień przed każdym posiłkiem. Następnie należy zrobić kilkutygodniową przerwę. Ocet jabłkowy należy spożywać w formie rozcieńczonej i z należytym umiarem. Spowodowane jest to faktem, że ocet jabłkowy nierozcieńczony może drażnić śluzówkę naszego żołądka.

Jak pić ocet jabłkowy?

Żywy ocet jabłkowy najlepiej pić rano. Ocet jabłkowy spożywany jest zawsze rozcienczony - jako roztwór octu i płynu: szklankę wody lub soku czy schłodzonej zielonej herbaty, a także dodatek do sosów sałatkowych.

Zalecana terapeutyczna porcja to ok. 2 łyżki octu jabłkowego dziennie, rozpuszczone w szklance wody.

Picie wody z octem jabłkowym najlepiej zacząć jeszcze przed śniadaniem - około 20 minut przed pierwszym posiłkiem.

Takie stosowanie octu jabłkowego pozytywnie wpływa na PH organizmu, ogranicza apetyt w ciągu dnia, reguluje cholesterol i cukier, wzmacnia odporność, obniża poziom glukozy we krwi. Potwierdziło to już wiele badań naukowych, poruszających właściwości octu jabłkowego i sposoby jego stosowania.

Oto przykładowe receptury wykorzystujący ocet jabłkowy na odchudzanie i wzmocnienie organizmu:

  • woda z octem jabłkowym: szklanka letniej wody + 2 łyżki octu jabłkowego + miód do smaku
  • cynamonowa woda z octem jabłkowym: szklanka letniej wody + 2 łyżki octu jabłkowego + miód, pieprz, cynamon
  • wzmocniony octem sok: Szklanka soku + 2 łyżki octu jabłkowego
  • octowa herbatka: Szklanka zielonej herbaty + 2 łyżki octu jabłkowego + miód i kurkuma.

To co? Jutro rano wypijacie szklankę z łyżką octu jabłkowego przed śniadaniem?

Ocet jabłkowy na piękne włosy

Ocet jabłkowy na włosy? Tak! Coraz bardziej popularne jest kosmetyczne przeznaczenie octu jabłkowego do płukania włosów i skóry głowy.

Ocet jabłkowy domyka łuskę włosa, reguluje wydzielanie sebum, likwiduje łupież i swędzenie - prawdziwą zmorę osób cierpiących na ŁZS.

By przygotować sporą porcję płukanki, wystarczy zaledwie jedna łyżka octu. Takie zewnętrzne zastosowanie octu jabłkowego to świetna recepta na zdrową skórę głowy, a co za tym idzie szybszy wzrost włosów, które na całej długości stają się bardziej miękkie, błyszczące, nie plączą się.

Octowa płukanka ratuje włosy także przed zgubnymi skutkami posiadania twardej wody. Jeśli chcesz stosować ocet jabłkowy zewnętrznie, pamiętaj, by wybrać ocet jabłkowy żywy, niefiltrowany i niepasteryzowany.

Rozcieńczony ocet jabłkowy, jako płukanka do włosów:

  • 1 łyżka octu
  • 1 l wody
  • 3 do 5 minut na włosach i skalpie.

Płukankę należy stosować jako ostatni etap pielęgnacji (po myciu i odżywieniu). Najlepiej rozpylić płukankę za pomocą atomizera. Nie spłukiwać. Stosować nie częściej niż raz w tygodniu i obserwować włosy, zwłaszcza jeśli mają tendencję do przesuszania.

Szukasz sposobu na piękne włosy? Sprawdź Olejowanie włosów z Olini, gdzie także polecamy ocet jabłkowy na włosy.

Ocet jabłkowy przeciwwskazania i opinie lekarzy

Ocet jabłkowy nie jest produktem dla każdego...

Ocet jabłkowy - opinie lekarzy na temat octu jabłkowego nie są jednoznaczne, najczęściej medycy zalecają ostrożność, szczególnie, że nie ma rzetelnych badań na temat interakcji octu jabłkowego z lekami takimi jakinsulina, dioksyny, leki moczopędne czy przeciwcukrzycowe, dlatego według opinii lekarzy ocet jabłkowy nie zaleca się osobom, które przyjmują leki na stałe.

Ocet jabłkowy nie jest zalecany kobietom w ciąży oraz osobom z problemami żołądkowymi czy problemami z wątrobą. Stosować ocet jabłkowy nie powinny także osoby, które mają nadwrażliwe zęby, ocet jabłkowy (szczególnie nierozcieńczony) może uszkodzić szkliwo

Raczej unikajcie picia nierozcieńczonego octu jabłkowego, ze względu na jego kwaśny odczyn, który może podrażnić przełyk i jamę ustną. W takiej formie nie powinno się go stosować także na skórę - może spowodować podrażnienie. 

Jak przechowywać ocet jabłkowy?

Żywy i niepasteryzowany ocet jabłkowy wymaga przechowywania w chłodnym, suchym pomieszczeniu.

Nie bez powodu także zamykamy nasz ocet jabłkowy w butelce z ciemnego szkła. Chroni ona ocet przed wszelkimi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak działanie promieni światła słonecznego i pozwala na dłuższe stosowanie octu jabłkowego.

ZOBACZ TAKŻE: Najczęstsze pytania o ocet jabłkowy

Dobrze przechowywany i traktowany ocet jabłkowy z pewnością mocno odwdzięczy się Waszemu ciału, zdrowiu i urodzie.

Na zdrowie!

Komentarze do wpisu (0)

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

732 080 803
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium