Rodzinna Olejarnia Olini.pl
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
09-02-2021  |  Ula

Ocet jabłkowy - właściwości i zastosowanie

Aż dwa lata! Tyle czasu trwa podwójna fermentacja, podczas które powstaje ocet jabłkowy Olini, czyli w 100% naturalnych, żywych produktów, powstałych z jednego składnika: pysznych polskich jabłek. To niezwykłe połączenie: wyjątkowych owoców, tradycyjnej receptury i naprawdę dużej ilości czasu. To sprawia, że ocet jabłkowy z naszej olejarni ma świetny smak, barwę, a przede wszystkim właściwości, których próżno szukać gdzie indziej. Ocet jabłkowy właściwości - od walki z przeziębieniem i infekcjami po kosmetykę i odchudzanie. Jest wiele powodów, by zaprosić octy Olini do rodzinnej spiżarni.

Spis treści:

  1. Jak powstaje Ocet jabłkowy?
  2. Co zawiera ocet jabłkowy?
  3. Z jakich jabłek powstaje ocet jabłkowy Olini?
  4. Ocet jabłkowy, a ocet jabłkowy z jabłek rubin
  5. Ocet jabłkowy właściwości
  6. Ocet jabłkowy na odchudzanie
  7. Jak pić ocet jabłkowy?
  8. Ocet jabłkowy przeciwwskazania
  9. Ocet jabłkowy na piękne włosy
  10. Jak przechowywać ocet jabłkowy?

Jak powstaje Ocet jabłkowy?


Ocet jabłkowy Olini jest w 100% naturalny. Powstaje w procesie fermentacji wyłącznie z jabłek.

Bez wody i cukru, a przede wszystkim całkowicie bez jakiejkolwiek chemii - sztucznych barwników i konserwantów, przyspieszających fermentację siarczanów, to sprawia, że zachowuje pełnię właściwości octu jabłkowego.

W pierwszym etapie w procesie fermentacji z jabłek wytwarzany jest... cydr. Po pewnym czasie bakterie fermentacji octowej fermentują alkohol, w wyniku czego powstaje kwas octowy - główny składnik octu jabłkowego.

Podczas dwuletniej, dwuetapowej fermentacji jabłek powstaje aromatyczny, pachnący jabłkami i żywy (aktywny biologicznie) ocet jabłkowy o kwasowości 5%.

Nie rozcieńczamy go, nie filtrujemy, nie poddajemy obróbce termicznej w celu pasteryzacji.

Co zawiera ocet jabłkowy?

Dzięki takiej formie fermentacji jabłek udaje nam się zachować pełnię naturalnych właściwości octu jabłkowego, zagwarantować wysoką zawartość witamin z grupy B oraz witamin A, E czy C, a także jabłkowych pektyn, flawonoidów, fosforu, wapnia i żelaza, zawartych w naszym occie jabłkowym.

Dzięki długiej fermentacji Ocet jabłkowy Olini obfituje w żywe kultury bakterii oraz cenne enzymy.

Wszystko to wpływa na pozytywne działanie octu jabłkowego na nasz organizm (poziom glukozy, poziom cholesterolu), skórę i włosy.

Ocet jabłkowy Olini ZOBACZ W SKLEPIE

Z jakich jabłek powstaje ocet jabłkowy Olini?

„Jedno jabłko z wieczora i nie ma doktora”. To przysłowie, które bardzo słusznie sławi zalety najpopularniejszego owocu z polskich sadów.

W Olini zawsze czerpiemy z tego, co mamy lokalnie, blisko, od pokoleń, prosto z natury. Dlatego owoce, z których powstaje nasz ocet jabłkowy, pochodzą wyłącznie z zaprzyjaźnionych gospodarstw, od sadowników, do których mamy zaufanie.

Ocet jabłkowy, a ocet jabłkowy z jabłek rubin

W naszej olejarni fermentujemy kilka rodzajów jabłek. Ocet jabłkowy o czerwonej barwie powstaje wyłącznie z jabłek Rubin.

Ocet jabłkowy o jasnym kolorze to sfermentowane jabłka Golden z dodatkiem dwóch najstarszych polskich gatunków jabłek: Antonówki i Szarej Renety.

Żywy ocet jabłkowy pachnie przepięknie, znacznie intensywniej niż wyjałowione octy pasteryzowane, dostępne w sklepach. Jest to także zupełnie inne doznanie smakowe, któremu ze względu na właściwości zdrowotne - warto dać szanse.

Ocet jabłkowy właściwości

Właściwości i działanie octu jabłkowego są wręcz niesamowite! Już w starożytności (około 5 tysięcy lat p.n.e) znane były właściwości octu jabłkowego. W occie jabłkowym jest około 20 substancji mineralnych i mikroelementów!

To właśnie z mocy polskich jabłek ocet jabłkowy Olini czerpie silne właściwości antybakteryjne i antyseptyczne.

Octy powstające z identycznej, czystej receptury, były w przeszłości wykorzystywane jako środek do oczyszczania ran.

Ze względu na te właściwości octu jabłkowego, ocet jabłkowy polecany w walce z rozkręcającymi się infekcjami. Jest w stanie je odgonić lub skrócić ich czas do minimum.

Właściwości lecznicze octu jabłkowego powodują, że ocet jest w stanie je odgonić lub skrócić czas infekcji do minimum.

Codzienna suplementacja octem jabłkowym to także pomocne witaminowe wzmocnienie, nieocenione w okresach wczesnej wiosny i późnej jesieni, kiedy nasz organizm narażony jest wiele czynników atakujących odporność.

Mówi się, że ocet jabłkowy wpływa na wolniejsze opróżnianie żołądka, a to ma wpływ na wolniejsze wchłanianie glukozy do tkanek.

Mówiąc prościej: ocet jabłkowy poprawia funkcjonowanie gospodarki insulinowej, reguluje poziom cukru we krwi, powoduje uczucia sytości.

Ocet jabłkowy wpływa pozytywnie na układ krążenia. Podawanie octu jabłkowego może obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Mówi się także, że ocet jabłkowy przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i obniżenie masy ciała.

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Ocet jabłkowy to także genialne wsparcie procesu odchudzania.

Odchudzające działanie octu jabłkowego jest możliwe, dzięki obecności pektyn i flawonoidów, które intensywnie wspomagają metabolizm i obniżają poziom cholesterolu.

Stosowanie octu jabłkowego, powoduje, że żywe kultury bakterii i enzymy w nim zawarte odpowiadają za większe uczucie sytości, powstrzymują przed podjadaniem i regulują pracę układu pokarmowego.

Spożywanie octu jabłkowego pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.

Wypróbuj ocet jabłkowy na odchudzanie!

Jak pić ocet jabłkowy? Jak go jeść? Oto kilka najczęściej wykorzystywanych sposobów na picie octu jabłkowego:

  • woda z octem jabłkowym,
  • sałatkowy dresing octowy,
  • dodatek do past kanapkowych (np. hummus),
  • smoothie,
  • shake,
  • zupa zakwaszona octem tuż przed podaniem
  • marynata do mięsa lub ryby.

Oczywiście picie octu jabłkowego nie sprawi, że nagle zaczniecie magicznie chudnąć. Niemniej jednak woda z łyżką octu może okazać się naprawdę fajnym wsparciem.

Badania wskazują, że dodanie octu jabłkowego do śniadania, zmniejsza o 200 ilość spożytych kalorii w ciągu doby. Pamiętajcie jednak, że wszystko zależy od nawyków żywieniowych.

Jak pić ocet jabłkowy?

Żywy ocet jabłkowy najlepiej pić rano - jako roztwór octu jabłkowego i płynu: szklankę wody lub soku czy schłodzonej zielonej herbaty.

Zalecana terapeutyczna porcja to ok. 2 łyżki octu jabłkowego dziennie.

Picie wody z octem jabłkowym najlepiej zacząć jeszcze przed śniadaniem - około 20 minut przed pierwszym posiłkiem. - około 20 minut przed pierwszym posiłkiem.

Takie picie octu jabłkowego pozytywnie wpływa na PH organizmu, ogranicza apetyt w ciągu dnia, reguluje cholesterol i cukier, wzmacnia odporność, obniża poziom glukozy we krwi. Potwierdziło to już wiele badań naukowych, poruszających właściwości lecznicze octu jabłkowego i sposoby stosowania octu jabłkowego.

Oto przykładowe receptury wykorzystujący ocet jabłkowy na odchudzanie i wzmocnienie organizmu:

  • woda z octem jabłkowym: szklanka letniej wody + 2 łyżki octu jabłkowego + miód do smaku
  • cynamonowa woda z octem jabłkowym: szklanka letniej wody + 2 łyżki octu jabłkowego + miód, pieprz, cynamon
  • wzmocniony octem sok: Szklanka soku + 2 łyżki octu jabłkowego
  • octowa herbatka: Szklanka zielonej herbaty + 2 łyżki octu jabłkowego + miód i kurkuma.

To co? Jutro rano wypijacie szklankę z łyżką octu jabłkowego przed śniadaniem?

Ocet jabłkowy Olini ZOBACZ W SKLEPIE

Ocet jabłkowy przeciwwskazania

Ocet jabłkowy nie jest zalecany kobietom w ciąży oraz osobom z problemami żołądkowymi.

Ocet jabłkowy na piękne włosy

Coraz bardziej popularne jest kosmetyczne przeznaczenie octu jabłkowego do płukania włosów i skóry głowy.

Ocet jabłkowy domyka łuskę włosa, reguluje wydzielanie sebum, likwiduje łupież i swędzenie - prawdziwą zmorę osób cierpiących na ŁZS.

By przygotować sporą porcję płukanki, wystarczy zaledwie jedna łyżka octu jabłkowego. Takie zewnętrzne zastosowanie octu jabłkowego to świetna recepta na zdrową skórę głowy, a co za tym idzie szybszy wzrost włosów, które na całej długości stają się bardziej miękkie, błyszczące, nie plączą się.

Octowa płukanka ratuje włosy także przed zgubnymi skutkami posiadania twardej wody. Jeśli chcesz stosować ocet jabłkowy zewnętrznie, pamiętaj, by wybrać produkt żywy, niefiltrowany i niepasteryzowany.

Rozcieńczony ocet jabłkowy, jako płukanka do włosów:

  • 1 łyżka octu
  • 1 l wody
  • 3 do 5 minut na włosach i skalpie.
  • Płukankę należy stosować jako ostatni etap pielęgnacji (po myciu i odżywieniu). Najlepiej rozpylić płukankę za pomocą atomizera. Nie spłukiwać. Stosować nie częściej niż raz w tygodniu i obserwować włosy, zwłaszcza jeśli mają tendencję do przesuszania.

    Szukasz sposobu na piękne włosy? Sprawdź Olejowanie włosów z Olini, gdzie także polecamy ocet jabłkowy na włosy.

    Jak przechowywać ocet jabłkowy

    Żywy i niepasteryzowany ocet jabłkowy wymaga przechowywania w chłodnym, suchym pomieszczeniu.

    Nie bez powodu także zamykamy nasz ocet jabłkowy w butelce z ciemnego szkła. Chroni ona ocet przed wszelkimi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak działanie promieni światła słonecznego i pozwala na dłuższe stosowanie octu jabłkowego.

    Sprawdź jak kupić dobry ocet jabłkowy

    Dobrze przechowywany i traktowany ocet jabłkowy z pewnością mocno odwdzięczy się Waszemu ciału, zdrowiu i urodzie.

    Na zdrowie!

    Produkty z naszej olejarni:

    [product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoplo.pl