Tłoczony zawsze na świeżo
Bezpieczna dostawa od 9,90 zł
Darmowa dostawa od 199 zł

Szukaj

24.06.2021

Jak wybrać dobry ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy to naturalny produkt powstały w wyniku dwuetapowej fermentacji jabłek. Najlepszy ocet jabłkowy to produkt żywy i aktywny biologicznie. Jeśli powstaje w sposób naturalny i nieprzyspieszony nie wymaga żadnych dodatków, polepszaczy smaku ani przyspieszaczy. Kluczowym czynnikiem przy produkcji octu jest czas. Żeby otrzymać ocet jabłkowy najwyższej jakości, należy uzbroić się w dobry przepis na ocet jabłkowy i cierpliwość – optymalny czas fermentacji to dwa lata i więcej. Wraz z upływem czasu zwiększa się aktywność biologiczna octu jabłkowego, a zmniejsza jego kwasowość.

Spis treści:

  1. Jak powstaje ocet jabłkowy- w skrócie.
  2. Dlaczego warto sięgać po ocet jabłkowy?
  3. Najlepszy ocet z jabłek – czyli jaki?

Świeżo tłoczony olej z czarnuszki ZOBACZ W SKLEPIE


Jak powstaje ocet jabłkowy- w skrócie

Ocet jabłkowy powstaje z jabłek, które dzieli się na części i oczyszcza z gniazd nasiennych i szypułek. Można także jabłka zmiażdżyć, wyciskając z nich sok i wykorzystując go jako bazę do produkcji octu jabłkowego, są też octy produkowane z całych owoców. Jabłka zalewa się wodą.

Nie ma potrzeby dodatkowego dosładzania czy dodawania substancji przyspieszających proces powstawania octu, chociaż niektórzy sięgają po cukier lub drożdże. Cukier zawarty w jabłkach, przy dopływie powietrza i udziale naturalnych drożdży (znajdujących się na skórkach jabłek) oraz bakterii zamienia się w słaby alkohol etylowy, który w dalszym procesie fermentacji, zamieniany jest w kwas octowy.

Dlaczego warto sięgać po ocet jabłkowy?

Niepasteryzowany cet jabłkowy, w którym proces fermentacji nie został sztucznie przerwany, cały czas dojrzewa, a wraz z upływem czasu nabiera mocy i jest coraz smaczniejszy i bardziej wartościowy.

Ocet jest produktem żywym – cały czas pracującym. Odpowiednio przechowywany nie psuje się. Warto taki ocet mieć w swoich zapasach, można wykorzystać go nie tylko do picia (w towarzystwie ciepłej wody i cytryny), ale także do wielu potraw – jest składnikiem dressingów, przetworów czy sosów. Ocet jabłkowy wykorzystuje się też jako marynatę do ryb i mięs oraz składnik past do pieczywa.

Spożywanie octu jabłkowego pobudza trawienie, wzmacnia organizm, a do tego wspaniale podkręca smak potraw!

Nie tylko walory smakowe sprawiają, że coraz częściej sięgamy po ocet jabłkowy. Dietetycy wskazują na bogactwo witamin z grupy B oraz witamin A, E czy C. W occie znajdziemy także, pochodzące z jabłek, pektyny oraz fosfor, wapń i żelazo. Dodatkowo picie octu jabłkowego może wspomóc odchudzanie.

Najlepszy ocet z jabłek – czyli jaki?

Ocet jabłkowy możesz przyrządzić w domowym zaciszu. Ale sam przepis na ocet jabłkowy nie wystarczy. Pamiętaj, że proces jego powstawania jest bardzo długotrwały. Do tego nie zawsze znajdziesz odpowiednie jabłka – żeby były odpowiednio słodkie, zawierały naturalne drożdże i były ze sprawdzonego źródła.

Dodatkowo potrzebujesz sporo miejsca, odpowiedni pojemnik, no i troszkę umiejętności – wszystkie te czynniki sprawiają, że ocet jabłkowy może się nie udać – będzie bardzo słaby, niesmaczny czy mało aromatyczny. Dlatego warto poświęcić troszkę czasu i poszukać producenta, który oferuje taki naturalny Ocet jabłkowy. Na co zwrócić uwagę przy zakupie octu jabłkowego? Istotna jest data produkcji lub data zbioru jabłek.

Twoją czujność powinna wzbudzić zbyt krótka data – aby powstał ocet jabłkowy, potrzebny jest czas – niektórzy producenci specjalnie zakwaszają octy i stosują substancje, które przyspieszają fermentacje w procesie produkcji octu – taki ocet nie będzie w pełni naturalny.

Kolejną sprawą, na którą powinieneś zwrócić uwagę, jest to czy ocet zawiera konserwanty i siarczyny. Dobry ocet jabłkowy nie powinien też zawierać dodatkowego cukru, a jego kolor nie jest wynikiem dodania barwników.

Aby w pełni korzystać z dobrodziejstw octu jabłkowego, wybieraj ocet niefiltrowany i niepodgrzewany. Naturalny ocet nie wymaga też pasteryzacji. Ocet jabłkowy sam w sobie jest naturalnym konserwantem i nie tylko nie psuje się, ale wraz z biegiem czasu staje się bardziej wartościowy i smaczniejszy.

Przyjrzyj się etykiecie produktu, jaki kupujesz – w składzie nie powinno znaleźć nic poza octem z jabłek.

Dobrej jakości Ocet jabłkowy, pochodzący z fermentacji jabłek poznasz też po “matce octowej” – to naturalny galaretowaty “korek”, który zbiera się na powierzchni octu. Jest to bardzo cenna substancja, bogata w bakterie fermentacyjne, która świadczy o aktywności płynu.

Kolor i smak octu może być różny, zależy przede wszystkim od rodzaju jabłek i detalach produkcji. Ocet jabłkowy może być delikatnie mętny, może zawierać osad – warto szukać octu klarownego, bo świadczy to o jego dojrzałości – im dłużej jest on beczkowany, tym mniej ma osadu.

Barwa octu może być bardzo zróżnicowana – od jasnoróżowej, słomkowej po brązową. Taki jest najlepszy ocet jabłkowy.

Autorka:

Agnieszka Maciejowska Od lat związana ze zdrową żywnością. W Olini.pl odpowiada za testowanie produktów i edukację.

Rodzinna olejarnia Olini.pl

Dzielimy się tutaj naszą wiedzą i doświadczeniem, które zdobywamy prowadząc małą rodzinną olejarnię Olini.pl w której codziennie tłoczymy dla Was świeże, 100% naturalne i nierafinowane oleje.

Znajdziesz tutaj wiele praktycznych informacji i porad o właściwościach i zastosowaniu oleju kokosowego, lnianego, z czarnuszki i innych.

Produkty z artykułu z naszej olejarni:

Sprawdź inne naturalne produkty:

Coś Cie nurtuje?

Sprawdź FAQ

Potrzebujesz odpowiedzi na już?

Zadzwoń: 732 080 803

Wolisz napisać?

Napisz: sklep@olini.pl

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt
Korzystasz z darmowej dostawy!

Do darmowej dostawy brakuje jeszcze: 199 zł

0.00zł

Dodaj produkty do koszyka i uzyskaj darmową dostawę!

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj