ALERGIA? 🤧 Nie w tym roku! Sięgnij po Olej z czarnuszki!
Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 199 zł
Świeże oleje z rodzinnej olejarni
media_article_298

Ocet jabłkowy właściwości, zastosowanie, przeciwskazania

Anna Duda
15 maj 2024

Ocet jabłkowy jest produktem, który od lat zwraca uwagę naukowców. Jako jeden z najbardziej popularnych prozdrowotnych produktów naturalnych, szybko trafił pod lupy mikroskopów a zdrowotne właściwości octu jabłkowego stały się obiektem badań klinicznych z udziałem pacjentów. Także tych spełniających kryteria „złotego standardu”. Podsumujmy właściwości octu jabłkowego, które potwierdza nauka. Poznajcie dobroczynne właściwości octu jabłkowego - produktu naturalnego, tradycyjnego, który znany był naszym babciom i prababkom jako produkt prozdrowotny.

Co to jest ocet jabłkowy?

Naturalny ocet jabłkowy to napój, który tworzy fermentacja jabłek. Aromatyczny, pachnący jabłkami, aktywny biologicznie i o kwasowości 5%. Do spożycia gotowy jest po dwuletniej, dwuetapowej fermentacji. Tak powstaje niefiltrowany ocet z jabłek. Jego główne aktywne składniki to kwas octowy oraz „matka”. Swoje właściwości ocet jabłkowy zawdzięcza właśnie fermentacji.

Pierwszy etap fermentacji octu jabłkowego: dojrzałe, soczyste jabłka miażdży się i wyciska z nich sok. Następnie do płynu i rozgniecionych owoców dodaje się drożdże, które fermentują cukry i zmieniają go w alkohol, czyli cydr.

Drugi etap fermentacji octu jabłkowego: dodaje się bakterie, które powodują dalszą fermentację alkoholu. Przekształcają go w kwas octowy.

Trzeci etap fermentacji octu jabłkowego: przelanie octu do butelki! Najlepiej ciemnej i z grubego szkła. Opakowanie i odpowiednie przechowywanie chronią jego cenne składniki przed światłem słonecznym i temperaturami. 

Nasz domowy ocet jabłkowy Olini jest w 100% naturalny! Powstaje bez cukru, wody i chemii. Nie ma w nim: sztucznych barwników, konserwantów czy siarczanów, które przyspieszają fermentację.  Naturalny ocet jabłkowy powstaje około dwóch lat. W produkcji przemysłowej ten proces trwa czasem… jeden dzień.

Skład octu jabłkowego

Ocet jabłkowy zawiera mnóstwo witamin i cennych składników wspierających zdrowie i urodę od wewnątrz i na zewnątrz.  Składniki octu jabłkowego to:

  • Bogactwo witaminy:  A, C, E, D, B1, B2, B6, B9 (kwas foliowy)
  • Pektyny 
  • Enzymy i aminokwasy 
  • Biotyna
  • Składniki mineralne: Potas, siarka, krzem, magnez, miedź i wapń 

Składniki octu jabłkowego to także:

Kwas octowy - to on nadaje octowi kwaśny zapach i smak. Ocet jabłkowy lecznicze właściwości zawdzięcza właśnie kwasowi octowemu. Termin „octan” pochodzi od „acetum”, łacińskiego słowa oznaczającego ocet.

„Matka octowa" - organiczny, niefiltrowany ocet jabłkowy zawiera również substancję zwaną „matką”, która składa się z drożdży, pasm białek, enzymów i przyjaznych bakterii, które nadają produktowi mętny wygląd.

Ocet jabłkowy - właściwości

Ocet z jabłek to wielozadaniowy superbohater każdego domu. Jest niedrogi, ma długi okres przydatności do spożycia, nie zawiera tłuszczu a jedna jego łyżka stołowa ma tylko 3 kalorie. Do tego ocet jabłkowy ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Jakie są zdrowotne właściwości octu jabłkowego?

  • ocet jabłkowy spożywany regularnie zabija bakterie - potwierdzono działanie octu jabłkowego na zwalczanie  bakterii E. Coli i S. aureus. 
  • Pozwala zwalczyć grzybicę - potwierdzono wpływ octu jabłkowego na grzyby z grupy C. albicans
  • Wspiera mikrobiom jelit   potwierdzono, że zwiększa liczebność bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium
  • Wpływa korzystnie na glikemię poposiłkową - wpływa na poziom cukru, reguluje wydzielanie insuliny.

Do tego ocet jabłkowy ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Zadba o Ciebie od stóp do głów - możesz stosować ocet jabłkowy na wiele sposobów w swojej kuchni i łazience.

Ocet jabłkowy - na co pomaga?

Ocet jabłkowy - na co pomaga według badań? Działanie octu jabłkowego ma wpływ na:

  • nieprawidłowy poziom cukru we krwi
  • PCOS 
  • zgaga i problemy żołądkowe
  • na utratę kilogramów
  • problemy metaboliczne, nadwaga i otyłość
  • na cholesterol
  • na cukrzycę typu 2
  • nadpotliwość

Ocet jabłkowy na odchudzanie?

Według badaczy, rozcieńczony ocet jabłkowy pity dziennie może tłumić apetyt. To dlatego, że opóźnia opróżnianie żołądka, może pomóc Ci w utracie wagi i tkanki tłuszczowej. W dwóch badaniach osoby z otyłością, które przyjmowały 1–2 łyżki stołowe (15–30 ml) octu jabłkowego dziennie przez 12 tygodni, traciły kilogramy i zbędny tłuszcz.

Ocet jabłkowy na przeziębienie i infekcje

Na co pomaga ocet jabłkowy z miodem? Na pierwsze symptomy nadchodzącej infekcji sezonowej. Dwie duże łyżki octu na szklankę ciepłej wody. Do tego łyżka miodu z propolisem. Składniki rozpuszczamy w wodzie o temperaturze max. 40 stopni.

Ocet jabłkowy na gardło

Niektórzy stosują ocet jabłkowy na gardło, gdy dopadnie ich ból. Niewiele jest jednak danych naukowych na poparcie tego działania. Większość chorób gardła wywołują wirusy. Ocet z jabłek ma właściwości antybakteryjne - może więc pomóc przy infekcjach bakteryjnych. 

Ocet jabłkowy na gronkowca

Czy stosować ocet jabłkowy na gronkowca? Badanie, które przeprowadzono w probówkach wykazało, że ocet jabłkowy skutecznie zwalczał Staphylococcus aureus (gronkowca złocistego), który może powodować infekcje skóry.

Ocet jabłkowy na zatoki

W wielu domach stosuje się ocet jabłkowy na zatoki. Niektórzy uważają, że rozrzedza on śluz, a przez to może łagodzić przewlekłe zapalenie zatok i objawy alergii. 1 szklanka ciepłej wody, pół szklanki octu, 2 łyżki soli. Wszystkie składniki włożyć do garnka i zagotować. Inhalacja miksturą odetka nos.

Ocet jabłkowy na odporność

Drożdże i bakterie, które zawiera matka octowa, działają jak probiotyki. W 2018 roku naukowcy odkryli, że wzmacniają one odporność, a przez to grypopodobne infekcje dróg oddechowych i przeziębienie nie występują.

Ocet jabłkowy na śluz w organizmie

Według niektórych źródeł ocet jabłkowy działa także na śluz w organizmie. Ocet jabłkowy działanie antybakteryjne zawdzięcza kwasowi octowemu. Może dzięki niemu zapobiega też rozwojowi bakterii i powstawaniu śluzu. Na razie jednak nie ma badań, które by to potwierdzały.

Ocet jabłkowy na bakterie

Ocet może pomóc w zwalczaniu patogenów, w tym bakterii.  Badania pokazują, że hamuje wzrost i psucie się bakterii, takich jak E. coli. Dlatego jest naturalnym konserwantem żywności.

Ocet jabłkowy na trawienie

Wiele osób stosuje ocet jabłkowy na trawienie. W teorii zwiększa to kwasowość żołądka, co pomaga organizmowi wytwarzać więcej pepsyny (enzymu, który rozkłada białka). Wyniki badań nie potwierdzają tego działania. Jak pić ocet jabłkowy na trawienie?  Niektórzy na 30 minut przed posiłkiem wypijają szklankę wody z 1-2 łyżkami octu.

Ocet jabłkowy na cholesterol

Naukowcy badają także jego zdolność do obniżania poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. W badaniach dotyczących octu (ocet jabłkowy a cholesterol) omawiany jest także wpływ tego produktu na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Badania, w których zwierzętom podawano ocet z jabłek, dały obiecujące wyniki.

Ocet jabłkowy a wątroba

Chcesz zrobić detoks wątroby za pomocą octu jabłkowego? Istnieją dowody na jego skuteczność. Jednak… pochodzą one głównie z badań przeprowadzonych na zwierzętach lub na bardzo ograniczonej liczbie uczestników. 

Ocet jabłkowy na żołądek i refluks

Woda z octem jabłkowym - może pomóc wyregulować poziom kwasu żołądkowego — w sytuacji, gdy organizm produkuje go zbyt mało. Przyczyną zgagi często jest stres czy błędy dietetyczne. We wszystkich tych sytuacjach ocet jabłkowy może pomóc w zwalczaniu problemów żołądkowych.  Choć istnieje na to wiele dowodów, badania są bardzo nieliczne. I żadne nie zostało opublikowane w czasopiśmie medycznym. 

Ocet jabłkowy na obniżenie cukru

Stosujesz ocet jabłkowy na obniżenie cukru? Domowy ocet jabłkowy, polecany jest w cukrzycy, hiperinsulinemii i insulinooporności. Szwedzkie i amerykańskie badania naukowe z ostatnich lat przeprowadzone udowodniły korzystny takiego octu jabłkowego na glikemię poposiłkową.

Picie octu jabłkowego - czy żywy ocet jabłkowy reguluje poziom glukozy?

  • W jednym z badań u osób z cukrzycą po spożyciu 2 łyżek octu jabłkowego przed snem poziom cukru we krwi na czczo był niższy o 4% następnego ranka
  • W innym teście, u jego uczestników ocet poprawił wrażliwość na insulinę i obniżył poziom cukru we krwi o 19–34% podczas posiłku pełnego węglowodanów
  • W małym badaniu z udziałem 5 zdrowych osób, ocet obniżył poziom cukru we krwi o 31,4% po zjedzeniu przez nich 50 gramów białego chleba
  • Inne badania na ludziach także pokazują, że ocet może poprawić działanie insuliny i obniżyć poziom cukru we krwi po posiłkach

Uwaga! Jeśli obecnie przyjmujesz leki, które obniżają poziom cukru we krwi, porozmawiaj ze swoim lekarzem, zanim zwiększysz spożycie octu.

Jak pić ocet jabłkowy przy cukrzycy?

Rozcieńcz 1–2 łyżki octu jabłkowego w dużej szklance wody. Najlepiej, jeśli ocet jabłkowy spożywany jest przed posiłkami lub tuż przed snem.

Ocet Olini jest produktem bogatym w cenne dla cukrzyków i insulinoopornych składniki. Nasze produkty zdobyły nawet wyjątkowy certyfikat „Produkt przyjazny insulinoopornym” przyznawany przez Fundację Insulinooporność, która honorujemy produkty, z potwierdzonym naukowo dobrym składem, jakością i korzyściami dla osób z zaburzeniami insulinowymi. 

Ocet jabłkowy na serce

Niektóre badania na szczurach wykazały, że ocet obniża ciśnienie krwi. To główny czynnik wystąpienia chorób serca i problemów z nerkami.

Ocet jabłkowy na PCOS

Jedno badanie wykazało zmiany u kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS), które piły ocet. Po 3 miesiącach kuracji poziom ich hormonów i cykl się uregulowały. Uczestniczki badania wypijały 1 łyżkę stołową (15 ml) octu z około 100 ml wody bezpośrednio po obiedzie.

Ocet jabłkowy na tłuszczaki

Nie ma badań, które dowodzą, że domowymi sposobami pozbędziesz się tłuszczaków. Ocet jabłkowy możesz stosować jako środek zaradczy. Dzięki kwasowi octowemu, jego picie może przyspieszać metabolizm i zapobiegać odkładaniu się tłuszczu w postaci grudek.

Ocet jabłkowy na oczyszczanie żył

Chcesz zacząć stosować ocet jabłkowy na oczyszczanie żył? Spróbuj, w małych ilościach na pewno Ci nie zaszkodzi. Uważa się, że ocet działa przeciwutleniająco, dzięki czemu może poprawiać zdolność przepływu krwi i krążenie. 

Ocet jabłkowy na rwę kulszową

Ocet jabłkowy na rwę kulszową i inne dolegliwości neuropatyczne był stosowany w medycynie ludowej. Mimo to jego skuteczność nie została dobrze potwierdzona poprzez odpowiednie badania naukowe.

Ocet jabłkowy na zapalenie stawów

Niektórzy uważają, że ocet jabłkowy ma właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc przy zapaleniu stawów. Nie zostało to jednak zbadane na ludziach. 

Ocet jabłkowy na bóle mięśni

Ocet jabłkowy do kąpieli? Są tacy, którzy próbują w ten sposób rozluźniać obolałe mięśnie i - jak twierdzą -robią to z powodzeniem!

Ocet jabłkowy - zastosowanie

Zastosowania lecznicze octu jabłkowego w kuchni i medycynie naturalnej od wieków. Stosowanie octu jabłkowego sięga już starożytności, jednak jego popularność wciąż rośnie, dzięki coraz większej świadomości ludzi na temat zdrowego stylu życia. Babilończycy stosowali go jako środek spożywczy i do marynowania (5000 p.n.e.). Ślady octu znaleziono w urnach w starożytnym Egipcie (3000 p.n.e.). Po raz pierwszy odnotowano zastosowanie octu jabłkowego w chińskich tekstach (1200 p.n.e.). Hipokrates przypisywał ocet jabłkowy z miodem na różne dolegliwości. Badał także wpływ octu jabłkowego na oczyszczanie ran (400 p.n.e.).
Ocet jabłkowy można wykorzystać na wiele sposobów - od kuchni, jako dodatek do sałatek czy marynat, po zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów. Jego działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne sprawia, że doskonale sprawdzi się w walce z trądzikiem czy łupieżem. Ponadto regularne picie napoju z octem jabłkowym może wspomóc trawienie, zapobiegać przeziębieniom oraz obniżać poziom cholesterolu we krwi.

Ocet jabłkowy - do czego używać:

  • w kuchni - dodawaj go do potraw, to także środek konserwujący żywność
  • do sprzątania - to świetny środek czyszczący okna, podłogi i łazienkę
  • w kosmetyce - do pielęgnacji skóry i włosów

Ocet jabłkowy - do czego używać w kuchni?

  • do oliwy z oliwek do sosu do sałatek, który pasuje szczególnie do zielonych liści, ogórków i pomidorów
  • do marynaty do warzyw
  • do kanapkowych past
  • do smoothies i shake’ów
  • do zakwaszenia zupy tuż przed podaniem
  • do domowego majonezu
  • do konserwowania żywności
  • do sosu chutney

Ocet jabłkowy na twarz i skórę i włosy

Ocet jabłkowy był jednym z podstawowych kosmetyków w polskich gospodarstwach domowych za czasów naszych prababek. Popularne było stosowanie octu jabłkowego nabłyszczania włosów, leczenia stanów zapalnych, rozjaśniania plam na skórze. Ocet jabłkowy w kosmetyce stosowany jest w produktach DIY do przygotowywania toników, peelingów, masek na twarz, ocet jabłkowy dla włosów w formie płukanek do włosów i okładów.

Ocet z jabłek jest naturalnie kwaśny i ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Oznacza to, że zastosowanie octu jabłkowego może pomóc w odbudowie bariery skórnej i zapobiegać infekcjom. Ocet jabłkowy na skórę twarzy musi być stosowany w odpowiednich proporcjach z innymi produktami (np. woda, miód, jogurt). Polecane bywają proporcje 1:5 lub słabsze. Tak przygotowany domowej roboty kosmetyk może usuwać bakterie, rozjaśniać, działać przeciwzmarszczkowo, wzmacniać naczynka.  

Ocet jabłkowy dawkowanie

Ocet jabłkowy najlepiej zacznij pić od małych porcji. Unikaj spożycia jego dużych ilości. Może to spowodować szkodliwe skutki uboczne.

Zawsze pij rozcieńczony ocet jabłkowy. Niektórzy ludzie lubią pić go w napojach. Mieszają go z wodą, sokiem albo schłodzoną zieloną herbatą. Innym sposobem na włączenie octu jabłkowego do diety jest dodawanie go do potraw. 

Dawkowanie octu jabłkowego

Dzienna porcja, którą podają dietetycy, naukowcy i media, to 1-2 łyżki (15–30 ml) octu, rozpuszczone w szklance wody.

Ocet jabłkowy - przeciwwskazania

Ocet jabłkowy może powodować skutki uboczne. W małych ilościach jest zdrowy dla większości z nas, ale w za dużych może być szkodliwy. 

Przeciwwskazania picia octu jabłkowego wynikają z kilku czynników:

  1.  Opóźnia opróżnianie żołądka - badania sugerują, że ocet jabłkowy może spowolnić tempo, w jakim pokarm opuszcza żołądek. Może to pogorszyć objawy gastroparezy i utrudnić kontrolę poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 1.
  2.  Powoduje dolegliwości przewodu pokarmowego - ocet jabłkowy może zmniejszać apetyt, ale też może wywołać mdłości.
  3.  Niski poziom potasu i utrata masy kostnej - Istnieje jeden opis przypadku niskiego poziomu potasu i osteoporozy prawdopodobnie spowodowanych piciem zbyt dużej ilości octu jabłkowego.
  4.   Erozja szkliwa zębów - kwas octowy w occie może osłabiać szkliwo zębów i prowadzić do utraty minerałów i próchnicy zębów. Pij wodę z octem przez słomkę.
  5.  Pieczenie w gardle - kwas octowy w occie jabłkowym może podrażniać gardło.
  6.  Oparzenia skóry - istnieją doniesienia o oparzeniach skóry występujących w odpowiedzi na próby leczenia pieprzyków i infekcji octem jabłkowym (bez rozcieńczenia octu w wodzie)
  7.  Interakcje leków - insulina, digoksyna i niektóre leki moczopędne mogą wchodzić w interakcje z octem jabłkowym.

Ocet jabłkowy - który wybrać?

Każdy z naszych octów jest długodojrzewającym, aktywnym biologicznie, czyli żywym. Oznacza to, że ciągle pracuje i jest bogaty w cenne dla zdrowia składniki. W składzie znajdują się wyłącznie owoce i woda. Nie próbujemy ich poganiać, nie przyspieszamy sztucznie naturalnych procesów fermentacji. Naszych octów nie filtrujemy ani nie pasteryzujemy. Dzięki temu proces fermentacji octowej nie zostaje przerwany przez udział zbyt wysokiej temperatury. Butelkowanie octu na odpowiednim etapie, w opakowania z ciemnego szkła nie zakłóca dojrzewania produktu. Prawidłowo przechowywany (lodówka) ocet nadal rozwija się i dojrzewa, zmieniając smak i nabywając cennych dla zdrowia właściwości lecznicze. 

Trudno Ci przełknąć smak octu jabłkowego? Wypróbuj inne nasze octy o łagodniejszych smakach!

Ocet z jabłek Rubin to ocet jabłkowy o czerwonej barwie. Zawdzięcza ją pięknym, dorodnym owocom - soczystym i kwaskowato-słodkim. 

Mniej intensywny w smaku jest także ocet malinowo-jabłkowy. Jest kwaskowo-słodki i o pięknej różowej barwie. Idealny do letnich, zimnych napojów. 

Ocet jabłkowy z kwiatem bzu, który ma owocowo-kwiatowy zapach. Jest idealny, jeśli zaczynasz przygodę z codziennym piciem octu

W sklepie Olini znajdziecie kilka rozmiarów butelek. Od 100 ml - Ocet do torebki, które świetnie nadaje się na początek, by wypróbować różnych odmian octu, po litrowe, przydatne, gdy ocet zagości w waszym domu na dobre. Możecie zamówić pojedyncze butelki lub skorzystać z modelu subskrypcyjnego, w którym nie trzeba pamiętać o składaniu zamówień na zdrowe produkty.

Źródła:

  1. Berger, Matt. 2020. “The Potential Side Effects from Diuretic Drugs Taken for High Blood Pressure.” Healthline Media. February 19, 2020. https://www.healthline.com/health-news/diuretic-drugs-side-effects-high-blood-pressure.
  2. Feldstein, Stephanie, Maryam Afshar, and Andrew C. Krakowski. 2015. “Chemical Burn from Vinegar Following an Internet-Based Protocol for Self-Removal of Nevi.” The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 8 (6): 50.
  3. Hill, Laura L., Logan H. Woodruff, Jerald C. Foote, and Morela Barreto-Alcoba. 2005. “Esophageal Injury by Apple Cider Vinegar Tablets and Subsequent Evaluation of Products.” Journal of the American Dietetic Association 105 (7): 1141–44.
  4. Lee, Noo Ri, Hae-Jin Lee, Na Young Yoon, Donghye Kim, Minyoung Jung, and Eung Ho Choi. 2016. “Application of Topical Acids Improves Atopic Dermatitis in Murine Model by Enhancement of Skin Barrier Functions Regardless of the Origin of Acids.” Annals of Dermatology 28 (6): 690–96.
  5. Luu, Lydia A., Richard H. Flowers, Ann L. Kellams, Steven Zeichner, Devon C. Preston, Barrett J. Zlotoff, and Julia A. Wisniewski. 2019. “Apple Cider Vinegar Soaks [0.5%] as a Treatment for Atopic Dermatitis Do Not Improve Skin Barrier Integrity.” Pediatric Dermatology 36 (5): 634–39.
  6. Nuutinen, M., M. Uhari, T. Karvali, and K. Kouvalainen. 1994. “Consequences of Caustic Ingestions in Children.” Acta Paediatrica 83 (11): 1200–1205.
  7. White, Andrea M., and Carol S. Johnston. 2007. “Vinegar Ingestion at Bedtime Moderates Waking Glucose Concentrations in Adults with Well-Controlled Type 2 Diabetes.” Diabetes Care 30 (11): 2814–15.
Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.