Słyszeliście już o oleju z czarnuszki? Właściwości tej niezwykłej rośliny, znane są już od starożytności. Czarny kminek, bo tak czarnuszka także bywa nazywana, stanowił remedium na wiele dolegliwości – pomagał przy leczeniu trądziku, łupieżu czy wzmacniał odporność. Teraz wiemy, że to wszystko dzięki olbrzymiej zawartości prozdrowotnych składników, którymi olej z czarnuszki wypełniony jest po brzegi. To jednak niejedyne jego właściwości – dzisiaj przyjrzymy się wpływie tego niezwykłego oleju na leczenie astmy oraz dróg oddechowych. Przyznajemy – wciąż nas zaskakuje i zachwyca!
Spis treści:
Olej z czarnuszki – właściwości lecznicze
Złoto faraonów, czarny kminek czy w końcu nigella sativa. Czarnuszka niejedno ma imię, a w trakcie swojej długiej kariery u boku ludzkości zasłużyła sobie z nawiązką na każde z nich. Już w starożytności buteleczki wypełnione wykonanym z niej olejem miały olbrzymią wartość – uważano je za panaceum, czyli uniwersalny lek na wszystkie choroby.
Starożytni Egipcjanie mieli nosa – mimo braku specjalistycznych badań okazali uznanie olejowi z czarnuszki, widząc w nim źródło zdrowia i długowieczności. Dzisiaj nie musimy się posiłkować jedynie podaniami przodków: co najmniej kilkaset współczesnych badań naukowych dowodzi leczniczych właściwości złota faraonów.
Co kryje się w oleju z czarnuszki?
Olej z czarnuszki zawdzięcza swoją życiodajną moc niezwykłemu składowi: w 85% stworzony jest ze zdrowych kwasów tłuszczowych, które mają niebagatelne znaczenie w utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji. To nie wszystko! Ten prozdrowotny dynamit pełen jest także witamin z grup A, E, F czy B oraz tak potrzebnych pierwiastków, które nie zawsze udaje się w pełni dostarczyć z codzienną dietą: cynku, magnezu, wapnia, żelaza czy selenu.
Prawdziwym sekretem oleju z czarnuszki jest jednak tymochinon – to właśnie on wzbudził tyle zachwytu w naszej olejarni, szybko awansując olej z czarnuszki do miana jednego z naszych ulubionych produktów. W tym niezwykłym słowie kryje się „moc” całego oleju – uznaje się go za główny, najcenniejszy składnik odpowiedzialny za jego prozdrowotne właściwości.
Odpowiednia zawartość tymochinonu w oleju to pewność, że ten charakteryzuje się najwyższą jakością. W tym miejscu wypada się pochwalić – nasze oleje drobiazgowo przebadał Uniwersytet Medyczny w Łodzi, a werdykt po analizie buteleczek okazał się bardziej niż zadowalający – zawartość tymochinonu w naszym oleju wyniosła aż 7,63 - 8,54mg/ml, gdy stosowany do oceny zakres to 3,2 - 9,6mg/ml!
Dzięki opracowanej specjalnie dla nas metodzie HPLC-PDA jesteśmy pewni, że olej z czarnuszki nierafinowany tłoczony na zimno Olini wprost kipi swoimi najlepszymi właściwościami i wysoką zawartością tymochinonu. Dlatego tak go uwielbiamy i dlatego do jego produkcji używamy wyłącznie starannie wyselekcjonowanych nasion i sprawdzonych, rodzinnych metod wytłaczania oleju.
Olej z czarnuszki wysokiej jakości ma wiele zalet. Docenia się jego wpływ na odporność: według badań stosowanie oleju z czarnuszki już po czterech tygodniach zapewnia wzrost liczby komórek odpornościowych o 72%, działając przy tym przeciwzapalnie, przeciwskurczowo i przeciwbakteryjnie.
Znamy jego wpływ na układ pokarmowy, skórę czy reumatyzm, a nawet wykorzystywanie w kuchni czy kosmetyce. Czy wiesz jednak, że olej z czarnuszki efekty ma również podczas leczenia astmy czy innych chorób dróg oddechowych?
Olej z czarnuszki na astmę
Badania przeprowadzone z udziałem oleju z czarnuszki udowodniły, że ten osiąga znaczące rezultaty w leczeniu astmy.
Po kilku tygodniach regularnego stosowania nawet 4/5 badanych doświadczyło poprawy w zakresie wydolności płuc czy świszczącego oddechu. Za „winowajcę” uznaje się tutaj specyficzne połączenie tymochinonu i nigellonu.
Ten pierwszy wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, dzięki czemu udaje się rozluźnić tchawicę i drogi oddechowe ulegające skurczom podczas ataku, a ten drugi – działa przeciwhistaminowo i rozszerzająco na oskrzela.
Znajdujący się w oleju tymochinon redukuje ilość interleukin i leukotrientów, które odpowiedzialne są za powstawanie astmy. Ciekawe badania dotyczącego złota faraonów ukazały się również w 2017 roku na łamach „Phytotherapy Research”. Wykazały one, że u osób regularnie zażywających olej z czarnuszki objawy astmy osłabły, a poprawiła się wydolność płuc.
Olej z czarnuszki na zatoki
Z czarnuszką zaprzyjaźnić powinny się również osoby, których często dotykają choroby górnych dróg oddechowych, a uciążliwe przeziębienia to coroczna bolączka. Zimowo-jesienny sezon obniżonej odporności to czas, w którym szczególnie często infekcje atakują nasze zatoki.
To właśnie działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające sprawiają, że olej z czarnuszki na zatoki jest idealnym kandydatem do leczenia tego rodzaju schorzeń. Zabija patogenne mikroorganizmy, przeciwdziała rozwojowi wirusów i stymuluje poprawę odporności, pozwalając szybciej wrócić do formy.
Czy wiesz, że… inhalacje z nasion czarnuszki od wieków stosowane były jako remedium na uciążliwy katar i zatkany nos? Ich wyjątkowy, odświeżający zapach świetnie usuwa wydzielinę!
Olej z czarnuszki na alergię
To olej przydatny nie tylko jesienią i zimą – wiosną dają przecież o sobie znać różnorodne alergie, które dotykają coraz większą liczbę ludności. Kichanie, nieżyt nosa czy uciążliwe swędzenie sprawia, że nijak nie przychodzi cieszyć się tą piękną porą roku. W niektórych regionach Polski nawet 40% osób cierpieć może na różnego rodzaju alergie, chroniąc się w domowych pieleszach przed panoszącymi się pyłkami. Niepotrzebnie!
Warto stosować olej z czarnuszki na alergię. Sprawia on, że układ odpornościowy nieco mniej agresywnie reaguje na alergeny, blokując wytwarzanie histaminy. Który składnik oleju jest za to odpowiedzialny? Zgadliście – to nasz ulubiony tymochinon, którym olej z czarnuszki wypełniony jest po brzegi. Badania wykazują, że już po dwóch tygodniach stosowania przynosi on ulgę w katarze, swędzeniu nosa czy kichaniu. Siła natury sprawia, że znów można cieszyć się wiosną!
Olej z czarnuszki dawkowanie lecznicze
Wiesz już, ile życiodajnej mocy kryje się w oleju z czarnuszki. Pozostaje pytanie na temat jego dawkowania – takiego, które pomoże osiągnąć najlepsze możliwe efekty, ciesząc się jednocześnie pysznym smakiem. W badaniach naukowych zwykle wykorzystuje się popularną dawkę 5 mililitrów dziennie. Jak przekłada się to na rzeczywistość?
Dla dorosłych poleca się przyjmowanie 1 łyżki oleju z czarnuszki dziennie. Może stać się on bazą do sosu pysznej sałatki czy być przyjmowany samodzielnie. Jego unikalny, korzenny smak sprawia, że szybko stanie się on znakomitym dodatkiem do wielu potraw. Pamiętaj jednak, by go nie podgrzewać, gdyż w takim wypadku utracić może swoje właściwości!
Olej z czarnuszki sprawdza się również u dzieci – my szczególnie polecamy nasz olej z czarnuszki z lwem, który powstał specjalnie z myślą o ich potrzebach. Jakie dawkowanie dla dzieci stosować?
- Dzieci powyżej 12. miesiąca życia – ¼ łyżeczki dziennie.
- Dzieci pomiędzy 3. a 5. rokiem życia – ½ łyżeczki dziennie.
- Dzieci starsze niż 6 lat – 1 łyżeczka dziennie.
Pamiętaj, że zawartych w oleju substancji nie powinno podawać się dzieciom poniżej 1. roku życia.
Olej z czarnuszki efekty stosowania na problemy z oddychaniem
Stosowanie oleju z czarnuszki to doskonały sposób na problemy oddechowe. To właśnie dlatego tak często poleca się go podczas przeziębień, ataków astmy czy alergii.
Zawarte w nim substancje udrażniają drogi oddechowe i działają rozluźniająco na oskrzela, które są podstawowymi narzędziami podczas prawidłowego oddychania. Dodatkowo jego działanie immunomodulujące zapobiega wtórnym infekcjom, uodparniając organizm na uciążliwe schorzenia.
Świeży olej z czarnuszki tłoczony na zimno to źródło wielu cennych, prozdrowotnych składników. Wysoka, przebadana zawartość tymochinonu, najwyższa dbałość o procesy tłoczenia, wyselekcjonowane ziarna czy w końcu staranne przechowywanie – to wszystko znajdziesz w olejach Olini. To produkty, które najpierw gościły na naszych stołach. I którymi – naszym zdaniem – grzech się nie podzielić!
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20947211/ (dostęp: 29.12.21)
- https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/apteczka/olej-z-czarnuszki-wlasciwosci-zastosowanie-przeciwwskazania-aa-7Nvq-xiws-sFoj.html
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3646144/ (dostęp: 29.12.21)
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16275613/ (dostęp: 29.12.21)
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19568521/ (dostęp: 29.12.21)
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23051678/ (dostęp: 29.12.21)
- Atta. Some characteristics of nigella (Nigella sativa L.) seed cultivated in Egypt and its lipid profile. Food Chemistry, 2003, 83:63-68.
- Hallajzadeh et al. Effects of Nigella sativa on glycemic control, lipid profiles, and biomarkers of inflammatory and oxidative stress: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Phytotherapy Research, 2020, 34:2586-2608.
- Zarrouk et al., Profile of fatty acids, tocopherols, phytosterols and polyphenols in Mediterranean oils (argan oils, olive oils, milk thistle seed oils and Nigella seed oil) and evaluation of their antioxidant and cytoprotective activities. Current Pharmaceutical Design, 2019, 25:1791-1805.
- Fallah Huseini et al. Blood pressure lowering effect of Nigella sativa L. seed oil in healthy volunteers: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Phytotherapy Research, 2013, 27:1849-1853.
- Kalus et al. Effect of Nigella sativa (black seed) on subjective feeling in patients with allergic diseases. Phytotherapy Research, 2003, 17:1209-1214.