Jak wybrać olej z orzechów włoskich?
Znalezienie dobrej jakości oleju z orzechów włoskich nie jest łatwe. Jednak warto poświęcić na to czas. Taki olej bowiem będzie charakteryzował się najlepszym smakiem i wartością odżywczą.
Przede wszystkim zwróć uwagę na butelkę, w której znajduje się olej z orzechów włoskich. Dobrym opakowaniem dla oleju jest ciemna butelka ze szkła. Olej z orzechów włoskich, w której się w niej znajduje dobrze jest chroniony przed czynnikami zewnętrznymi, w szczególności przed światłem.
Nie bez znaczenia jest również metoda produkcji. Najwięcej wartości zachowuje olej tłoczony na zimno. Tą metodą produkowane jest większość olejów z orzechów włoskich dostępnych na rynku, w tym nasz olej Olini.
Podsumowując, olej z orzechów włoskich, to naprawdę cenny element domowej spiżarni. Jak opisaliśmy to, w artykule olej z orzechów włoskich zastosowanie znajdzie zarówno podczas codziennego przygotowania posiłków, jak i jako element pielęgnacji. Olej ten zawiera mnóstwo prozdrowotnych składników takich jak kwasy omega-3, omega-6 oraz antyoksydanty. Pokocha go każdy, kto lubi eksperymenty w kuchni i ceni swoje zdrowie.
Literatura
- Łoźna K, Kita A, Styczyńska M, Biernat J, Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Probl Hig Epidemiol 2012, 93 (4): 871-875
- Radu O, Fuior A, Capcanari T. The study of biological and nutritional potential of walnut oil. http://repository.utm.md/bitstream/handle/5014/9041/Conf_StudentiDoctoranzi_2013_Kiev_p472-473.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Chauhan, A. and Chauhan, V., 2020. Beneficial Effects of Walnuts on Cognition and Brain Health. Nutrients, 12(2), p.550.
- Zielińska A., Nowak I. (2014). Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce. Chemik, 68(2): 103-110.