ALERGIA? 🤧 Nie w tym roku! Sięgnij po Olej z czarnuszki!
Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 199 zł
Świeże oleje z rodzinnej olejarni
media_article_690

Olej z orzechów włoskich - właściwości i zastosowanie

Justyna Ćwierz
16 lut 2023

Właściwości zdrowotne orzechów są znane niemal każdemu. Dobrze o nich wiedzą już nawet najmłodsze dzieci w przedszkolu. Niestety pomimo tego, niezwykle rzadko pojawiają się one w codziennej diecie wielu z nas. Mamy jednak sposób na to, jak sprytnie przemycić je do jadłospisu! Jeśli na co dzień używasz w swojej kuchni olejów roślinnych, to część z nich zamień na olej z orzechów włoskich. Właściwości i zastosowanie omawiamy poniżej.

Olej z orzechów włoskich - właściwości

Olej z orzechów włoskich nie tylko ma aromat orzechów włoskich, ale skrywa w sobie również ich właściwości zdrowotne. W oleju tym znajdziemy roślinne nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli jedne z lepszych tłuszczów, jakie mogła nam podarować matka natura.

W oleju z orzechów włoskich znajdziemy kwasy tłuszczowe omega-6 oraz omega-3. Olej ten, podobnie jak olej lniany jest dobrym źródłem kwasu α-linolenowego (ALA). Kwas ALA należy do kwasów omega-3. Produkowane są z niego inne ważne kwasy omega-3 – DHA i EPA.

Olej z orzechów włoskich właściwości prozdrowotne zawdzięcza również szeregowi innych substancji. Znajdziemy w nim:

  • Związki mineralne – cynk, selen, magnez, miedź, potas i fosfor.
  • Witaminy – witaminę C, witaminę E, witaminę B1, witaminę B2 i witaminę B3
  • Fitosterole 
  • Polifenole - kwas elagowy, kwas galusowy i kwas jabłkowy
Kwasy DHA i EPA występują jedynie w żywności pochodzenia zwierzęcego, a dokładniej w rybach. Dlatego, jeśli z jakichś powodów ich nie spożywasz to warto zadbać o ich syntezę w organizmie i włączyć do diety źródło kwasu α-linolenowego. A najlepiej włącz dobre źródła ALA, czyli olej lniany i olej z orzechów włoskich razem z suplementami diety zawierającymi DHA i EPA. Wtedy niedobór tych kwasów w codziennym jadłospisie nie będzie Ci straszny!

Olej z orzechów włoskich - właściwości lecznicze

Olej z orzechów włoskich nie zastąpi sprawdzonych lekarstw, jednak może wspomóc nas w profilaktyce i leczeniu chorób serca.

Choroby układu sercowo-naczyniowego to prawdziwa plaga XXI wieku. Dieta zachodnia, pełna przetworzonej żywności działa obciążająco na nasze serce. Dlatego warto zadbać o obecność w codziennym jadłospisie żywności takiej jak oleje roślinne. Zamiast obciążać, wspierają one nasze serce w codziennym funkcjonowaniu.

Olej z orzechów włoskich właściwości lecznicze wykazuje poprzez obniżanie cholesterolu we krwi. Podwyższony cholesterol to często początek chorób układu sercowo – naczyniowego, dlatego działaj profilaktycznie. Dodawaj codziennie do swojej diety oleje roślinne, w tym olej z orzechów włoskich i zadbaj o swoje serce, które masz tylko jedno!

Oprócz działania profilaktycznego w stosunku do chorób sercowo – naczyniowych, olej z orzechów włoskich ma działanie antynowotworowe. Wszystko to dzięki obecności polifenoli i witamin o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią nasz organizm przed chorobami nowotworowymi.

Olej z orzechów włoskich - właściwości na mózg

Stres oksydacyjny, czyli nadmiar wolnych rodników w organizmie dotyczy każdego z nas. Działa on destrukcyjnie na niemal każdy aspekt naszego zdrowia, w tym na układ nerwowy. Nadmiar wolnych rodników jest jednym z czynników powstawania chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera. Oczywiście samo jedzenie żywności bogatej w przeciwutleniacze takie jak orzechy włoskie nie zapobiegnie chorobom neurodegeneracyjnym, ale na pewno będzie stanowić cenny element profilaktyki.

Okazuje się, że orzechy włoskie nie tylko swoim kształtem przypominają mózg, ale również realnie wpływają na jego prawidłowe funkcjonowanie. Odpowiedzialne są za to kwasy omega-3 oraz polifenole, w które matka natura hojnie obdarowała orzechy włoskie. Są one jednymi z najbardziej bogatych w te związki produktami spożywczymi.

Olej z orzechów włoskich - właściwości kosmetyczne

Olej z orzechów włoskich świetnie sprawdzi się w codziennej pielęgnacji skóry osób ze skłonnościami do zaskórników, które są częstym problemem skóry tłustej i trądzikowej. To wszystko dzięki obecnym w nim kwasom omega-3 i omega-6, które sprawiają, że oleje w nie bogate są jednymi z najmniej komedogennych.

Olej z orzechów włoskich możemy nazwać emolientem. Wobec skóry wykazuje następujące właściwości:

  • natłuszczające,
  • zmiękczające, 
  • wygładzające
  • ochronne

Wszystkie te cechy sprawiają, że olej z orzechów włoskich jest uniwersalnym olejem do pielęgnacji każdej skóry – suchej, tłustej i mieszanej

Delikatny i słodki orzechowy każdy zapach sprawia, że olejek ten świetnie się sprawdzi również do wykonywania masaży. 

Olej z orzechów włoskich na cholesterol

W 2017 roku opublikowano badanie spełniające normy badania klinicznego, a więc randomizowane, podwójnie zaślepione i kontrolowane placebo. Wzięło w nich udział aż 100 osób z podwyższonym cholesterolem oraz cukrzycą typu 2. Przez 90 dni pacjenci przyjmowali dawkę oleju z orzechów włoskich lub placebo. Ocenie podlegał wpływ oleju na profile lipidowe. Wyniki były bardzo obiecujące: 

Spożywanie oleju z orzechów włoskich przez pacjentów z cukrzycą typu 2 spowodowało istotne obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, poziomu trójglicerydów, poziomu lipoprotein o niskiej gęstości  oraz stosunku cholesterolu całkowitego do lipoprotein o wysokiej gęstości w porównaniu z grupą kontrolną. Zaobserwowano trend w kierunku zwiększenia poziomu HDL wraz ze spożyciem oleju z orzechów włoskich. (2)

Olej z orzechów włoskich - właściwości dla dzieci

Olej z orzechów włoskich jest olejem lubianym przez dzieci. Można rozważyć jego zastosowanie, w przypadku maluchów od około 2-3 roku życia, po konsultacji z lekarzem. Ważnym aspektem jest uprzednia obecność orzechów w diecie dziecka oraz potwierdzony brak alergii na orzechy. 

Olej z orzechów włoskich - zastosowanie

Jak już wiesz z pierwszej części artykułu, olej z orzechów włoskich stanowi wartościowy element nie tylko szafki kuchennej, ale również kosmetyczki. Przyjrzymy się więc jak w praktyce wykorzystać ten pełen dobroci produkt, zarówno w kuchni, jak i w codziennej pielęgnacji.

Olej z orzechów włoskich - dawkowanie

Olej z orzechów włoskich, tak jak inny olej ze względu na wysoką kaloryczność powinien stanowić niewielką część diety. Zarówno dzieci, jak i dorośli mogą stosować 1-2 łyżki oleju z orzechów włoskich dziennie.

Olej z orzechów włoskich jak spożywać?

Olej z orzechów włoskich zazwyczaj tłoczony jest na zimno. W związku z tym nie należy używać go obróbki termicznej takie jak smażenia i pieczenie. Nie oznacza to jednak, że jego zastosowanie w kuchni jest ograniczone. Wręcz przeciwnie! Możesz wykorzystać do wielu ciekawych potraw, zarówno tych słonych, jak i słodkich.

Olej z orzechów włoskich zastosowanie znajdzie w kolorowych i pożywnych sałatkach. Szczególnie świetnie się sprawdzi w sałatkach, w których króluje mix warzyw z owocami.

Przygotuj sałatkę z rukoli, gruszki oraz koziego sera, a całość polej olejem z orzechów włoskich z dodatkiem miodu. Twoje kubki smakowe podziękują Ci za to połączenie.

Jeśli chodzi o potrawy słodkie, to tutaj kombinacji jest mnóstwo. Przedstawiamy kilka najciekawszych. 

  • Owsianki – olej z orzechów włoskich świetnie będzie pasował w szczególności do owsianki jabłkowej z dodatkiem cynamonu.
  • Smoothie – polecamy smoothie bananowo – kakaowe z dodatkiem oleju z orzechów włoskich.
  • Naleśniki z twarogiem – rozgnieć twaróg z odrobiną oleju z orzechów włoskich i dowolnym słodzidłem. Tak przygotowanym nadzieniem posmaruj naleśniki.
  • Pierogi leniwe na słodko – po ugotowaniu, polej pierogi leniwe olejem z orzechów włoskich.

Olej z orzechów włoskich znajdzie zastosowanie wszędzie tam, gdzie normalnie użylibyśmy zwykłych orzechów. Jest świetnym sposobem na urozmaicenie diety osób, które nie mogą jeść orzechów np. z powodu noszenia aparatu stałego na zęby lub wskutek innych problemów z uzębieniem.

Przygotuj sałatkę z rukoli, gruszki oraz koziego sera, a całość polej olejem z orzechów włoskich z dodatkiem miodu. Twoje kubki smakowe podziękują Ci za to połączenie.

Olej z orzechów włoskich - jak stosować w celach kosmetycznych?

Potencjał pielęgnacyjny oleju z orzechów włoskich możesz wykorzystać na kilka sposobów. Świetnie sprawdzi się jako pierwszy etap dwuetapowego oczyszczania skóry, szczególnie w przypadku cery ze skłonnościami do zaskórników. Stanowi również dobry podkład do modnego ostatnio masażu rollerem lub kamieniem gua sha.

Jak wybrać olej z orzechów włoskich?

Znalezienie dobrej jakości oleju z orzechów włoskich nie jest łatwe. Jednak warto poświęcić na to czas. Taki olej bowiem będzie charakteryzował się najlepszym smakiem i wartością odżywczą.

Przede wszystkim zwróć uwagę na butelkę, w której znajduje się olej z orzechów włoskich. Dobrym opakowaniem dla oleju jest ciemna butelka ze szkła. Olej z orzechów włoskich, w której się w niej znajduje dobrze jest chroniony przed czynnikami zewnętrznymi, w szczególności przed światłem.

Nie bez znaczenia jest również metoda produkcji. Najwięcej wartości zachowuje olej tłoczony na zimno. Tą metodą produkowane jest większość olejów z orzechów włoskich dostępnych na rynku, w tym nasz olej Olini.

Podsumowując, olej z orzechów włoskich, to naprawdę cenny element domowej spiżarni. Jak opisaliśmy to, w artykule olej z orzechów włoskich zastosowanie znajdzie zarówno podczas codziennego przygotowania posiłków, jak i jako element pielęgnacji. Olej ten zawiera mnóstwo prozdrowotnych składników takich jak kwasy omega-3, omega-6 oraz antyoksydanty. Pokocha go każdy, kto lubi eksperymenty w kuchni i ceni swoje zdrowie. 

Literatura

  1. Łoźna K, Kita A, Styczyńska M, Biernat J, Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Probl Hig Epidemiol 2012, 93 (4): 871-875
  2. Radu O, Fuior A, Capcanari T. The study of biological and nutritional potential of walnut oil. http://repository.utm.md/bitstream/handle/5014/9041/Conf_StudentiDoctoranzi_2013_Kiev_p472-473.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  3.  Chauhan, A. and Chauhan, V., 2020. Beneficial Effects of Walnuts on Cognition and Brain Health. Nutrients, 12(2), p.550.
  4. Zielińska A., Nowak I. (2014). Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce. Chemik, 68(2): 103-110.
Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.