📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup w dniach 22-24.07 📦
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
10-04-2023  |  Justyna

Olej z pestek winogron - właściwości i zastosowanie

Zastanawiasz się, jakie właściwości ma olej z pestek winogron? To dobrze trafiłeś. Olej z pestek winogron nie jest może tak bardzo popularny, jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy, ale tak jak one stanowi prawdziwą skarbnicę dobroczynnych związków dla naszego organizmu. Przeczytaj nasz artykuł i przekonaj się sam, ile dobroci znajdziesz w tym niepozornym produkcie.

Spis treści:

  1. Olej z pestek winogron – wartość odżywcza
  2. Olej z pestek winogron – właściwości
  3. Olej z pestek winogron – właściwości kosmetyczne
  4. Olej z pestek winogron – zastosowanie
  5. Olej z pestek winogron – zastosowanie w kuchni
  6. Olej z pestek winogron – zastosowanie w kosmetyce

Olej z pestek winogron – wartość odżywcza

Olej z pestek winogron tak jak każdy inny olej roślinny jest źródłem tłuszczów – stąd jego dość wysoka kaloryczność. W 100 g znajdziemy aż 884 kcal. Oczywiście nie musisz martwić się jego dużą kalorycznością. Nikt z nas nie pije przecież oleju prosto z butelki. Stosujemy go raczej jako niewielki składnik potraw i nawet ten niepozorny mały dodatek do diety, może zdziałać cuda.

Tłuszcze obecne w oleju z pestek winogron to jedne z najlepszych tłuszczów, które mogła zaoferować nam matka natura. Składają się niemal wyłącznie z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływają one korzystnie na nasz organizm w wielu aspektach – począwszy od serca, kończąc na skórze, o czym opowiemy nieco później.

Skład kwasów tłuszczowych w oleju z pestek winogron prezentuje się następująco:

  • Kwasy tłuszczowe, ogółem jednonienasycone – 16,1
    • Oleopalmitynowy – 0,3 g
    • Kwas oleinowy – 15,8 g
  • Kwas tłuszczowe ogółem wielonienasycone – 69,9 g 
    • Kwas linolowy – 69,6 g
    • kwas alfa-linolenowy – 0,1 g

Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych olej z pestek winogron właściwości zdrowotne zawdzięcza również witaminie E. W 100 g oleju znajdziemy aż 28,8 g tej witaminy.

Olej z pestek winogron – właściwości

Oleje roślinne takie jak olej z pestek winogron są naturalnym wsparciem dla naszego serca.

W oleju z pestek winogron głównym kwasem tłuszczowym odpowiedzialnym za jego właściwości kardioprotekcyjne jest kwas linolowy (LA). Wpływa on korzystnie na profil lipidowy - ma zdolność do obniżania cholesterolu LDL we krwi, czyli tzw. złego cholesterolu.

Olej z pestek winogron właściwości zdrowotne w dużej mierze zawdzięcza również witaminie E. Choć niemal każdy z nas zna pojęcie witamin, to niewiele osób jest świadomych tego, że jedna witamina może występować w kilku formach, których właściwości mogą nieco różnić się od siebie. Tak jest w przypadku właśnie witaminy E. W żywności możemy najczęściej spotkać ją w postaci α‐ tokoferolu. Nie co rzadziej spotykaną formą jest γ-tokoferolu. W tej właśnie formie witamina E znajduje się w oleju z pestek winogron

Chwilkę się zatrzymamy na γ-tokoferol, ponieważ okazuje się, że jest on nieco lepszy od swojego bardziej popularnego brata - α‐ tokoferolu.

Choć obie formy mają takie same właściwości, to w przypadku γ-tokoferolu są one silniejsze. Do tych właściwości należą:

  • właściwości przeciwutleniające 
  • właściwości przeciwzapalne 
  • właściwości kardioprotekcyjne

Oprócz witaminy E, w pestkach winogron znajdziemy całe mnóstwo innych antyoksydacyjnych związków. Przyjrzymy się im bliżej i sprawdźmy, jak wpływają one na nasz organizm.

Pierwszym związkiem wartym uwagi są katechiny. Działają one przeciwzakrzepowo i oraz przeciwzapalnie w stosunku do zmian miażdżycowych. Kolejnym dobroczynnym związkiem są antocyjany. One z kolei działają ochronnie na ściany naczyń krwionośnych.

Mówiąc o właściwościach zdrowotnych oleju z pestek winogron, nie sposób nie wspomnieć o resweratrolu, czyli o najbardziej znanym antyoksydancie pochodzącym z winogron. Jest to silny związek, który walczy z nadmiarem wolnych rodników w naszym organizmie. Hamuje agregację płytek, czyli zapobiega powstawaniu zakrzepów. Ma działanie przeciwmiażdżycowe, a także wspomaga leczenie chorób przebiegających ze stanem zapalnym np. zapalenie stawów. 

Olej z pestek winogron nie zawsze przedstawiany jest w kolorowych barwach. Zwraca się uwagę, że niekorzystną proporcję kwasów omega-6 do omega-3. Nie ma jednak powodów do obaw. Jeśli dbasz o różnorodne źródła tłuszczów w diecie, w tym te będące źródłem kwasów omega-3, to proporcja ta nie wpłynie negatywnie na twój stan zdrowia.

Olej z pestek winogron - właściwości kosmetyczne

Oleje roślinne coraz częściej zyskują na uwadze w świecie kosmetycznym. Nie inaczej jest w przypadku oleju z pestek winogron. Wykazuje on szereg właściwości pielęgnacyjnych zarówno w stosunku do skóry, jak i paznokci. Dodatkowo ma pewną przewagą nad innym olejami stosowanymi w pielęgnacji. Jego konsystencja jest bardzo lekka, dzięki czemu łatwo się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu na skórze.

Olej z pestek winogron działa na skórę w wieloraki sposób. Przede wszystkim nawilża oraz nadaje skórze elastyczności. Ma również działanie regenerujące, co sprawia, że przyśpiesza gojenie ran i blizn.

Oprócz tego olej z pestek winogron jest cennym elementem pielęgnacji przeciwzmarszczkowej. Zawarta w oleju z winogron witamina E ma właściwości antyoksydacyjne, czyli zapobiega procesom starzenia. 

W pestkach winogron znajdziemy związek o skomplikowanej nazwie – proantocyjanidyna. W jednym z badań zauważono, że dzięki temu związkowi przyjmowanie ekstraktu z pestek winogron pomaga zwalczyć przebarwienia skóry. Badacze wskazują jednak, że sam olej z pestek winogron nie zdziała cudów. Oprócz niego warto dbać o ochronę skóry przy pomocy kremów z filtrami. 

Działanie przeciwko przebarwieniom sprawia, że olej z pestek winogron świetnie radzi sobie również z ciemnymi sińcami pod oczami. Regularnie stosowany działa niczym najlepszy krem pod oczy.

Wiele osób traktuje olej z pestek winogron jako remedium na trądzik. Jak najbardziej słusznie, ponieważ jego właściwości faktycznie mogą pomóc w walce z trądzikiem. Olej z pestek winogron zapobiega zatykaniu się porów i działa przeciwzapalnie co przeciwdziała powstawaniu wyprysków. Jego działanie regeneracyjne może również pomóc w zniwelowaniu blizn potrądzikowych.

Kolejną ciekawą właściwością oleju z pestek winogron jest ochrona przed promieniowaniem UV. Jest to związane z jego właściwościami antyoksydacyjnymi. Oczywiście samo stosowanie oleju z pestek winogron nie zastąpi dobrych kremów z filtrami, ale może stanowić element wspomagający pielęgnację przeciwsłoneczną.

Olej z pestek winogron właściwości kosmetyczne wykazuje również w stosunku do włosów. Fani naturalnych sposobów dbania o włosy cenią go sobie w szczególności do codziennej pielęgnacji włosów wysokoporowatych. Świetnie sprawdzi się do ich olejowania samodzielnie lub w połączeniu z ulubioną maską do włosów.

Olej z pestek winogron – zastosowanie

Wiesz już jak olej z pestek winogron, pomaga Twojemu organizmowi zarówno wewnątrz, jak i zewnątrz. Poniżej znajdziesz kilka podpowiedzi jak go stosować w praktyce, aby wyciągnąć z niego jak najwięcej korzyści. 

Olej z pestek winogron - zastosowanie w kuchni

Oleje o bogatej zawartości kwasu linolowego takie jak olej z pestek winogron są szczególnie podatne na utlenianie. Oznacza to, że taki olej nie nadaje się do długotrwałego smażenia w wysokich temperaturach. Jeśli więc chcesz przemycić olej z pestek winogron do diety, aby skorzystać z mocy jego dobroczynnych właściwości, to najlepiej spożywaj go na zimno.

Poniżej znajdziesz kilka naszych patentów na zastosowanie oleju z pestek winogron w kuchni.

Dodaj go do ulubionej sałatki pełnej kolorowych warzyw. Łyżka oleju z pestek winogron świetnie sprawdzi się również jako dodatek zdrowych tłuszczów do porannego zielonego smoothie. Zmiksuj garść szpinaku, jabłko i seler naciowy z dodatkiem oleju z pestek winogron i ciesz się porcją zdrowia od samego rana.

Olej z pestek winogron możesz również wykorzystać do przygotowania pysznej wegańskiej pasty kanapkowej w iście śródziemnomorskim stylu. Wystarczy, że puszkę fasoli czerwonej zmiksujesz z kilkoma suszonymi pomidorami i odrobiną oleju z pestek winogron. Gwarantujemy, że Twoje kubki smakowej oszaleją.

Olej z pestek winogron świetnie sprawdzi się również jako wykończenie potraw. Dodaj jego odrobinę do miski z zupą krem z pomidorów lub polej nim pizzę we włoskim stylu. 

Olej z pestek winogron - zastosowanie w kosmetyce

W codziennej pielęgnacji olej z pestek winogron możesz wykorzystać na kilka sposobów. Poniżej znajdziesz kilka z nich

  • Użyj oleju z pestek winogron do demakijażu jako pierwszy element dwuetapowego oczyszczania skóry.
  • Dodaj kilka kropel olejku do ulubionego nawilżającego kremu w celu wzbogacenia jego formuły.
  • Stosuj jako krem pod oczy w celu zniwelowania ciemnych sińców.
  • Stosuj na blizny po wypryskach w celu przyśpieszenia ich gojenia się.
  • Użyj do olejowania włosów samodzielnie lub jako dodatek do ulubionej maski.

Jak widzisz olej z pestek winogron to produkt mało znany, ale niosący wiele korzyści dla całego organizmu. Zawiera mnóstwo antyoksydacyjnych związków, które walczą z wolnymi rodnikami dzięki czemu działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy i skórę.

Powyższy artykuł nie stanowi porady lekarskiej. W razie wątpliwości co do stosowania oleju z pestek winogron w danej jednostce chorobowej należy skonsultować się ze swoim lekarzem.

Literatura

  1. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171028/nutrients (dostęp 10.03.2023)
  2. Garavaglia J, Markoski MM, Oliveira A, Marcadenti A. Grape Seed Oil Compounds: Biological and Chemical Actions for Health. Nutr Metab Insights. 2016 Aug 16;9:59-64. doi: 10.4137/NMI.S32910. PMID: 27559299; PMCID: PMC4988453.
  3. Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2017 Dec 27;19(1):70. doi: 10.3390/ijms19010070. PMID: 29280987; PMCID: PMC5796020.
  4. Cichosz G, Czeczot H, Stabilność oksydacyjna tłuszczów jadalnych – konsekwencje zdrowotne, bromat. chem. toksykol. – xliv, 2011, 1, str. 50–60
  5. Kołodziejczyk J, Olas B., Pestki winogron jako cenne źródło związków chroniących układ krążenia, Postępy Fitoterapii 1/2011, 52-57
  6. Sotiropoulou, Evangelia & Varelas, Vassileios & Liouni, M & Nerantzis, Elias. (2015). Grape seed oil: from a winery waste to a value added cosmetic product-a review.
  7. Yamakoshi J, Sano A, Tokutake S, Saito M, Kikuchi M, Kubota Y, Kawachi Y, Otsuka F. Oral intake of proanthocyanidin-rich extract from grape seeds improves chloasma. Phytother Res. 2004 Nov;18(11):895-9. doi: 10.1002/ptr.1537. PMID: 15597304.
  8. Shinagawa, Fernanda & Carvalho de Santana, Fernanda & Torres, Lucillia & Filho, Jorge. (2015). Grape seed oil: A potential functional food?. Food Science and Technology (Campinas). 35. 10.1590/1678-457X.6826.
Autorka:

Justyna Ćwierz
Dyplomowany dietetyk. W swojej codziennej pracy prowadzi konsultacje dietetyczne, podczas których pomaga pacjentom zmienić ich nawyki żywieniowe. Autorka strony Dietetyczna Mapa, na której dzieli się pomysłami na pyszne i zbilansowane posiłki.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium