Dlaczego maluchy potrzebują kwasów omega 3? Dużo mówi się o tym, że kwasy omega-3 dla dzieci to sposób na dobrą odporność. Jednak czy na tym kończy się lista ich zalet? Nie! Sprawdź, co jeszcze warto o nich wiedzieć i jak dostarczać kwasy omega-3 w diecie dzieci.
Spis treści:
Kwasy omega-3 w diecie dzieci
Kwasy omega potrzebne dzieciom to kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA). Należą one do rodziny kwasów omega-3. Odgrywają ważną rolę w profilaktyce i leczeniu różnych chorób (m.in. miażdżycy). Co nie oznacza, że są istotne wyłącznie dla osoby dorosłej. Potrzebuje ich również organizm dziecka, który znajduje się w fazie intensywnego rozwoju i wzrostu.
Wpływ kwasów omega-3 na rozwój dziecka
Nie bez powodu suplementacja kwasów omega-3 jest zalecana kobietom w ciąży. Mają one korzystny wpływ nie tylko na zdrowie mamy, ale i rozwijającego się w jej łonie dziecka.
Warto wspomnieć również o tym, że odpowiednia dawka omega-3 dla dzieci ma duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju siatkówki oka.
Korzyści dla zdrowia i odporności dzieci
Kwasy omega-3 dla dziecka nie tylko wspomagają prawidłowy rozwój układu nerwowego i siatkówki oka. Maluchy potrzebują kwasów omega 3 w diecie, bo:
- mają wpływ na prawidłowy rozwój dziecka
- mają wpływ na rozwój układu nerwowego
- mają wpływ na prawidłowy rozwój mózgu
- mają korzystny wpływ na odporność dziecka (usprawniają funkcjonowanie układu odpornościowego, działają przeciwzapalnie i antywirusowo);
- wykazują zdolność do łagodzenia stanu zapalnego – jest to ważne nie tylko w przypadku infekcji, ale i chorób, którym towarzyszy stan zapalny (m.in. astmy);
- działają przeciwalergicznie;
- mogą łagodzić objawy ADHD;
- zmniejszają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2 w wieku późniejszym;
- mają korzystny wpływ na skórę i wspomagają leczenie chorób dermatologicznych;
Najważniejsze źródła omega-3 dla dzieci
Kwasy omega-3 w diecie dzieci mogą być dostarczane wraz z dietą i suplementami diety. Zacznijmy od pierwszego źródła, czyli żywności. W jakich produktach znajdują się największe ilości tych składników?
Żywność bogata w kwasy omega-3 dla dzieci
Dobrym źródłem kwasu ALA są produkty roślinne np.:
- Olej Omega 3
- olej lniany,
- siemię lniane,
- nasiona chia,
- orzechy włoskie,
- olej z orzechów włoskich,
- olej z lnianki siewnej.
Organizm przekształca kwas ALA do kwasów DHA i EPA. Jednak jest to mało efektywny proces, który nie zaspokaja potrzeb organizmu. W związku z tym należy podawać dziecku również produkty kktóre mają kwasy omega potrzebne dzieciom - DHA i kwas EPA (np. tłuste ryby łosoś, makrela, sardynki).
Suplementacja kwasów omega-3 dla dzieci
Omega-3 dla dzieci mogą być dostarczane również pod postacią suplementów diety.
Dlaczego dzieci potrzebują suplementów z Omega?
Kwas ALA jest przekształcany do kwasów DHA i EPA, ale to nie wystarczy. Jeśli dziecko ma alergię na ryby lub odmawia ich jedzenia pojawia się problem z pokryciem zapotrzebowania na kwasy DHA i EPA. W takiej sytuacji konieczne jest, by podawać dzieciom omega.
Podawanie tranu omega-3 dla dzieci (lub innych suplementów z omega-3) warto rozważyć również w przypadku osłabienia odporności, występowania chorób o podłożu zapalnym czy ADHD. Kwasy omega-3 wzmacniają układ odpornościowy dziecka, pomagają złagodzić stan zapalny i objawy ADHD.
Objawy niedoboru kwasów omega-3 u dzieci
Jaki wpływ na młody organizm ma niedobór kwasów omega-3? Jak go w porę rozpoznać?
Wpływ niedoboru na zdrowie dziecka
Kwasy tłuszczowe omega są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania wielu narządów i układów.
Ich niedobór może prowadzić do:
- nieprawidłowego rozwoju mózgu i siatkówki oka,
- pogorszenia pamięci i koncentracji,
- spadku odporności,
- nasilenia objawów chorób o podłożu zapalnym czy ADHD,
- pogorszenia stanu skóry,
- większego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, alergii i cukrzycy typu 2 w wieku późniejszym.
Jak rozpoznać niedobór?
Niedobór omega-3 u niemowląt może objawiać się zahamowaniem wzrostu, a także pojawieniem się zapalenia skóry.
Z kolei u starszych dzieci daje objawy w postaci trudności z pamięcią i utrzymaniem uwagi, gorszej odporności czy zaburzeń ostrości wzroku.
Niedobór kwasów omega-3 dla dzieci nie zawsze jest widoczny od razu. Niektóre skutki pojawiają się dopiero po latach. Chodzi tu o większe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych i alergii.
Kwasy omega 3 dla dzieci nadpobudliwych
Coraz częściej mówi się o tym, że kwasy omega-3 dla dzieci nadpobudliwych czy z autyzmem to dobry wybór. Dlaczego?
Kwasy omega 3 dla dzieci z adhd
Badacze zaobserwowali, że dzieci z ADHD mają niższy poziom kwasów DHA i EPA w organizmie, a także zaburzony stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Czy ma to jakieś znaczenie? Okazuje się, że tak.
Kwasy omega 3 dla dzieci z autyzmem
Pojawiają się również informacje o tym, że kwasy omega-3 mogą być pomocne w przypadku autyzmu.
Suplementy omega-3 dla dzieci - rodzaje i formy
Jakie kwasy tłuszczowe omega dla dzieci wybrać? Naturalne źródła kwasów omega-3 to oleje roślinne omega-3, 6, 9 oraz olej z alg i tran. Czym charakteryzują się poszczególne produkty?
Oleje roślinne omega-3, 6, 9
Dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu ważne jest nie tylko dostarczenie odpowiednich ilości kwasów omega-3. Nie mniej istotna jest równowaga pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3, a także zaspokojenie zapotrzebowania na kwas oleinowy (należący do rodziny kwasów omega-9).
Bogaty w korzystne kwasy omega-3: ALA, EPA dla dzieci i źródło DHA dla dzieci! Nasz Olej Omega-3 to idealna suplementacja kwasów tłuszczowych i wyjątkowa kombinacja dwóch typów olejów rybnych – z dorsza, sardynek i makreli – oraz niezwykle cennego Tranu. Dzięki tym składnikom nasza formuła staje się doskonałym źródłem kwasów EPA i DHA, które są kluczowe dla utrzymania zdrowia dziecka. To jednak nie wszystko! Nasz olej jest dodatkowo wzbogacony olejem z czarnuszki oraz olejem lnianym, co sprawia, że organizm dziecka otrzymuje cenny kwas ALA.
Kwasy omega-3 w oleju Omega 3 prezentują się następująco:
Każda porcja (2,5 ml) to prawdziwy zastrzyk zdrowia, zawierający 680 mg kwasów omega-3 (272% RWS**), w tym:
- 150 mg ALA (kwas alfa-linolenowy) – wspierający zdrowy poziom cholesterolu we krwi,
- 260 mg EPA (kwas eikozapentaenowy) – w połączeniu z DHA przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania serca,
- 190 mg DHA (kwas dokozaheksaenowy) – wspomagający zdrowe widzenie* oraz prawidłową pracę mózgu.
Możesz podawać dziecku olej omega 3 Olini u dzieci powyżej 3 roku życia.
Jak to wszystko połączyć? Wśród produktów Olini znajdziesz Olej dla Uczniów, który zawiera aż 4 oleje roślinne: lniany, z orzechów włoskich i laskowych oraz oliwę z oliwek. Dzięki takiemu połączeniu wzbogaca dietę Twojej pociechy we wszystkie ważne kwasy tłuszczowe – zarówno jednonienasycone, jak i wielonienasycone.
Tran z omega-3
Tran omega-3 dla dzieci to naturalne źródła kwasów omega-3. To olej pozyskiwany ze świeżych wątróbek dorsza, który jest bogatym w kwasy omega potrzebne dzieciom: DHA dla dzieci i EPA dla dzieci oraz witaminę D. To najczystsze źródło omega, przebadane pod kątem braku obecności metali ciężkich, pestycydów i dioksyn. Dla dzieci powyżej 1 roku życia polecamy trany smakowe: tran pomarańczowy oraz tran cytrynowy.
Olej z alg z omega
Innym sposobem na uzupełnienie diety dziecka w kwasy omega-3 jest podawanie oleju z alg. W ofercie Olini dostępny jest olej z alg, pozyskiwany z mikroalg Schizochytrium sp. Są to mikroskopijne, jednokomórkowe algi znane ze swojej naturalnej zdolności do produkowania dużych ilości kwasu DHA.
Dawkowanie kwasów omega-3 u dzieci
Jaka dawka omega-3 dla dzieci jest zalecana? O czym jeszcze warto pamiętać podając dziecku suplementy z kwasami omega-3? Czy kwasy omega-3 w diecie dzieci można przedawkować?
Zalecane dawki Omega 3 dla dzieci w różnym wieku
Jak wygląda dawkowanie kwasów omega dla dzieci? Zgodnie z normami żywienia wystarczające spożycie kwasu DHA dla dzieci między 7. a 24. miesiącem życia to 100 mg na dobę.
Z kolei dla dzieci od 2 do 8 lat wynosi ono 250 mg dziennie [4].
Podawaj dziecku olej omega 3 w ilości:
- 3-5 lat – 0,5 łyżeczki (2,5 ml)
- 5-11 – 1 łyżeczka (5 ml)
Podawaj dziecku tran dla dzieci w ilości:
- Niemowlęta - od 2,5 ml (pół łyżeczki) i stopniowo zwiększaj jego porcję do 5 ml.
- Dzieci powyżej 12 roku życia to 10 ml.
Wskazówki dotyczące bezpiecznego stosowania
Suplementacja diety kwasami omega powinna być skonsultowana z lekarzem pediatrą. Dawkowanie kwasów omega-3 zależy nie tylko wieku dziecka. Znaczenie ma tutaj ilość kwasów omega-3 przyjmowanych z innych źródeł oraz indywidualne potrzeby organizmu. Nie należy przekraczać zalecanej dawki. Nadmiar kwasów omega-3 może powodować bóle głowy lub dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Omega 3 dla dzieci - kluczowy składnik dla zdrowia i rozwoju
Kwasy omega-3 dla dzieci są bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania młodego organizmu. Ich niedobór prowadzi m.in. do spadku odporności, pogorszenia pamięci i koncentracji, nasilenia stanu zapalnego czy zaostrzenia objawów niektórych chorób. Poza tym może odbić się negatywnie na zdrowiu dziecka w przyszłości.
Jednym słowem kwasy omega-3 to składniki, których nie powinno zabraknąć w diecie Twojej pociechy!
Źródła:
- Gale, Catharine R et al. “Oily fish intake during pregnancy--association with lower hyperactivity but not with higher full-scale IQ in offspring.” Journal of child psychology and psychiatry, and allied disciplines vol. 49,10 (2008): 1061-8.
- Manor, I et al. “The effect of phosphatidylserine containing Omega3 fatty-acids on attention-deficit hyperactivity disorder symptoms in children: a double-blind placebo-controlled trial, followed by an open-label extension.” European psychiatry : the journal of the Association of European Psychiatrists vol. 27,5 (2012): 335-42.
- Doaei, Saeid et al. “The effect of omega-3 fatty acids supplementation on social and behavioral disorders of children with autism: a randomized clinical trial.” “Wpływ suplementacji kwasów tłuszczowych omega-3 na zaburzenia społeczne i behawioralne u dzieci z autyzmem: badanie kliniczne z randomizacją.” Pediatric endocrinology, diabetes, and metabolism vol. 27,1 (2021): 12-18.
- Jarosz, Mirosław, et al. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Vol. 83. Warsaw, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, 2020.
- McNamara, Robert K et al. “Docosahexaenoic acid supplementation increases prefrontal cortex activation during sustained attention in healthy boys: a placebo-controlled, dose-ranging, functional magnetic resonance imaging study.” The American journal of clinical nutrition vol. 91,4 (2010): 1060-7.
- Gutiérrez S, Svahn SL, Johansson ME. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells. Int J Mol Sci. 2019;20(20):5028. Published 2019 Oct 11.