📦 Darmowa dostawa DPD Pickup tylko do 24.03! 📦
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
28-10-2024  |  Paulina Górska

Gdzie znajdziesz najwięcej kwasów Omega-3?

Dużo mówi się o tym, jak ważną rolę w zdrowej diecie odgrywają produkty bogate w omega-3. Pytanie, gdzie ich szukać? W naszym artykule pokażemy Ci, gdzie jest najwięcej kwasów omega-3!

Spis treści:

  1. Znaczenie kwasów Omega-3 dla zdrowia
  2. Najlepsze źródła kwasów Omega-3 - kwasy omega 3 produkty
  3. Jak wybrać produkty bogate w Omega-3?
  4. Zawartość omega 3 w produktach tabela
  5. Suplementacja Omega-3 - czy warto?
  6. Jak zwiększyć spożycie Omega-3?

Znaczenie kwasów Omega-3 dla zdrowia

Gdzie jest najwięcej kwasów omega-3? Zanim poznasz odpowiedź na to pytanie, chcemy wyjaśnić Ci, dlaczego jest ona tak ważna.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mają duże znaczenie dla zdrowia osób w każdym wieku. Wynika to z tego, że:

  • kwas dokozaheksaenowy (DHA) stanowi podstawowy budulec błon komórkowych komórek nerwowych, a także pobudza ich wzrost – dzięki temu odgrywa znaczącą rolę w rozwoju i funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego;
  • redukują stężenie triacylogliceroli we krwi, normalizują ciśnienie tętnicze krwi, wykazują działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, co sprawia, że są polecane w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych;
  • hamują nadmierną odpowiedź immunologiczną, co ma znaczenie m.in. przy alergiach i chorobach o podłożu zapalnym;
  • działają przeciwdepresyjnie;
  • mają korzystny wpływ na skórę (zapobiegają jej nadmiernej suchości, chronią ją przed szkodliwym działaniem czynników z zewnątrz);

Skoro już wiesz, jak ważne dla zdrowia są kwasy omega-3, czas poznać odpowiedź na pytanie o to, gdzie ich szukać?

Najlepsze źródła kwasów Omega-3 - kwasy omega 3 produkty

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 muszą być dostarczane do organizmu z zewnątrz. Ich źródłem są wybrane produkty spożywcze (zarówno roślinne, jak i zwierzęce), a także suplementy diety. Gdzie występuje omega-3?

Olej Omega 3 Olini - oleje rybne, tran, olej lniany i olej z czarnuszki

Pełen dobroczynnych kwasów omega-3: ALA, EPA i DHA! Nasz Olej Omega-3 to super mieszanka dwóch rodzajów olejów rybnych – z dorsza, sardynek i makreli – plus mega wartościowy Tran. Dzięki nim nasza mikstura staje się świetnym źródłem kwasów EPA i DHA, które są kluczowe dla zdrowia. Ale to nie koniec! Nasz olej ma też dodatek oleju z czarnuszki i oleju lnianego, więc dostarczasz też swojemu ciału cenny kwas ALA.
Każda porcja (2,5 ml) to prawdziwa bomba zdrowia, zawierająca 680 mg kwasów omega-3 (272% RWS**), w tym:

150 mg ALA (kwas alfa-linolenowy) – który pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi,

260 mg EPA (kwas eikozapentaenowy) – razem z DHA wspiera zdrowe działanie serca,

190 mg DHA (kwas dokozaheksaenowy) – który wspomaga dobre widzenie* oraz prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Które ryby mają najwięcej omega 3 - łosoś, makrela, sardynki?

Kwasy dokozeheksaenowy (DHA) i eikozapentenowy (EPA) powstają na drodze przemian innego kwasu omega-3 – kwasu alfa-linolenowego (ALA). Jednak jest to mało efektywny proces, który nie pokrywa zapotrzebowania organizmu na te ważne składniki. W związku z tym kwasy DHA i EPA muszą być dostarczane wraz z dietą i/lub suplementami diety.

Jednym z głównych źródeł kwasów DHA i EPA są tłuste ryby morskie. Które ryby mają najwięcej omega-3?

  1. Najlepszym źródłem jest makrela, która może zawierać nawet 4580 mg kwasów DHA i EPA. 
  2. Drugie miejsce na podium zajmuje łosoś, który charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy D i kwasów omega-3. W 100 g tej ryby może znajdować się aż 2150 mg kwasów DHA i EPA (podobną ilością charakteryzują się śledzie).
  3. Podium zamykają sardynki, które zawierają około 1463 mg kwasów DHA i EPA.

Tran a Omega 3

Do produktów bogatych w omega-3 zaliczają się nie tylko tłuste ryby morskie, ale i olej, z który się z nich pozyskuje. Mowa tu o tranie, czyli oleju z wątroby dorsza atlantyckiego (łac. Gadus morhua).

Tran to bardzo dobre źródło kwasów DHA i EPA. Jako przykład można podać tran Olini, który w porcji 10 ml (zalecanej dla dzieci powyżej 12. roku życia i dorosłych) zawiera 0,8 g kwasu EPA i 1,03 g kwasu DHA. 

Olej pozyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego jest również dobrym źródłem witamin A i D. Są one ważne m.in. dla zdrowia oczu i kości, a także prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego.

Roślinne źródła: olej lniany, siemię lniane, orzechy włoskie

Gdzie są omega-3? Nie tylko w rybach i tranie. Źródłem kwasu alfa-linolenowego należącego do omega-3 są produkty roślinne. 

Największą zawartością kwasu ALA odznaczają się:

  • siemię lniane,
  • nasiona chia,
  • orzechy włoskie,
  • olej lniany,
  • zielone warzywa liściaste (np. szpinak),
  • soja.

Informacja o roślinnych produktach z kwasem ALA pewnie ucieszy wegetarian i wegan, którzy nie spożywają tłustych ryb morskich. Jednak powinni oni pamiętać, że kwas ALA jest przekształcany do kwasów DHA i EPA tylko w niewielkim stopniu. W takim razie, gdzie ich szukać, jeśli nie chcesz spożywać produktów odzwierzęcych?

Algi i olej z alg jako produkty bogate w kwasy omega 3 dla wegan

Inne roślinne produkty bogate w kwasy omega-3 to algi i olej z alg. W przeciwieństwie do wymienionych wcześniej produktów pochodzenia roślinnego nie są one wyłącznie źródłem kwasu ALA. Zawierają również inne kwasy omega-3: DHA i EPA. 

Gdzie występują omega-3, jeśli chodzi o algi? Ich źródłem są: 

  • spirulina,
  • nori,
  • chlorella,
  • wakame.

Nie są to produkty popularne w polskiej kuchni, dlatego może pojawić się problem z ich zakupem. Co zrobić w takim przypadku? Inną opcją dla wegetarian, wegan i pozostałych osób, szukających roślinnych źródeł kwasów DHA i EPA jest olej z alg. Znajdziesz go w ofercie Olini – nasz Olej z alg charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu DHA (minimum 40%), a także stanowi źródło innego ważnego kwasu omega-3 – EPA. Równie istotne jest to, że jest produktem wolnym od zanieczyszczeń, metali ciężkich i toksyn. Możesz spokojnie podawać go również dzieciom powyżej 3. roku życia.

Jak wybrać produkty bogate w Omega-3?

Wiesz już, gdzie jest najwięcej kwasów omega-3. W takim razie przyjrzyjmy się teraz innej kwestii, która dotyczy wyboru odpowiednich produktów będących źródłem tych kwasów tłuszczowych.

  • Gatunki ryb: jeśli interesują Cię produkty bogate w kwasy omega-3, wybieraj tłuste ryby morskie ze sprawdzonego źródła. Dobrym źródłem kwasów DHA i EPA są ryby, takie jak: makrela, łosoś, śledź i sardynka. 
  • Nasiona i orzechy: aby wzbogacić jadłospis w kwas ALA, postaw na nasiona i orzechy będące dobrym źródłem tego składnika. Należą do nich przede wszystkim: orzechy włoskie, nasiona chia i siemię lniane.
  • Oleje: najwięcej kwasów omega-3 zawierają oleje, takie jak tran, olej z alg, a także oleje roślinne (lniany, konopny, rydzowy, z orzechów włoskich). 

Uzupełnieniem urozmaiconego jadłospisu mogże być suplement diety z omega-3. Zanim je kupisz, sprawdź informację o ilości i jakości składników (powinna znaleźć się na opakowaniu). Poza tym upewnij się, że kupujesz je od sprawdzonego producenta. Jak? Zapoznaj się z jego stroną internetową – sprawdź, czy podane na niej informacje są poparte wynikami badań naukowych. Poza tym poczytaj, z jakich źródeł pochodzą składniki suplementów diety i sprawdź, czy producent może pochwalić się współpracą z jednostkami naukowymi i/lub certyfikatami potwierdzającymi wysoką jakość jego produktów.

Zawartość omega 3 w produktach tabela

W znalezieniu odpowiedzi na pytanie o to, jakie produkty są najlepszym źródłem omega-3, pomoże Ci tabela z zawartością omega-3 w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.

Produkt roślinne

Zawartość kwasu ALA (g) w przeliczeniu na porcję

olej lniany (1 łyżka)

7,26 

nasiona chia (2 łyżki)

5,06 

orzechy włoskie (7 sztuk)

2,57 

siemię lniane (całe nasiona, 1 łyżka)

2,35

Produkty zwierzęce

Zawartość kwasów DHA i EPA (g) w przeliczeniu na 100 g

makrela

4,6 

łosoś

2,1 

śledź

2,1

sardynki

1,5

Opracowanie własne na podstawie: [1], [2].

Dla porównania Olej Omega 3:

Wartości odżywcze w 100 g w porcji 2,5 ml (2 g) w porcji 5 ml (4 g) w porcji 10 ml (8 g) % RWS* w porcji 2 g % RWS* w porcji 4 g % RWS* w porcji 8 g
Omega-3 33900 mg 680 mg 1360 mg 2720 mg 272% 544% 1088%
w tym:              
– Omega-3 ALA 7400 mg 150 mg 300 mg 600 mg 7,5% 15% 30%
– Omega-3 EPA 13200 mg 260 mg 520 mg 1040 mg 104% 208% 416%
– Omega-3 DHA 9300 mg 190 mg 380 mg 760 mg 76% 152% 304%

 

Suplementacja Omega-3 - czy warto?

Spożywanie produktów bogatych w kwasy omega-3 to jedno. Czasami może okazać się, że nie wystarczy, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na te ważne składniki. Dzieje się tak np. w przypadku stosowania diety pozbawionej tłustych ryb morskich czy zwiększonym zapotrzebowaniu organizmu ze względu na ciążę, karmienie piersią, stan chorobowy lub wiek podeszły. W takich sytuacjach warto pomyśleć (najlepiej w porozumieniu ze specjalistą) o wdrożeniu suplementacji. 

Olini - produkty bogate w omega 3

Wśród produktów Olini znajdziesz wiele dobrych źródeł kwasów omega-3. Do wyboru masz zarówno produkty odzwierzęce, jak i roślinne, które dobrze sprawdzą się na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.

Gdzie jest najwięcej kwasów omega-3, jeśli chodzi o produkty Olini?

Wysoką zawartością omega-3 wyróżniają się również mieszanki olejów Olini w tym także suplementy diety, jak wspomniany wcześniej Olej Omega 3 czy Olej dla kobiet stworzone we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. 

Który olej ma najwięcej omega 3?

Który olej ma najwięcej omega-3? Jeśli chodzi o oleje pochodzenia roślinnego, dobrym źródłem są:

Z kolei, jeśli mowa o olejach pochodzenia zwierzęcego doskonałym źródłem kwasów DHA i EPA jest tran. Nie należy mylić go z olejem z rekina, który nie zawiera tak dużej ilości tych cennych składników.

Produkty bogate w kwasy omega 3 dla dzieci

Gdzie jest najwięcej omega-3, jeśli chodzi o produkty dla dzieci? W przypadku dzieci, które ukończyły 3. rok życia, dobrym wyborem jest tran. Wśród produktów Olini dostępny jest Tran dla dzieci przygotowany specjalnie z myślą o najmłodszych. Jest to produkt, który wyróżnia się wysoką zawartością omega-3. Co więcej, stanowi źródło innych składników ważnych dla zdrowia dziecka – witamin A i D. 

Oprócz tranu warto zwrócić uwagę na produkty roślinne będące źródłem omega-3. W diecie dziecka powinny pojawić się oleje roślinne (np. jako dodatek do sałatek, past na kanapki), koktajle owocowe lub zdrowe desery z nasionami chia (np. pudding chia) czy orzechy.

Podsumowanie: Jak zwiększyć spożycie Omega-3

Kwasy omega-3 są ważne dla zdrowia różnych narządów i układów, a ponadto pomagają zmniejszyć ryzyko niektórych chorób. W związku z tym warto zadbać o ich odpowiednie spożycie. Jak? Ważne jest, aby jeść tłuste ryby morskie (najlepiej minimum 2 razy w tygodniu), zastąpić tłuszcze zwierzęce olejami bogatymi w omega-3 i dodawać orzechy czy nasiona bogate w omega-3 do owsianki, jaglanki czy sałatki. Jeśli to nie wystarczy (np. ze względu na dietę wegańską, większe zapotrzebowanie), warto pomyśleć nad suplementacją omega-3. 

Źródła

[1] U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE, Food Data Central.

[2] https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/

[3] Vannice G, Rasmussen H. Position of the academy of nutrition and dietetics: dietary fatty acids for healthy adults. J Acad Nutr Diet. 2014 Jan;114(1):136-53.

[4] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/211003,kwasy-omega-3-w-diecie-weganskiej-i-wegetarianskiej-praktyczne-wskazowki

[5] Jeremy Wee-Lek Yap, Yee-Ying Lee, Teck-Kim Tang, Li-Choo Chong, Chee-Hao Kuan, Oi-Ming Lai & Eng-Tong Phuah. (2023) Fatty acid profile, minor bioactive constituents and physicochemical properties of insect-based oils: A comprehensive review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 63:21, pages 5231-5246.

Autorka:

Dietetyk Paulina Górska
Absolwentka kierunku dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym (studia I stopnia) i Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu (studia II stopnia). Doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Pasjonatka zdrowego stylu życia, autorka publikacji na temat zdrowego odżywiania, suplementacji i ziołolecznictwa. Właścicielka poradni dietetycznej Kobieca Strona Dietetyki (www.kobiecastronadietetyki.pl).

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium