Zakwas buraczany - przepis
Zrób swój własny domowy zakwas, korzystając z prostego przepisu na zakwas buraczany z czosnkiem. Wystarczy pokroić buraki na mniejsze kawałki, dodać przyprawy do zakwasu: ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie, a następnie wszystko umieścić w słoiku. Fermentacja buraków w ciepłym miejscu sprawi, że po kilku dniach otrzymasz pyszny i domowy zakwas buraczany. To idealny dodatek do barszczu czerwonego i innych potraw! Korzyści zdrowotne zakwasu buraczanego opisaliśmy szerzej w artykule Zakwas z buraków właściwości.
Aby zrobić zakwas na barszcz czerwony, potrzebujesz:
- buraki czerwone (buraki ćwikłowe) 1 kg
- 2 litry przegotowanej wody
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- opcjonalnie: 5 ziaren pieprzu oraz 2 łyżki cukru
Wykonanie:
- Buraki czerwone bardzo dokładnie wyszoruj szczotką do warzyw. Po umyciu pokrój na mniejsze kawałki lub talarki.
- Przygotuj naczynia, z materiałów, które nie reagują z płynami o kwaśnym odczynie. Postaw na szkło, ceramikę, kamionkę. Wybrane naczynie powinno mieć co najmniej 2 litry pojemności. Możesz też wykorzystać dwa słoiki po 1l. Pamiętaj, by przed włożeniem do nich buraków naczynia porządnie umyć i wyparzyć. To bardzo ważne, by zachować sterylny proces fermentacji.
- W naczyniu (lub naczyniach) ułóż pokrojone buraki. W przerwy pomiędzy kawałkami warzyw powkładaj przyprawy do zakwasu i pokrojony w paski czosnek.
- W 2 l przegotowanej wody rozpuść sól. Tak przygotowaną solanką zalej zawartość słoika / naczynia.
- Górę naczynia przykryj gazą. Przytwierdź ją gumką recepturką, bo łatwo ją zakładać i zdejmować podczas kontrolowania prawidłowości procesu powstawania zakwasu.
- Tradycyjny zakwas buraczany odstaw na około tydzień w miejsce, gdzie jest stabilna, ciepła temperatura i nie ma podmuchów zimnego powietrza.
- Kontroluj proces fermentacji zachodzący w słoiku. Jeśli zakwas na barszcz czerwony pokryje się białym nalotem lub pianą, zdejmij je z pomocą sitka. Zamieszaj oczyszczony zakwas i ponownie przykryj gazą.
- Czas kiszenia to mniej więcej tydzień. Po tygodniu (jeśli nagli Cię czas, możesz spróbować już po 5 dniach) możesz przelać zakwas przez sitko i wykorzystać do przygotowania ulubionej zupy. Sygnałem świadczącym o tym, że zakwas jest gotowy, będą intensywna barwa oraz lekko musujący, buraczany smak z nutką czosnku.
- Przechowuj zakwas buraczany w słoiku, w lodówce. Rekomendujemy przechowywanie zakwasu w lodówce przez 2, 3 tygodnie.
Postaw także na kiszenie buraków czerwonych w opcji less waste!
Co zrobić z buraków z zakwasu? To efekt uboczny, który często trafia do kosza, a nie musi tak być! Skoro już wiesz, jak się robi zakwas buraczany do barszczu, możesz z wyprzedzeniem przewidzieć, że wykorzystasz go do sałatki lub śledzia na pumperniklu, który stanowi genialną wigilijną (i nie tylko) przystawkę. Możesz od razu pokroić buraki na zakwas buraczany w taki sposób, by pasował do koncepcji ich wykorzystania po zlaniu płynu. Skorzystaj z wyszukiwarki internetowej, by odnaleźć ciekawe przepisy. Może zdecydujesz się na surówkę z kiszonych buraków z jabłkiem, a może sałatkę z kiszonych buraków i jajka lub bardziej egzotyczną z dodatkiem pomarańczy i fety? Możesz też po prostu przecisnąć kiszone buraki przez wolnoobrotową wyciskarkę do soku i dodać do zupy lub wypić na zdrowie!