Sok z buraka ćwikłowego to bardzo popularny produkt, wokół którego krąży sporo mitów i legend. Jakie są właściwości soku z buraków? Czy sok z buraka jest zdrowy? Jakie zalety ma picie soku z buraka? Porozmawiajmy o tym naturalnym produkcie, który w polskiej diecie i medycynie naturalnej zajmuje ważną i utrwaloną pozycję.
Spis treści:
Sok z buraka wartości odżywcze
Sok z buraka czerwonego tłoczy się bezpośrednio z warzyw. Jak zrobić sok z buraków? Przepis jest prosty: wystarczy umyć, a następnie obrać buraki, po czym wrzucić do wyciskarki — najlepiej wolnoobrotowej, która wydobędzie z wnętrza buraka wszystkie cenne właściwości czerwonego buraka. Czasem, w celu subtelnej zmiany naturalnego smaku buraków, dodaje się do wyciśniętego soku słodkie produkty takie jak jabłko czy marchew. W Olini postawiliśmy na sok z buraków z malinami i to rozwiązanie także bardzo się sprawdza!
Wartości odżywcze soku z buraka są nieprzecenione i korzystały z nich już nasze babcie i prababcie. Na wydolność, odporność, wytrzymałość, poprawę krążenia i skład krwi — jest wiele opinii na temat tego, na co pomaga sok z buraka.
Wartości odżywcze soku z buraka to m.in.:
- pełnowartościowe białko
- błonnik
- kwas jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawiowy
- polifenole
- karotenoidy
- betanina
- witaminy: A, C, E oraz K.
- sporo kwasu foliowego
- żelazo
- potas
- magnez
- fosfor
- wapń
Ważne: Sok z buraka zawiera szczawiany, mówi się, że z tego powodu nie powinny po niego sięgać osoby z kamicą nerkową. W przeciwieństwie do świeżego soku zakwas buraczany nie zawiera także szczawianów - unieszkodliwia je proces fermentacji, dlatego zakwas jest bezpieczną alternatywą dla soku, również w przypadku problemów z nerkami.
Sok z buraków właściwości
Sok z surowych buraków ma cenne właściwości lecznicze. Stosowany jest od lat przez osoby preferujące naturalne terapie. Podaje się go zarówno podczas leczenia, jako uzupełnienie procesu zwalczania choroby, jak i profilaktycznie. Sprawdźmy jakie właściwości ma sok z buraka.
Właściwości lecznicze soku z buraka
Sok z buraka może być doskonałym dodatkiem do diety ze względu na wiele właściwości zdrowotnych, które posiada. Przede wszystkim sok z buraka jest bogaty w błonnik, co wpływa korzystnie na trawienie. Jest również źródłem witamin i minerałów, takich jak witamina C, żelazo, magnez czy potas. Dzięki temu sok z buraka może wzmacniać odporność organizmu i pomagać w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Inne właściwości soku z czerwonych buraków to obniżanie ciśnienia krwi, regulacja poziomu cholesterolu oraz ochrona serca. Ponadto, sok z buraka jest niskokaloryczny i zawiera niewielką ilość tłuszczu, co sprawia, że jest idealny dla osób dbających o linię. Właściwości czerwonego buraka warto docenić również ze względu na jego działanie przeciwnowotworowe. Badania wykazały, że regularne spożywanie soku z buraka może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów, w tym raka jelita grubego. Dlatego sok z buraka jest polecany jako jeden z elementów zdrowej diety, który pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.
- Proces starzenia
Sok z buraka jest produktem wyjątkowo bogatym w przeciwutleniacze, chroniące nas przed działaniem wolnych rodników. Warta uwagi jest tu głównie betaina - sekret intensywnej, buraczanej czerwieni. Przeciwutleniacze w soku z czerwonych buraków wykazują w badaniach działanie przeciwzapalne. Mówi się także, że ich regularne przyjmowanie wraz z codzienną dietą spowalnia procesy starzenia się organizmu.
- Zgaga
Mówi się, że zdrowotne właściwości buraka przywracają prawidłowe PH żołądka i mogą być także sposobem na nadkwaśność i zgagę.
- Serce
Każdy, kto kiedykolwiek miał problemy z sercem, wie, że dla układu sercowego i naczyniowego bardzo ważna jest suplementacja potasu. Sok z buraka może być cennym i bogatym źródłem tego pierwiastka w codziennej diecie
- Mózg
Kwas foliowy jest super ważny dla właściwej pracy i rozwoju mózgu. Często mówi się o tym, jak ważne jest, aby suplementować go w trakcie przygotowań do ciąży i podczas jej trwania. W życiu codziennym braki kwasu foliowego mogą odpowiadać za ciągłe zmęczenie i apatię, a także problemy z pamięcią i koncentracją. Sok z buraka jest cennym źródłem kwasu foliowego, znanego także jako witamina B9.
- Odporność
Sok z buraka to łatwo przyswajalne witaminy i składniki mineralne, w tym odpowiedzialne za odporność: witamina C oraz żelazo.
- Trawienie
Sok z buraka zawiera błonnik, dzięki czemu reguluje procesy trawienne, a także wpływa korzystnie na obniżenie cholesterolu. Zawartość błonnika sprawia także, że jest to jeden z często polecanych produktów w dietach odchudzających.
- Kondycja
Sok z buraka poleca się sportowcom, jako sposób na podniesienie wytrzymałości organizmu.
Sok z buraka i malin - właściwości
W Olini znajdziesz sok z buraka z dodatkiem malin, który cieszy się uznaniem wśród dorosłych i dzieci. Malina wzbogaca sok z buraka w dodatkowe witaminy i walory smakowe i dzięki temu lubią go nawet najmłodsi i seniorzy. Sok z buraka z malinami ma dodatkowe wartości odżywcze — wspierające odporność, regulujące pracę naszego drugiego mózgu, czyli jelit. Nie bez powodu zarówno malina, jak i burak należą do grona polskich superfoods. To duet idealny, który wzmacnia smak i właściwości powstającego z nich soku.
Inne właściwości soku z czerwonych buraków
Co daje sok z buraka? Pity regularnie może przyczynić się do zwiększenia odporności na choroby sezonowe. Zwiększa też odporność na stres i wysiłek fizyczny. Z tego powodu podaje się go sportowcom przed ważnymi zawodami, wyścigami itp. Sok z buraka jest także polecany osobom, poddającym się wymagającemu leczeniu np. chemioterapii czy długotrwałej antybiotykoterapii.
Sok z buraka zastosowanie
Jak pić sok z buraka? Przede wszystkim regularnie. Można pić codziennie sok z buraka, zwłaszcza jeśli nie robicie tego dla przyjemności, a dla zdrowia lub terapeutycznie i wspierająco w okresie zwiększonego wysiłku czy choroby. Niektórzy twierdzą, że sok z buraka ćwikłowego należy wypić dopiero około godzinę po wyciśnięciu. Z drugiej strony zaleca się pić sok rano, także na czczo, aby zwiększyć wchłanianie cennych składników, w tym przede wszystkim żelaza. Jeśli myślicie o takiej porannej suplementacji, zbawiennym rozwiązaniem będzie butelkowany sok z pewnego źródła. Wstajecie i od razu możecie otworzyć butelkę pełną jakościowego soku, takiego, jaki w sprzyjających warunkach zrobilibyście sami, w domu obierając, krojąc i wyciskając buraki. W Olini znajdziesz sok w małych partiach, przygotowany metodami rzemieślniczymi, ściśle kontrolując jakość każdej butelki.
Picie soku z buraka - jak pić sok z buraków czerwonych
Sok z czerwonych buraków należy wprowadzać powoli, obserwując reakcje ze strony układu pokarmowego. Na początek dobre będzie pół szklanki. Można dolać do niej odrobinę wody niegazowanej, aby powoli zaznajomić się z nowym produktem. Z dodatkiem wody gazowanej sok z buraka będzie świetną alternatywą dla sklepowych napojów w puszkach. Wypróbujcie ten sposób, zwłaszcza jeśli czujecie, że w Waszej rodzinie spożywa się zbyt dużo słodzonych, gazowanych napojów.
Kto powinien pić sok z buraka?
Osoby cierpiące na niedokrwistość mogą skorzystać z jego spożycia, ponieważ buraki są bogate w żelazo, które wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Sok z buraka jest również polecany dla osób z nadciśnieniem, ponieważ może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Ponadto, ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, sok z buraka może wzmacniać układ odpornościowy i przeciwdziałać chorobom.
Czy warto pić sok z buraka na odchudzanie?
Ze względu na zawartość błonnika oraz składników korzystnie wpływających na metabolizm i jelita, sok buraczany może stać się jednym z posiłków w trakcie diety odchudzającej. Świetnie sprawdzi się jako pełne witamin i mikroelementów drugie śniadanie. Dietetycy mają bardzo dobre zdanie na temat tego produktu i często zachęcają swoich pacjentów do tego, aby pod postacią smacznego soku włączyć buraki do codziennej diety. Słodki smak buraka pozwala w zdrowy sposób zaspokoić apetyt na słodycze.
WAŻNE: jeśli chorujesz na cukrzycę, insulinooporność lub hiperinsulinemię, zamiast soku wybierz zakwas z buraka. Fermentacja obniża także zawartość cukrów prostych w soku z buraka, czyniąc z zakwasu produkt o znacznie niższym IG niż sam sok.
Czy można pić sok z buraków w ciąży?
Kwas foliowy jest bardzo ważny dla rozwoju mózgu dziecka, dlatego jego suplementację zaleca się już na etapie przygotowań do ciąży. Picie soku z buraków jest także jednym ze sposobów na dostarczenie organizmowi tego cennego składnika. Co więcej, sok z buraków jest dozwolony w ciąży i może pomóc rozwiązać inne popularne problemy kobiet ciężarnych, takie jak zaparcia czy niski poziom żelaza
Sok z buraka - dawkowanie
Dawka bezpieczna i wystarczająca, by wspierać zdrowie i dobrą kondycję to zaledwie 200 ml soku.
Jak często pić sok z buraka?
Zaleca się, by pić sok z buraka codziennie lub co dwa dni. Regularność spożywania soku z buraka jest szczególnie ważna, jeśli wybraliście ten produkt jako dodatkowe wsparcie w leczeniu anemii czy np. podczas dłuższego procesu leczenia.
Co daje picie soku z buraka?
Pij sok z buraka, jeśli chcesz zachować zdrowie i młodość, mniej chorować i być bardziej wydajnym w szkole, sporcie i pracy. Sok z buraka wspiera odporność, wytrzymałość, pamięć i zdolność do nauki i zapamiętywania. Sięgnij po sok z buraka, jeśli jesteś w ciąży i chcesz zadbać o prawidłowy rozwój mózgu dziecka w okresie płodowym.
Zastosowanie w kuchni soku z buraka
Sok z buraka ma szerokie zastosowanie w kuchni ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Burak jest bogaty w witaminy A, C, K oraz w minerały, takie jak żelazo, magnez i mangan. Sok z buraka jest doskonałym źródłem tych składników, dlatego często jest używany w różnych potrawach i napojach. Może być używany jako naturalny barwnik do ciast, kremów czy deserów, nadając im intensywną czerwoną lub różową barwę. Sok z buraka można także dodawać do sałatek jako dressing lub do zup jako naturalny zagęstnik. Ponadto, sok z buraka może być pijany samodzielnie, jako świeży i zdrowy napój albo można łączyć sok z buraka z sokiem innych warzyw czy owoców.
Dzięki swoim właściwościom odżywczym, sok z buraka jest coraz bardziej popularny w kuchni i stanowi wartościową alternatywę dla sztucznych substancji konserwujących i barwiących. Pozwala cieszyć się zdrowymi i kolorowymi daniami bez żadnych sztucznych dodatków.
Sok z buraka czerwonego przeciwwskazania
Sok z buraka czerwonego cieszy się dużą popularnością ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, jednak istnieją także pewne przeciwwskazania do picia soku z buraków. Osoby cierpiące na kamienie nerkowe powinny unikać picia soku z buraka czerwonego, ponieważ może on zwiększać ryzyko tworzenia się nowych kamieni. Ponadto, osoby z niskim ciśnieniem krwi powinny być ostrożne, gdyż sok z buraka czerwonego może obniżać ciśnienie jeszcze bardziej. Zawarte w soku z buraka czerwonego związki mogą również wpływać na przyjmowane leki, dlatego ważne jest skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem regularnego spożycia soku z buraka czerwonego, zwłaszcza jeśli osoba przyjmuje leki na nadciśnienie czy zaburzenia krzepliwości krwi. W przypadku alergii lub nietolerancji na buraki, należy unikać picia soku z buraka czerwonego, ponieważ może on wywoływać objawy takie jak wysypka, swędzenie czy problemy z oddychaniem. Pomimo tych przeciwwskazań, sok z buraka czerwonego nadal może być cennym dodatkiem do zrównoważonej diety, jednak przed jego spożyciem zawsze warto konsultować się z lekarzem.
Sok z kiszonych buraków - zakwas buraczany
Sok z kiszonych buraków to zupełnie inny produkt niż sok buraczany. Są jednak one często mylone ze sobą, ze względu na to, że wiele osób wyciska sok z uprzednio ukiszonych buraków, nadając mu mylącą nazwę. Proces fermentacji zmienia jednak znacząco smak i właściwości produktu, jakim jest sok z buraka.
Zakwas bywa nazywany naturalnym probiotykiem, ze względu na obecność kwasów wykazujących korzystny wpływ na jelita. Tak jak wspominaliśmy już powyżej, fermentacja wpływa także na obniżenie zawartości cukru w soku z buraka, przez co z produktu o wysokim IG staje się on odpowiedni dla cukrzyków i insulinoopornych. Fermentacja sprawia także, że w zakwasie nie ma potencjalne groźnych dla osób ze schorzeniami nerek szczawianów.
Właściwości soku z kiszonych buraków szerzej omówiliśmy w artykule na blogu.
Wiele osób, w tym także dzieci preferuje zakwas ze względu na ciekawy, musujący smak, a także dodatek ulubionych przypraw. W ofercie Olini znajduje się zarówno dziecięcy Zakwasik o obniżonej zawartości soli (używamy zawsze tej kłodawskiej) i czosnku, jak i taki dla dorosłych smakoszy — z kurkumą, cytryną i imbirem.
Zobacz także jak przygotować sok z buraka kiszonego w domu.
Jaki sok z buraka wybrać?
Jak wybrać dobry sok z czerwonych buraków? Znacie już zalety picia soku z buraka, wiecie, na co pomaga sok z czerwonych buraków. Jeśli przekonaliśmy Was, że warto go wypróbować, zapraszamy do sklepu Olini, w którym znajdziecie Sok z buraka z malinami — dostępny w idealnej na spróbowanie pojemności 290 ml.
Tłoczenie na zimno i lekka pasteryzacja pozwalają sokowi z buraka zachować świeżość i bogactwo składników na długi czas. Butelkowany, świeży sok może dzięki nim zachować swoje właściwości nawet przez okres 12 miesięcy! Po otwarciu najlepiej przechowywać produkt w lodówce i spożyć go z ciągu kilku dni.
Jeśli okaże się, że wzbogacony maliną sok z buraka to coś dla Was, pamiętajcie, że możecie zamawiać go w modelu subskrypcyjnym, w dowolnych odstępach czasu. Ceny w abonamentach są znacznie niższe, a regularne dostawy wspierają systematyczność naturalnych terapii. Dieta to zawsze najlepsza metoda na wsparcie zdrowia i kondycji!