Spis treści:
Przyjemny początek dnia
Nie od dzisiaj wiadomo, że pyszne śniadanie to gwarancja udanego dnia! Dietetycy twierdzą, że to wręcz najważniejszy posiłek w naszym codziennym menu. Zadbaj o to, żeby był odpowiednio skomponowany, tak aby był zdrowy, sycił oraz dodawał energii.
Nasz ulubiony trik to łyżka pasty orzechowej dodana do owsianki, która sprawi, że nabierze ona zupełnie innego np. migdałowego lub pistacjowego smaku.
Uwielbiasz pieczywo z różnymi pastami?
- Zmiksuj soczewicę z suszonymi pomidorami i łyżką zimnotłoczonego oleju z dyni a otrzymasz pyszne i zdrowe smarowidło.
- A może wykorzystasz twarożek, cebulkę i połączysz to z przyprawami i świeżym olejem lnianym. Taki miks to podstawa diety budwigowej znanej ze swoich prozdrowotnych właściwości.
Z kolei wszystkim tym, którzy uwielbiają słodkie śniadania polecamy sięgnąć po miody, które można podawać z pieczywem, polewać nimi pancakes, czy naleśniki. Niech zdrowe i pyszne śniadanie stanie się Twoim rytuałem, a nawet nie zauważysz, że w nawet najbardziej zabiegany dzień będziesz chciała zaczynać nim poranek!
Uporządkuj domowe zapasy
Wykorzystaj czas w domu na wiosenne porządki i wietrzenie szaf. W czystej przestrzeni, bez zbędnych przedmiotów poczujesz się dużo lepiej. Zacznij od kuchennych szuflad i zakamarków. Zrób miejsce na nowości. Produkty stare i przeterminowane powinny znaleźć się w koszu. Do szafek schowaj wszystko to, po co sięgasz od czasu do czasu, produkty, które wykorzystujesz w swojej kuchni na co dzień pozostaw na kuchennym blacie.
Zawsze warto mieć pod ręką miody, octy, oliwę czy olej kokosowy. Są to produkty o długiej dacie przydatności, które nie trzeba przechowywać w lodówce. Będą Ci służyć przez wiele miesięcy, dlatego warto zaopatrzyć się w te z dobrego źródła.
Produkty sypkie takie jak sezam, orzechy, ziarna czarnuszki czy siemię lniane także warto mieć w swoich domowych zapasach. Ich dodatek do potraw nie tylko urozmaici codzienne dania, ale także dostarczy błonnika, białka i witamin.
Wszystkie te produkty możesz też wykorzystać do przyrządzenia potraw “z niczego” razem z oliwą możesz zmiksować bazylię albo czosnek i polać tym makaron, możesz dodać też parmezan lub inny ulubiony ser. Warzywa, które szybko się psują podduś z dodatkiem oliwy na patelni, a następnie zalej bulionem. Po zagotowaniu i zmiksowaniu powstanie pyszna zupa krem. Posyp ją chrupiącą mieszanką ziaren, a zaskoczy Cię swoim smakiem.
Dbaj o odporność
Czas w domu to świetny moment, żeby wspomóc odporność. Na co dzień łatwo zapomnieć o zdrowych nawykach, porcji witamin czy właściwym odżywianiu. A to właśnie te małe elementy stanowią podstawę budowania odporności. Zastanawiasz się, jak wzmocnić organizm i nie dać się wirusom i infekcjom? Postaw na produkty roślinne, super foods i naturalne antybiotyki.
Świetnym wyborem będą kiszonki – warto po nie sięgać szczególnie teraz w czasie przesilenia wiosennego. Zakwas z buraka albo z kapusty wzbogacą dietę o naturalne probiotyki, witaminy i żelazo. Postaw butelkę z zakwasem na środkowej półce w lodówce, tak żeby rzucała się w oczy za każdym razem, kiedy ją otworzysz. Dzięki temu małemu zabiegowi będziesz sobie o nim często przypominać. Nie musisz wypijać dużej ilości na raz, chociaż wiemy, że są tacy, którzy nie mogą się powstrzymać. Wystarczy, że dwa – trzy razy dziennie sięgniesz po orzeźwiający łyk. Możesz też zrobić to pomiędzy posiłkami.
Olej z czarnuszki od dawna stoi w lodówce waszej rodziny? Miałaś plan podawać go codziennie, ale stale coś wybijało Cię z rytmu. Wybierz jedną porę dnia, w czasie której będziesz podawać ten olej najbliższym. Zwykle rodzice małych dzieci robią to przed lub po śniadaniu, ale może być też przed snem. Stała pora pozwoli uczynić z tej czynności proodpornościowy rytuał, o którym nie zapomnicie.
Pamiętaj też o odpowiednim nawodnieniu. Pij często! Możesz przyrządzić sobie karafkę wody z dodatkiem soku z cytryny i naturalnego octu. Sięgaj po nią, gdy tylko poczujesz pragnienie. Częste picie powinno wejść ci w nawyk.
Wiele osób myli głód z pragnieniem i sięga po kolejną przekąskę, nietrudno wtedy o nadprogramowe kilogramy. Teraz kiedy jesteś w domu, a pełna lodówka czeka, żeby ją otworzyć, szczególnie trzeba mieć się na baczności. Dlatego nie zapominaj o piciu i pamiętaj, że dodany do wody ocet jabłkowy nie tylko dobrze smakuje, ale dzięki zawartości pektyn zapewnia uczucie sytości na dłużej!
Twoje włosy i skóra też potrzebują czułości
Słyszałaś o olejowaniu włosów, ale nigdy nie miałaś na to czasu? Wykorzystaj ten moment, kiedy oglądają cię tylko najbliżsi i możesz dłużej pochodzić z ręcznikiem na głowie. Nałóż niewielką ilość ulubionego oleju roślinnego, może być to olej kokosowy, sezamowy lub z wiesiołka, ale dobrze spisze się nawet olej ze słonecznika.
Ważne, żeby był to olej świeży i tłoczony na zimno. Rozprowadź go na całej długości włosów, następnie zawiń włosy ręcznikiem, tworząc na głowie turban. Taką maskę na włosach możesz nosić od 30 minut do nawet kilku godzin. Po tym zabiegu nałóż odżywkę, by zmyć olej i umyj włosy i skórę głowy tak jak zawsze, następnie wysusz i ułóż fryzurę. Włosy dzięki olejowaniu nie będą się elektryzować, staną się gładsze, błyszczące, a jeżeli zabieg będziesz powtarzać regularnie staną się także mocniejsze.
Oleje roślinne możesz wykorzystać też do codziennej pielęgnacji całego ciała.
- Olej kokosowy sprawdzi się jako balsam oraz krem na wysuszoną skórę.
- Dodany do oleju z wiesiołka sok z cytryny i fusy z kawy to sprawdzony przepis na naturalny peeling.
- A olej z gorczycy świetnie sprawdzi się do rozgrzewającego masażu karku lub pleców.
W domu z Olini możesz zrobić masaż rozgrzewającym olejem z gorczycy. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie: Rozgrzewający masaż olejem z gorczycy
Kolacja dla wspólnych chwil razem
Pamiętaj o swoim partnerze i znajdź czas na wspólne chwile. Kiedy nie można wyskoczyć na wspólną kolację pomyśl o pysznym posiłku w domowym zaciszu. Nasz ulubiony przepis na wspólne biesiadowanie we dwoje to duża porcja sałaty z tuńczykiem, ziarnami granatu, cebulką dymką, cieciorką i kozim serem, posypane chrupiącymi ziarnami. Do tego pyszny i zdrowy dressing na bazie octu i olejów tłoczonych na zimno.
Do przygotowania dwóch sporych porcji potrzebujesz:
- sałata lodowa / mix sałat / rukola / roszponka – wybierz to co lubisz
- 1 średni granat
- 2 cebulki szalotki
- kozi ser, najlepiej w postaci roladki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 słoiczek cieciorki
- czarny sezam z Olini
Sos
- pół filiżanki dowolnego oleju roślinnego z Olini (z wiesiołka, dyni, lniany)
- sok z połówki limonki lub połówki cytryny
- 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego Olini
- pół filiżanki jogurtu naturalnego
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Następnie rozkładamy ją na dwa półmiski, dodajemy pokrojoną w plastry szalotkę i ziarenka granatu, na środku układamy tuńczyka i kozi ser. Składniki na sos dokładnie mieszamy, najlepiej blenderem. Całość polewamy sosem i posypujemy ziarnami. Sos można podać też w sosjerce. Sałatka świetnie smakuje z grissini.