• Tłoczony zawsze na świeżo
    Oleje Olini tłoczymy zawsze na świeżo, na zamówienie – nie stoją na półce czekając na zakup – dzięki temu zachowują maksimum zdrowych właściwości i smaku.
  • Bezpieczna dostawa
    Oleje wysyłamy w ciemnych butelkach, w styropianowych opakowaniach, w bezpiecznej temperaturze i chroniąc przed światłem.
  • Hand made with
    Jesteśmy małą rodzinną firmą, wszystko robimy sami, ręcznie, dbając o jakość każdej butelki oleju.

Zastosowanie i właściwości oleju z gorczycy


Gorczyca biała to roślina z rodziny kapustowatych, pochodząca z rejonu śródziemnomorskiego i południowej Europy, popularnie uprawiana w wielu krajach, także w Polsce. Jest to roślina jednoroczna, która charakteryzuje się żółtymi kwiatami. Po zakończonym kwitnieniu na łodygach gorczycy pojawiają się łuszczyny wypełnione ziarnami. To właśnie te ziarna, w formie stałej jak i sproszkowane znamy często z kuchni gdzie wykorzystywane są jako przyprawa. Wielu z nas kojarzy gorczycę z musztardą, której stanowi główny składnik. Często jako przyprawa występuję też wraz z pieprzem, estragonem, kminkiem i kolendrą jako komponent pieprzu ziołowego. Wykorzystywana jest do marynat, do serów i mięs, wytrawnych przetworów oraz jako dodatek do sosów.

Nie każdy wie, że ziarna gorczycy białej to także surowiec zielarski wykorzystywany głównie do robienia naparów wspomagających układ pokarmowy oraz płukanek przy chorobach gardła. Ziarna gorczycy znane ze swoich rozgrzewających właściwości wykorzystuje się także jako wypełnienie poduszek do okładów przy bólach reumatycznych.

Gorczyca jest też składnikiem leków mających za zadanie łagodzenie zapalenia błon śluzowych. Ziarna tej rośliny bogate są w białko, a także witaminy z grupy B, PP, C, K oraz E – zwaną witaminą młodości. Co ważne ziarna gorczycy zawierają lotne olejki eteryczne, po które chętnie sięga medycyna. To właśnie one nadają nadają roślinie ten ostry goryczkowy smak. Olejki te znane są z działania pobudzającego i rozgrzewającego. Z tego też powodu po olej wytłaczany z ziaren gorczycy chętnie sięgają masażyści i rehabilitanci.

Dziewiczy olej z gorczycy

Z nasion gorczycy białej produkuje się olej zwany gorczycowym, gorycznym lub musztardowym. Charakteryzuje się wyraźnym smakiem, gęstą konsystencją i złotą barwą. Jest on bardzo charakterystyczny w zapachu oraz posiada ostry, piekący smak, przez co działa pobudzająco na wydzielanie soków żołądkowych i poprawę trawienia.

Ważny jest proces tłoczenia oleju z ziaren gorczycy. Aby olej mógł być nazwany dziewiczym powinien posiadać skład zbliżony do składu ziaren. Dlatego tak istotne jest tłocznie oleju w niskiej temperaturze, nie przekraczającej 40 °C. Wtedy olej zachowuje wszystkie właściwości. Dobrej jakości olej zimnotłoczony poznamy po krótkiej dacie przydatności do spożycia – dla oleju z gorczycy będzie to około 6 miesięcy. Taki olej będzie jeszcze bardziej cenny kiedy jest nieoczyszczany, niefiltrowany wtedy zachowuje całe bogactwo składników z ziaren.

Aby w pełni korzystać z jego dobrodziejstw należy wybierać olej z gorczycy naturalny niepoddawany filtracji, nieoczyszczany, niewzbogacany o konserwanty, czy ulepszacze. Wtedy mamy pewność, że olej jaki wybraliśmy jest nie tylko smaczny i świeży, ale możemy też w pełni korzystać z jego składu. Nie jest łatwo znaleźć taki naturalny olej z gorczycy. Dlatego warto zapatrzeć się w niego bezpośrednio w olejarni, najlepiej takiej, która wytłoczy olej specjalnie dla Ciebie jak w Rodzinnej Olejarni Olini.

Skład – kwasy omega 9

W składzie oleju gorczycowego największy udział mają nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 9 (około 60% składu stanowią kwas oleinowy oraz kwas erukowy), w drugiej kolejności jest to kwas omega 6 zwany linolowym (stanowi ok. 15%), oraz nasycone kwasy tłuszczowe w ilości 12%. W oleju z gorczycy znajdziemy, także kwas tłuszczowy alfa-linolenowy zwany omega 3, który obejmuje około 6% składu oleju. Tłoczony na zimno olej z gorczycy to także bogactwo witamin, a także żelaza, wapnia, cynku i magnezu.

Jego skład oraz rozgrzewające właściwości sprawiają, że po olej ten często sięgają osoby chcące przyprawić potrawę, nadać jej ostrzejszy bardziej pikantny smak a tym samym pobudzić trawienie.

Wykorzystanie w kuchni

Olej z gorczycy od dawna gości w kuchni indyjskiej. Ten smak, który nam Europejczykom kojarzy się przede wszystkim z musztardą dla hindusów jest powszechnie znany z codziennych potraw. Olej ten stosowany jest jako przyprawa i naturalny dodatek do dań. Jest on bardzo aromatyczny i rozgrzewający dlatego chętnie wykorzystuje się go do aromatyzowania ryżu, kasz czy makaronów. Ten ceniony za smak olej zaliczany jest do naturalnych produktów ajurwedyjskich.

W naszych kuchniach ten olej sprawdzi się jako dodatek do sosów i marynat. Wraz z oliwą, jogurtem i sokiem z cytryny może być ciekawym dressingiem do sałatek. Jest to bardzo aromatyczna przyprawa, dla wszystkich tych, którzy lubią pikantne smaki.

Naturalny kosmetyk

Olej z gorczycy ze względu na swój rozgrzewający i pobudzający charakter jest często wybierany do masażu. Wspaniale rozprowadza się po skórze, rozgrzewa obolałe miejsca i poprawia krążenie. Masaż takim olejem ułatwia wchłanianie substancji i witamin, w które jest bogaty. Szczególne znaczenie ma witamina E zwana witamina młodości. To naturalny przeciwutleniacz, który poprawia jędrność i witalność skóry.

Po olej z ziaren gorczycy białej chętnie sięgają Ci, dla których ważna jest naturalna pielęgnacja włosów. Wykorzystywany jest jako dodatek do maseczek, kompresów na włosy i skórę głowy. Rozgrzewa i pobudza cebulki przez co wzmacnia włosy i wpływa na ich szybszy wzrost. Polecany jest dla tych, którzy zmagają się z wypadaniem włosów ich łamliwością bądź przesuszeniem. Włosy puszące się i zniszczone można wzmocnić wcierając niewielką ilość oleju w ich końcówki. Osoby z bardzo jasnymi włosami powinny jednak uważać, częste stosowanie oleju z gorczycy – może delikatnie zmienić odcień takich włosów.

Mazurek Pawel

Co mówią o nas klienci?

Opineo.pl

Opinie o nas

Nick: Alicja, dodano: 10 grudnia 2019 | 15:32
sklep internetowy: Olini.pl
Wszystko super, wysyłka ekspresowa
Przeczytaj opinię
Nick: Joanna, dodano: 10 grudnia 2019 | 12:59
sklep internetowy: Olini.pl
Szybko, sprawnie, polecam
Przeczytaj opinię