Spis treści:
Olej z gorczycy - właściwości
Wielu z nas kojarzy gorczycę z musztardą, której stanowi główny składnik. Często jako przyprawa występuję też wraz z pieprzem, estragonem, kminkiem i kolendrą jako komponent pieprzu ziołowego. Wykorzystywana jest do marynat, do serów i mięs, wytrawnych przetworów oraz jako dodatek do sosów.
Nie każdy wie, że ziarna gorczycy białej to także surowiec zielarski wykorzystywany głównie do robienia naparów wspomagających układ pokarmowy oraz płukanek przy chorobach gardła. Ziarna gorczycy znane ze swoich rozgrzewających właściwości wykorzystuje się także jako wypełnienie poduszek do okładów przy bólach reumatycznych.
Gorczyca jest też składnikiem leków mających za zadanie łagodzenie zapalenia błon śluzowych. Ziarna tej rośliny bogate są w białko, a także witaminy z grupy B, PP, C, K oraz E – zwaną witaminą młodości. Co ważne ziarna gorczycy zawierają lotne olejki eteryczne, po które chętnie sięga medycyna. To właśnie one nadają roślinie ten ostry goryczkowy smak. Olejki te znane są z działania pobudzającego i rozgrzewającego. Z tego też powodu po olej wytłaczany z ziaren gorczycy chętnie sięgają masażyści i rehabilitanci.
Właściwości oleju z gorczycy wykorzystywane są w wielu obszarach. Ze względu na bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-9 chętnie sięgamy po niego w kuchni. Idealnie sprawdzi się także w pielęgnacji skóry i włosów.
Olej z gorczycy tłoczony na zimno
Z nasion gorczycy białej produkuje się olej zwany gorczycowym, gorycznym lub musztardowym. Charakteryzuje się wyraźnym smakiem, gęstą konsystencją i złotą barwą. Jest on bardzo charakterystyczny w zapachu oraz posiada ostry, piekący smak, przez co działa pobudzająco na wydzielanie soków żołądkowych i poprawę trawienia.
Ważny jest proces tłoczenia oleju z ziaren gorczycy. Aby olej mógł być nazwany dziewiczym, powinien posiadać skład zbliżony do składu ziaren. Dlatego tak istotne jest tłoczenie oleju w niskiej temperaturze, nieprzekraczającej 40°C. Wtedy olej zachowuje wszystkie właściwości. Dobrej jakości olej zimnotłoczony poznamy po krótkiej dacie przydatności do spożycia – dla oleju z gorczycy będzie to około 12 miesięcy. Taki olej będzie jeszcze bardziej cenny, kiedy jest nieoczyszczany, niefiltrowany wtedy zachowuje całe bogactwo składników z ziaren.
Aby w pełni korzystać z jego dobrodziejstw, należy wybierać olej z gorczycy naturalny niepoddawany filtracji, nieoczyszczany, niewzbogacany o konserwanty, czy ulepszacze. Wtedy mamy pewność, że olej, jaki wybraliśmy, jest nie tylko smaczny i świeży, ale możemy też w pełni korzystać z jego składu. Nie jest łatwo znaleźć taki naturalny olej z gorczycy. Dlatego warto zapatrzeć się w niego bezpośrednio w olejarni, najlepiej takiej, która wytłoczy olej specjalnie dla Ciebie jak w Rodzinnej Olejarni Olini.
Olej z gorczycy - zastosowanie
W składzie oleju gorczycowego największy udział mają nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-9 (około 60% składu stanowią kwas oleinowy oraz kwas erukowy), w drugiej kolejności jest to kwas omega-6, zwany linolowym (stanowi ok. 15%), oraz nasycone kwasy tłuszczowe w ilości 12%. W oleju z gorczycy znajdziemy, także kwas tłuszczowy alfa-linolenowy zwany omega-3, który obejmuje około 6% składu oleju. Tłoczony na zimno olej z gorczycy to także bogactwo witamin, a także żelaza, wapnia, cynku i magnezu. Bazując na tak licznych właściwościach, olej z gorczycy zastosowanie znajdzie nie tylko na naszych talerzach, ale i w pielęgnacji.
Jego skład oraz rozgrzewające właściwości sprawiają, że po olej ten często sięgają osoby chcące przyprawić potrawę, nadać jej ostrzejszy bardziej pikantny smak a tym samym pobudzić trawienie.
Olej z gorczycy w kuchni
Olej z gorczycy od dawna gości w kuchni indyjskiej. Ten smak, który nam Europejczykom kojarzy się przede wszystkim z musztardą, dla hindusów jest powszechnie znany z codziennych potraw. Olej ten stosowany jest jako przyprawa i naturalny dodatek do dań. Jest on bardzo aromatyczny i rozgrzewający dlatego chętnie wykorzystuje się go do aromatyzowania ryżu, kasz czy makaronów. Ten ceniony za smak olej zaliczany jest do naturalnych produktów ajurwedyjskich.
W naszych kuchniach ten olej sprawdzi się jako dodatek do sosów i marynat. Wraz z oliwą, jogurtem i sokiem z cytryny może być ciekawym dressingiem do sałatek. Jest to bardzo aromatyczna przyprawa, dla wszystkich tych, którzy lubią pikantne smaki. Zastosowanie oleju z gorczycy w kuchni nie tylko wzbogaci smak potraw, ale dostarczy nam cennych składników odżywczych.
Olej z gorczycy jako naturalny kosmetyk
Olej z gorczycy ze względu na swój rozgrzewający i pobudzający charakter jest często wybierany do masażu. Wspaniale rozprowadza się po skórze, rozgrzewa obolałe miejsca i poprawia krążenie. Masaż takim olejem ułatwia wchłanianie substancji i witamin, w które jest bogaty. Szczególne znaczenie ma witamina E zwana witamina młodości. To naturalny przeciwutleniacz, który poprawia jędrność i witalność skóry.
Używanie oleju z gorczycy na twarz to świetny sposób na wzbogacenie codziennej pielęgnacji. Dzięki swoim właściwościom nawilżającym, przeciwzapalnym oraz zdolności do poprawy elastyczności skóry, olej ten może znacząco wpłynąć na jej kondycję. Idealnie nadaje się do walki z oznakami starzenia, nawilżenia suchej skóry oraz poprawy ogólnego wyglądu cery. Przed zastosowaniem warto jednak wykonać test na małej części skóry, by uniknąć ewentualnych reakcji alergicznych.
Po olej z ziaren gorczycy białej chętnie sięgają Ci, dla których ważna jest naturalna pielęgnacja włosów. Wykorzystywany jest jako dodatek do maseczek, kompresów na włosy i skórę głowy. Rozgrzewa i pobudza cebulki, przez co wzmacnia włosy i wpływa na ich szybszy wzrost. Polecany jest dla tych, którzy zmagają się z wypadaniem włosów ich łamliwością, bądź przesuszeniem. Włosy puszące się i zniszczone można wzmocnić, wcierając niewielką ilość oleju w ich końcówki. Osoby z bardzo jasnymi włosami powinny jednak uważać, częste stosowanie oleju z gorczycy – może delikatnie zmienić odcień takich włosów. Więcej informacji o pielęgnacji włosów z użyciem oleju z gorczycy można znaleźć tutaj.