Spis treści:
Regeneracja i powrót do formy
Końcówka roku to często czas słodkiego lenistwa, w którym pobłażliwie podchodzimy do zdrowego i wartościowego odżywiania. Nie pomaga rodzinne świętowanie i kolejny kawałeczek… serniczka, do tego na koniec, często mocno zakrapiane sylwestrowe szaleństwo. Dla wszystkich tych, którzy chcą wrócić do formy i zapomnieć o świątecznych grzeszkach, polecamy olej z ostropestu plamistego. Roślina ta działa oczyszczająco, a wyciąg z jej nasion, stosowany jest przy produkcji leków odtruwających. Olej wyciśnięty z ziaren ostropestu plamistego to cenne substancje w najbardziej skoncentrowanej formie.
Spożywanie oleju z ostropestu:
- wspiera pracę układu pokarmowego
- wspomaga przemianę materii
- jest pomocny przy regeneracji i oczyszczaniu
Olejem z ostropestu wzbogacisz smak surówki, czy sałatki, możesz dodać go do koktajlu, smoothie, albo pasty do pieczywa. Ma ciekawy ziołowy smak, możesz też go spożywać prosto z łyżeczki.
Zobacz, co mówią o oleju z ostropestu klienci Olini:
Irena: Olej z ostropestu poleciła mi dla regeneracji wątroby po intensywnej kuracji farmakologicznej pani doktor. Co ciekawe poleciła mi właśnie Waszą olejarnie. Czyli to taka trochę recepta na olej. Teraz ja polecam wszystkim znajomym, bo jest smaczny i mam pewność, że jest świeży. Pozdrawiam!”
Zdrowe śniadania z Olini
Nie od dzisiaj wiadomo, że pyszne śniadanie to gwarancja udanego dnia! Dietetycy twierdzą, że to wręcz najważniejszy posiłek w naszym codziennym menu. Zadbaj o to, żeby był odpowiednio skomponowany, tak aby był zdrowy, sycił oraz dodawał energii. Nasz ulubiony trik to łyżka masła orzechowego dodana do owsianki, która sprawi, że nabierze ona zupełnie innego np. migdałowego lub pistacjowego smaku.
Uwielbiasz pieczywo z różnymi pastami? Zmiksuj soczewicę z suszonymi pomidorami i łyżką zimnotłoczonego oleju z dyni a otrzymasz pyszne i zdrowe smarowidło. A może wykorzystasz twarożek, cebulkę i połączysz to z przyprawami i świeżym olejem lnianym. Taki miks to podstawa diety budwigowej znanej ze swoich prozdrowotnych właściwości.
Z kolei wszystkim tym, którzy uwielbiają słodkie śniadania polecamy sięgnąć po miody, które można podawać z pieczywem, polewać nimi pancakes, czy naleśniki. Niech zdrowe i pyszne śniadanie stanie się Twoim rytuałem, a nawet nie zauważysz, że w nawet najbardziej zabiegany dzień będziesz chciała zaczynać nim poranek!
Zdrowa dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Początek roku to świetny moment na wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych. Czasem wystarczy naprawdę niewiele, żeby samopoczucie i ogólna kondycja były dużo lepsze. Dla osób, które borykają się z wysokim cholesterolem, problemami z układem naczyniowym, a także tym, którzy chcą całościowo zadbać o swój organizm, polecamy włączenie do diety oleju lnianego. Nie trzeba wprowadzać żadnych wielkich rewolucji na talerzu, wystarczy zastępować mniej wartościowe tłuszcze, zdrowymi tłuszczami roślinnymi. Olej lniany idealnie sprawdzi się w codziennej diecie, ma delikatny, neutralny smak, także można “przemycić” go tym, którzy nie przepadają za olejem w czystej postaci.
Możesz polewać nim warzywa, dodać do sosu, wymieszać z jogurtem i podawać na słodko lub jako wytrawny dodatek. Takie proste zabiegi sprawią, że dania będą bogate w kwasy omega, szczególnie te z grupy omega 3.
Włączenie oleju lnianego do diety, wzbogaci ją w kwasy Omega- 3:
- będąc komponentem zdrowej diety, sprzyja odchudzaniu oraz pomaga uniknąć efektu jojo
- pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu
- wspiera układ krążeniowy
- wspomaga trawienie i ułatwia przemianę materii
Jak klienci oceniają tłoczony na zimno olej lniany Olini?
Jadwiga: Już jestem Waszą fanką, po otworzeniu butelki zaskoczył mnie zapach, kolor i smak oleju. Używam go do sałatek i nawet zrobiłam masło Omega3. Na pewno nie zostanę przy tej jednej butelce, poleciłam moim bliskim i już jest następna zamówienie. Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów w Waszej pracy.
Więcej na temat oleju lnianego dowiesz się z artykułu: Olej lniany – właściwości i zastosowanie
Oleje roślinne najlepiej spożywać w potrawach. Duża porcja sałaty z tuńczykiem, ziarnami granatu, cebulką dymką, cieciorką i kozim serem, posypane chrupiącymi ziarnami. Do tego pyszny i zdrowy dressing na bazie octu i olejów tłoczonych na zimno.
Do przygotowania dwóch sporych porcji potrzebujesz:
- sałata lodowa / mix sałat / rukola / roszponka – wybierz to co lubisz
- 1 średni granat
- 2 cebulki szalotki
- kozi ser, najlepiej w postaci roladki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 słoiczek cieciorki
- czarny sezam z Olini
Sos
- pół filiżanki dowolnego oleju roślinnego z Olini (z wiesiołka, dyni, lniany)
- sok z połówki limonki lub połówki cytryny
- 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego Olini
- pół filiżanki jogurtu naturalnego
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Następnie rozkładamy ją na dwa półmiski, dodajemy pokrojoną w plastry szalotkę i ziarenka granatu, na środku układamy tuńczyka i kozi ser. Składniki na sos dokładnie mieszamy, najlepiej blenderem. Całość polewamy sosem i posypujemy ziarnami. Sos można podać też w sosjerce. Sałatka świetnie smakuje z grissini.
Naturalne wsparcie odchudzania
"Schudnę!" To chyba najczęściej słyszane postanowienie noworoczne. Nie mamy złotego środka ani magicznego preparatu, który pomoże zgubić zbędne kilogramy. Wiemy jednak, że odchudzać należy się z głową, a aktywny styl życia i zdrowa i naturalna dieta pomogą osiągnąć wymarzony cel. W walce ze zbędnymi kilogramami mogą pomóc octy jabłkowe (ocet jabłkowy na odchudzanie).
- pobudza przemianę materii, reguluje pracę układu pokarmowego
- pomaga uzupełnić niedobory witamin i mikroelementów, które mogą pojawić się przy stosowaniu diety redukcyjnej
- dzięki zawartości pektyn – zapewnia uczucie sytości
- reguluje poziom cukru we krwi
- pozytywnie wpływa na florę jelitową – ocet jabłkowy jest produktem żywym, ciągle pracującym, bogatym w bakterie fermentujące
Ocet jabłkowy najczęściej pity jest razem z wodą z dodatkiem soku z cytryny. Ten zdrowy napój dodaje energii, pobudza przemianę materii i zapewnia uczucie sytości.
Agnieszka: Szklankę octu jabłkowego z sokiem z cytryny lub limonki, wypijam około dwa razy dziennie. Sięgam po nią, kiedy mam ochotę na coś słodkiego – to mój sekret na zgrabną sylwetkę. Świetnie gasi pragnienie (które często mylimy z uczuciem głodu), dodatkowo jest przepyszny!!! Już po dwóch tygodniach waga spadła, a moje samopoczucie się poprawiło.
Pamiętaj też o odpowiednim nawodnieniu. Pij często! Możesz przyrządzić sobie karafkę wody z dodatkiem soku z cytryny i naturalnego octu. Sięgaj po nią, gdy tylko poczujesz pragnienie. Częste picie powinno wejść ci w nawyk. Wiele osób myli głód z pragnieniem i sięga po kolejną przekąskę, nietrudno wtedy o nadprogramowe kilogramy. Teraz kiedy jesteś w domu, a pełna lodówka czeka, żeby ją otworzyć, szczególnie trzeba mieć się na baczności. Dlatego nie zapominaj o piciu i pamiętaj, że dodany do wody ocet jabłkowy nie tylko dobrze smakuje, ale dzięki zawartości pektyn zapewnia uczucie sytości na dłużej!
Kolejna infekcja nie stanie na przeszkodzie w realizowaniu planów!
Zadbaj o swoją odporność najlepszym naturalnym sposobem – olejem z czarnuszki! Korzystne działanie, tłoczonego z ziaren czarnuszki siewnej oleju, ciężko wymienić w jednym zdaniu: to naturalny środek hartujący nasz organizm. Pity regularnie stymuluje układ odpornościowy, łagodzi objawy alergii, pomaga na schorzenia skóry. Po olej ten sięgają osoby, które chcą złagodzić bóle zatok, nawracające katary, oraz przewlekły kaszel.
Spożywanie oleju z czarnuszki:
- łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, działa rozkurczowo i regulująco na trawienia
- pomaga radzić sobie z infekcjami, wspomaga budowanie odporności
- pomaga szybciej wyjść z przeziębienia
Olej z czarnuszki ma intensywny korzenny smak i zapach. Wielbiciele tego oleju chętnie dodają go tak jak każdą inną przyprawę, bezpośrednio do potraw. Ty możesz spożywać go bezpośrednio z łyżeczki albo wymieszać z ulubionym sokiem lub miodem.
Nasi klienci tak piszą o oleju z czarnuszki:
Agnieszka: Jestem zachwycona! Stosuje olej z czarnuszki 4 tygodnie i nie łapią mnie żadne infekcje. Cieszy mnie to tym bardziej, że moja odporność do tego czasu była bardzo niska. Wystarczyło, że syn był przeziębiony i ja od razu łapałam od niego wirusa. Tej jesieni też był przeziębiony a ja zdrowa jak ryba! Teraz spróbuje i jego przekonać do picia oleju. Polecam szczerze używanie tego cudownego oleju !
To także świetny moment, żeby wspomóc odporność. Na co dzień łatwo zapomnieć o zdrowych nawykach, porcji witamin czy właściwym odżywianiu. A to właśnie te małe elementy stanowią podstawę budowania odporności. Zastanawiasz się, jak wzmocnić organizm i nie dać się wirusom i infekcjom? Postaw na produkty roślinne, super foods i naturalne antybiotyki.
Świetnym wyborem będą kiszonki – warto po nie sięgać szczególnie teraz w czasie przesilenia wiosennego. Zakwas z buraka albo z kapusty wzbogacą dietę o naturalne probiotyki, witaminy i żelazo. Postaw butelkę z zakwasem na środkowej półce w lodówce, tak żeby rzucała się w oczy za każdym razem, kiedy ją otworzysz. Dzięki temu małemu zabiegowi będziesz sobie o nim często przypominać. Nie musisz wypijać dużej ilości na raz, chociaż wiemy, że są tacy, którzy nie mogą się powstrzymać. Wystarczy, że dwa – trzy razy dziennie sięgniesz po orzeźwiający łyk. Możesz też zrobić to pomiędzy posiłkami.
Zadbaj o skórę i włosy
Słyszałaś o olejowaniu włosów, ale nigdy nie miałaś na to czasu? Wykorzystaj ten moment, kiedy oglądają cię tylko najbliżsi i możesz dłużej pochodzić z ręcznikiem na głowie. Nałóż niewielką ilość ulubionego oleju roślinnego, może być to olej kokosowy, sezamowy lub z wiesiołka, ale dobrze spisze się nawet olej ze słonecznika. Ważne, żeby był to olej świeży i tłoczony na zimno. Rozprowadź go na całej długości włosów, następnie zawiń włosy ręcznikiem, tworząc na głowie turban. Taką maskę na włosach możesz nosić od 30 minut do nawet kilku godzin. Po tym zabiegu umyj włosy i skórę głowy tak jak zawsze, następnie wysusz i ułóż fryzurę. Włosy dzięki olejowaniu nie będą się elektryzować, staną się gładsze, błyszczące, a jeżeli zabieg będziesz powtarzać regularnie staną się także mocniejsze.
Oleje roślinne możesz wykorzystać też do codziennej pielęgnacji całego ciała. Olej kokosowy sprawdzi się jako balsam oraz krem na wysuszoną skórę. Dodany do oleju z wiesiołka sok z cytryny i fusy z kawy to sprawdzony przepis na naturalny peeling. A olej z gorczycy świetnie sprawdzi się do rozgrzewającego masażu karku lub pleców.