Spis treści:
Zaczyn na barszcz czerwony
Buraki, woda, sól kłodawska, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek - by przygotować zakwas buraczany do barszczu czerwonego potrzeba tylko sześciu składników (tak robimy nasz zakwas buraczany Olini). Kluczowe jest, aby zadbać o odpowiedni rygor higieniczny przygotowania zakwasu - wyparzanie słoików, nakrętek, domycie buraków. Jeśli planujesz przygotować domowy zakwas na wigilijny barszcz czerwony, pamiętaj, by nastawić go ze znacznym wyprzedzeniem, a najlepiej przetestuj recepturę i umiejętności kilka tygodni przed wydarzeniem, by w razie niepowodzenia mieć czas na poprawki lub zamówienie zakwasu z dobrego źródła. Jak co, pamiętaj, że jesteśmy!
Zakwas na barszcz czerwony - przepis
Aby zrobić zakwas na barszcz czerwony, potrzebujesz:
- 1 kg buraków
- 2 litry przegotowanej wody
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
Opcjonalnie: 5 ziaren pieprzu oraz 2 łyżki cukru
Wykonanie:
- Buraki bardzo dokładnie wyszoruj szczotką do warzyw. Po umyciu pokrój na mniejsze kawałki lub talarki.
- Przygotuj naczynia, z materiałów, które nie reagują z płynami o kwaśnym odczynie. Postaw na szkło, ceramikę, kamionkę. Wybrane naczynie powinno mieć co najmniej 2 litry pojemności. Możesz też wykorzystać dwa słoiki po 1l. Pamiętaj, by przed włożeniem do nich buraków naczynia porządnie umyć i wyparzyć. To bardzo ważne.
- W naczyniu (lub naczyniach) ułóż pokrojone buraki. W przerwy pomiędzy kawałkami warzyw powkładaj przyprawy i pokrojony w paski czosnek.
- W 2 l przegotowanej wody rozpuść sól. Tak przygotowaną solanką zalej zawartość słoika / naczynia.
- Górę naczynia przykryj gazą. Przytwierdź ją gumką recepturką, bo łatwo ją zakładać i zdejmować podczas kontrolowania prawidłowości procesu powstawania zakwasu.
- Zakwas buraczany do barszczu czerwonego odstaw na około tydzień w miejsce, gdzie jest stabilna, ciepła temperatura i nie ma podmuchów zimnego powietrza.
- Kontroluj procesy zachodzące w słoiku. Jeśli zakwas na barszcz czerwony pokryje się białym nalotem lub pianą, zdejmij je z pomocą sitka. Zamieszaj oczyszczony zakwas i ponownie przykryj gazą.
- Po około tygodniu (jeśli nagli Cię czas, możesz spróbować już po 5 dniach) możesz przelać zakwas przez sitko i wykorzystać do przygotowania ulubionej zupy. Sygnałem świadczącym o tym, że zakwas z buraka jest gotowy, będą intensywna barwa oraz lekko musujący, buraczany smak z nutką czosnku.
Co zrobić z buraków z zakwasu? To efekt uboczny, który często trafia do kosza, a nie musi tak być! Skoro już wiesz, jak się robi zakwas na barszcz czerwony, możesz z wyprzedzeniem przewidzieć, że wykorzystasz go do sałatki lub śledzia na pumperniklu, który stanowi genialną wigilijną (i nie tylko) przystawkę. Możesz od razu pokroić buraki na zakwas buraczany w taki sposób, by pasował do koncepcji ich wykorzystania po zlaniu płynu.
Skorzystaj z wyszukiwarki internetowej, by odnaleźć ciekawe przepisy. Może zdecydujesz się na surówkę z kiszonych buraków z jabłkiem, a może sałatkę z kiszonych buraków i jajka lub bardziej egzotyczną z dodatkiem pomarańczy i fety? Możesz też po prostu przecisnąć buraki przez wolnoobrotową wyciskarkę do soku i dodać do zupy lub wypić na zdrowie!
Tradycyjny zakwas na barszcz czerwony
Teraz już wiesz, jak zrobić zakwas do barszczu czerwonego. Wiesz ile czasu potrzeba, aby go przygotować. Być może jeśli zabierz się do pracy już dziś, zdążysz przygotować domowej roboty zakwas buraczany na barszcz wigilijny!
Jak się robi zakwas na barszcz czerwony
Masz już zakwas, teraz pora przyrządzić z niego prawdziwie świąteczną zupę, która świetnie smakuje nie tylko na wigilię, ale i na co dzień!
- 2.5 l przegotowanej wody
- Marchewka i pietruszka (po 2 sztuki)
- Por i cebula (po 1 sztuce)
- Suszone grzyby (jedna garść)
- 2 kg umytych dobrze buraków
- 1 l zakwasu (domowego lub Olini)
- Przyprawy według uznania: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
- Pierwszy etap to przygotowanie bulionu z wszystkich warzyw poza burakami (nie dodajemy też grzybów). Zajmie on około 60 minut. W tym czasie należy zalać grzyby szklanką wody, odczekać 20 minut, a następnie zagotować i trzymać 30 minut na małym ogniu, do uzyskania aromatycznego, grzybowego wywaru.
- W kolejnym etapie gotujemy w bulionie pokrojone w kostkę buraki — do miękkości będą potrzebowały około 40-50 minut. Po tym czasie można je odłowić.
- Trzeci etap to połączenie ugotowanego wywaru z buraków, wywaru spod grzybów i zakwasu. Dobrze, jeśli na tym etapie zupa zdąży odrobinę przestygnąć. Aby nie utracić cennych składników odżywczych, a także pięknej, buraczanej barwy, od tego momentu zupy nie wolno już zagotować. Lekko ją podgrzewamy i dodajemy przyprawy, a potem podajemy na głębokich talerzach, w towarzystwie uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Po prostu pycha!
Gdzie kupić zakwas na barszcz czerwony?
Jeśli wiesz, że nie będziesz gotowy, na czas możesz skorzystać z gotowego rozwiązania, jakim jest zakwas z buraków Olini. Robimy go tak, jak w domu. Wykorzystujemy tradycyjne, rzemieślnicze receptury. Dbamy o to, by każda butelka wypełniona była jakością i biologicznym bogactwem fermentowanych buraków. Nasze zakwasy przygotowywane są w praktycznych pojemnościach, w tym w butelce litrowej, która idealnie nadaje się do przygotowania zupy dla 4 osób.
Jeśli szukasz miejsca, gdzie kupić zakwas na barszcz czerwony, masz jeszcze kilka opcji do wyboru. Możesz odwiedzić lokalne sklepy spożywcze, gdzie zazwyczaj są dostępne gotowe zakwasy w dziale z produktami fermentowanymi lub dodatkami do zup. W większych miastach warto odwiedzić także sklepy ze specjalnościami żywnościowymi, które oferują szeroki wybór tradycyjnych produktów i specjalności kuchni polskiej.