Spis treści:
Jak powstaje zakwas z buraków?
Zakwas buraków uzyskamy poprzez ukiszenie buraków czerwonych w odpowiedniej ilości wody, z dodatkiem konkretnych składników takich jak sól i przyprawy.
Jak zrobić zakwas z buraków? W sieci znajdziemy wiele przepisów na zakwas z buraków. Jednak w obecnych czasach, kiedy jesteśmy tak bardzo zabiegani, warto kupować naturalny zakwas z buraków, wyrabiany z najwyższej jakości produktów i sprzedawany jako zakwas w butelkach. Kupując gotowy produkt od sprawdzonego producenta, oszczędzamy czas. A sami otrzymujemy w zamian naturalny w stu procentach produkt, który jest naprawdę zdrowy. I wart swojej ceny.
Zakwas z buraków - właściwości
Kiszenie to jedyny sposób przetwarzania, który pozytywnie wpływa i utrwala wszystkie właściwości lecznicze buraka. Sok powstały w trakcie kiszenia buraków, zachowuje pełnię właściwości probiotycznych i dietetycznych. I do tego… jak smakuje! Co więcej, fermentacja zwiększa biodostępność składników zawartych w surowych burakach. Buraki sieją prozdrowotny ferment! Zakwas buraczany rządzi!
Kiszenie buraków ma jeszcze jedną zaletę: zmniejsza ilość cukru naturalnie występującego w buraku. Zużywają go bakterie odpowiedzialne za fermentację. W efekcie powstaje zakwas buraczany, płynna, witaminowa bomba o niskim indeksie glikemicznym. Naturalny sok z kiszonych buraków, napój probiotyczny o pięknym rubinowym kolorze i wyjątkowym, kwaśnym smaku. Mniam!
Jak zakwas z buraków wpływa na zdrowie?
Zakwas z buraków ma wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Regularne picie zakwasu z buraków może:
- pomóc zwiększyć odporność organizmu,
- poprawić trawienie,
- regulować ciśnienie krwi
- wspierać zdrowy układ krążenia.
Jakie są właściwości lecznicze zakwasu z buraków?
Zakwas z buraków ma również właściwości lecznicze. Jest naturalnym probiotykiem, który wspiera zdrową florę bakteryjną jelit, a także zapewnia korzystne bakterie, które mogą wspomagać zdrowie układu pokarmowego.
W okresie jesieni i zimy zakwas z buraków szczególnie pomaga nam w dbaniu o kondycję naszego organizmu oraz odporność. W tym okresie jesteśmy najbardziej narażeni na choroby i infekcje, a zdrowotne działanie zakwasu buraczanego pomaga nam się wzmocnić.
Jakie witaminy i minerały zawiera zakwas z buraków?
Zakwas z buraków jest bogaty w wiele cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, żelazo, magnez, potas, fosfor i witamina B6. Te składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i wspierają odporność.
Nie od dziś wiadomo, że buraki czerwone są bardzo zdrowe: zawierają sporo witamin, składników mineralnych, związków organicznych i przeciwutleniaczy, w tym przede wszystkim:
- witaminy z grupy B i kwas foliowy,
- witaminę C, A, E, K,
- wapń, żelazo, magnez, potas,
- przeciwutleniacze (betanina).
Zakwas z buraków do picia jest tak magicznym napojem, że posiada więcej witaminy B i C niż same produkty, z których go przygotowano! Nie posiada natomiast szczawianów, z powodu których sok z buraka nie może być przyjmowany codziennie, a także odradza się go osobom z kamicą nerkową czy niskim ciśnieniem (ze względu na możliwość obniżenia ciśnienia). Fermentacja zwyczajnie je eliminuje.
Zakwas buraczany właściwości
Kiszenie warzyw na zimę to jedna z najzdrowszych metod przetwarzania żywności, która pozwala cieszyć się właściwościami warzyw przez długi czas. Kwas mlekowy sprawia, że żywność doskonale się konserwuje. Ukiszone buraki są naturalnym sposobem na wiele dolegliwości – na przykład na złe poranne samopoczucie po intensywnym wieczorze. Ponadto wzmacniają naszą odporność i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Zakwas z kiszonych buraków ma silniejsze działanie niż sok z tych surowych warzyw.
Zakwas z buraków to napój pełen zdrowia. Najczęściej kojarzy się jako podstawowy składnik barszczu czerwonego domowej roboty. Tymczasem to drogocenne źródło witamin, minerałów oraz naturalnych antyoksydantów:
- betanina: likwiduje stany zapalne, zwalcza bakterie, wirusy i grzybicę,
- remedium na anemię - pity na czczo zwiększa przyswajalność żelaza,
- obniża cholesterol,
- witaminy i antyoksydanty - poprawiają ogólny stan zdrowia ciała, włosów, skóry, paznokci,
- właściwości oczyszczające jelita - profilaktyka chorób układu pokarmowego i krwionośnego (wzmocnienie naczyń krwionośnych),
- niski indeks glikemiczny.
Czy warto pić zakwas z buraków? Jakie są korzyści dla zdrowia wynikające z picia zakwasu z buraków?
Zakwas z buraków ma wiele korzyści dla zdrowia. Jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały, które wspierają odporność organizmu i pomagają utrzymać zdrowie. Regularne picie zakwasu z buraków może również pomóc w regulowaniu trawienia i wspierać zdrowy układ krążenia.
Jak zakwas z buraków wpływa na układ trawienny?
Zakwas z buraków jest źródłem probiotyków, które pomagają utrzymać zdrową florę bakteryjną jelit. Regularne spożywanie zakwasu z buraków może pomóc w poprawie funkcjonowania układu trawiennego, zwłaszcza w przypadku problemów z zaparciami lub niestrawnością.
Jak zakwas z buraków wpływa na układ krążenia?
Zakwas z buraków zawiera składniki, które mogą wspierać zdrowy układ krążenia. Przede wszystkim, dzięki wysokiej zawartości potasu, może pomagać w regulacji ciśnienia krwi. Ponadto obecność żelaza i magnezu w zakwasie z buraków może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia układu krążenia.
Zakwas z buraków jak zrobić?
Aby przygotować zakwas z buraków, wystarczy woda, buraki i odpowiednie przyprawy. Niby proste, ale... za to, czy zakwas buraczany się uda, odpowiadają jakość i czystość składników, a także proces kiszenia buraków w bez udziału tlenu. W warunkach domowych często nie udaje się zrobić dobrego zakwasu :( ze względu na brak dostępu do czystych ekologicznie buraków i odpowiedniej wody. Nie bez znaczenia pozostaje także sama technika przygotowania, która wymaga odpowiedniej wprawy i konsekwencji, no i sprawdzonej przez lata receptury na zakwas z buraków.
Szukasz sprawdzonego przepisu na zakwas z buraków? Zobacz nasz przepis na zakwas buraczany do picia.
Zakwas z buraków - zastosowanie
Zakwas z buraków posiada niepowtarzalny smak. Lekko musuje, jest orzeźwiający i lekko kwaskowy. Łyk takiego napoju dodaje sił i ożywia jak prawdziwy energetyczny szot.
- Prosty skład: buraki, woda, sól kłodawska, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek
- Rubinowy kolor
- Kwaskowaty smak
- Lekkie gazowanie
Jakie są zastosowania zakwasu z buraków?
W przeciwieństwie do soku z buraków (obecność szczawianów), zakwas buraczany można pić codziennie. Zakwas z buraka ma kwaśny, dość wytrawny smak wynikający z obecności czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Spożywamy go zawsze na zimno i na surowo. Nie podgrzewamy, a jeśli dodajemy go do zup, to w ostatniej chwili, po lekkim ostudzeniu. Dzieciom, które nie są przekonane do wyrazistych smaków, można rozpuścić porcję zakwasu w owocowym soku lub dosłodzić miodem (Zakwas z buraków w diecie dziecka).
Jak pić zakwas z buraków?
Minimalne polecane ilości:
- Powyżej 1 rok życia - 5 ml (1 łyżka) dziennie
- U osób dorosłych — ok. 50 ml dziennie
- Stopniowo dorośli mogą dojść do jednej szklanki dziennie (250 ml), a dzieci do pojemności szklaneczki Olini (50 ml).
Dorośli i starsze dzieci mogą skorzystać z naszej szklaneczki Olini, która pozwoli szybko i precyzyjnie odmierzyć odpowiednią dla wieku dzienną ilość zakwasu z buraków. To także dobry sposób na dokładny pomiar ile ml zakwasu buraczanego zostało wypite, a ile czeka na później, co jest przydatne, zwłaszcza jeśli trudno Wam namówić domowników do wypicia całości.
Zakwas można podawać jako zdrowotny szot, na łyżeczce, w miarce lub w strzykawce do leków.
Często pytacie nie tylko o to, jak pić zakwas z buraków, ale ile go pić. Pamiętajmy, że zakwas nie jest lekiem, a produktem spożywczym. Trudno z nim przesadzić, chociaż pewnie nie jest to niemożliwe. Co za dużo to niezdrowo. Także w przypadku produktów naturalnych, należy działać zdroworozsądkowo. Terapeutyczne właściwości picia zakwasu z buraka gwarantuje nie tyle ilość, ile systematyczność spożywania kiszonych buraków.
Jak wykorzystać zakwas z buraków do przygotowania barszczu czerwonego?
Zakwas z buraków jest tradycyjnie wykorzystywany do przygotowania barszczu czerwonego. Można go użyć jako naturalnego środka zakwaszającego, który nada barszczowi charakterystycznego smaku i koloru. Wystarczy dodać około pół szklanki zakwasu do gotującej się zupy z buraków i pozostałych składników barszczu. Należy pamiętać, że zakwas z buraków jest kwaśny, więc należy dostosować ilość według preferencji smakowych.
Jakie są przeciwwskazania do picia zakwasu z buraków?
Choć zakwas z buraków ma wiele korzyści dla zdrowia, istnieją pewne przeciwwskazania. Osoby z wysokim poziomem kwasu żołądkowego, wrzodami żołądka lub innymi chorobami układu pokarmowego powinny unikać picia zakwasu z buraków lub skonsultować się z lekarzem przed jego spożyciem.
Gdzie kupić dobry zakwas buraczany?
Sok z kiszonych buraków, barszcz kiszony, zakwas z buraków do picia, zakwas buraczany - znajdziecie wiele produktów, których receptury oparto o proces kiszenia buraków. W przypadku niektórych fermentacja przyspieszona została dodatkiem octu, który zabija cenne składniki kiszonek. Wiele z nich przeszło także proces pasteryzacji. Niestety także obróbka termiczna sprawia, że buraki tracą barwę i tym samym zakwas buraczany traci większość swoich składników odżywczych.
Czasami słabej jakości zakwas poznacie często po kolorze. Tylko ten w 100% naturalny zakwas buraczany (tylko z buraków) będzie miał rubinową barwę i na szklance pozostawi lekką, rubinową poświatę. Ale od tego też są wyjątki! Np. niektórzy zakwas z buraków robią na gorącej solance, wówczas kolor zakwasu może być brązowy, ale zapach i smak pozostają takie same. Kolejnym wyjątkiem jest nasz Zakwasik, który z powodu obecności pietruszki może zmienić kolor nawet na brązowy.
Zakwas z buraków Olini to żywy, niepasteryzowany, w 100% naturalny napój probiotyczny, powstający w trakcie naturalnej fermentacji i w takim stanie zabutelkowany i dostarczony pod wasze drzwi. Produkujemy go małymi partiami, na zamówienie, gwarantując 3-miesięczny okres przydatności do spożycia.
Taki zakwas buraczany posiada intensywny, rubinowy kolor, świadczący o dużej zawartości najważniejszego składnika: betaniny- antyoksydantu likwidującego wolne rodniki, stany zapalne i grzybice, zwalczającego wirusy i bakterie.
W składzie naszego zakwasu z buraków nie znajdziecie też sztucznych barwników, konserwantów i polepszaczy. To kolejny z powodów, dla którego świetnie nadają się zarówno dla kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią, jak i dzieci.
- Żywy, niepasteryzowany, niefiltrowany zakwas z buraków.
- 3-miesięczna przydatność do spożycia — także po otwarciu!
- Przygotowywane małymi partiami (zakwas nie stoi na półce).
- Bez konserwantów, sztucznych barwników, polepszaczy smaku.
- Bezpieczny dla dzieci i kobiet w ciąży.
Na zdrowie!