Spis treści:
Królewski skład buraka
Smak buraka znany jest każdemu z nas od najmłodszych lat. Naukowcy zgodnie twierdzą, że burak jest bardzo zdrowym warzywem. Zawiera w sobie bardzo dużo błonnika, składników mineralnych takich jak: fosfor, magnez, wapń i żelazo. Burak to prawdziwa bomba witaminowa zawiera dużo witaminy A, C, E, K i witaminy z grupy B. Występujące w buraku barwniki mają właściwości antyutleniające. Dzięki temu poprzez spożywanie buraków wspomagamy nasz układ krwionośny. Betanina zawarta w buraku jest antyutleniaczem, który pomaga organizmowi bronić się przed chorobami.
Jak powstaje zakwas z buraków?
Zakwas buraków uzyskamy poprzez ukiszenie tychże warzyw w odpowiedniej ilości wody z dodatkiem konkretnych składników takich jak sól i przyprawy. Jak zrobić zakwas z buraków? W sieci znajdziemy wiele przepisów na zakwas z buraków. Jednak w obecnych czasach, kiedy jesteśmy tak bardzo zabiegani, warto kupować naturalny zakwas z buraków, wyrabiany z najwyższej jakości produktów i sprzedawany jako zakwas w butelkach. Kupując gotowy produkt od sprawdzonego producenta, oszczędzamy czas. A sami otrzymujemy w zamian naturalny w stu procentach produkt, który jest naprawdę zdrowy. I wart swojej ceny.
Zakwas z buraków właściwości
Nie od dziś wiadomo, że buraki czerwone są bardzo zdrowe. ”Jedz buraki, będziesz wielki”, jakoś tak to szło ;) Buraki zawierają sporo witamin, składników mineralnych, związków organicznych i przeciwutleniaczy, w tym przede wszystkim:
- witaminy z grupy B i kwas foliowy,
- witaminę C, A, E, K,
- wapń, żelazo, magnez, potas,
- przeciwutleniacze (betanina).
Kiszenie to jedyny sposób przetwarzania, który pozytywnie wpływa i utrwala wszystkie właściwości lecznicze buraka. Sok powstały w trakcie kiszenia buraków zachowuje pełnię właściwości probiotycznych i dietetycznych. I do tego… jak smakuje! Co więcej, fermentacja zwiększa biodostępność składników zawartych w surowych burakach. Buraki sieją prozdrowotny ferment! Zakwas buraczany rządzi!
Zakwas z buraków do picia jest tak magicznym napojem, że posiada więcej witaminy B i C niż same produkty, z których go przygotowano! Nie posiada natomiast szczawianów, z powodu których sok z buraka nie może być przyjmowany codziennie, a także odradza się go osobom z kamicą nerkową czy niskim ciśnieniem (ze względu na możliwość obniżenia ciśnienia). Fermentacja zwyczajnie je eliminuje.
Kiszenie buraków ma jeszcze jedną zaletę: zmniejsza ilość cukru naturalnie występującego w buraku. Zużywają go bakterie odpowiedzialne za fermentację. W efekcie powstaje zakwas buraczany, płynna, witaminowa bomba o niskim indeksie glikemicznym. Naturalny sok z kiszonych buraków, napój probiotyczny o pięknym rubinowym kolorze i wyjątkowym, kwaśnym smaku. Mniam!
Zakwas buraczany właściwości
W okresie jesieni i zimy zakwas z buraków szczególnie pomaga nam w dbaniu o kondycję naszego organizmu oraz odporność. W tym okresie jesteśmy najbardziej narażeni na choroby i infekcje, a zdrowotne działanie soku z buraków pomaga nam się wzmocnić.
Kiszenie warzyw na zimę to jedna z najzdrowszych metod przetwarzania żywności, która pozwala cieszyć się właściwościami warzyw przez długi czas. Kwas mlekowy sprawia, że żywność doskonale się konserwuje. Ukiszone buraki są naturalnym sposobem na wiele dolegliwości – na przykład na złe poranne samopoczucie po intensywnym wieczorze. Ponadto wzmacniają naszą odporność i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Zakwas z kiszonych buraków ma silniejsze działanie niż sok z tych surowych warzyw.
Zakwas z buraków to napój pełen zdrowia. Najczęściej kojarzy się jako podstawowy składnik barszczu czerwonego domowej roboty. Tymczasem to drogocenne źródło witamin, minerałów oraz naturalnych antyoksydantów:
- betanina: likwiduje stany zapalne, zwalcza bakterie, wirusy i grzybicę,
- remedium na anemię — pity na czczo zwiększa przyswajalność żelaza,
- obniża cholesterol,
- witaminy i antyoksydanty — poprawiają ogólny stan zdrowia ciała, włosów, skóry, paznokci,
- właściwości oczyszczające jelita — profilaktyka chorób układu pokarmowego i krwionośnego (wzmocnienie naczyń krwionośnych),
- niski indeks glikemiczny.
Zakwas z buraków jak zrobić?
Aby przygotować zakwas z buraków, wystarczy woda, buraki i odpowiednie przyprawy. Niby proste, ale... za to, czy zakwas buraczany się uda, odpowiadają jakość i czystość składników, a także proces kiszenia buraków w bez udziału tlenu. W warunkach domowych często nie udaje się zrobić dobrego zakwasu :( ze względu na brak dostępu do czystych ekologicznie buraków i odpowiedniej wody. Nie bez znaczenia pozostaje także sama technika przygotowania, która wymaga odpowiedniej wprawy i konsekwencji, no i sprawdzonej przez lata receptury na zakwas z buraków.
Zakwas z buraków Olini
Czasami słabej jakości zakwas poznacie często po kolorze. Tylko ten w 100% naturalny zakwas buraczany (tylko z buraków) będzie miał rubinową barwę i na szklance pozostawi lekką, rubinową poświatę. Ale od tego też są wyjątki! Np. niektórzy zakwas z buraków robią na gorącej solance, wówczas kolor zakwasu może być brązowy, ale zapach i smak pozostają takie same. Kolejnym wyjątkiem jest nasz Zakwasik, który z powodu obecności pietruszki może zmienić kolor nawet na brązowy.
Zakwas z buraków Olini to żywy, niepasteryzowany, w 100% naturalny napój probiotyczny, powstający w trakcie naturalnej fermentacji i w takim stanie zabutelkowany i dostarczony pod wasze drzwi. Produkujemy go małymi partiami, na zamówienie, gwarantując 3-miesięczny okres przydatności do spożycia.
Taki zakwas buraczany posiada intensywny, rubinowy kolor, świadczący o dużej zawartości najważniejszego składnika: betaniny- antyoksydantu likwidującego wolne rodniki, stany zapalne i grzybice, zwalczającego wirusy i bakterie.
W składzie zakwasu z buraków Olini nie znajdziecie też sztucznych barwników, konserwantów i polepszaczy. To kolejny z powodów, dla którego świetnie nadają się zarówno dla kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią, jak i dzieci.
- Żywy, niepasteryzowany, niefiltrowany zakwas z buraków.
- 3-miesięczna przydatność do spożycia — także po otwarciu!
- Przygotowywane małymi partiami (zakwas nie stoi na półce).
- Bez konserwantów, sztucznych barwników, polepszaczy smaku.
- Bezpieczny dla dzieci i kobiet w ciąży.
Zakwas z buraków do picia
Zakwas z buraków posiada niepowtarzalny smak. Lekko musuje, jest orzeźwiający i lekko kwaskowy. Łyk takiego napoju dodaje sił i ożywia jak prawdziwy energetyczny szot.
- Prosty skład: buraki, woda, sól kłodawska, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek
- Rubinowy kolor
- Kwaskowaty smak
- Lekkie gazowanie
Jak pić zakwas z buraków? Ile zakwasu z buraków można wypić?
W przeciwieństwie do soku z buraków (obecność szczawianów), zakwas buraczany można pić codziennie. Zakwas z buraka ma kwaśny, dość wytrawny smak wynikający z obecności czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Zakwas z buraka spożywamy zawsze na zimno i na surowo. Nie podgrzewamy go, a jeśli dodajemy go do zup, to w ostatniej chwili, po lekkim ostudzeniu. Dzieciom, które nie są przekonane do wyrazistych smaków, można rozpuścić porcję zakwasu w owocowym soku lub dosłodzić miodem (Zakwas z buraków w diecie dziecka).
Jak pić zakwas z buraków? Dorośli i starsze dzieci mogą skorzystać z naszej szklaneczki Olini, która pozwoli szybko i precyzyjnie odmierzyć odpowiednią dla wieku dzienną ilość zakwasu z buraków. To także dobry sposób na dokładny pomiar ile ml zakwasu buraczanego zostało wypite, a ile czeka na później, co jest przydatne, zwłaszcza jeśli trudno Wam namówić domowników do wypicia całości. Jeśli zdecydujecie się podawać zakwas buraczany łyżką lub łyżeczką, przyda się wiedza o ich pojemności:
- 1 szklaneczka Olini = 50 ml
- 1 łyżka stołowa = ok. 15 ml
- 1 łyżeczka do herbaty = ok. 5 ml
Zakwas można podawać jako zdrowotny szot (zobaczcie idealnie do tego zaprojektowaną szklaneczkę Olini), na łyżeczce, w miarce lub w strzykawce do leków.
Często pytacie nie tylko o to, jak pić zakwas z buraków, ale ile go pić. Pamiętajmy, że zakwas nie jest lekiem, a produktem spożywczym. Trudno z nim przesadzić, chociaż pewnie nie jest to niemożliwe. Co za dużo to niezdrowo. Także w przypadku produktów naturalnych, należy działać zdroworozsądkowo. Terapeutyczne właściwości picia zakwasu z buraka gwarantuje nie tyle ilość, ile systematyczność spożywania kiszonych buraków.
Zakwas z buraka — pić rano czy wieczorem?
Zakwas z buraków to naturalny probiotyk, a probiotyki zaleca się spożywać rano, najlepiej na czczo. To najskuteczniejsze terapeutyczne zastosowanie, jakie ma zakwas buraczany. Pity na czczo zwiększa także przyswajalność żelaza.
Spróbujcie pić zakwas buraczany na pusty żołądek! Opinie w tej sprawie są jednomyślne i nie ma przeciwwskazań do spożywania zakwasu na czczo.
Zakwas buraczany a cukrzyca? Kiszenie obniża zawartość cukrów prostych w soku, z czego ucieszą się cukrzycy (którzy nie powinni pić sok z buraka). W przeciwieństwie do świeżego soku zakwas buraczany nie zawiera także szczawianów — jest bezpieczny również w przypadku problemów z nerkami.
Oczywiście nie mamy wpływu na to, że Zakwas z buraków Olini zasmakuje wam tak, że będziecie chcieli od razu wypić całą butelkę. Znamy takie osoby ;)
Minimalne polecane ilości:
- Powyżej 1 rok życia - 5 ml (1 łyżka) dziennie
- U osób dorosłych — ok. 50 ml dziennie
- Stopniowo dorośli mogą dojść do jednej szklanki dziennie (250 ml), a dzieci do pojemności szklaneczki Olini (50 ml).
Na zdrowie!