
Dżem z jagód leśnych Olini
49,90 zł

Domowy dżem jagodowy
Dżem z jagód leśnych Olini smakuje jak domowe przetwory od babci. Nic dziwnego – powstał według tradycyjnych receptur dawnych bieszczadzkich gospodyń, które z sercem odtworzyli współcześni rzemieślnicy.
Dżem jagodowy ma smak prawdziwych owoców z czystych górskich lasów. Przyrządzany jest z dorodnych, soczystych i zbieranych ręcznie leśnych jagód.
Nasz domowy dżem z jagód to idealne połączenie słodyczy i cierpkości. Pachnie lasem!
Nasz naturalny dżem jagodowy to produkt dla fanów prostych składów. Jest wolny od zbędnych dodatków: syropu glukozowo-fruktozowego, konserwantów, sztucznych zagęszczaczy czy wody.
To dżem z jagód z pektyną, której zawdzięcza swoją gęstość. Przetwory z leśnych jagód wyróżniają się długą trwałością, a my – jak dawniej – wzmacniamy ją pasteryzacją i cukrem, który ma dobre właściwości konserwujące.
Dżem z jagód leśnych – właściwości
Owoce borówki czarnej od wieków medycyna ludowa stosuje w leczeniu biegunek i chorób jelit. Swoje właściwości zawdzięczają antocyjanom i garbnikom.
Czarne jagody zalecane są także przy biegunkach u dzieci. Według badań podobnie działają przetwory z tych owoców, jak np. dżem z jagód leśnych.
Cenne składniki borówki czarnej wykorzystuje się w geriatrii i okulistyce. Preparaty z niej stosuje się również przy schorzeniach układu krążenia czy wrzodach żołądka oraz jako środek przeciwzapalny. Świetnie sprawdza się też w gojeniu ran.
Marmolady i kompoty z jagód leśnych zalecane są przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.

Warto wiedzieć
Dżem z jagód leśnych Olini - składniki
Jagody leśne*, cukier, pektyna (naturalna substancja żelująca). Produkt pasteryzowany. *Sporządzono z nie mniej niż 81 g owoców na 100 g produktu.
Polska
Bezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci. Odpowiedni dla wegetarian i wegan. Nie zawiera glutenu.
Jagodowy, idealna równowaga między cierpkością a słodyczą.
Jagodowy, z nutką lasu.
Produkt gęsty, z całymi owocami.
2 lata od daty produkcji.
Dżem należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze 10-15°C. Po otwarciu należy trzymać w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 624 kJ / 149 kcal |
tłuszcz | 0,5 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 34 g |
– w tym cukry | 32 g |
białko | 0,6 g |
sól | 0 g |

Dżem z jagód – zastosowanie
Dżem z jagód leśnych najlepiej smakuje ze słoiczka i na kanapkę! Będzie też dobrym dodatkiem do:
- jagodzianek
- pierogów
- serników, pączków i innych wypieków
- gofrów
- naleśników
- makaronów
- białego sera
- jogurtu naturalnego i granoli
- lodów
- sosów
Dżem z jagód – cena
Rzemieślniczy dżem z jagody leśnej z dużą ilością owoców, odpowiednio zebranych i przygotowanych – może kosztować tyle samo lub więcej, co ten z hipermarketu. Dlatego warto przyjrzeć się jego składowi.
Naturalny dżem z czarnych jagód leśnych nie zawiera zbędnych substancji, w tym niezdrowego syropu glukozowo-fruktozowego czy wody.
Koniecznie sprawdź również, czy dżem z czarnej jagody ze sklepowej półki zasłużenie ma na swojej etykiecie znaczek eko.
Dżem z jagód leśnych domowej roboty – przepis
Dlaczego nasz dżem z jagód leśnych smakuje jak tradycyjny, domowy? Bo nasze przetwory powstają z całych owoców! Dojrzałych, rozgrzanych letnim słońcem. Zaraz po zbiorach są dokładnie myte, a następnie małymi partiami wrzucane do zwykłego garnka. Takiego, który każdy ma w domu. Nasze dżemy nie są efektem masowej produkcji.
Owoce gotowane są na prawdziwym ogniu, we własnym soku – nie dolewa się do nich wody.
Dżem, jak robi się to od wieków, jest słodzony cukrem – dla smaku i jego dobrych właściwości konserwujących.
Najczęściej zadawane pytania
-
Dlaczego nasz naturalny dżem jagodowy jest słodzony cukrem?
-
Cukier w naszych dżemach ma podwójną funkcję. Po pierwsze sprawia, że smak produktu jest mniej cierpki. Po drugie, ma też dobre właściwości konserwujące. Dzięki cukrowi nasz produkt jest w 100% naturalny, wolny od dodatkowych konserwantów i syropu glukozowo-fruktozowego.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.