
Nasiona wiesiołka Olini
29,90 zł
Nasiona wiesiołka to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka i błonnika. To ciekawe i smaczne urozmaicenie diety.


Nasiona wiesiołka – właściwości
Nasiona wiesiołka (Oenothera biennis) to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tych nasionek tłoczymy w naszej olejarni tak lubiany przez Was olej z wiesiołka. Same ziarna warto jednak spożywać również w postaci nieprzetworzonej. Zawierają one sporo błonnika pokarmowego i oraz są dobrym źródłem białka w diecie.

Warto wiedzieć
Nasiona wiesiołka Olini - składniki
100% nasiona wiesiołka dwuletniego
Polska
Polska
Jako zdrowa posypka do wielu potraw i deserów. To bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, sprawdzi się w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.
Mają delikatnie zbożowy smak, nie dominują potrawy.
Nasiona wiesiołka najlepiej spożywać w formie zmielonej, na surowo lub lekko podprażane na patelni. Oto kilka przykładowych pomysłów na to, jak używać nasion wiesiołka w kuchni: - nadają się do koktajli - wzbogacą go o NNKT - są pysznym dodatkiem do sałatek, naleśników, omletów, placków - zdrowa i smaczna posypka - smakują dobrze z musli czy płatkami z mlekiem albo poranną owsianką - dodatkowa dawka zdrowia - można je dodać do jogurtu, kaszy czy twarożku - zmielone można dodać do wypieków chleba czy ciasta Można też przygotować napar z wiesiołka. Wystarczy zalać łyżkę nasion wrzątkiem, odczekać aż przestygnie, a potem wypić całość razem z ziarnami.
Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (arachidowych, włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów, pistacji), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Nasiona wiesiołka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Jednak najlepiej przyswajalne są w formie zmielonej (po zmieleniu należy przechowywać w lodówce i spożyć w krótkim czasie).
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 1820 kJ / 435 kcal |
tłuszcz | 22 g |
węglowodany | 44,6 g |
białko | 18 g |
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.