
Olej kokosowy Olini
39,90 zł

Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie
Świeży nierafinowany olej kokosowy przyda się zarówno w łazience, jak i w kuchni. Oprócz bardzo uniwersalnych właściwości kosmetycznych, świetnie nadaje się do gotowania.
Nasz nierafinowany olej kokosowy ma piękny kokosowy aromat i w zależności od temperatury przechowywania może być płynny lub przyjąć formę stałą (do ok 25°C). Ponieważ w większości składa się z tłuszczy nasyconych, które są odporne na temperaturę nie trzeba przechowywać go w lodówce i można podgrzewać do temperatury 190 °C.
Jak stosować olej kokosowy w kuchni?
- do pieczenia – użyj oleju kokosowego do wysmarowania formy do pieczenia, a także jako zamiennik margaryny w słodkich wypiekach
- do kanapek – jako zamiennik masła lub składnik past i smarowideł do chleba
- jako dodatek do potraw kuchni azjatyckiej – olej kokosowy doda daniom niepowtarzalny kokosowy aromat
- jako dodatek do owsianki, przedtreningowych szejków i deserów
- do smażenia placuszków, pankejków i naleśników
Jak stosować olej kokosowy na twarz i włosy?
- jako balsam do ciała – wmasuj w wilgotną skórę i ciesz się nawilżeniem i pięknym kokosowym aromatem
- do olejowania włosów – nałóż na włosy w celu ich regeneracji i wzmocnienia
- do demakijażu – wmasuj odrobinę oleju w skórę twarzy, a następnie usuń jego nadmiar za pomocą wilgotnego ręczniczka
- do higieny jamy ustnej – olej kokosowy stosowany na zęby pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust oraz zapobiega próchnicy
- jako element naturalnej pielęgnacji maluchów – w pełni naturalny, całkowicie bezpieczny, nawilża, natłuszcza i chroni skórę. Może z powodzeniem zastąpić oliwkę do kąpieli, mleczko do ciała, a nawet krem do podrażnionej pupy.

Warto wiedzieć
Olej kokosowy Olini - składniki
100% olej z kopry kokosowej tłoczony na zimno
Polska
Indonezja
Olej kokosowy ze względu na unikalny profil kwasów tłuszczowych uważany jest za najbardziej wszechstronny olej świata. Zawiera cenny kwas laurynowy i kaprylowy. Znajdzie zastosowanie w kuchni, a także jako wielozadaniowy naturalny kosmetyk, szczególnie polecany do pielęgnacji skóry niemowląt.
Olej kokosowy ma białą barwę, po podgrzaniu staje się przezroczysty. Charakteryzuje się pysznym kokosowym smakiem i aromatem.
W temperaturze pokojowej olej przyjmuje konsystencję stałą, po rozgrzaniu na patelni staje się płynny.
Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty wytłoczenia oleju (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Oleje roślinne tłoczymy w naszej olejarni małymi partiami, zawsze na świeżo, z najlepszej jakości ziaren. Olej zimnotłoczony, który wysyłamy do ciebie, będzie miał maksymalnie 2-5 dni.
Olej kokosowy można przechowywać w temperaturze pokojowej, w zamkniętej szafce. Chronić od światła.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3693 kJ / 899 kcal |
tłuszcz | 100 g |
– | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 93 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 6 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,9 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Opinie ekspertów
Najczęściej zadawane pytania
-
Czy Wasz Olej kokosowy ma zapach czy jest bezzapachowy?
-
Nasz olej kokosowy ma piękny zapach świeżego kokosa. Zapach jest delikatny, ale w potrawie będzie na pewno lekko wyczuwalny.
-
Czy Olej kokosowy jest formie stałej czy ciekłej?
-
W zależności od temperatury Olej kokosowy jest albo gęsty, kremowy albo całkiem wodnisty. Trzymany w lodówce staje się w bardzo twardy i żeby wydobyć go ze słoika należy zostawić go na chwilę w temperaturze pokojowej.
-
Czy to prawda, że Olej kokosowy jest niezdrowy?
-
Dobrej jakości Olej kokosowy stosowany z umiarem, jako jedno ze źródeł tłuszczu w dobrze zbilansowanej diecie nie jest niezdrowy. Olej kokosowy cieszy się złą sławą dlatego, że w pewnym momencie stał się bardzo modny i niektórzy spożywali go w nadmiarze. Stosowany w odpowiedniej ilości jest po prostu jednym z tłuszczy roślinnych.
-
Co oznacza w kontekście Oleju kokosowego?
-
Nasz Olej kokosowy tłoczymy na świeżo, na miejscu w naszej olejarni z najwyższej jakości kopry kokosowej. oznacza olej nieprzetworzony, tłoczony na zimno przy użyciu środków mechanicznych, bez podgrzewania - to taki olejowy sok z kokosa.
-
Czy na Oleju z kokosa można smażyć?
-
Olej kokosowy można bezpiecznie podgrzewać do bardzo wysokich temperatur, dlatego jest jednym z niewielu tłuszczy roślinnych, na których można smażyć.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.