
Olej rydzowy tłoczony na zimno Olini
34,90 zł


Właściwości oleju rydzowego
Twoi dziadkowie mieli go w domu, więc kojarzysz jak wygląda czy smakuje nierafinowany olej rydzowy. Na co może wpływać stosowanie tego roślinnego tłuszczu?
Jest kilka powodów, dla których warto włączyć do diety olej rydzowy. Omega-3, a dokładnie kwas tłuszczowy alfa-linolenowy – ALA, to jeden z nich. Ma on pozytywny wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. W naszym oleju stanowi 40,55% wszystkich jego kwasów tłuszczowych! Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie.
Na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi podobnie wpływa dostarczanie organizmowi 10 g kwasu linolowego – LA (omega-6) dziennie. W naszym oleju stanowi on 5,89% wszystkich kwasów tłuszczowych.
100 g tego roślinnego tłuszczu zawiera ponad 90 g jedno- i wielonienasyconych i niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Mimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Olej rydzowy z lnianki Olini jest wyjątkowo trwały i nadaje się do spożycia przez 1 rok, przy odpowiednim przechowywaniu.
Jaki jest najlepszy olej rydzowy? Smak, którym się wyróżnia na tle innych roślinnych tłuszczów, to potwierdzenie jego świeżości i jakości.
Dzięki naszej rzemieślniczej produkcji Olej rydzowy tłoczony na zimno Olini ma charakterystyczny posmak cebulki i gorczycy oraz przyjemny aromat. Do tego jest klarowny, ma rdzawożółty odcień i niewielką ilość osadu.
Olej z lnianki przyjmuje się przyjemniej niż tabletki. Forma olejowa jest naturalna i łatwiej się wchłania.
To też kolejny nieprzetworzony, naturalny produkt w Twojej diecie.
Chcesz wiedzieć, z jakich powodów nasi klienci wybierają Olej rydzowy? Opinie osób, które już go stosują, znajdziesz poniżej.

Warto wiedzieć
Olej rydzowy tłoczony na zimno Olini - składniki
100% olej z nasion lnianki rydzowej tłoczony na zimno
Polska
Nie jest polecany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Nie podawać dzieciom poniżej 12 roku życia.
lekko korzenny, gorczycowo-cebulowy smak
przyjemny, naturalny
klarowna, olejowa, niewielka ilość osadu
rdzawożółty
wyłącznie na zimno, z łyżki lub jako dodatek do potraw ciepłych (wystudzonych)
Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.
Data minimalnej trwałości oleju to 12 miesięcy od daty wytłoczenia oleju (znajduje się ona na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.Data minimalnej trwałości podana na stronie ma charakter orientacyjny. Data na opakowaniu może być krótsza, co wynika z naturalnego obiegu produktów i różnic między partiami. Produkt pozostaje w pełni wartościowy i bezpieczny do spożycia.
Należy przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4°C-10°C) zarówno przed, jak i po otwarciu. Dzięki niskiej temperaturze może zgęstnieć.
Może zawierać naturalny osad, który powstaje podczas tłoczenia oleju. Sedymentacja osadu w oleju rydzowego jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką, aby wzbudzić osad.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 9,7 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 42 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 48 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |

Z czego powstaje olej rydzowy?
Skąd nazwa olej rydzowy? Z czego powstaje ten produkt?
Olej rydzowy właściwości zawdzięcza lnicznikowi siewnemu/lniance siewnej. Dawniej roślina ta określana w Polsce była jako „rydz”, „rydzyk”, „ryżyk” od rdzawej barwy jej nasion, którą ma też popularny grzyb – rydz.
Olej rydzowy a olej lniany
Olej lniany powstaje z zupełnie innej rośliny niż olej rydzowy, bo poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego.
Oba te tłuszcze roślinne mają wspólną cechę – dużą ilość kwasów omega-3, w tym kwasu ALA. Olej lniany Olini zawiera go więcej o 10% niż nasz olej rydzowy.
Olej rydzowy z lnianki – zastosowanie
Olej rydzowy zastosowanie znajdzie w diecie osób, które chcą zadbać o swój cholesterol. Będzie dobrym uzupełnieniem zrównoważonego sposobu odżywiania się i zdrowego stylu życia.
Jak stosować olej rydzowy?
Olej rydzowy – jak stosować z korzyścią dla organizmu:
- na zimno lub jako dodatek do ciepłych (wystudzonych) potraw
- nie należy na nim: gotować, piec ani smażyć, bo poddany obróbce cieplnej traci swoje właściwości
- na co dzień
Olej rydzowy z lnianki można pić bezpośrednio z łyżki lub dodawać do potraw i przekąsek, jak:
- sałatki i surówki – w dressingu lub sosie
- jogurty, koktajle, owsianki, jaglanki – jako dodatek tłuszczowy
- warzywa i zupy – podkreśli ich smak
- twaróg, pasty – poprawi ich konsystencję i ułatwi łączenie składników
Olej rydzowy – cena
Zastanawiasz się, ile kosztuje olej rydzowy? Cena tego produktu zależy od:
- sposobu produkcji
- tego, czy jest rafinowany/nierafinowany
- jakości i pochodzenia nasion
- składników, jak kwasy tłuszczowe
- opakowania (plastik, szkło)
Gdzie kupić olej rydzowy?
Olej rydzowy – gdzie kupić produkt wysokiej jakości?
Znajdziesz go w:
- sklepach ze zdrową żywnością
- olejarniach, gdzie jest tłoczony na miejscu
- hipermarketach na działach z naturalnymi produktami
- sklepach internetowych od zaufanych marek
Wybierz olej rydzowy tłoczony na zimno od Olini, które gwarantuje jego świeżość i bezpieczną dostawę.

Najczęściej zadawane pytania
-
Na co pomaga olej rydzowy?
-
Olej rydzowy to produkt spożywczy. Jest roślinnym źródłem kwasów omega-3, które wspierają zdrowie organizmu. Dlatego warto włączyć go do codziennej diety.
-
Czy olej rydzowy jest dobry na stawy?
-
Olej rydzowy to produkt spożywczy, a nie leczniczy. W przypadku problemów ze stawami polecamy konsultację z lekarzem.
-
Jak spożywać olej rydzowy?
-
Olej rydzowy możesz pić prosto z łyżeczki lub wykorzystać do ulubionych przepisów. Pamiętaj, żeby zawsze stosować go na zimno.
-
Ile kalorii ma jedna łyżka oleju rydzowego?
-
Łyżka oleju rydzowego dostarcza około 85-90 kcal.
-
Czy dzieci mogą spożywać olej rydzowy?
-
Oleju rydzowego nie wolno podawać dzieciom poniżej 12. roku życia.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.