
Olej słonecznikowy Olini
32,90 zł


Olej słonecznikowy – właściwości
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Pomocny w tym może być nasz olej słonecznikowy tłoczony na zimno. Olej ze słonecznika zawiera bardzo wysoką zawartości tłuszczów nienasyconych jest to aż 72,2 g kwasów wielonienasyconych oraz 19,2 g kwasów jednonienasyconych na 100 g produktu. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Olej słonecznikowy – gdzie kupić?
Kluczową cechą zdrowego i smacznego oleju słonecznikowego jest jego świeżość oraz jakość ziaren. Taki właśnie olej wytłoczony na świeżo ze starannie wyselekcjonowanych ziaren słonecznika oferujemy w naszym sklepie internetowym. Opinie dotyczące naszych olejów znajdziesz w sekcji Opineo.

Warto wiedzieć
Olej słonecznikowy Olini - składniki
100% olej z ziaren słonecznika tłoczony na zimno
Polska
Idealny dodatek do większości potraw, nadaje im wyjątkowy smak świeżego słonecznika. Sprawdzi się też jako zdrowy tłuszcz w diecie najmłodszych.
Ma słomkowo-zielonkawy kolor i wspaniały smak świeżych ziaren słonecznika.
Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia to 1 rok od daty wytłoczenia oleju (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Oleje roślinne tłoczymy w naszej olejarni małymi partiami, zawsze na świeżo, z najlepszej jakości ziaren. Olej zimnotłoczony, który wysyłamy do ciebie, będzie miał maksymalnie 2-5 dni.
Olej słonecznikowy trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) przed jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania wyłącznie na zimno.
Może zawierać naturalny osad, który powstaje podczas tłoczenia oleju. Sedymentacja osadu w oleju słonecznikowym jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką, aby wzbudzić osad.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3367 kJ / 819 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 8,6 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 18 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 64 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |

Olej słonecznikowy – zastosowanie
Olej słonecznikowy Olini ma słomkowo-zielonkawy kolor i wspaniały smak świeżych ziaren słonecznika, dlatego świetnie nadaje się jako dodatek do warzyw, surówek, sałatek czy past i humusów. Najlepiej stosować go na zimno.
Jak stosować olej słonecznikowy tłoczony na zimno?
- tam, gdzie stosowana jest oliwa z oliwek lub inne oleje roślinne
- do twarogu i past z warzyw, jaj czy ryb
- do jogurtów, kefirów, porannej owsianki
- do polewania gotowanych warzyw i ciepłych potraw: ryby, ziemniaków, brokułów, kalafiora
- jako dodatek do zupy
- do zrobienia pysznego i zdrowego domowego majonezu
- do kanapek – zamiast masła i margaryny, pyszny do maczania pieczyw, w połączeniu z masłem stworzy smaczny mix do kanapek
- do sałatek i surówek – jako pyszny i zdrowy dressing lub składnik innych sosów, do polewania surówek z marchwi czy kapusty
Zastosowanie i ilość
Często pytacie nas o zalecaną dzienną ilość oleju słonecznikowego. Jest to olej spożywczy, który warto wprowadzić do zdrowej zbilansowanej diety – po prostu dodawać go do posiłków. Tutaj najważniejsze będzie dzienne spożycie tłuszczów, którego nie należy przekraczać. Sprawdzonym sposobem na włączenie oleju słonecznikowego do diety jest wkomponowanie go w codzienny jadłospis, najlepiej stosować go na zimno.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.