
Oliwa z oliwek chorwacka Olini
39,90 zł
Oliwa tłoczona na zimno z oliwek Oblica, które rosną tylko w Chorwacji, w regionach od Zadaru do Dubrownika. Zaskoczy Cię nieco innymi od oliwy hiszpańskiej, aromatem i smakiem. Jest delikatna, pozbawiona mocnych, ostrych nut.

Oliwa chorwacka
Choć Chorwacja nie jest bardzo znanym producentem oliwy z oliwek, to chorwackie gaje oliwne należą do najstarszych na świecie! A pochodzące z regionów Dalmacji produkty z oliwek zalicza się do tych najcenniejszych, o najwyższej jakości.
Cały sekret tkwi w technice produkcji i wspaniałym klimacie, idealnym do dojrzewania zielonych oliwek.
Zbiory owoców, które przeznaczone są do produkcji chorwackiej oliwy z oliwek extra virgin zaczynają się w momencie, gdy słońce nie daje się jeszcze aż tak bardzo we znaki. To właśnie ta pora zbiorów sprawia, że oliwa chorwacka nie jest narażona na zbyt wysoką temperaturę – jej właściwości mogą zostać w pełni zachowane, a smak zachwyca za każdym razem.
Oliwa chorwacka zawiera polifenole – 272 mg/kg, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Korzystny efekt uzyskany jest przy dziennym spożyciu 20 g oliwy z oliwek.
Spożywanie oliwy nie zastąpi zdrowego trybu życia ani zrównoważonego sposobu żywienia, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia.
Chorwacka oliwa z oliwek extra virgin
Dzięki całemu procesowi zbierania oliwek i tłoczenia chorwacka oliwa z oliwek ma status extra virgin (z pierwszego tłoczenia) co oznacza, że jest tłoczona na zimno (tłoczenie nie przekracza 28°C), nie jest poddawana żadnym modyfikacjom czy oczyszczaniu, a do samej oliwy nie dodaje się żadnych ulepszaczy.
Extra virgin to także ręczne zbiory oliwek oraz tłoczenie maksymalnie w ciągu 24 h. To wszystko daje gwarancję tego niesamowitego, delikatnego, pozbawionego mocnych, ostrych nut smaku oliwy chorwackiej, no i oczywiście jej właściwości.
Według norm europejskich i międzynarodowych, aby oliwa została zdefiniowana jako extra virgin, musi mieć kwasowość poniżej 0,8%. Kwasowość naszej oliwy chorwackiej wynosi 0,07%.

Warto wiedzieć
Oliwa z oliwek chorwacka Olini - składniki
100% oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno
Chorwacja
2024 r. – nasza oliwa jest bardzo świeża, tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek
dla osób, które lubią kuchnię śródziemnomorską, kobiet w ciąży, osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej
można podawać
Oliwa o żółtym kolorze oraz średniej goryczce i pikantności.
charakterystyczny dla oliwy
płynna, oleista; może zgęstnieć w niskiej temperaturze (trzymana np. w lodówce)
prosto z łyżki albo w sałatkach, z chlebem lub warzywami i w zupach; na zimno i ciepło – nadaje się do smażenia
Nie zawiera glutenu i orzechów.
Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 29.05.2026 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie).
Aby cieszyć się smakiem i właściwościami oliwy, przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10°C do 18°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).
0,07%
6,32 mEq O₂/kg
1,52
0,1
0,0
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 20 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 65 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 15 g |
węglowodany | 0 g |
w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |

Chorwacka oliwa z oliwek właściwości i zastosowanie
Chorwacka oliwa, uzyskiwana z odmian oliwek Oblica, jest słodka i dobrze komponuje się ze smakiem ryb. W kuchni sprawdzi się jako idealny tłuszcz roślinny do picia na zimno, prosto z łyżeczki. Najlepsza jest do maczania świeżego chleba i polewania grzanek tuż przed podpieczeniem. Idealnie sprawdzi się w formie dressingów, dodatków do sałatek i koktajli owocowo-warzywnych, zup, sosów pomidorowych, pesto itd. Oliwa z oliwek uzupełni Twoją dietę w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).
Co ważne – na oliwie z oliwek można smażyć! Choć, naszym zdaniem, chorwacka oliwa z oliwek zdecydowanie lepiej smakuje na zimno, szczególnie na świeżym chlebie z solą!
Dobra oliwa z Chorwacji, dzięki swoim licznym właściwościom, może być stosowana nie tylko w kuchni, ale także w pielęgnacji. Jest dodatkiem do kosmetyków, ale używa się jej także jako samodzielnego produktu pielęgnacyjnego (np. do olejowania włosów czy demakijażu).
Oliwa z Chorwacji - cena
Ile powinna kosztować dobra, chorwacka oliwa z oliwek?
Na jej cenę mają wpływ: sposób uprawy, region z którego pochodzą oliwki, skala produkcji i oczywiście rodzaj tłoczenia oraz wiek drzew oliwnych.
Chorwackie oliwy charakteryzują się najlepszą jakością na świecie. Wiele z nich produkuje się z jednej odmiany oliwek, rosnącej tylko na jednej wyspie.
Ile kosztuje oliwa z Chorwacji? Cena oliwy z oliwek z tego pięknego kraju jest zdecydowanie wyższa niż włoskiej czy hiszpańskiej.
Oliwa z Chorwacji - gdzie kupić?
Nie będziemy ukrywać, że najlepiej w chorwacką oliwę zaopatrzyć się podczas wycieczki do samej Chorwacji, wprost z plantacji. Gdzie kupić dobrą oliwę z oliwek w Chorwacji? Okazuje się, że to może być nie lada wyzwaniem. Jeśli nam się to uda, to warto wówczas poznać historię uprawy oliwek i samemu zobaczyć drzewa oliwne, które czasem liczą nawet 1600 lat!
Zdecydowanie tańszą opcją jest zakup chorwackiej oliwy z oliwek w sklepie. Najlepsi i sprawdzeni producenci oliwy bardzo dbają, by oliwa z oliwek z Chorwacji była przewożona do innych krajów w jak najlepszych warunkach. Najlepsza oliwa z oliwek z Chorwacji powinna być zapakowana w ciemne szkło i mieć bezpieczne opakowanie – to gwarantuje, że chorwacka oliwa extra virgin będzie smakować w domu identycznie jak ta, przywieziona prosto z wycieczki z Dalmacji czy Istrii. Taką oliwę znajdziesz właśnie u nas!
Oliwa z Chorwacji – sklep
Jaka oliwa z Chorwacji znajduje się w sklepie Olini? Oliwę chorwacką pozyskujemy od sprawdzonego dostawcy. Klimat, uprawa i dojrzewania, chorwackie oliwki oraz sam proces tłoczenia gwarantują, że na Twój stół trafi najlepsza chorwacka oliwa!

Najczęściej zadawane pytania
-
Co oznacza extra virgin i czy Wasza chorwacka oliwa jest taka?
-
„Extra virgin” oznacza, że nasza oliwa chorwacka jest najwyższej jakości. Została uzyskana z tłoczenia świeżych oliwek, bez udziału procesów chemicznych, a jedynie dzięki tradycyjnej obróbce mechanicznej.
-
Czy oliwa z oliwek z Chorwacji jest dobra?
-
Tak. Oliwa z oliwek z Chorwacji to pyszny dodatek do codziennego menu. Jest nie tylko smacznym uzupełnieniem dań na ciepło i zimno, ale także dostarcza wielu wartościowych składników.
-
Dlaczego chorwacka oliwa z oliwek mętnieje albo zamarza?
-
W niskiej temperaturze oliwa chorwacka może mętnieć, gęstnieć a nawet zamarznąć. To zjawisko zupełnie naturalne i nie ma wpływu na jakość produktu. Oliwę wystarczy wtedy przenieść w cieplejsze miejsce, aby odzyskała swoją klarowność.
-
Czy wasza oliwa ma intensywny, „gryzący” smak?
-
-
Kiedy pić chorwacką oliwę z oliwek?
-
Oliwę chorwacką można pić o każda porze dnia. Wiele osób spożywa ją o poranku, na czczo. My polecamy stosowanie jej jako dodatku do dań np. wytrawnego bowla, sałatki, pizzy, pieczywa lub ziemniaków.
-
„Test lodówki” – co to jest?
-
-
Czy chorwacka oliwa nadaje się do smażenia?
-
Tak. Chorwacka oliwa z oliwek ma wysoki punkt dymienia, dlatego można stosować ją do smażenia. Nada się także do gotowania, pieczenia i grillowania.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.