
Owocki Banany liofilizowane Olini
42,90 zł
Banany liofilizowane – co to jest?
Banany liofilizowane to owoce w plasterkach, które zostały poddane liofilizacji. Metoda ta polega na usunięciu wody z zamrożonych wcześniej owoców – w niskiej temperaturze i ciśnieniu. Zostaje natomiast wszystko to, co w bananach najlepsze!
Dzięki liofilizacji owoce:
- stają się przyjemnie chrupiące
- nie psują się tak szybko, jak świeże
- można je przechowywać dłuższy czas i nie stracą na jakości
- są lekkie – idealne do torby czy plecaka na wycieczkę
- mają więcej składników odżywczych, niż suszone
- są wygodną przekąską – łatwiejszą do przechowywania i przenoszenia, niż surowe
Banany liofilizowane – właściwości
Czy liofilizowane banany są zdrowe?
Tak! Jeśli szukasz produktów naturalnych, to chrupiące banany w plastrach od Olini są dla Ciebie!
Dzięki liofilizacji zachowują swój kremowy kolor. Nie potrzebują też konserwantów, żeby były długo trwałe. Mają naturalny smak, więc obejdą się bez dodatkowego cukru. Są tak chrupiące, jak chipsy bananowe, jednak ze względu na sposób produkcji i skład są ich zdrowszą alternatywą.
Z czym jeść banany liofilizowane?
Banany liofilizowane mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do:
- sałatek owocowych lub warzywnych
- owsianek lub musli
- smoothies i sorbetów
- deserów, również jako posypka

Warto wiedzieć
Owocki Banany liofilizowane Olini - składniki
100% banany liofilizowane
Polska
Dla osób, które dbają o zdrowie i poszukują naturalnych produktów o czystym składzie, a także dla sportowców, którzy szukają szybkiego uzupełnienia diety w składniki odżywcze. Mogą je spożywać kobiety w ciąży i dzieci. Odpowiednie dla wegan i wegetarian.
Od biało-kremowego do lekko brązowego, z żółtymi i ciemniejszymi plamkami; bananowe, naturalnie słodkie.
Naturalny, bananowy.
Duże, chrupiące plastry owoców.
Jako samodzielną przekąskę oraz dodatek do musli i deserów.
Może zawierać gorczycę, orzechy oraz sezam.
Przechowywać w suchym miejscu, w opakowaniu, chronić przed światłem.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 1577 kJ / 373 kcal |
tłuszcz | 1,32 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,45 g |
węglowodany | 81 g |
– w tym cukry | 49 g |
białko | 4,36 g |
sól | 0,01 g |

Banany liofilizowane – sklep
Banany liofilizowane kupisz w sklepie Olini. Nie musisz ich obierać ze skórki ani kroić – są gotowe do użycia!
Banany liofilizowane – gdzie kupić?
Banany liofilizowane kupisz w:
- sklepach ze zdrową żywnością – stacjonarnych i online
- sklepach internetowych
- sklepach spożywczych
- hipermarketach, w których są działy z produktami ekologicznymi
Banan liofilizowany – cena
Średnia cena liofilizowanych bananów wynosi około 10-40 zł za 70-150 gramów i zależy od marki i jakości produktu. Banany liofilizowane są droższe niż świeże czy suszone, ze względu na kosztowny sposób ich produkcji.
Banan liofilizowany a chipsy bananowe
Liofilizowane banany i chipsy bananowe to produkty podobne w smaku, ale różniące się metodą produkcji i składem.
Zarówno pierwsze, jak i drugie, kroi się przed suszeniem. Jednak liofilizowane banany najpierw się mrozi, usuwając z nich wodę – w niskiej temperaturze i ciśnieniu. Z kolei chipsy bananowe smaży się w głębokim oleju, a także przyprawia cukrem i innymi dodatkami.
Na wskutek obu metod produkcji powstają chrupiące banany suszone w plasterkach. Jednak chipsy, w porównaniu z liofilizowanymi owocami, zawierają więcej kalorii i tłuszczów nasyconych.
Zdrowszą opcją są więc banany liofilizowane!
Banan liofilizowany – kcal
Banan liofilizowany ma podobną liczbę kalorii, co surowy. Jednak warto zauważyć, że tyle samo bananów po liofilizacji będzie mieć w sumie więcej kalorii, niż taka sama ilość świeżych owoców.
Przykładowo, 100 gramów bananów liofilizowanych może mieć około 350-400 kcal, podczas gdy 100 gramów świeżych bananów – 90-100 kcal.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.