
Owocki Maliny liofilizowane Olini
49,90 zł
Maliny liofilizowane – co to jest?
Liofilizowane maliny to całe owoce malin poddane liofilizacji.
Jest to metoda suszenia, która polega na usunięciu wody z zamrożonych wcześniej owoców – w niskiej temperaturze i ciśnieniu. Zostaje cała reszta: smak, aromat i właściwości.
Dzięki liofilizacji maliny:
- stają się przyjemnie chrupiące
- można je przechowywać dłuższy czas i nie stracą na jakości
- można jeść je cały rok
- są lekkie – idealne do torby czy plecaka na wycieczkę
- nie rozmiękną i nie pobrudzą rąk
- są łatwe w przechowywaniu
Maliny liofilizowane – właściwości
Czy liofilizowane maliny są zdrowe?
Tak! Jeśli szukasz produktów naturalnych, to chrupiące, liofilizowane owoce maliny od Olini – są dla Ciebie! Dzięki liofilizacji zachowują swój malinowy kolor, i to bez barwników. Nie potrzebują też konserwantów, żeby zachować swoją trwałość. Mają naturalny smak, więc obejdą się bez dodatkowego cukru. Są chrupiące – również dzięki pesteczkom.
Dzięki wartościom odżywczym, ale niskiej kaloryczności, maliny liofilizowane są idealnym elementem diety.
Po maliny liofilizowane sięgaj, gdy tęskno Ci do smaku lata i zrywanych z krzaczka owoców.

Warto wiedzieć
Owocki Maliny liofilizowane Olini - składniki
100% maliny liofilizowane
Polska
Dla osób, które dbają o zdrowie i wybierają naturalne produkty o czystym składzie, a także dla sportowców, którzy szukają szybkiego uzupełnienia diety w składniki odżywcze. Mogą być spożywane przez kobiety w ciąży i dzieci. Odpowiednie dla wegan i wegetarian.
Dla osób, które dbają o zdrowie i wybierają naturalne produkty o czystym składzie, a także dla sportowców, którzy szukają szybkiego uzupełnienia diety w składniki odżywcze. Mogą być spożywane przez kobiety w ciąży i dzieci. Odpowiednie dla wegan i wegetarian.
Naturalny aromat.
Z cały owoców, lekkie, chrupiące.
Nadaje się jako samodzielna przekąska oraz dodatek do musli i deserów.
Może zawierać gorczycę, orzechy oraz sezam.
Termin przydatności do spożycia na etykiecie.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 1250 kJ / 300 kcal |
tłuszcz | 4,6 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | <0,1 g |
węglowodany | 36 g |
– w tym cukry | 29 g |
białko | 7,9 g |
sól | 0,02 g |

Maliny liofilizowane – z czym jeść?
Maliny liofilizowane są kruche i chrupiące. Smakują jak owoce prosto z krzaczka. Ich jedzenie i przygotowywanie z nich potraw to sama przyjemność! Mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do:
- musli
- jogurtu
- smoothie
- deserów
- wypieków
Maliny liofilizowane – sklep
Maliny liofilizowane kupisz w sklepie Olini – gotowe do użycia.
Liofilizowane maliny – gdzie kupić?
Liofilizowane owoce maliny znajdziesz w:
- sklepach ze zdrową żywnością – stacjonarnych i online
- sklepach internetowych
- sklepach spożywczych
- hipermarketach, w których są działy z produktami ekologicznymi
Maliny liofilizowane – cena
Cena liofilizowanych malin wynosi około 30-50 zł za 35-100 g i zależy od marki i jakości produktu. Trzeba zapłacić za nie więcej niż za ich świeże odpowiedniki, ze względu na kosztowny proces liofilizacji.
Maliny liofilizowane – ile kcal?
Maliny liofilizowane mają prawie tyle samo kalorii, co świeże owoce. Proces liofilizacji nie wpływa na ich wartość kaloryczną. W 100 gramach liofilizowanych malin jest około 300-400 kcal.
Należy jednak pamiętać, że liofilizowane maliny ważą mniej niż świeże. Taka sama porcja malin liofilizowanych będzie miała więcej kalorii, co świeżych.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.