
Pestki dyni Olini
27,90 zł

Łuskane pestki dyni
Dynia jest w Polsce warzywem sezonowym, jednak jej pestki odpowiednio przechowywane będą świeże przez cały rok i pozwolą cieszyć się ich smakiem i bogactwem składników odżywczych. Ciemny kolor i doskonały smak to charakterystyczna cecha naturalnych pestek dyni. Aby w pełni korzystać z ich właściwości warto sięgać po te ziarna, które są surowe, niesolone i nie wzbogacane dodatkami. To nie tylko źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także białka i witamin. Naturalne pestki dyni szczególnie cenione są za wysoką zawartość magnezu i cynku. Chętnie po niego sięgają osoby chcące poprawić stan swojej skóry, włosów i paznokci. To także doskonała naturalna przekąska, częsta w diecie wegetarian i sportowców. Zapewnia uczucie sytości i wzbogaca jadłospis w białko. Idealne do chrupania na surowo.
Pestki dyni – właściwości
Naturalne pestki dyni są szczególnie cenione ze względu na zawartość cynku i magnezu. Warto po nie sięgnąć gdy dopada nas mały głód, nie tylko dobrze smakują, ale też dostarczają szereg witamin i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, do tego sycą i zapewniają energię na długi czas.

Warto wiedzieć
Pestki dyni Olini - składniki
100% pestki dyni (łuskane, nieprażone)
Polska
Polska
Zdrowa przekąska dla każdego. Codzienna porcja pestek dyni przyczyni się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci.
Pestki dyni mają lekko orzechowy smak, świetnie smakują na surowo lub lekko podprażone na patelni.
Naturalne pestki dyni można wykorzystać na wiele sposobów. Polecane jako samodzielna przekąska, dla wszystkich wielbicieli chrupania, będą świetną alternatywą chipsów czy paluchów. Podprażone na patelni staną się bardziej chrupiące i nabiorą głębszego smaku. Można je wykorzystać do posypania kremowej zupy lub sałatki. - jako samodzielna przekąska do chrupania - do wypieku pieczywa - sprawdzą się w domowych bułeczkach i chlebie - dodatek do jogurtu, musli, owsianki - jako chrupiąca posypka w zupie krem - do wypieku pasztetów czy zapiekanek - można je wykorzystać do przygotowania ziarnistych batoników.
Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (arachidowych, włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów, pistacji), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Pestki dyni można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Chronić od światła.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2444 kJ / 589 kcal |
tłuszcz | 46 g |
węglowodany | 13 g |
białko | 29 g |
błonnik | 5,3 g |
sól | 0,05 g |
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.