
Syrop z mniszka lekarskiego Olini
50,32 zł


Syrop z mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski to te niepozorne kwiatki, które żółtym dywanem zakrywają trawniki i łąki na przełomie kwietnia i maja. Mimo że mniszek lekarski jest nieszczęśliwie nazywany chwastem, to warto spróbować syrop, który się z niego robi.
Aby przygotować syrop z mniszka, musimy zebrać same kwiaty. Idealny miesiąc na mniszkowe zbiory to maj, kwiaty są wtedy najsłodsze i najpiękniejsze. Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w słoneczne przedpołudnie, gdy kwitną pełnią swojej żółtej tarczy, z dala od miejskiego zgiełku i zanieczyszczeń.
Właściwości i zastosowanie syropu z mniszka lekarskiego
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego powinien na stałe zagościć w waszej kuchni. Zachwyci Was słodkawym, kwiatowym posmakiem.
Syrop z mniszka możecie dodać do:
- lemoniady,
- wody,
- letniej herbaty (najlepiej zielonej).
Ten „miód z mleczy” idealnie nada się na kanapkę z białym serem, a także do polania naleśników i gofrów.
Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego
Dzieci
- 0,5 łyżeczki – 1-2 razy dziennie
Dorośli
- 1 łyżka – 2-4 razy dziennie

Warto wiedzieć
Syrop z mniszka lekarskiego Olini - składniki
wyciąg z kwiatów mniszka lekarskiego 63%, cukier, sok z cytryny. Pasteryzowany
Polecany dla osób w każdym wieku, jako naturalny sposób na kaszel, katar i pierwsze objawy przeziębienia. Na poprawę trawienia. Jako słodki dodatek do napojów, lemoniady itp.
Syrop ma barwę ciemnożółtą - słomkową, herbacianą. Smakuje słodko, kwiatowo, miodowo. Syrop jest naturalnie mętny, co jest spowodowane dużą zawartością pyłków oraz żywicy. Przed użyciem wystarczy wstrząsnąć butelką i rozmieszać zawartość.
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty przygotowania syropu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Przed otwarciem warto wstrząsnąć buteleczką, na dnie może wytrącić się osad, który świadczy o naturalnym składzie syropu. Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni. Data obecnej partii to: 08.05.2025 r.
Po otwarciu przechowywać w lodówce, chronić od światła.
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego powstaje z całych kwiatów. Na bazie naturalnego wyciągu z tych roślin a nie koncentratu, Dla utrzymania świeżości na dłużej, syrop został poddany pasteryzacji.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 1059 kJ / 253 kcal |
tłuszcz | 0,2 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0 g |
węglowodany | 62 g |
– w tym cukry | 60 g |
białko | 1 g |
sól | 0 g |

Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego
Pamiętacie jak wasze babcie i mamy stosowały syrop z mniszka lekarskiego? Najczęściej, przy infekcjach górnych dróg oddechowych czy bólu gardła, stosuje się jedną łyżeczkę syropu z mniszka lekarskiego, najlepiej 2-4 razy dziennie. Na lepsze trawienie poleca się stosować jedną łyżeczkę tuż przed posiłkiem.
Dodatkowo syrop z mniszka możecie dodać do:
- lemoniady,
- wody,
- letniej herbaty (najlepiej zielonej).
Ten „miód z mleczy” idealnie nada się na kanapkę z białym serem, a także do polania naleśników i gofrów.
Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego u dzieci? Najlepiej połowa porcji dla osoby dorosłej, czyli pół łyżeczki 1-2 razy dziennie.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.