
Tran o smaku cytrynowym Olini
69,90 zł



Tran z naturalnym aromatem cytrynowym
Żeby picie tranu było przyjemniejsze, wzbogaciliśmy nasz wartościowy olej z wątroby dorsza o naturalny aromat cytrynowy.
Jak powstaje Tran Olini?
Producent naszego tranu ma certyfikat Marine Stewardship Council (MSC), który potwierdza, że ryby, z których jest tworzony, łowione są zgodnie z rygorystycznymi Standardami Zrównoważonego Rybołówstwa.
MSC przyznaje się na 5 lat konkretnym rybakom, którzy prowadzą połowy określonego stada. Co roku muszą oni poddawać się audytowi i stale usprawniać swoje działania.
Zrównoważone połowy w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski. Zapewniają też bezpieczną przyszłość rybackim społecznościom i ludziom z branży rybackiej.
Jak powstał Tran cytrynowy Olini?
Tworzenie nowych smaków tranu w Olini było prawdziwą sztuką doskonalenia receptur.
Żeby dopracować idealne proporcje, zamieniliśmy się w technologów-smakoszy. Odmierzaliśmy, mieszaliśmy i testowaliśmy… Wypróbowaliśmy przeróżne, owocowe aromaty. Było ich prawie 10!
Do testów zaprosiliśmy różne osoby – jedni byli fanami intensywnych nut, inni szukali czegoś łagodniejszego. Serca wszystkich uczestników podbił smak cytrynowy, który idealnie komponuje się z tranem.
Agnieszka: „Zapach – rewelacja!!! Cytrynka w zapachu cudna”.
Tran cytrynowy – właściwości
Tran cytrynowy dla dzieci i dorosłych Olini jest świeży, a zawarte w nim kwasy tłuszczowe nie utleniają się. Jego TOTOX wynosi 5*.
Tran cytrynowy ma także korzystny stosunek omega-3, omega-6 i omega-9 – 12,1:1:14. Dlaczego to ważne? Kwasy tłuszczowe pełnią różne role w organizmie, więc należy dostarczać je we właściwych proporcjach.
Nasz olej z wątroby dorsza jest poddany delikatnemu oczyszczaniu, dzięki czemu:
- nie zawiera zanieczyszczeń – w tym metali ciężkich (np. rtęci, ołowiu), dioksyn i pestycydów (PCB)
- ma mniej alergenów, jak np. białka ryb
- spełnia normy i standardy bezpieczeństwa
Aga: „Nie czuć nic chemicznego, a posmak ryby jest bardzo dobrze zamaskowany”.
*Wskaźnik TOTOX dotyczy surowca (czystego oleju z wątroby dorsza). Po dodaniu aromatu cytrynowego wartość może nieco wzrosnąć, jednak nadal pozostaje bezpieczna.
Tran o smaku cytrynowym - Badania

Warto wiedzieć
Tran o smaku cytrynowym Olini - składniki
olej z wątroby dorsza Gadus morhua Linne (ryby), naturalny aromat cytrynowy, tokoferol (wit.E)
Polska
dla dzieci i dorosłych, seniorek i seniorów, kobiet w ciąży
Można podawać maluchom od 1. roku życia. Zalecamy zacząć od 2,5 ml i stopniowo zwiększać porcję do 5 ml. Dzieci powyżej 12. roku życia powinny przyjmować 5 ml tranu.
cytrynowy – pochodzący z naturalnego aromatu cytrynowego
lekko cytrusowy
oleista
jasnożółty, półprzezroczysty
bezpośrednio z łyżeczki/miarki lub jako dodatek do napojów i potraw
Olej z czarnuszki Olini
Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 12 miesięcy od daty przygotowania mieszanki.
Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
To zjawisko naturalne, bez wpływu na jego właściwości. Powoduje go niska temperatura, w której olej jest trzymany. Co robić, gdy go zauważysz? Wypić tran mimo osadu i cieszyć się jego świeżością i składnikami!
Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych. Zalecana dzienna porcja Tranu o smaku cytrynowym, której nie należy przekraczać to: od 2,5 ml do 5 ml (stopniowo zwiększać porcję) dla dzieci od 1. do 12. roku życia, 5 ml dla dzieci powyżej 12. roku życia i dorosłych. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | 100 g | w porcji 2,5 ml (2,31 g) | w porcji 5 ml (4,62 g) | % RWS* w porcji 2,31 g | % RWS* w porcji 4,62 g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal | 86 kJ/ 21 kcal | 172 kJ/ 42 kcal | 1,05% | 2,1% |
Tłuszcz | 100 g | 2,31 g | 4,62 g | 3,3% | 6,6% |
w tym: | |||||
- kwasy tłuszczowe nasycone | 17 g | 0,39 g | 0,78 g | 1,95% | 3,9% |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 49 g | 1,13 g | 2,26 g | - | - |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 29 g | 0,67 g | 1,34 g | - | - |
Węglowodany | 0 g | 0 g | 0 g | 0% | 0% |
- w tym cukry | 0 g | 0 g | 0 g | 0% | 0% |
białko | 0 g | 0 g | 0 g | 0% | 0% |
sól | 0 g | 0 g | 0 g | 0% | 0% |
Zawiera: | |||||
witamina A | 29800 μg | 688 μg | 1376 μg | 86% | 172% |
witamina D3 | 254 μg (10200 IU) | 6 μg (236 IU) | 12 μg (472 IU) | 120% | 240% |
Omega-3 | 22 000 mg | 508 mg | 1016 mg | 203% | 406% |
w tym: | |||||
- Omega-3 DHA | 9000 mg | 208 mg | 416 mg | 83% | 166% |
- Omega-3 EPA | 9200 mg | 213 mg | 426 mg | 85% | 170% |
Wartość wskaźnika TOTOX: 5 |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal) |

Tran cytrynowy – zastosowanie
Włącz tran cytrynowy jako element zrównoważonego sposobu odżywiania się i zdrowego stylu życia.
Tran o smaku cytrynowym warto pić przez cały rok. Kwasy DHA i EPA są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania, ale organizm nie produkuje ich samodzielnie. Dlatego należy przyjmować je wraz z dietą.
Cytrynowa wersja tranu przypadnie do gustu osobom, które nie lubią „morskiego posmaku” klasycznego oleju z wątroby dorsza. Dorośli, seniorzy oraz dzieci z chęcią wypiją go prosto z łyżeczki.
Z każdą łyżeczką (5 ml) tranu o smaku cytrynowym dostarczasz organizmowi:
◦ kwasu omega-3 EPA (eikozapentaenowego) – 426 mg
- kwas EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca*
◦ kwasu omega-3 DHA (dokozaheksaenowego) – 416 mg
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia*
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu*
◦ witaminy D3 – 12 μg (472 IU)
- pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
- pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
◦ witaminy A – 1376 μg
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych
- pomaga zachować zdrową skórę
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
*korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie
Maria: „Cytrynowy jest pyszny! Nie czuć tranu w tranie. Och, będę pić łyżkę o poranku!”.
Jak pić tran cytrynowy?
Tran o aromacie cytrynowym przyjmuj:
- z łyżeczki/miarki
- codziennie, przez cały rok
- w odpowiednich porcjach
Możesz też dodawać go do:
- szotów
- owocowych koktajli
- dressingów do sałatek
- smoothie bowls
Rekomendowana dzienna porcja:
Dzieci:
- od 1. roku życia – od 2,5 ml do 5 ml
Zacznij od 2,5 ml (pół łyżeczki) i stopniowo zwiększaj porcję do 5 ml.
- od 12 roku życia – 5 ml (łyżeczka)
Dorośli:
- 5 ml (łyżeczka)
Tran cytrynowy dla dzieci – od kiedy podawać?
Ze względu na dodatek aromatu tran cytrynowy dla dzieci można podawać maluchom, które skończyły roczek.
Jeśli szukasz tranu dla noworodka – wybierz Tranik Olini. To produkt, który można bezpiecznie podawać szkrabom od 4. tygodnia życia.
Marysia, lat 8: „Ładnie pachnie! Smakuje cytrynkowo. Dobre!”.
Staś, lat 11: „Daj więcej!”.
Wojtek, lat 13: „To naprawde jest z ryby??? Smakuje cytrynowo, ale to nie kwaśna cytryna”.
Kornel, 12 lat: „Niby cytrynowy, ale tak lekko. Jak jem rybkę, to też dodaję cytrynki, więc wszystko się zgadza, tylko tu już nic nie trzeba dodawać.”
Marysia, 11 lat: „Jest gęsty jak syrop i przyjemnie pachnie”.
Kiedy nie brać tranu?
Ograniczenia w piciu tranu to:
- alergia na ryby i skorupiaki
- choroby serca i krwi
- suplementacja witaminy A
Masz wątpliwości, czy możesz stosować tran o aromacie cytrynowym? W takiej sytuacji warto porozmawiać ze swoim lekarzem.
Witamina A
Zachowaj ostrożność, jeśli już suplementujesz witaminę A. Jej nadmiar jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
Jeśli jednak przyjmujesz Tran pomarańczowy w odpowiedniej porcji – nie ma powodów do obaw. Organizm nie wchłania 100% witaminy przyjętej z olejem.
Magda: „Bardzo delikatny w smaku, fajnie czuć cytrynowa nutę, bez smaku ryby, no i fajny cytrusowy zapach… Chyba najlepszy tran od zawsze :)”.
Tran o smaku cytrynowym – cena
Ile kosztuje dobry tran o smaku cytrynowym? Cena takiego produktu będzie zależała od jego właściwości. Droższy olej z wątroby dorsza z cytrusowym aromatem:
- został pozyskany z ryb ze zrównoważonych połowów
- jest wolny od zanieczyszczeń i metali ciężkich
- jest świeży – o delikatnym smaku i aromacie
- zawiera kwasy omega w korzystnej proporcji
- zawiera naturalny aromat
- został zamknięty w ciemnej butelce ze szkła
- ma niski TOTOX
Tańszy będzie tran cytrynowy, którego producent nie doprecyzowuje, np. z jakich ryb pochodzi, jakie zawiera składniki albo czy dodano do niego sztuczny aromat.

Najczęściej zadawane pytania
-
Z czym nie łączyć tranu?
-
Tran może wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi, w tym z suplementami z witaminą K, która przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Warto zachować ostrożność, jeśli przyjmujemy już suplementy z witaminą D3.
-
Na co jest dobry tran?
-
Tran cytrynowy zawiera witaminę, która pomaga m.in. w: utrzymaniu zdrowych kości, prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, utrzymaniu zdrowych zębów czy prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. W Tranie znajduje się też witamina A, która pomaga m.in. w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, zachować zdrową skórę, w utrzymaniu prawidłowego widzenia czy w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Tran cytyrnowy zawiera też kwas dokozaheksaenowy (DHA), który przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu* i widzenia*. *Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie. Wśród jego składników jest też kwas eikozapentaenowy (EPA). Kwasy EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca*. *Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie.
-
Co warto przyjmować dodatkowo oprócz tranu?
-
To zależy od indywidualnych potrzeb. Bez wiedzy na temat stanu zdrowia i nawyków żywieniowych ciężko wskazać konkretne dodatki do diety. Można rozważyć dodatkową suplementację witaminy C i cynku, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
-
Czy można łączyć tran i olej (np. z czarnuszki, olej lniany)?
-
Nie ma przeciwwskazań do łączenia różnych olejów. Każdy z nich ma trochę inne właściwości. To produkty, które się uzupełniają. Tran cytyrnowy Olini jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 – DHA i EPA, a także witamin D3 i A. Olej lniany Olini charakteryzuje wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (alfa-linolenowego, ALA). Z kolei Olej z czarnuszki Olini jest źródłem kwasu linolowego (LA) z grupy omega-6, a także tymochinonu.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.