Olej z czarnuszki siewnej — właściwości i zastosowanie na problemy żołądkowo-jelitowe
Olej z czarnuszki bogaty jest w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe oraz zawarty w nasionach czarnuszki tymochinon — to przede wszystkim o nich trzeba powiedzieć, kiedy chcemy wyjaśnić przeciwzapalne działanie oleju z czarnuszki.
NNKT
Czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, to inaczej wielonasycone kwasy tłuszczowe. Należą do nich kwasy z rodziny omega-3 i omega-6.
NNKT to substancje, bez których nasz organizm nie potrafi prawidłowo funkcjonować, ale też nie może sam ich wyprodukować. Trzeba dostarczać ich wraz z dietą. NNKT to budulec naszego ciała, a dokładniej wszystkich błon komórkowych. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grup omega-3, omega-6 i omega-9 działają przeciwzapalnie.
Tymochinon
Tymochinon to drugi sposób, by zgasić stany zapalne, co potwierdzają badania naukowe. Pełen wykaz źródeł dokumentujących korzystne działanie tego związku w chorobach wątroby, ale także w astmie, cukrzycy, alergii, chorobach nerek czy RZS znajdziecie w artykule poświęconym analizie Uniwersytetu Medycznego w Łodzi (Zakład Farmakognozji). Analiza ta powstała w związku opracowaniem metody badawczej HPLC-PDA służącej precyzyjnemu sposobowi oznaczania poziomu tymochinonu.
Mówiąc wprost, sprawdziliśmy nie tylko skąd bierze się przeciwzapalne działanie oleju z czarnuszki siewnej, ale też ile tymochinonu ma nasz nierafinowany olej z czarnuszki. Wynik? Zawartość tymochinonu w produkcie Olini określono jako wysoką!
Ważne wnioski z badań (w kontekście działania układu trawiennego):
- regularnie stosowany olej z czarnuszki wpływa na obniżenie CRP — wytwarzanego w wątrobie białka ostrej fazy, świadczącego o stanie zapalnym.
- W badaniach klinicznych nie odnotowano negatywnego wpływu oleju z czarnuszki na poziom ALT, AST, czułych wskaźników uszkodzenia wątroby.
- Po 12 tygodniowej suplementacji olejem z czarnuszki wykazano zmniejszenie stopnia stłuszczenia wątroby u pacjentów chorujących na niealkoholowe stłuszczenie.