Co nie powinna jeść kobieta ciężarna: unikaj alkoholu i innych używek
W przypadku niektórych produktów zdania na temat tego, czy są one niezalecane, czy nie bywają podzielone. Z pewnością nie można powiedzieć tego o alkoholu, który jest bezwzględnie odradzany w czasie ciąży (i nie można mówić tu o żadnych kompromisie – każda, nawet najmniejsza ilość jest szkodliwa).
Alkohol przenika przez łożysko, wykazuje działanie teratogenne (przyczynia się do wad rozwojowych płodu) i toksyczne. Największym okresem wrażliwości na uszkodzenie alkoholowe jest I trymestr. W tym czasie picie alkoholu może doprowadzić do wad serca, uszkodzenia wątroby, deformacji twarzoczaszki, a także poronienia. To jednak nie koniec – picie alkoholu jest szkodliwe niezależnie od tygodnia ciąży. W II i III trymestrze może doprowadzić również do zaburzeń rozwoju ośrodkowego układu nerwowego, zahamowania wewnątrzmacicznego wzrastania płodu, zaburzeń neuropsychosomatycznych, patologii łożyska, przedwczesnego porodu, poronienia, a także uszkodzenia kośćca, gruczołów wydzielania dokrewnego i skóry.
Nie mniejsze zagrożenie stwarza palenie papierosów w czasie ciąży. Wśród jego negatywnych konsekwencji wymienia się m.in. wady wrodzone, niską masę urodzeniową, poród przedwczesny i poronienie.