Składniki wspierające działanie kolagenu
Wybór rodzaju kolagenu to jeszcze nie wszystko. Wraz z nim warto przyjmować składniki, które wspierają jego działanie oraz produkcję nowego kolagenu w naszym organizmie.
Witamina C – klucz do lepszej przyswajalności
Kolagen naturalny nie powstałby w naszym organizmie gdyby nie niezastąpiony kwas askorbinowy — czyli witamina C. Jest ona kofaktorem dla enzymów, które biorą udział w produkcji tego białka.
Dodatkowo witamina C to silny antyoksydant. Jest to cenny składnik, który ma działanie przeciwstarzeniowe — kolagen jest wrażliwy na działanie wolnych rodników tlenu.
Kwas hialuronowy – nawilżenie i elastyczność
Kwas hialuronowy współdziała z kolagenem, zapewniając skórze odpowiednie nawilżenie, jędrność oraz elastyczność. Jego produkcja w naszym organizmie z wiekiem również maleje, tak samo jest w przypadku kolagenu.
Ponadto kwas hialuronowy znajduje się nie tylko w skórze, ale również w mazi stawowej, chroni stawy przed ścieraniem się — jest to kolejny przykład synergicznego działania z omawianym przez nas białkiem budulcowym, bo jak wspominaliśmy, kolagen typu II jest niezbędny dla zdrowego funkcjonowania stawów.
Glukozamina i chondroityna – wsparcie dla stawów
Chrząstka stawowa naturalnie zawiera w sobie glukozaminę oraz chondroitynę. Składniki te możemy odnaleźć także w suplementach diety oraz lekach. Kwestia ich stosowania jest jednak dyskusyjna — badania przynoszą wyniki, poddające sens suplementacji w wątpliwość. (14) Analiza Marczyńskiego wskazuje jednak pozytywny wpływ połączenia chondroityny i glukozaminy pod postacią leku na stawy dotknięte chorobą zwyrodnieniową. (5)
MSM (siarka organiczna) – zdrowie skóry i stawów
Siarka organiczna — metylosiarczan, jest składnikiem aminokwasów, witamin i innych cennych składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Można odnaleźć ją w owocach, warzywach i zbożach. Jakie jest jej działanie?
Zmniejsza obrzęk i stany zapalne stawów,
korzystnie wpływa na ruchomość stawów, redukując sztywność,
jest pomocna przy trądziku i innych chorobach skóry,
działa przeciwbólowo w problemach kostno stawowych, pourazowych,
ograniczająco na uwalnianie histaminy, co zmniejsza objawy alergii.
Bierze udział także w produkcji kolagenu, ma działanie przeciwzapalne, immunomodulujące, jest bezbarwna, bezsmakowa i rozpuszczalna w wodzie — w przeciwieństwie do czystej siarki. (15, 17, 18)
Astaksantyna — moc antyoksydantów
Astaksantyna to karotenoid, który odpowiada za czerwony, „łososiowy” kolor mięsa łososi i pstrągów, piór flaminga czy ubarwienia owoców morza. Jest bardzo silnym antyoksydantem, chroniącym przed stresem oksydacyjnym i działaniem wolnych rodników tlenu. Silniejszym, niż inne kartenoidy i witamina C. (2, 6) Zbadano, że jej suplementacja chroni skórę przed UV i zwiększa produkcję kolagenu w skórze (1, 7). Ponadto działa:
przeciwzapalnie,
immunomodulująco.
Wspiera w leczeniu chorób sercowo naczyniowych i neurodegeneracyjnych dzięki umiejętności przekroczenia bariery krew-mózg.