📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup 📦
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 0,01 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
06-05-2021  |  Paulina

Kimchi. Poznajcie koreańską kiszonkę, pełną witamin.

Wyobraźcie sobie danie, w którym znajdziecie wszystkie możliwe smaki: kwaśny, ostry, słodki i słony. Danie, którego smak kryje w sobie tysiącletnią tradycję, opartą o kulinarny, rodzinny rytuał. Danie, które magazyn Health uznał za jedno z najzdrowszych na świecie. Zdrowe, probiotyczne, pełne witamin i minerałów. Pyszne! To kimchi (kor. 김치) - kiszonka, której poezja smaków, wynika z połączenia kiszonych warzyw i mieszanki pikantnych przypraw.

 

Spis treści:

  1. Co to jest kimchi?
  2. Dlaczego warto jeść kimchi?
  3. Z czym jeść kimchi?
  4. Dla kogo jest kimchi?
  5. Nasze domowe Kimchi!
  6. Nasze domowe Kimchi z rzepy "kkakdugi"!

 

Co to jest kimchi?

Pod tą egzotyczną nazwą kryje się coś zwykłego i… niezwykłego jednocześnie. Kimchi to pyszna, probiotyczna, żywa kiszonka, przygotowywana ręcznie z kapusty, według tradycyjnej receptury. Niezwykłe połączenie kiszonych warzyw i mieszanki pikantnych przypraw, sprawia, że pierwszy kęs zaskakuje mnóstwem smaków.

Kimchi kryje w sobie wiele smaków: kwaśny, ostry, słodki i słony. To najsłynniejsze danie kuchni koreańskiej, które podbija podniebienia smakoszy z całego świata.

Proces przygotowywania kimchi nazywa się Gimjang (kor. 김장). Jest jedną z najważniejszych tradycji koreańskiej kuchni, wpisaną na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Dawniej proces przygotowywania kimchi trwał cały rok, był zależny od sezonowości składników i wymagał zaangażowania całej społeczności. Dzisiaj Gimjang rozpoczyna się tuż przed zimą i w proces zaangażowani są wszyscy członkowie rodziny. Każda rodzina ma swój przepis, a jego tajemnica jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Pewnie dlatego odmian kimchi jest ponad 300. W skład tradycyjnego kimchi (tongbaechu-kimchi) wchodzą doprawione solą i chili warzywa, sfermentowane w mieszance z pasty rybnej i ziół.

Śmiejemy się, że stworzyliśmy 301 odmianę, bo w Kimchi Olini jest wyjątkowe - nie znajdziecie tu pasty rybnej, dzięki czemu nasze kimchi jest w 100% wegańskie! Idealne!

Dlaczego warto jeść Kimchi?

Kimchi to idealne danie na zimę. Chrupiące, rozgrzewające, pełne witamin. Idealne uzupełnienie porcji warzyw, w okresie, w którym ich dostępność jest mocno ograniczona. Pyszne, świeże, naturalne. Niepasteryzowane i pełne probiotyków będzie prawdziwym wsparciem dla odporności. Przeciętny Koreańczyk zjada 22 kg kimchi rocznie! W tej kieszonce musi być coś niezwykłego! I jest!

Kimchi Olini

ZOBACZ W SKLEPIE

Kimchi to:

  • źródło witamin A, B1, B2, C,
  • źródło minerałów - wapnia, żelaza i karotenu,
  • probiotyczne wsparcie przy przeziębieniu (dzięki fermentacji i zawartości czosnku, imbiru, chili)
  • źródło kwasu mlekowego, wspomagającego trawienie
  • idealna mieszanka na… kacowe nieprzyjemności.
A może macie smaka na coś kwaśnego do picia?
Sprawdźcie nasze Zakwasy Olini:
https://olini.pl/kategoria/zakwasy

Z czym jeść kimchi?

Ze smakiem, a raczej z mnóstwem smaków! Kimchi to pyszna mieszanka kiszonych warzyw, najczęściej podawana jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Bardzo często wykorzystywana do dań ciepłych, jako baza do gulaszu, zup czy dań z woka. Sposobów na jedzenie kimchi jest mnóstwo:

  • przystawka - małe co nieco, na zaspokojenie, a może rozbudzenie apetytu przed głównym daniem
  • składnik gulaszy, potraw jednogarnkowych, sosów i zup
  • surówka do obiadu - z powodzeniem zastąpi tradycyjną kiszoną kapustę
  • dodatek do zup, dania głównego
  • dodatek do miski pełnej smaków - podany z warzywami, cieciorką, groszkiem, pędami, chińskim makaronem i czym tylko chcecie
  • idealny dodatek do woka z ryżem, makaronem lub innymi dodatkami - podane na ciepło
  • wypełnienie do burgerów, naleśników, wrapów kanapek.

Nic tylko otworzyć słoiczek i się zajadać! O tak:

Dla kogo jest kimchi?

 

  • Dla osób dbających o zdrowe żywienie, odporność. Świetne jako dodatek do codziennej, zdrowej diety.
  • Dla osób, które mają problemy trawienne - dla rozbudzenia apetytu i poprawy trawienia.
  • Dla osób, zmagających się z anemią - kimchi jest bogate w żelazo.
  • Dla osób osłabionych po infekcjach - zawartość witamin i składników mineralnych wzmacnia organizm.
  • Dla osób, którym brakuje warzyw w diecie
  • Dla fanów eksplozji smaków!

Nasze domowe Kimchi Olini!

 

Cały czas dzielimy się z wami tym, co najlepsze dla was i waszych rodzin: zdrowymi, naturalnymi, pysznymi produktami o najwyższej jakości. Dlatego w rodzinie naszych produktów nie mogło zabraknąć kimchi!

Nasze Kimchi przygotowywane jest w niewielkich ilościach, tak, by było zawsze świeże. W słoiczku Kimchi znajdziecie kiszone warzywa, z dodatkiem tradycyjnych przypraw, bez konserwantów, niepasteryzowane, dzięki czemu zachowuje najważniejsze probiotyczne właściwości.

Kimchi z najlepszych warzyw

Słoiczek Kimchi zaskoczy was mnóstwem chrupiących warzyw: kapusty pekińskiej, pora, czerwonej papryki oraz jabłek, zanurzonych w tradycyjnej mieszance przypraw: papryczka gochugaru, czosnek, imbir, sól i cukier. To idealne połączenie smaków i kolorów, sprawi, że nie będziecie mogli się oprzeć kolejnej porcji!

Odpowiednie przygotowanie Kimchi Olini

W słoiczku Kimchi nie znajdziecie barwników, konserwantów. Kimchi kisimy wiele tygodni, naturalnie. Wszystko po to, by było po prostu pysznie. Gotowa kiszonka nie jest pasteryzowana i prosto z kiszenia wrzucamy ją do słoiczków, dzięki czemu zachowuje swoje wartości odżywcze oraz wszystkie walory, które tworzą wspomniana wcześniej poezję smaków. Każdy słoiczek jest niepowtarzalny, a każda kolejna partia może różnić się ostrością czy smakiem. 

Bezwzględna świeżość Kimchi

Zawsze dbamy o to, by było pysznie, świeżo i naturalnie. W związku z tym Kimchi robimy ręcznie, w niewielkich ilościach. Wszystko po to, by wysyłać do Was wyłącznie najświeższe, ale dobrze ukiszone kimchi.

Mała skala

Naszego Kimchi nie znajdziecie w dużych sklepach. Rzemieślnicze, kilkutygodniowe kiszenie, sprawia, że w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.

Bezpieczny transport Kimchi

Nasze Kimchi prosto z kiszenia trafia do słoiczków z grubego szkła, a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w solidne kartonowe pudełko. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą, dzięki czemu Kimchi bezpiecznie podróżuje do waszych domów.

Jak przechowywać Kimchi ?

Gdy Kimchi Olini trafi w wasze ręce, pamiętajcie, że musicie je przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni). Nasze kimchi jest niepasteryzowane, więc jest żywe, "pracujące", w 100% naturalne. W zależności od etapu fermentacji może mniej lub bardziej gazować, a jeśli jest go w słoiczku "pod sam korek" (a u nas tylko tak pakujemy pyszności), to po zbyt raptownym otwarciu może "wyjść" ze słoika. Kimchi należy schłodzić i spożyć w terminie podanym na tylnej etykiecie.

Kimchi z rzepy "kkakdugi" od Olini

 

Do rodziny Kimchi od Olini dołączyła tradycyjne koreańskie kkakdugi, czyli kiszona biała rzepa, hojnie potraktowana gochugaru.

Kimchi z rzepy "kkakdugi"

ZOBACZ W SKLEPIE

Kilka tygodni fermentacji i kiszone kostki rzepy chłoną ostre papryczki chili, czosnek i imbir, stają się chrupkie, słodkie, kwaśne i lekko ostre! Spróbuj!

 

Pamiętajcie, że:
Przeciętny Koreańczyk zjada 22 kg kimchi rocznie! W tej kieszonce musi być coś niezwykłego! I jest!

Na zdrowie!
Autorka:

Paulina Maludy Od niedawna w świecie zdrowej żywności. Fanka kawy specialty i alternatywnych metod parzenia.

Autorka:Paulina Maludy
Od niedawna w świecie zdrowej żywności. Fanka kawy specialty i alternatywnych metod parzenia.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium