Kiszonki i fermentacje – jak to działa?
Kiszonki (zakwasy) to produkty poddane fermentacji. Zamyka się je w słojach i zalewa solanką z dodatkiem aromatycznych przypraw, na okres od kilku do nawet kilkunastu dni. Jak długo można przechowywać kiszone warzywa? Zdrowe kiszonki mogą być przechowywane w lodówce przez okres kolejnych kilku miesięcy.
Prawda jest taka, że smak ogórków kiszonych, znamy wszyscy od najmłodszych lat. Równie popularna jest kiszona biała kapusta czy kapusta czerwona a zakwas z czerwonej kapusty to samo zdrowie. Jednak w dzisiejszych czasach, kiedy znów wróciła moda na kiszone warzywa, to nie ogórki wiodą prym. Dziś modnie jest eksperymentować z kiszeniem warzyw.
Fermentacja to sposób przedłużania trwałości jedzenia, pochodzący z czasów, kiedy nie było jeszcze lodówek – szeroko stosowany przez nasze babcie i prababcie. W procesie fermentacji bierze udział cała armia mikroorganizmów. Są to wspomniane bakterie kwasu mlekowego, ale też różne rodzaje pleśni i drożdży. Warzywa, owoce, ziarna i inne produkty przeznaczone do kiszenia, stają się dla nich pożywką. Mikroorganizmy oraz produkowane przez nie enzymy wpływają nie tylko na trwałość, wygląd i smak jedzenia. Fermentacja doładowuje kiszonki potężną porcją cennych składników.