Spis treści:

Olej sezamowy do czego wykorzystać w kuchni?

Olej sezamowy – wartości odżywcze
Skład oleju sezamowego
Olej sezamowy tłoczony na zimno zajmuje wysokie miejsce pod względem zawartości fitosteroli, czyli steroli roślinnych obniżających poziom cholesterolu. Olej sezamowy zawiera witaminy z grupy B (niacyny, ryboflawiny, tiaminy, ryboflawiny, kwasu foliowego) oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, E i K. Spożywanie oleju sezamowego dostarcza organizmowi wielu minerałów, w tym wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, cynku i potasu.
Zdrowotne właściwości oleju sezamowego to przede wszystkim wynik korzystnego zestawienia kwasów tłuszczowych: ok. 14% kwasów tłuszczowych nasyconych, ok. 42% kwasu oleinowego (omega- 9) oraz ok. 42% kwasu linolowego (omega-6).
Zdrowotne właściwości oleju sezamowego
Badania wykazały, że fitosterole w oleju sezamowym mogą wpływać pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi, co ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym, olej sezamowy może być również stosowany w pielęgnacji skóry, pomagając chronić ją przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych i opóźniając procesy starzenia. Dlatego warto uwzględnić olej sezamowy w codziennej diecie, aby cieszyć się jego korzystnymi właściwościami zdrowotnymi.
Antyoksydacyjne właściwości oleju sezamowego
Olej sezamowy jest znany ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych, które mogą być korzystne dla zdrowia człowieka. Olej sezamowy posiada naturalne przeciwutleniacze, takie jak sezamol, sezamin i sezamolina, które pomagają chronić komórki ciała przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki są związane z procesem starzenia się organizmu oraz występowaniem chorób, dlatego ważne jest regularne spożywanie substancji antyoksydacyjnych.

Sezamol w oleju sezamowym Olini
Olej sezamowy Olini jest teraz jeszcze lepszy! Dzięki współpracy z ekspertami z Uniwersytetu Łódzkiego udało nam się stworzyć unikalną formułę, która wzmocniła wartości odżywcze oleju sezamowego. Nasz olej sezamowy pozyskiwany jest z prażonych ziaren sezamu, dzięki czemu zawiera teraz aż 10 razy więcej sezamolu niż standardowy olej. Szukaliśmy sposobu, aby dostarczyć Wam produkt, który nie tylko jest bogaty w zdrowe składniki, ale też smakuje i pachnie wyjątkowo. A efekt?
Olej z sezamu Olini teraz zawiera nawet 17,3-19,7 mg/kg sezamolu – to dokumentowany wynik badań!
Kulinarne zastosowanie oleju sezamowego
Czy zimnotłoczony olej sezamowy nadaje się do smażenia? Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych (45% kwasu linolowego i 42% kwasu oleinowego) i temperaturę dymienia (177°C), nie zaleca się używania oleju sezamowego do głębokiego i długotrwałego smażenia.
Nierafinowany olej sezamowy pod wpływem wysokiej temperatury szybko ulega spaleniu, wskutek czego kwasy tłuszczowe w oleju sezamowym ulegają rozpadowi i dochodzi do wytworzenia szkodliwych związków. Przypalony olej zaczyna dymić i nadaje potrawie gorzki smak, zatem najlepiej używać go wyłącznie na zimno lub do doprawiania gotowych, ciepłych dań.
Surowy olej ma ciekawy posmak sezamu (lekko orzechowy) i jasnozłoty kolor, dzięki czemu nadaje potrawie wyrafinowane wykończenie. A oto kilka naszych propozycji na zastosowanie oleju sezamowego w kuchni.
Olej sezamowy w kuchni – nie tylko azjatyckiej
Olej sezamowy to niezwykle aromatyczny i smaczny składnik, który doskonale sprawdza się nie tylko w kuchni azjatyckiej, ale także w wielu innych kuchniach na całym świecie. Aromat oleju sezamowego nadaje potrawom wyjątkowego charakteru, dlatego coraz częściej można spotkać go w różnego rodzaju kuchniach fusion czy kuchniach eksperymentujących z różnymi smakami.
Olej sezamowy jest doskonałym dodatkiem do sałatek, sosów, dipów oraz dań mięsnych i rybnych. Może również być stosowany do marynowania mięsa lub dodawany do dressingów. Ponadto olej sezamowy ma wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto zastanowić się nad włączeniem tego aromatycznego oleju do naszej codziennej kuchni, aby cieszyć się jego wyjątkowym smakiem i korzyściami zdrowotnymi.

Tahini i inne pasty z olejem sezamowym
Tahini powstaje poprzez zmielenie ziaren sezamu do postaci gęstej pasty. Możesz łatwo wzbogacić jej smak i ulepszyć konsystencję, dodając kilka kropel zimnotłoczonego oleju sezamowego. Tłuszcz ten stanowi również częsty składnik popularnej pasty z ciecierzycy – hummusu. Olej sezamowy świetnie komponuje się także z innymi strączkami. Warto doprawić nim pastę z bobu czy soczewicy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć go także do past twarogowych i past na słodko z owocami. Dzięki olejowi będą bardziej sycące i lepiej rozsmarują się na pieczywie.
Doprawianie zup olejem sezamowym
Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo, czas zastąpić śmietanę olejem sezamowym! Nie tylko zapewni zupie szlachetny posmak, ale przy okazji poprawi przyswajanie witamin obecnych w warzywach czy wywarze mięsnym. Aby zachować pierwotny skład oleju, dodawaj go dopiero pod koniec gotowania albo bezpośrednio na talerz – wystarczy skropić nim gorącą zupę. Olej sezamowy doskonale pasuje do kremowych zup warzywnych, np. z pomidorów, kalafiora, brokuła, marchewki czy dyni. Możesz dodać go również do zupy pieczarkowej i serowej, tylko dozuj ostrożnie, aby posmak sezamu nie zdominował dania.
Sosy sałatkowe z olejem sezamowym
Zapomnij o ciężkim i niezdrowym majonezie do sałatek. Zamiast niego wykorzystaj olej sezamowy! Sałatki zawierające sałatę, kapustę i ogórki, warto doprawić azjatyckim dressingiem z oleju sezamowego, sosu sojowego, octu ryżowego, czosnku i ziaren sezamu. Jeśli często robisz sałatki z sosem winegret, wypróbuj wariację z olejem sezamowym (zamiast oliwy), ostrą musztardą, sokiem z cytryny i cukrem trzcinowym. Olej sezamowy doskonale „podkręci” smak treściwych sałatek z kuskusem, ryżem, kaszą czy makaronem. Przy okazji dostarczy organizmowi witamin i minerałów oraz poprawi wchłanianie składników odżywczych.
Czy olej sezamowy pasuje do deserów?
Olej sezamowy znajdzie też zastosowanie w robieniu deserów. Budynie, koktajle, kremy owocowe, czy owsianki z jego dodatkiem mogą być naprawdę ciekawe. Olej sezamowy do deserów to doskonały dodatek, który doda wyjątkowego smaku i aromatu każdemu słodkiemu przysmakowi. Jego delikatna, orzechowa nuta doskonale komponuje się z ciastami, muffinami, ciasteczkami czy lodami, nadając im niepowtarzalny charakter. Swoim wyjątkowym smakiem i korzystnym wpływem na zdrowie, olej sezamowy do deserów z pewnością zmotywuje Cię do eksperymentowania w kuchni i tworzenia pysznych słodkości.
Olej sezamowy a kuchnia tradycyjna
Jeśli znasz produkt wyłącznie z egzotycznych potraw orientalnego Wschodu, możesz zastanawiać się, do czego jeszcze wykorzystasz go w swojej kuchni. Możliwości jest naprawdę wiele. Należy pamiętać, iż jest to olej tłoczony na zimno, zatem nie możemy na nim smażyć, piec i gotować, ponieważ straci swoje cenne właściwości. Można zaś polać nim gorącą potrawę, tuż przed podaniem, dodając jej walorów smakowych. Ma on jasny kolor i orzechowy smak. Jest zatem idealny jako dressing do sałatek zarówno warzywnych, jak i owocowych, czy też zawierających np. ryż albo kuskus. Nie tylko sprawia, że potrawa będzie smaczniejsza, ale też zachowa witaminy ze składników zawartych w sałatce.
Można stosować go także do zup kremów, np. z dyni, kalafiora, marchewki czy ziemniaka. Pamiętajmy tylko, aby dodać go bezpośrednio przed podaniem. Dzięki temu witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe zachowają swoją wartość, a smak stanie się bardziej wyrafinowany. Poza tym produkt ten sprawdzi się świetnie przy przyrządzaniu różnego typu past. Pasuje do hummusu, soczewicy, ale też pasty twarogowej, warzywnej, czy ze świeżych owoców.

Olej sezamowy w kuchni azjatyckiej
Olej sezamowy często gości w przepisach kuchni chińskiej, wietnamskiej i tajskiej. Polej nim ugotowany makaron udon, dodaj smażoną wieprzowinę i kapustę włoską, a otrzymasz domową chińszczyznę.
Oleju sezamowego możesz użyć także do skropienia placków tortilli nadzianych wieprzowiną Moo Shu. W kuchni chińskiej używa się go także jako składnika marynaty do mięs, np. grillowanej wieprzowiny na ostro lub pikantnych skrzydełek. Za pomocą sezamowego tłuszczu możesz nadać wyrafinowaną „kropkę nad i” takim daniom jak: krewetki z chilli, kurczak Gong Bao, chop suey, sajgonki, wieprzowina słodko-kwaśna czy ryba po syczuańsku. Olej sezamowy to również niezbędny składnik orientalnych zup, takich jak ramen, tajska zupa słodko-kwaśna czy chiński bulion z wontonami.
Wybierz najlepszy olej sezamowy do Twojej kuchni
Jeśli zastanawiasz się, jaki olej sezamowy kupić, to przede wszystkim zwróć uwagę na to, czy olej jest tłoczony na zimno, ponieważ tylko taki zachowuje wszystkie swoje dobroczynne właściwości. Kupuj także olej nierafinowany, aby mieć pewność, że nie został poddany procesom chemicznym. Zadbaj o to, by produkt był naturalny i pochodził z wiarygodnego źródła. Pamiętaj też o swoich osobistych preferencjach smakowych.
-
Maksymalnie świeży, najlepiej, żeby był wytłoczony dopiero na Twoje zamówienie. Olej, który stoi na sklepowej półce kilka tygodni czy miesięcy jest narażony na światło i zmienną temperaturę. A takie czynniki szkodzą olejom.
-
Tłoczony na zimno – temperatura tłoczenia nie może przekroczyć 40 stopni. Najbardziej wartościowy olej to ten zimnotłoczony – szukaj takiej informacji na etykiecie.
-
Nie może zawierać żadnych dodatków, konserwantów i ulepszaczy. Naturalny olej z ziaren sezamu tłoczy w Polsce rodzinna olejarnia Olini.
-
Powinien być wytwarzany tylko z najlepszych ziaren ze sprawdzonego źródła.
-
Zwróć uwagę na datę przydatności. Świeży olej tłoczony na zimno będzie miał datę ważności do spożycia do 12 miesięcy.
-
Sprawdź opakowanie - tylko butelka z ciemnego szkła chroni cenne właściwości oleju sezamowego