Spis treści:
- Dlaczego warto sięgnąć po olej z pestek moreli?
- Olej z pestek moreli – właściwości
- Kwas linolowy w oleju z pestek moreli
- Witaminy i fitosterole w oleju z pestek moreli
- Olej z pestek moreli dla ciała - właściwości kosmetyczne
- Olej z pestek moreli - zastosowanie
- Jak wybrać właściwy olej z pestek moreli?
Dlaczego warto sięgnąć po olej z pestek moreli?
Morela pospolita (Prunus Armeniaca L.) to drzewo należące do rodziny różowatych, pierwotnie uprawiana w Chinach, Korei i Kirgistanie. Dziś drzewa morelowe można spotkać nie tylko w Azji, ale również na terenie Unii Europejskiej, także w Polsce. Największe uprawy moreli znajdują się w Turcji, Iranie, Uzbekistanie, Algierii i we Włoszech. Jednak zamiast soczystego, żółtopomarańczowego miąższu, nasze zainteresowanie budzi pestka ukryta w tym smacznym owocu. Nasiona moreli zawierają bowiem aż 40-50% cennego oleju.
Pestki tego owocu (jak i innych różowatych), zawierają wiele substancji korzystnych dla zdrowia. Są one przede wszystkim źródłem witamin A, B i E, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne w naszym jadłospisie.
- ma naturalne właściwości przeciwzapalne
- dba o układ naczyniowo-sercowy
- obniża poziom złego cholesterolu
Ponadto, dzięki dużej zawartości witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, do właściwości oleju z pestek moreli zalicza się skuteczne wzmacnianie systemu odpornościowego organizmu. To zaś pozwala efektywniej walczyć z przeziębieniami i grypą, stąd też jest to doskonały naturalny środek na zachowania zdrowia jesienią czy wiosną.
Olej z pestek moreli – właściwości
Prawie 90% składu oleju z pestek moreli to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), z czego 58,5% stanowi kwas oleinowy (z grupy omega-9), a 29,3% kwas linolowy (z grupy omega-6). Mniej pożądane kwasy tłuszczowe nasycone to zaledwie 7,8% zawartości – taka ilość jest w pełni akceptowalna w tłuszczu pochodzenia roślinnego.
Zapewne zdajesz sobie sprawę z tego, jak ważne dla zdrowia jest systematyczne spożywanie produktów bogatych w NNKT. To związki egzogenne – muszą być dostarczane z zewnątrz, gdyż organizm nie może wytwarzać ich samodzielnie (poza kwasami omega-9, które mogą być w odpowiednich warunkach syntezowane z kwasów omega-3 i omega-6). Dieta uboga w NNKT stwarza ryzyko rozwoju wielu stanów chorobowych, gdyż stanowią one składnik budulcowy komórek i warunkują prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Obecny w oleju morelowym kwas oleinowy odpowiada przede wszystkim za procesy trawienne – przeciwdziała zgadze, niestrawności i innym problemom gastrycznym. Ponadto wykazuje zdolność do obniżania ciśnienia krwi oraz redukowania cholesterolu, dzięki czemu chroni przed chorobami serca i naczyń. Kwas oleinowy ma również wszechstronne zastosowanie w produkcji kosmetyków, gdyż jako emolient świetnie nawilża skórę i zapewnia jej młodzieńczą gładkość.
Kwas linolowy w oleju z pestek moreli
Kwas linolowy z grupy omega-6 (ok. 30% zawartości oleju) ulega w organizmie przekształceniu do postaci kwasu gamma-linolenowego. Niedobory tego związku skutkują przesuszeniem skóry i włosów, przedwczesnymi zmarszczkami, a także osłabioną odpornością naskórka. Skóra traci elastyczność, przez co rany trudniej się goją i łatwiej o pęknięcia. Długotrwały brak kwasu linolowego w diecie może powodować rozmaite dermatozy – łuszczycę, atopowe zapalanie skóry, rumień, egzemy czy rybią łuskę.
Spożywanie oleju z pestek moreli pomoże Ci zadbać o obecność NNKT w codziennej diecie. Ponadto ten zdrowy tłuszcz polecamy osobom ze schorzeniami wątroby, u których synteza kwasu omega-9 jest upośledzona oraz cierpiącym na cukrzycę i AZS, gdyż choroby te powodują zaburzenia wydzielania kwasu gamma-linolenowego.
Witaminy i fitosterole w oleju z pestek moreli
W oleju morelowym znajdziesz witaminy E oraz A. Ta pierwsza pozwala dłużej zachować młody wygląd, a druga jest niezbędna do prawidłowego widzenia. Obie witaminy należą do grona silnych przeciwutleniaczy – dlatego do właściwości oleju z pestek moreli należy neutralizowanie wolnych rodników, które przyczyniają się do wielu chorób i starzenia się organizmu.
Witamina E pełni również szereg innych funkcji, m.in. chroni przed zakrzepicą, dba o płodność mężczyzn i jest konieczna dla prawidłowego rozwoju ciąży. Z kolei niedobór witaminy A może objawiać się problemami skórnymi, osłabionymi włosami i paznokciami, a także uczuciem zmęczenia.
W oleju z pestek moreli nie brakuje również fitosteroli. Te roślinne związki są w stanie obniżyć poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu przeciwdziałają miażdżycy naczyń i chorobom układu krążenia.
Olej z pestek moreli dla ciała - właściwości kosmetyczne
To nie przypadek, że olej z pestek moreli jest używany w produkcji kosmetyków, zwłaszcza kremów przeciwzmarszczkowych i ujędrniających. Jego struktura jest zbliżona do budowy warstwy lipidowej skóry, dzięki czemu doskonale się wchłania, nie podrażnia i nie pozostawia tłustej warstwy. Stosuj go również zewnętrznie (np. zamiast kremu na noc), a odwdzięczy Ci się doskonale nawilżoną i jędrną skórą, wolną od przebarwień. W ten sposób opóźnisz powstawanie nowych zmarszczek, a już istniejące ulegną spłyceniu. Elastyczna i napięta skóra sprawi, że Twoja twarz będzie wyglądać młodziej i bardziej pogodnie. Aby popracować nad gładkością skóry, możesz używać oleju morelowego jak balsamu tuż po kąpieli – w ten sposób zapobiegniesz utracie wilgoci i wysuszeniu.
Zdrowie to nie tylko ogólne samopoczucie, ale również kondycja i wygląd naszego ciała. Olej z pestek moreli ma wiele korzystnych właściwości leczniczych dla twarzy, skóry i włosów, dlatego też znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce.
Olej z pestek moreli na twarz? Tak! Olej jest doskonałym środkiem nawilżającym, z którym polubi się każdy rodzaj cery. Aby wyglądała ona młodziej, możemy zatem dodać niewielką ilość oleju do kosmetyku, którego używamy codziennie. Co więcej, dzięki kwasowi gamma linolowemu, będzie ona nie tylko nawilżona, ale także odżywiona. Olej zawiera również witaminy A i E, które pomagają wygładzić zmarszczki i ujędrnić skórę twarzy i ciała. Olej z pestek moreli wpływa korzystnie na kondycję włosów, czyniąc je lśniącymi i mocnymi, bardziej odpornymi na uszkodzenia mechaniczne. Zapobiega także ich wypadaniu – należy używać go do olejowania skóry głowy i łodyg włosów, by przywrócić im zdrowy wygląd.
Olej z pestek moreli polecamy także osobom mającym problem z delikatną skórą pod oczami. Stosuj go jak zwykły krem pod oczy, wklepując opuszkami palców, a zapomnisz o nieestetycznych cieniach i obrzękach.
Jeśli masz cerę skłonną do przetłuszczania, możesz użyć oleju morelowego do oczyszczania porów. Wymieszaj go z olejem ze słodkich migdałów w równych proporcjach (po ¼ szklanki) i wmasuj kosmetyk w skórę. Następnie nałóż na twarz ręcznik namoczony w gorącej wodzie (ciepło otworzy pory), a na koniec zetrzyj zanieczyszczenia i resztki oleju. Naturalny olej z pestek moreli może z powodzeniem zastąpić pełne chemii środki do demakijażu.
A może Twoją zmorą są spękane pięty, suche kolana i szorstkie łokcie? Możesz łatwo pozbyć się tego problemu za pomocą oleju z pestek moreli. Używaj go systematycznie, wcierając w newralgiczne miejsca, a Twoja skóra stanie się gładka i przyjemnie miękka.
Olej morelowy jest w pełni bezpieczny dla skóry i nie wywołuje podrażnień, dlatego polecamy go także do pielęgnacji skóry niemowląt wymagającej delikatnych kosmetyków. Możesz z powodzeniem stosować go jako naturalną oliwkę do kąpieli, zamiast drogeryjnych produktów stwarzających ryzyko uczulenia.
Olej z pestek moreli również świetnie się rozprowadza, pięknie pachnie i szybko się wchłania. Dzięki takim właściwościom świetnie nadaje się do masażu – stosowany w ten sposób złagodzi objawy stresu, ból i stany zapalne.
Z uwagi na wysoką zawartość kwasów omega-6, olej z pestek moreli doskonale pielęgnuje i odżywia włosy. Wykorzystaj go do zabiegu olejowania, a przywrócisz swoim kosmykom blask i optymalne nawilżenie. Włosy staną się łatwiejsze w układaniu i rozczesywaniu, co zapobiegnie uszkodzeniom mechanicznym powstałym wskutek mocnego szarpania szczotką. Olej morelowy warto również wcierać w skalp – pobudzi wzrost włosów, a także zniweluje swędzenie i łuszczenie skóry głowy.
Olej z pestek moreli - zastosowanie
Olej tłoczony z morelowych pestek jest przez niektórych producentów poddawany rafinacji, czyli procesowi ekstrakcji silnymi środkami chemicznym (np. heksanem) w wysokiej temperaturze. Olej oczyszczony w ten sposób ma niestety bledszy kolor, słaby aromat i neutralny smak. Jest wprawdzie trwalszy i zachowuje stabilność podczas obróbki termicznej, ale pod wpływem obróbki cieplnej i chemikaliów traci cenne składniki m.in. witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego ze względów zdrowotnych zdecydowanie lepszym wyborem jest olej z pestek moreli tłoczony na zimno (w temp. do 35°C) i nierafinowany. Taki produkt zawiera maksymalną ilość substancji odżywczych i zachowuje oryginalną barwę, smak i zapach.
Jak prezentuje się nierafinowany olej morelowy? Ma przyjemny, migdałowy aromat (możesz kojarzyć go z marcepanem), orzechowy posmak i złoty kolor. Z uwagi na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych należy przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu, a spożywać wyłącznie „na surowo” – bez gotowania, pieczenia czy smażenia. Olej możesz wykorzystać do sporządzania sosów i dressingów sałatkowych, a z racji marcepanowego aromatu sprawdzi się również jako składnik deserów. Gorąco polecamy zastosowanie oleju morelowego także jako bazy do domowych kosmetyków: maseczek, peelingów, mydeł, kremów i balsamów.
Jak wybrać właściwy olej z pestek moreli?
Przede wszystkim należy sprawdzić producenta oleju. Olini to nasza rodzinna olejarnia, a każde zamówienie traktujemy indywidualnie. Zamówienia realizujemy na bieżąco, dzięki czemu do klientów wysyłamy tylko świeży produkt. Do jego produkcji wykorzystujemy technologię tłoczenia na zimno w temperaturze do 35°C, co pozwala zachować najcenniejsze wartości odżywcze. Po wytłoczeniu zostaje przelany do ciemnej butelki, która chroni go przed światłem słonecznym. Sprawdź zalecane dawkowanie oleju z pestek moreli na naszym blogu.