Spis treści:
- Gdzie i jak rosną pistacje?
- Pistacje – właściwości
- Czy pistacje są zdrowe?
- Pistacje – przeciwwskazania
Gdzie i jak rosną pistacje?
Te naturalne smakołyki rosną w ciepłym, suchym klimacie. Głównie w regionach Bliskiego Wschodu, Kalifornii oraz basenu Morza Śródziemnego. Drzewa pistacjowe są wytrzymałe i potrafią przetrwać nawet w niekorzystnych warunkach.
Gdzie rosną pistacje?
Największymi dostawcami pistacji na świecie są Iran, Stany zjednoczone i Turcja
Jak rosną pistacje?
Drzewa pistacjowe wyglądem przypominają winorośl. Mogą mieć jeden lub kilka pni. Żyją nawet 300 lat i osiągają nawet 10 metrów wysokości. Zaczynają owocować dopiero po kilku latach. Nie ma jednak wątpliwości, że czas oczekiwania zdecydowanie się opłaca!
Pistacje – właściwości
Pistacje to idealna szybka przekąska. Możesz podjadać je w pracy, na wycieczce lub po treningu. Świetnie pasują do sałatek, deserów oraz wytrawnych dań. To dlatego, że:
- mają uniwersalny smak, który łączy delikatną słodycz z subtelną nutą orzechowej goryczki
- ich chrupiąca konsystencja daje satysfakcję przy każdym kęsie
- ziemisty aromat rozbudza kubki smakowe
- apetyczny zielony kolor sprawia, że jeszcze chętniej po nie sięgamy
Dlatego, jeśli lubisz mieć pod ręką naturalne przekąski, w Twojej kuchni muszą znaleźć się orzechy pistacjowe. Właściwości, o których warto wspomnieć, to nie tylko unikalny smak i kolor, ale przede wszystkim dobroczynne działanie.
Jakie wartości odżywcze mają pistacje?
Pistacje, podobnie jak inne orzechy, są dość kaloryczną przekąską. 100 g pistacji dostarcza około 550 kcal. Dlatego często sięgają po nie sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Z uwagi na sporą zawartość roślinnego białka, poleca się je w szczególności weganom oraz wegetarianom.
Pistacje – właściwości
Z czego składają się pistacje?
- 67% to tłuszcze – większość z nich to zdrowe tłuszcze nienasycone, które wspierają zdrowie serca i pomagają obniżać poziom cholesterolu (LDL)
- 20% to węglowodany – głównie błonnik, który wspiera zdrowie jelit i pomaga w utrzymaniu uczucia sytości
- 13% to białko – podstawowy budulec organizmu, który wspiera regenerację mięśni po treningu
Pistacje – wartości odżywcze
Czy w tak niewielkim orzeszku może skrywać się aż tyle dobrego? Owszem! Trudno wyobrazić sobie apetyczniejsze źródło witamin i minerałów niż pistacje. Na co dobre są poszczególne składniki?
- luteina – wspiera zdrowie oczu i chroni przed uszkodzeniami siatkówki
- żelazo – jest kluczowe dla produkcji hemoglobiny
- wapń – jest niezbędny dla zdrowych kości i zębów
- magnez – wspiera prawidłową pracę serca oraz jest ważny dla zdrowia mięśni
- mangan – uczestniczy w produkcji kolagenu i wspiera funkcjonowanie mózgu
- fosfor – może przyczyniać się do poprawy wydolności fizycznej
- potas – reguluje ciśnienie krwi
- cynk – wspomaga układ odpornościowy i przyspiesza gojenie ran
- witamina C – to silny antyoksydant, który wspiera układ odpornościowy
- witaminy z grupy B – wspierają zdrowie mózgu, pomagają w produkcji czerwonych krwinek
Czy pistacje są zdrowe?
Zdecydowanie tak! Pistacje to jedne z najzdrowszych przekąsek. Są bogate w białko i błonnik, a także zdrowe tłuszcze. Jednak jak w przypadku spożywania każdego innego produktu spożywczego – ważny jest umiar. Orzechy pistacjowe są kaloryczne, więc lepiej nie zjadać całego opakowania na raz.
Dobrą alternatywą dla chrupania orzeszków będzie jednoskładnikowy krem pistacjowy (lub pasta pistacjowa). Wykorzystasz go do przygotowania owsianki, sosu do makaronu, dressingu sałatkowego czy dipu do zdrowych przekąsek.
Pistacje – przeciwwskazania
Niestety nie każdy może bez obaw zajadać się orzechami. Wyjątkiem nie są również pistacje. Właściwości zdrowotne sprawiają, że są wartościowym dodatkiem do diety większości osób, jednak niektórzy powinni całkowicie z nich zrezygnować lub ograniczyć je w codziennym jadłospisie.
Pistacje – przeciwskazania
- alergia – mogą wywołać silną reakcję alergiczną u osób uczulonych
- zespół jelita drażliwego (IBS) – mogą nasilać wzdęcia i bóle brzucha
- dieta redukcyjna – ich nadmierne spożycie może prowadzić do przyrostu masy ciała
Czy pistacje są szkodliwe?
Skoro orzechy są popularnym alergenem i obciążają układ trawienny, niektórym może nasuwać się pytanie – czy pistacje są szkodliwe? Nawet jeśli wykluczymy alergię i dolegliwości żołądkowo-jelitowe, warto pamiętać, że orzechy są ciężkostrawne i najlepiej unikać spożywania ich późnym wieczorem.
Orzechowe przekąski dostępne w popularnych marketach zawierają też sporo soli. Nadmiar sodu w diecie może skutkować wysokim ciśnieniem krwi, co zwiększa ryzyko chorób serca.
Dlatego zawsze wybieraj w 100% naturalne, niesolone pistacje. Ta opcja jest nie tylko smaczna, ale i najzdrowsza dla organizmu.