-10% ulubieńcy kobiecego zdrowia tylko do 07.10!
📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup do 09.10 na terenie Polski 📦
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
02-09-2024  |  Maria Knapik

Pistacje – właściwości, wartości odżywcze, przeciwwskazania

Pistacje to nie tylko wyjątkowo smaczna przekąska, ale także wszechstronny dodatek do deserów i wytrawnych potraw. Czy pistacje są zdrowe? Jakie są ich właściwości? Gdzie rosną i czy każdy może się nimi zajadać? W tym wpisie odpowiemy na nurtujące Was pytania!

Spis treści:

  1. Gdzie i jak rosną pistacje?
  2. Pistacje – właściwości
  3. Czy pistacje są zdrowe?
  4. Pistacje – przeciwwskazania

Gdzie i jak rosną pistacje? 

Te naturalne smakołyki rosną w ciepłym, suchym klimacie. Głównie w regionach Bliskiego Wschodu, Kalifornii oraz basenu Morza Śródziemnego. Drzewa pistacjowe są wytrzymałe i potrafią przetrwać nawet w niekorzystnych warunkach.

Gdzie rosną pistacje?

Największymi dostawcami pistacji na świecie są Iran, Stany zjednoczone i Turcja

Jak rosną pistacje? 

Drzewa pistacjowe wyglądem przypominają winorośl. Mogą mieć jeden lub kilka pni. Żyją nawet 300 lat i osiągają nawet 10 metrów wysokości. Zaczynają owocować dopiero po kilku latach. Nie ma jednak wątpliwości, że czas oczekiwania zdecydowanie się opłaca! 

Pistacje – właściwości 

Pistacje to idealna szybka przekąska. Możesz podjadać je w pracy, na wycieczce lub po treningu. Świetnie pasują do sałatek, deserów oraz wytrawnych dań. To dlatego, że:

  • mają uniwersalny smak, który łączy delikatną słodycz z subtelną nutą orzechowej goryczki
  • ich chrupiąca konsystencja daje satysfakcję przy każdym kęsie 
  • ziemisty aromat rozbudza kubki smakowe
  • apetyczny zielony kolor sprawia, że jeszcze chętniej po nie sięgamy

Dlatego, jeśli lubisz mieć pod ręką naturalne przekąski, w Twojej kuchni muszą znaleźć się orzechy pistacjowe. Właściwości, o których warto wspomnieć, to nie tylko unikalny smak i kolor, ale przede wszystkim dobroczynne działanie.

Jakie wartości odżywcze mają pistacje? 

Pistacje, podobnie jak inne orzechy, są dość kaloryczną przekąską. 100 g pistacji dostarcza około 550 kcal. Dlatego często sięgają po nie sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Z uwagi na sporą zawartość roślinnego białka, poleca się je w szczególności weganom oraz wegetarianom. 

Pistacje – właściwości

Z czego składają się pistacje?

  • 67% to tłuszcze – większość z nich to zdrowe tłuszcze nienasycone, które wspierają zdrowie serca i pomagają obniżać poziom cholesterolu (LDL)
  • 20% to węglowodany –  głównie błonnik, który wspiera zdrowie jelit i pomaga w utrzymaniu uczucia sytości
  • 13% to białko – podstawowy budulec organizmu, który wspiera regenerację mięśni po treningu

Pistacje – wartości odżywcze

Czy w tak niewielkim orzeszku może skrywać się aż tyle dobrego? Owszem! Trudno wyobrazić sobie apetyczniejsze źródło witamin i minerałów niż pistacje. Na co dobre są poszczególne składniki?

  • luteina – wspiera zdrowie oczu i chroni przed uszkodzeniami siatkówki
  • żelazo – jest kluczowe dla produkcji hemoglobiny
  • wapń – jest niezbędny dla zdrowych kości i zębów
  • magnez – wspiera prawidłową pracę serca oraz jest ważny dla zdrowia mięśni 
  • mangan – uczestniczy w produkcji kolagenu i wspiera funkcjonowanie mózgu
  • fosfor – może przyczyniać się do poprawy wydolności fizycznej
  • potas – reguluje ciśnienie krwi
  • cynk – wspomaga układ odpornościowy i przyspiesza gojenie ran
  • witamina C – to silny antyoksydant, który wspiera układ odpornościowy
  • witaminy z grupy B – wspierają zdrowie mózgu, pomagają w produkcji czerwonych krwinek

Czy pistacje są zdrowe? 

Zdecydowanie tak! Pistacje to jedne z najzdrowszych przekąsek. Są bogate w białko i błonnik, a także zdrowe tłuszcze. Jednak jak w przypadku spożywania każdego innego produktu spożywczego – ważny jest umiar. Orzechy pistacjowe są kaloryczne, więc lepiej nie zjadać całego opakowania na raz. 

Dobrą alternatywą dla chrupania orzeszków będzie jednoskładnikowy krem pistacjowy (lub pasta pistacjowa). Wykorzystasz go do przygotowania owsianki, sosu do makaronu, dressingu sałatkowego czy dipu do zdrowych przekąsek. 

Pistacje – przeciwwskazania 

Niestety nie każdy może bez obaw zajadać się orzechami. Wyjątkiem nie są również pistacje. Właściwości zdrowotne sprawiają, że są wartościowym dodatkiem do diety większości osób, jednak niektórzy powinni całkowicie z nich zrezygnować lub ograniczyć je w codziennym jadłospisie.

Pistacje – przeciwskazania

  • alergia – mogą wywołać silną reakcję alergiczną u osób uczulonych 
  • zespół jelita drażliwego (IBS) – mogą nasilać wzdęcia i bóle brzucha
  • dieta redukcyjna – ich nadmierne spożycie może prowadzić do przyrostu masy ciała

Czy pistacje są szkodliwe?

Skoro orzechy są popularnym alergenem i obciążają układ trawienny, niektórym  może nasuwać się pytanie – czy pistacje są szkodliwe? Nawet jeśli wykluczymy alergię i dolegliwości żołądkowo-jelitowe, warto pamiętać, że orzechy są ciężkostrawne i najlepiej unikać spożywania ich późnym wieczorem.

Orzechowe przekąski dostępne w popularnych marketach zawierają też sporo soli. Nadmiar sodu w diecie może skutkować wysokim ciśnieniem krwi, co zwiększa ryzyko chorób serca. 

Dlatego zawsze wybieraj w 100% naturalne, niesolone pistacje. Ta opcja jest nie tylko smaczna, ale i najzdrowsza dla organizmu.

Autorka:

Maria Knapik
Sportowy freak i miłośniczka dań wege. Ulubiony przysmak Olini to masło z nerkowców i pistacji – idealny dodatek do potreningowego szejka.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium