
Czarny sezam Olini
29,90 zł

Czarny sezam – przyprawa bogów
Sezam to jedna z najstarszych roślin oleistych uprawianych przez ludzi, znana od tysięcy lat i ceniona szczególnie ze względu na walory smakowe. Korzyści płynące z jego spożywania zauważyli i wykorzystywali już nasi przodkowie. To nie tylko cenne źródło wartościowych kwasów tłuszczowych i białka, ale także bogactwo witamin i błonnika.
To przyprawa bardzo popularna w daniach kuchni Dalekiego Wschodu, dla nas jest pewną nowością. Maleńkie, intensywnie czarne ziarenka, wyglądem przypominają czarnuszkę. Są jednak zupełnie inne w smaku. Nie wyczuwa się w nich goryczki, do tego są bardzo delikatne i neutralne, dobrze komponują się zarówno w daniach słonych, wytrawnych, jak i słodkich. Czarny sezam zwykle jest używany surowy, niełuskany, jako dodatek do potraw.
Czarny sezam – właściwości
Nasiona sezamu czarnego polecane są szczególnie osobom chcącym zadbać o swoją skórę, włosy i paznokcie. Ceniony jest nie tylko w kuchni, ale także w medycynie i w kosmetyce, gdzie wykorzystuje się go do produkcji maseczek, kremów i kosmetyków do pielęgnacji. Przede wszystkim zastosowanie znajduje w kuchni, gdzie nadaje potrawom słodko-orzechowego smaku oraz aromatu. Jest bogaty w białko i błonnik, do tego bardzo odżywczy i kaloryczny. Chętnie sięgają po niego osoby aktywne fizycznie i sportowcy. To także doskonałe źródło białka, dlatego te ziarna polecane są szczególnie dla wegan i wegetarian.

Warto wiedzieć
Czarny sezam Olini - składniki
100% niełuskane ziarno sezamu czarnego
Polska
Indie
Nadaje potrawom wyjątkowego aromatu i lekko orzechowego smaku. Znajduje także zastosowanie w kosmetyce, zwłaszcza dla miłośników domowych maseczek i kremów do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.
Czarny sezam jest bardziej aromatyczny i intensywniejszy w smaku niż jego biały odpowiednik. Jest przy tym równie słodki, delikatny i lekko orzechowy.
Ze względu na lekko orzechowy smak, sezam czarny łatwo wkomponować do wielu potraw. Można spożywać go na surowo, albo wcześniej namoczyć, dzięki czemu będzie lepiej trawiony. Podprażony na patelni lub w piekarniku robi się bardziej chrupiący i nabiera głębokiego, lekko korzennego smaku. - jako panierka do ryb i mięs - dodatek do wypieku pieczywa, paluchów lub ciastek - do posypania sałatki czy surówki - do dań wegetariańskich - do sushi oraz dań kuchni azjatyckiej - podprażony na patelni wzbogaci smak kremowych zup czy sałatek - dodany do koktajlu zwiększy jego kaloryczność - jest głównym składnikiem wielu past.
Produkt zawiera sezam. Może zawierać śladowe ilości orzechów (arachidowych, włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów, pistacji), gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Ziarna sezamu czarnego można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Chronić od światła.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2431 kJ / 588 kcal |
tłuszcz | 50 g |
węglowodany | 12 g |
białko | 18 g |
błonnik | 12 g |
sól | 0,03 g |
Opinie ekspertów
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.