
Len mielony Olini
19,90 zł


Len mielony Olini
Len mielony przygotowujemy z świeżych, starannie wyselekcjonowane ziaren odmiany lnu brązowego „szafir”. Jest to najstarszą i najbardziej tradycyjna polska odmiana tej rośliny. Ziarenka siemienia mielimy zawsze na świeżo, dopiero po zamówieniu.
W Olini ważna jest dla nas jakość, świeżość i lokalność. Dlatego w ziarna zaopatrujemy się tylko u sprawdzonych dostawców, wybierając, jeśli to tylko możliwe, polskie produkty.
Różnica między lnem mielonym a całymi ziarnami siemienia lnianego kryje się w zawartości tłuszczu. Len mielony to nic innego jak zmielone i odtłuszczone siemie lniane. Dzięki temu, że produkt jest odtłuszczony może być bezpiecznie przechowywany bez ryzyka zjełczenia (tymczasem całe ziarenka siemienia lnianego po zmieleniu należy spożyć od razu). Niska zawartość tłuszczy przy jednoczesnej dużej zawartości błonnika sprawia, że jest to produkt idealny dla osób dbających o linię.
Len mielony – właściwości
Len mielony zawiera błonnik pokarmowy, zarówno w formie rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej, który ułatwia trawienie i wspomaga pracę układu pokarmowego. Błonnik pęczniejąc po spożyciu, dając uczucie sytości, dzięki czemu wspomaga dietę odchudzającą. Błonnik pełni w organizmie rolę prebiotyku, czyli pożywienia dla naszych bakterii jelitowych. Siemię lniane uważane jest za najbogatsze roślinne źródło lignanów, które znane są z właściwości antyoksydacyjnych.

Warto wiedzieć
Len mielony Olini - składniki
100% zmielone siemię lniane
Polska
Polska
Polecane dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Siemię lniane wspiera proces przemiany materii, ma bardzo duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Len mielony ma delikatny orzechowo-zbożowy smak, który nie dominuje smaku potrawy, do której będzie dodany.
Zmielone siemię lniane ma delikatny i niedominujący smak. - do wypieków: zdrowych chlebów i bułek, również tych pełnoziarnistych - jako dodatek do musli, owsianek i płatków śniadaniowych - jako zdrowy dodatek owocowo-warzywnych koktajli i szejków - do jogurtu lub twarożku - jako zastępnik jajek w wypiekach - alternatywa dla alergików i wegan Można pić je również w formie kleiku zalanego gorącą wodą. Taki kleik można dowolnie urozmaicić smakowo, np. dodając do sok, mleko, a także dowolnie dosłodzić lub posolić. Wystarczy łyżeczkę lnu mielonego zalać około 1/2 szklanki wrzątku, następnie odstawić na kilka minut kilkakrotnie mieszając , aż do powstania gęstego kleiku. Następnie spożywać 2-3 razy dziennie, najlepiej około pół godziny przed posiłkiem. Siemię lniane często stosowane jest również w kosmetyce, na jego bazie można przygotowywać lecznicze maski, kąpiele lub okłady.
Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (arachidowych, włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów, pistacji), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Zmielone siemię lniane można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Chronić od światła.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 1760 kJ / 418 kcal |
tłuszcz | 14 g |
węglowodany | 39 g |
białko | 32 g |
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.