Pasta z orzechów arachidowych Olini
35,90 zł
Pasta arachidowa – właściwości
Nasz krem arachidowy każdy mężczyzna powinien mieć w swojej diecie.
Jego składniki pomagają wspierać sprawność fizyczną, wydolność organizmu, a także kondycję mięśni i kości. Jedna jego porcja (14 g) zawiera (szczegóły w badaniu – przejdź do analizy w PDF-ie):
- białko – 4 g (8% RWS)
- pomaga w utrzymaniu i wzroście masy mięśniowej
- błonnik – 0,39 g
- makroelementy, w tym:
- potas – 92 mg (5% RWS)
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
- fosfor – 50 mg (7% RWS)
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
- magnez – 20 mg (5% RWS)
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
- potas – 92 mg (5% RWS)
- mikroelementy, w tym:
- cynk – 0,4 mg (4% RWS)
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu testosteronu we krwi
- mangan – 0,2 mg (9% RWS)
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
- cynk – 0,4 mg (4% RWS)
- witaminy z grupy B, w tym:
- B3 (niacyna) – 1,8 mg (0,1% RWS)
- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych (uczucie, myślenie, percepcja, intuicja)
- B1 (tiamina) – 0,1 mg (0,1% RWS)
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca
- B2 (ryboflawina) – 0,1 mg (0,1% RWS)
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- B6 (pirydoksyna) – 0,1 mg (0,1% RWS)
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu
- B3 (niacyna) – 1,8 mg (0,1% RWS)
Warto wiedzieć
Pasta z orzechów arachidowych Olini - składniki
100% orzechy arachidowe delikatnie podprażane
Polska
Polecamy szczególnie mężczyznom; bezpieczna dla kobiet w ciąży; odpowiednia dla wegan i wegetarian.
Można ją podawać dzieciom od 6 miesiąca życia.
Intensywnie orzechowy, lekko słony i słodkawy.
Orzechowy.
Kremowa, lekko lejąca się.
Masło ma lekko słony smak oraz kremową konsystencję.
Jasny, beżowy.
Na chlebie, w owsiance, koktajlu i zupach, na naleśnikach, w daniach, do deserów, jako przekąskę i solo, prosto z łyżeczki.
Z naszymi dżemami, olejami i nasionami.
Zawiera orzechy arachidowe. Może zawierać inne orzechy (włoskie, laskowe, nerkowca, migdały, pistacje), sezam i gorczycę.
Data minimalnej trwałości to 12 miesięcy od daty produkcji pasty (znajdziesz ją na tylnej etykiecie).Data minimalnej trwałości podana na stronie ma charakter orientacyjny. Data na opakowaniu może być krótsza, co wynika z naturalnego obiegu produktów i różnic między partiami. Produkt pozostaje w pełni wartościowy i bezpieczny do spożycia.
Pastę można przechowywać w temperaturze pokojowej zarówno przed, jak i po otwarciu.
Na powierzchni masła może wytworzyć się olej z orzechów, jest to zjawisko zupełnie naturalne. Przed spożyciem wystarczy wymieszać produkt łyżeczką, aby olej połączył się z masłem.
Wartości odżywcze
| Wartość odżywcza | w 100 g |
| Wartość energetyczna | 2470 kJ / 594 kcal |
| Tłuszcz | 43 g |
| - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,6 g |
| Węglowodany | 23 g |
| - w tym cukry | 5,4 g |
| Błonnik | 2,8 g |
| Białko | 27 g |
| Sól | 0,03 g |
| Zawiera: | |
| Potas | 655 mg (32,75 %*) |
| Fosfor | 356 mg (50,86 %*) |
| Magnez | 145 mg (38,67 %*) |
| Cynk | 2,65 mg (26,5 %*) |
| Mangan | 1,22 mg ( 61 % *) |
| Niacyna | 12,66 mg (79,13 %*) |
| Tiamina | 0,71 mg (64,55 %*) |
| Ryboflawina | 0,58 mg (41,43 %*) |
| Witamina B6 | 0,51 mg (36,43 %*) |
| *Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal) | |
| Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. |
Pasta z orzechów arachidowych, prażonych w naszej olejarni
Dzięki prażeniu arachidów – z wyczuciem i w odpowiedniej temperaturze – nasza pasta arachidowa ma apetyczny, jasny kolor.
Jest gęsta i kremowa, rozsmarowuje się jak masło.
Nasz krem arachidowy to także produkt w 100% naturalny, o prostym składzie.
Nie dodajemy do niego soli i oleju palmowego. Zawiera tylko naturalnie występujące w nim cukry.
Kojarzysz filmową fabrykę czekolady?
Podobnie magicznie i bajkowo wygląda nasza olejarnia, gdy tworzymy nasz krem z orzechów arachidowych.
Wszędzie unosi się zapach arachidów, które prażymy w wielkim piecu.
Pracują „młynki do orzechów”.
Z kranów strumieniami leje się kremowa pasta arachidowa, którą po brzegi wypełniają się słoiczki. Świeża i pachnąca trafia do Ciebie.
Na tym magia się nie kończy, bo nasz krem arachidowy potrafi tajemniczo… zniknąć ze słoiczka.
Krem arachidowy – zastosowanie
Krem z orzechów arachidowych szybko zaspokoi lekki głód. Można go jeść prosto ze słoiczka lub dodawać do potraw. Urozmaici:
- śniadanie – wzbogaci owsiankę i szejka
- obiad – doda ciekawej nuty sosom do makaronów; świetny z leczo i curry
- kolację – można posmarować nim kromkę chleba, zrobić z niego dressing do sałatki, wymieszać go z zupą
- deser – nada się np. jako nadzienie do drożdżówki albo krem do babeczek
- przekąskę – pasuje do owoców, słonych paluszków lub solo
Pasta arachidowa a masło arachidowe – jaka jest różnica?
Łączy je skład i sposób produkcji, różni… nazwa.
Masło arachidowe stało się pastą po rozporządzeniu Trybunału Sprawiedliwości UE z 2017 roku.
Zgodnie z jednym z jego wyroków, produktów pochodzenia roślinnego nie można nazywać tak, jak przetworów mlecznych. W Polsce to prawo obowiązuje od 2018 roku, od wydania przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi stosownego przepisu.
Najczęściej zadawane pytania
-
Czy masło orzechowe powoduje tycie?
-
Nie, wręcz przeciwnie! Badania pokazują, że orzechy mogą przeciwdziałać tyciu. Dlaczego? Dzięki błonnikowi i białku sycą i mogą niwelować uczucie głodu. Mówimy tu o masłach dobrej jakości - z niesolonych, suchych, prażonych lub niepalonych orzechów i bez dodatkowego oleju, soli i cukru.
-
Od kiedy dzieci mogą jeść masło orzechowe?
-
Orzechy do diety dzieci można wprowadzać w postaci masła orzechowego między 4 a 6 miesiącem ich życia. Oczywiście pod warunkiem, że nie mają alergii pokarmowych i skórnych na orzechy. Masło orzechowe mogą jeść też kobiety w ciąży i karmiące piersią. Badania pokazują, że unikanie orzechów w tym okresie nie zapobiega alergiom u dzieci. Masz jakiekolwiek wątpliwości? Przeczytaj nasze artykuły w Bazie Wiedzy albo porozmawiaj z lekarzem.
-
Ile masła orzechowego dziennie można dawać dziecku?
-
1 łyżka (25 g) masła orzechowego dziennie wystarczy, aby dostarczyć Twojemu dziecku składników odżywczych i zaspokoić jego mały głód albo apetyt na słodycze.
-
Jakie masło orzechowe będzie najlepsze dla malucha?
-
Zależy, co lubi. Intensywniejsze w smaku będzie masło arachidowe, delikatniejsze i słodsze - z nerkowców. Jeśli Twój maluch nie przepada za tym, że masło spływa z kanapki - to wybierz produkt o stałej konsystencji. Pamiętaj, aby czytać etykiety! Wybieraj masła orzechowe bez dodatkowego oleju, soli i cukru oraz zrobione z niesmażonych i niesolonych, a tylko lekko podprażonych orzechów.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.



























.jpg)