Spis treści:
- Miód lipowy – drogocenny skład i bogate właściwości lecznicze
- Kiedy warto stosować miód lipowy?
- Miód lipowy – jak rozpoznać prawdziwy miód pszczeli?
- Miód lipowy ukoi skołatane nerwy i poprawi odporność organizmu
- Jak jeść miód lipowy, aby nie stracił on swoich wartości odżywczych?
- Przechowywanie miodu we właściwy sposób
Miód lipowy – drogocenny skład i bogate właściwości lecznicze
Miód lipowy ma bardzo bogaty skład. Dzięki bogactwu olejków eterycznych urzeka konsumentów smakiem i aromatem. Dodatkowo zawiera flawonoidy, garbniki i związki goryczowe. Tajemniczo brzmiące flawonoidy wzbogacają go o właściwości antyoksydacyjne.
Dla wielu osób miód lipowy jest uważany za najlepszy środek zwalczający przeziębienie, grypę i infekcje z towarzyszącą im gorączką. Olejki eteryczne zawarte w miodzie lipowym z powodzeniem niszczą drobnoustroje występujące na błonach śluzowych dróg oddechowych. To także doskonały środek na kaszel, ponieważ ma działanie przeciwkaszlowe i wykrztuśnie.
Nie ulega wątpliwości, że jest bogaty w węglowodany oraz glukozę i fruktozę. W jego składzie znajduje się również beta-karoten, który jest odpowiedzialny za kolor miodu. Ponadto jest pełen w mikro- i makroelementów. Mowa tu o takich składnikach jak: potas, magnez, chlor, mangan oraz witaminy z grupy B. Zawiera także przeciwutleniacze i enzymy niszczące bakterie i drobnoustroje.
Kiedy warto stosować miód lipowy?
Właściwości miodu lipowego są powszechnie znane. Poleca się go jako lek na kaszel i środek pomocniczy w trakcie procesu leczenia grypy czy górnych dróg oddechowych. Dodatkowo działa napotnie, co jest pomocne przy zabiegach mających na celu obniżenie gorączki. Często poleca się go jako naturalny środek wspomagający w trakcie leczenia zapalenia oskrzeli i płuc, ponieważ ma właściwości przeciwzapalne. Miód lipowy ma działanie antybiotyczne. Stwierdzono również, że miód lipowy ma właściwości rozkurczające i uspokajające. Słodka łyżeczka miodu lipowego może ukoić i złagodzić dolegliwości bólowe.
Zauważono również jego pozytywny wpływ w trakcie procesów leczenia w chorobach ginekologicznych, układu moczowego oraz w leczeniu dolegliwości reumatycznych. Miód lipowy ma także zbawienne działanie na nasz układ krążenia oraz nasze serce. Nasz układ pokarmowy także skorzysta na spożywaniu przez nas tego specjału.
Miód lipowy – jak rozpoznać prawdziwy miód pszczeli?
Będąc w postaci płynnej miód lipowy ma bardzo jasną barwę. Po zakończeniu procesu krystalizacji przybiera kolor kremowy lub złocistożółty i ma postać drobnoziarnistą. Jego smak przed krystalizacją określa się jako delikatnie ostry, a po okresie krystalizacji da się w nim wyczuć nutę goryczy.
Miód lipowy ukoi skołatane nerwy i poprawi odporność organizmu
Co ciekawe miód lipowy pomaga osobom mającym problemy z nerwami i stresem. Osoby cierpiące na nerwicę i bezsenność mogą śmiało korzystać z właściwości uspokajających miodu lipowego. Wystarczy regularnie spożywać porcję tego drogocennego miodu. Na przykład jako dodatek do wody lub herbaty.
Kolejną grupą, która skorzysta na działaniu miodu lipowego są osoby mające problemy z odpornością organizmu. Miód poprawi nasz układ immunologiczny i wzmocni nasze ciało w walce z chorobami.
Jak jeść miód lipowy, aby nie stracił on swoich wartości odżywczych?
Miód lipowy najlepiej spożywać jako dodatek do mleka lub herbaty. Jednak, aby nie stracił on swoich właściwości, musimy pić go w napojach o niezbyt wysokiej temperaturze. Inaczej utraci on swoje zbawienne właściwości. Co ważne, możemy wzmocnić działanie miodu poprzez rozpuszczenie go w naparze z kwiatu lipy, owocu maliny czy łącząc go z sokiem z cytryny.
Przechowywanie miodu we właściwy sposób
Pytanie „jak przechowywać miód?” wydaje się z pozoru pytaniem błahym. Nic bardziej mylnego. Co prawda miód jest jednym z najtrwalszych produktów żywnościowych, ale warto trzymać się kilku zasad, by nie stracił on na swojej wartości odżywczej oraz leczniczej. Miód należy przechowywać w miejscu, gdzie nie będzie światła. Najlepiej by było to miejsce nie tylko ciemne, ale i chłodne.
Temperatura miodu jest tu bardzo istotną kwestią. Przy zbyt wysokiej temperaturze ten skarb natury ulega zbyt szybkiemu procesowi krystalizacji. W prawidłowej temperaturze przechowywania ten proces również nastąpi, ale będzie on postępował wolniej, z korzyścią dla miodu. Mało kto również wie, że miód bardzo chłonie zapachy. Dlatego warto przechowywać go w szczelnie zamkniętym słoiku, tak, by nie pochłonął zbyt wielu aromatów, które zepsują jego cudowny smak.