
Olej z awokado Olini
44,90 zł

Właściwości oleju z awokado
Olej z awokado właściwości zawdzięcza przede wszystkim nienasyconym kwasom tłuszczowym. W tym kwasowi oleinowemu, który jest tłuszczem zdrowym dla serca.
Olej z awokado zwiększa też wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, w tym witamin: A, D, E i K, a także karotenoidów – tych nawet 17-krotnie!
Liczne badania wykazały, że ekstrakty z awokado i oleju sojowego (tzw. ASU), mogą zmniejszać ból i sztywność stawów.
Nasz olej z awokado zawiera 10 mg/100 g witaminy E, zwanej „witaminą zdrowia i młodości”.
Dzięki swoim właściwościom, ten jeden z najzdrowszych olejów na świecie może pomóc suchej, spierzchniętej lub uszkodzonej skórze.
Nasz olej powstał z miąższu owoców awokado, które uprawia się od wieków ze względu na błonnik i sycący tłuszcz.
Zastosowanie oleju z awokado
Olej z awokado znajdzie szerokie zastosowanie w Twoim domu. Możesz używać go do:
- gotowania i pieczenia – to wysokiej jakości tłuszcz, stabilny w wysokich temperaturach
- uzupełnienia swojej diety o zdrowe składniki – z nim dostarczysz swojemu organizmowi witaminę E i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
- pielęgnacji skóry – to częsty składnik balsamów do ciała, maseczek do twarzy i kremów do rąk
- pielęgnacji włosów – sprawdzi się jako serum na końcówki albo olej do olejowania włosów

Warto wiedzieć
Olej z awokado Olini - składniki
100% olej z miąższu awokado
Hiszpania
Dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i szukają naturalnych produktów o czystym składzie. Stosowanie oleju z awokado jest bezpieczne dla kobiet w ciąży i dzieci. Olej odpowiedni dla wegan i wegetarian. Nie zawiera glutenu.
Olej jest bezpieczny dla dzieci.
Olej z awokado ma ciemnozielony kolor z delikatnym, brązowym odcieniem. W smaku jest neutralny, delikatny.
Charakterystyczny dla awokado.
Płynna, oleista.
Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 31.10.2025 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie).
Olej z awokado należy przechowywać w temperaturze około 10°-25°C, zarówno przed, jak i po otwarciu. Może to być lodówka.
Jeżeli olej stoi dłuższy czas, to na dnie butelki może pojawić się osad. Sedymentacja osadu w oleju jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
tłuszcz | 100 g |
– | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 18 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 70 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 12 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
witamina E | 10 mg |

Jak stosować olej z awokado tłoczony na zimno?
Olej z awokado tłoczony na zimno jest neutralny i delikatny, więc nie zmienia smaku potraw. Można stosować go tak, jak oliwę z oliwek, do:
- dressingów z octem balsamicznym, cytryną i ziołami do sałatek
- marynowania warzyw
- domowego majonezu
- pieczenia ciast, muffinek i innych wypieków
- duszenia mięs, warzyw i ryżu
- przyrządzania dipów z jogurtem, śmietaną czy serem
- skropienia zupy kremu
- maczania chleba
Niektórzy oleju z awokado używają do smażenia i grillowania, bo ma wysoki punkt dymienia (295°C).
Olej z awokado – ile pić i jak?
Olej z awokado do picia – tak czy nie? Tak! Jednak należy pamiętać, że nie jest to suplement diety. Nie ma więc jednej, ustalonej, dziennej porcji oleju, którą należy spożywać, aby osiągnąć pożądane efekty zdrowotne.
Ponadto przy określaniu ilości oleju z awokado do picia, warto brać pod uwagę nasze indywidualne preferencje – styl życia, dietę, wiek czy stan zdrowia.
Według dostępnych danych z naukowych źródeł, jedna łyżka stołowa (14 g) oleju z owoców awokado zawiera ok. 1750 mg kwasu linolowego. Z tego względu rekomendujemy pić 1-2 łyżki stołowe tego oleju dziennie.
W razie jakichkolwiek wątpliwości przed włączeniem oleju z awokado do diety, warto zasięgnąć opinii lekarza lub dietetyka.
Olej z awokado – cena oleju nierafinowanego tłoczonego na zimno
Cena oleju z awokado nierafinowanego waha się od około 15-40 zł za 100 ml do nawet 320 zł z 1 litr. Od czego zależy? Wpływ na nią ma pochodzenie składników oleju, a także warunki ich uprawy.
Oleje w najniższej cenie to mieszanki różnych tłuszczów lub olej awokado z dodatkami.
Olej z awokado – gdzie kupić – sklep
Olej z awokado tłoczony na zimno można kupić w wielu sklepach spożywczych, w tym w: hipermarketach, sklepach ze zdrową żywnością i internecie. Można go znaleźć na działach z olejami spożywczymi lub produktami ekologicznymi. W niektórych sklepach butelki z olejem z awokado można znaleźć obok suplementów diety.
Warto kupować produkty od zaufanych sprzedawców, którzy dbają o to, jak są produkowane i przechowywane. Olej z awokado źle znosi długą ekspozycję na światło słoneczne i wysokie temperatury. Traci przez nie swoje cenne właściwości.

Najczęściej zadawane pytania
-
Jak przechowywać olej z awokado?
-
Szczelnie zamknięty olej z awokado najlepiej trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu, takim jak lodówka. Trzymasz go na półce, w szafce? Zużyj go w ciągu kilku miesięcy! Chroń go przed światłem i wysokimi temperaturami, ponieważ może się utlenić i stracić na jakości.
-
Czy na oleju z awokado można smażyć?
-
Niektórzy smażą na oleju z awokado. To tłuszcz o wysokim punkcie dymienia - 295°C. To oznacza, że jest stabilny, a po podgrzaniu nie utleni się ani nie uwolnią się żadne szkodliwe substancje. Należy jednak pamiętać, że aby skorzystać z jego składników odżywczych, lepiej na nim piec lub gotować, niż smażyć.
-
Olej z awokado - ile dziennie można wypić?
-
Nie ma jednej, obowiązującej, dziennej porcji oleju z awokado. Musimy ustalić ją sobie sami w oparciu o nasz styl życia, dietę, wiek czy stan zdrowia. Olej z awokado jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz organizm, ale jest też bardzo kaloryczny. Najlepiej jest zasięgnąć opinii lekarza lub dietetyka przed włączeniem go do diety. My naszym klientom rekomendujemy bezpieczną ilość 1-2 łyżek stołowych oleju dziennie.
-
Olej z awokado - jaki ma zapach?
-
Olej z awokado ma delikatny i neutralny zapach. Świadczy on o wysokiej jakości produktu, jego świeżości i braku dodatków.
-
Czy olej z awokado nadaje się do sałatek?
-
Tak, olej z awokado jest bardzo popularnym składnikiem sałatek. Jest delikatny i neutralny, przez co nie zmienia smaku owoców i warzyw. Można wymieszać go z octem balsamicznym, sokiem z cytryny i ziołami, aby stworzyć zdrowy i smaczny dressing. Pamiętaj, że olej z awokado jest wysokokaloryczny, więc należy go używać z umiarem.
-
Czy olej z awokado jest dobry dla dzieci?
-
Tak, olej z awokado uważany jest za bezpieczny i korzystny dla zdrowia najmłodszych. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są ważne dla prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego maluchów. Ponadto zawiera witaminy, takie jak witamina E i witamina K, a także minerały, takie jak potas, magnez i miedź, które są ważne dla ich zdrowego rozwoju. Należy jednak pamiętać, że tłuszcze powinny stanowić maksymalnie ok. 30% dziennej dawki kalorii u dziecka i ich nadmiar jest niezdrowy. Dlatego zaleca się stosowanie oleju z awokado z umiarem i konsultację z lekarzem lub dietetykiem przed wprowadzeniem tego nowego składnika do diety dziecka.
-
Czy olej z awokado można stosować w ciąży?
-
Tak, olej z awokado może być bezpieczny i korzystny dla kobiet w ciąży. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. W tym w kwas oleinowy, który jest ważny dla prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego dziecka. Zawiera też witaminy, takie jak witamina E i K, oraz minerały: potas, magnez i miedź, które są ważne dla zdrowia matki i rozwijającego się dziecka. Jednak warto pamiętać, że nadmiar tłuszczów jest niezdrowy i może prowadzić do nadwagi i innych problemów zdrowotnych. Dlatego zaleca się stosowanie oleju z awokado z umiarem i konsultację z lekarzem lub dietetykiem przed wprowadzeniem nowych składników do diety w czasie ciąży.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.