
Oliwa z oliwek grecka Olini
42,90 zł
Słoneczna, aromatyczna i pyszna. Oto Oliwa z oliwek grecka od Olini! Jest tłoczona na zimno z owoców odmiany Koroneiki. Ma łagodny smak, ale z ostrym finiszem. Nadaje się do dań na zimno, ciepło i do smażenia. Czy to najlepsza oliwa z oliwek z Grecji? Niech zdecydują Twoje kubki smakowe!

Grecka oliwa z oliwek – właściwości
Oliwa z oliwek grecka to od tysiącleci duma Greków i filar ich kultury.
Oryginalna oliwa z oliwek z Grecji jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Używają jej najwięksi kucharze i restauratorzy. Oliwa grecka jest ceniona za wysoką jakość i specyficzny smak, dzięki któremu mogą zapewnić klientom kulinarne doznania.
Oliwa z Grecji może znaleźć się i w Twojej kuchni! Z łatwością wprowadzisz ją do swojej diety.
Dobra grecka oliwa – czyli jaka?
Smaczne, całe oliwki
Grecka oliwa z oliwek Olini powstaje z wyselekcjonowanych, dojrzałych oliwek Koroneiki. Rosną w maleńkiej wiosce, leżącej u podnóża góry Fokas, w otoczeniu lasów i kwietnych łąk.
Odpowiednia produkcja
Nasza grecka oliwa extra virgin jest tłoczona na zimno w ciągu 24 godzin po zbiorach. Jej kwasowość wynosi 0,24%, czyli mniej niż wyznaczone przez normy europejskie i międzynarodowe 0,8%.
Polifenole
Zawiera polifenole – 330 mg/kg, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Korzystny efekt uzyskany jest przy dziennym spożyciu 20 g oliwy z oliwek.
Spożywanie oliwy nie zastępuje zdrowego trybu życia ani zrównoważonego sposobu żywienia, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia.

Warto wiedzieć
Oliwa z oliwek grecka Olini - składniki
100% oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno
Grecja
11.2024 r. – nasza oliwa jest bardzo świeża, tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek
dla osób, które lubią kuchnię śródziemnomorską, kobiet w ciąży, osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej
można podawać
Oliwa o żółtym kolorze. Łagodna w smaku, aksamitna. Posiada wyczuwalny aromat owoców i warzyw – w tym zielonej papryki, a także liści i trawy.
charakterystyczny dla oliwy
płynna, oleista; może zgęstnieć w niskiej temperaturze (trzymana np. w lodówce)
prosto z łyżki albo w sałatkach, z chlebem lub warzywami i w zupach; na zimno i ciepło – nadaje się do smażenia
Nie zawiera glutenu i orzechów.
Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 30.11.2026 r., 24 miesięcy od wytłoczenia (znajdziesz go na tylnej etykiecie).
Aby cieszyć się smakiem i właściwościami oliwy, przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10°C do 18°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).
0,24%
5,1 mEq O₂/kg
1,543
0,107
-0,004
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3449 kJ / 824 kcal |
tłuszcz | 92 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 14 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 65 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 13 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |

Najlepsza oliwa z oliwek z Grecji – co ją wyróżnia?
Poszczególne oliwy różnią się smakiem i aromatem. Tę z Grecji wyróżnia łagodny smak, ale z ostrym finiszem.
Oliwa z oliwek grecka czy włoska?
Nasza oliwa włoska charakteryzuje się pikantnością. Z olei Oliwa grecka Olini jest łagodna, ale na Twoim języku pozostawi ostry posmak.
Lepsza będzie oliwa włoska czy grecka? To już zależy od Twoich preferencji.
Oliwa z oliwek grecka czy hiszpańska?
Nasza oliwa hiszpańska ma delikatną goryczkę, przez co może nieco drapać w gardle. Dlatego jeśli łagodne nuty są bardziej w Twoim guście – wybierz grecką oliwę.
Oliwa z oliwek grecka – smak
Smak oliwy z oliwek zależy od odmiany owoców, z których się ją wytwarza, miejsca, w którym rosną, ale również ich dojrzałości i pory zbiorów.
Oliwki Koroneiki, z których powstaje nasza oliwa z pierwszego tłoczenia, zostały zebrane w grudniu. Żeby oliwa zachowała jak najwięcej walorów smakowych i prozdrowotnych, musiały być odpowiednio dojrzałe.
Koroneiki są jednymi z najsmaczniejszych oliwek na świecie. Są o wiele mniejsze od innych odmian. Z owoców z jednego drzewa można wytłoczyć jedynie 3 litry oliwy! (W przypadku innych rodzajów jest to nawet 10 litrów).
Oliwki Koroneiki to łagodna odmiana. Nie są wytrawne ani gorzkie, mają lekko pikantny smak. Dzięki temu oliwa z oliwek Koroneiki to uniwersalny zdrowy tłuszcz, który pasuje do wielu potraw.
Grecka oliwa z oliwek do smażenia?
Oliwa z oliwek grecka nadaje się do smażenia. Polecamy wymienić ją po każdym użyciu.
Możesz używać jej także do:
- potraw na zimno – oliwa grecka jest składnikiem dressingów w duecie z octem balsamicznym, cytryną czy ziołami
- gotowania – popularne w krajach śródziemnomorskich jest stosowanie jej jako bazy do sosów, zup i gulaszów
- marynowania
Oliwa z oliwek z Grecji to także dodatek do ryb, warzyw i makaronów, dzięki któremu nabierają delikatnego, oliwkowego posmaku. Możesz maczać w niej pieczywo albo skropić nią hummus.
Oryginalna oliwa z oliwek z Grecji – cena
Ile kosztuje oliwa z oliwek z Grecji? Cena greckiej oliwy z oliwek może różnić się w zależności od jakości produktu oraz regionu, z którego pochodzi oliwka. Jednakże, pomimo różnic w cenie, zawsze warto zainwestować w dobrej jakości oliwę z oliwek extra virgin. Dzięki temu można czerpać jak najwięcej z jej smaku i wartości odżywczych.
Oliwa z oliwek pochodząca z Grecji jest ceniona na całym świecie. Jest też uznawana za jedną z najlepszych oliw na rynku, dlatego jej ceny mogą wahać się od 50 zł do nawet 200 zł za litr.

Najczęściej zadawane pytania
-
Czy od jedzenia greckiej oliwy się tyje?
-
To zależy. Od spożywania dużych ilości oliwy greckiej można przytyć. Oliwa jest kalorycznym produktem, dlatego nie należy przesadzać z dodawaniem jej do posiłków. Warto odmierzać każdą łyżkę i nie przekraczać rekomendowanej dziennej porcji.
-
Dlaczego oliwa grecka mętnieje albo zamarza?
-
W niskiej temperaturze grecka oliwa może mętnieć, gęstnieć a nawet zamarznąć. To zjawisko zupełnie naturalne i nie ma wpływu na jakość produktu. Oliwę wystarczy wtedy przenieść w cieplejsze miejsce, aby odzyskała swoją klarowność.
-
Dlaczego grecka oliwa z oliwek jest gorzka/ostra/pali w gardło?
-
Z uwagi na to, że marketowe oliwy są często słabej jakości, ich smak jest niewyczuwalny. Jedynie aromaty nadają im oliwnej nuty. Dlatego dla niektórych osób smak naszej greckiej oliwy może wydawać się bardziej intensywny. Delikatnie gorzki/gryzący akcent to charakterystyczna cecha oliwy z oliwek bogatej w polifenole.
-
Kiedy grecka oliwa z oliwek jest zepsuta?
-
Grecka oliwa może jełczeć po okresie przydatności. Ten proces może nastąpić szybciej, jeśli będzie przechowywana w nieodpowiednich warunkach. Dlatego trzeba trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu i dobrze zakręcać. Aby sprawdzić, czy oliwa z oliwek jest zepsuta – posmakuj jej i powąchaj. Według technologów żywności będzie gorzka lub kwaśna a jej zapach będzie przypominać aromat kredek lub kitu.
-
„Test lodówki” – co to jest?
-
„Test lodówki” uważano za sposób na odróżnienie oliwy greckiej dobrej jakości od rafinowanej. Polegał on na trzymaniu oleju przez całą noc w lodówce. Jeśli rano wciąż był płynny, miało to świadczyć o jego słabej jakości. Jednak nie wszystkie dobrej jakości oliwy stają się mętne czy zamarzają trzymane w chłodnym miejscu. Mają na to wpływ czynniki, takie jak: odmiana, warunki wzrostu, czas zbioru oliwek i wiele innych.
-
Czy grecka oliwa z oliwek nadaje się do smażenia?
-
Tak. Grecka oliwa nadaje się do smażenia. Ma wysoki punkt dymienia, przez co można ją stosować także do gotowania, pieczenia i grillowania.
-
Czy grecka oliwa jest dobra?
-
Tak grecka oliwa ma łagodny smak, który pasuje do wielu dań. To uniwersalny, zdrowy tłuszcz, który możesz stosować do dań na ciepło i zimno. Dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz polifenoli, które mają pozytywny wpływ na organizm.
-
Która oliwa z oliwek jest lepsza włoską czy grecka?
-
To która oliwa (włoska czy grecka) jest lepsza, zależy od Twoich kubków smakowych. Oliwy te wytłaczane są z innych odmian oliwek i różnią się smakiem oraz goryczką. Jeśli chcesz je przetestować i wybrać ulubioną oliwę Olini – sprawdź nasz zestaw degustacyjny.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.