
Oliwa z oliwek chorwacka Olini
39,90 zł
Oliwa tłoczona na zimno z oliwek Oblica, które rosną tylko w Chorwacji, w regionach od Zadaru do Dubrownika. Zaskoczy Cię nieco innymi od oliwy hiszpańskiej, aromatem i smakiem. Jest delikatna, pozbawiona mocnych, ostrych nut.

Oliwa chorwacka
Choć Chorwacja nie jest bardzo znanym producentem oliwy z oliwek, to chorwackie gaje oliwne należą do najstarszych na świecie! A pochodzące z regionów Dalmacji produkty z oliwek zalicza się do tych najcenniejszych, o najwyższej jakości.
Cały sekret tkwi w technice produkcji i wspaniałym klimacie, idealnym do dojrzewania zielonych oliwek.
Zbiory owoców, które przeznaczone są do produkcji chorwackiej oliwy z oliwek extra virgin zaczynają się w momencie, gdy słońce nie daje się jeszcze aż tak bardzo we znaki. To właśnie ta pora zbiorów sprawia, że oliwa chorwacka nie jest narażona na zbyt wysoką temperaturę – jej właściwości mogą zostać w pełni zachowane, a smak zachwyca za każdym razem.
Oliwa chorwacka zawiera polifenole – 272 mg/kg, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Korzystny efekt uzyskany jest przy dziennym spożyciu 20 g oliwy z oliwek.
Spożywanie oliwy nie zastąpi zdrowego trybu życia ani zrównoważonego sposobu żywienia, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia.
Chorwacka oliwa z oliwek extra virgin
Dzięki całemu procesowi zbierania oliwek i tłoczenia chorwacka oliwa z oliwek ma status extra virgin (z pierwszego tłoczenia) co oznacza, że jest tłoczona na zimno (tłoczenie nie przekracza 28°C), nie jest poddawana żadnym modyfikacjom czy oczyszczaniu, a do samej oliwy nie dodaje się żadnych ulepszaczy.
Extra virgin to także ręczne zbiory oliwek oraz tłoczenie maksymalnie w ciągu 24 h. To wszystko daje gwarancję tego niesamowitego, delikatnego, pozbawionego mocnych, ostrych nut smaku oliwy chorwackiej, no i oczywiście jej właściwości.
Według norm europejskich i międzynarodowych, aby oliwa została zdefiniowana jako extra virgin, musi mieć kwasowość poniżej 0,8%. Kwasowość naszej oliwy chorwackiej wynosi 0,07%.

Warto wiedzieć
Oliwa z oliwek chorwacka Olini - składniki
100% oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno
Chorwacja
2024 r. – nasza oliwa jest bardzo świeża, tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek
dla osób, które lubią kuchnię śródziemnomorską, kobiet w ciąży, osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej
można podawać
Oliwa o żółtym kolorze oraz średniej goryczce i pikantności.
charakterystyczny dla oliwy
płynna, oleista; może zgęstnieć w niskiej temperaturze (trzymana np. w lodówce)
prosto z łyżki albo w sałatkach, z chlebem lub warzywami i w zupach; na zimno i ciepło – nadaje się do smażenia
Nie zawiera glutenu i orzechów.
Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 29.05.2026 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie).
Aby cieszyć się smakiem i właściwościami oliwy, przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10°C do 18°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).
0,07%
6,32 mEq O₂/kg
1,52
0,1
0,0
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 20 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 65 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 15 g |
węglowodany | 0 g |
w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |

Chorwacka oliwa z oliwek właściwości i zastosowanie
Chorwacka oliwa, uzyskiwana z odmian oliwek Oblica, jest słodka i dobrze komponuje się ze smakiem ryb. W kuchni sprawdzi się jako idealny tłuszcz roślinny do picia na zimno, prosto z łyżeczki. Najlepsza jest do maczania świeżego chleba i polewania grzanek tuż przed podpieczeniem. Idealnie sprawdzi się w formie dressingów, dodatków do sałatek i koktajli owocowo-warzywnych, zup, sosów pomidorowych, pesto itd. Oliwa z oliwek uzupełni Twoją dietę w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).
Co ważne – na oliwie z oliwek można smażyć! Choć, naszym zdaniem, chorwacka oliwa z oliwek zdecydowanie lepiej smakuje na zimno, szczególnie na świeżym chlebie z solą!
Dobra oliwa z Chorwacji, dzięki swoim licznym właściwościom, może być stosowana nie tylko w kuchni, ale także w pielęgnacji. Jest dodatkiem do kosmetyków, ale używa się jej także jako samodzielnego produktu pielęgnacyjnego (np. do olejowania włosów czy demakijażu).
Oliwa z Chorwacji - cena
Ile powinna kosztować dobra, chorwacka oliwa z oliwek?
Na jej cenę mają wpływ: sposób uprawy, region z którego pochodzą oliwki, skala produkcji i oczywiście rodzaj tłoczenia oraz wiek drzew oliwnych.
Chorwackie oliwy charakteryzują się najlepszą jakością na świecie. Wiele z nich produkuje się z jednej odmiany oliwek, rosnącej tylko na jednej wyspie.
Ile kosztuje oliwa z Chorwacji? Cena oliwy z oliwek z tego pięknego kraju jest zdecydowanie wyższa niż włoskiej czy hiszpańskiej.
Oliwa z Chorwacji - gdzie kupić?
Nie będziemy ukrywać, że najlepiej w chorwacką oliwę zaopatrzyć się podczas wycieczki do samej Chorwacji, wprost z plantacji. Gdzie kupić dobrą oliwę z oliwek w Chorwacji? Okazuje się, że to może być nie lada wyzwaniem. Jeśli nam się to uda, to warto wówczas poznać historię uprawy oliwek i samemu zobaczyć drzewa oliwne, które czasem liczą nawet 1600 lat!
Zdecydowanie tańszą opcją jest zakup chorwackiej oliwy z oliwek w sklepie. Najlepsi i sprawdzeni producenci oliwy bardzo dbają, by oliwa z oliwek z Chorwacji była przewożona do innych krajów w jak najlepszych warunkach. Najlepsza oliwa z oliwek z Chorwacji powinna być zapakowana w ciemne szkło i mieć bezpieczne opakowanie – to gwarantuje, że chorwacka oliwa extra virgin będzie smakować w domu identycznie jak ta, przywieziona prosto z wycieczki z Dalmacji czy Istrii. Taką oliwę znajdziesz właśnie u nas!
Oliwa z Chorwacji – sklep
Jaka oliwa z Chorwacji znajduje się w sklepie Olini? Oliwę chorwacką pozyskujemy od sprawdzonego dostawcy. Klimat, uprawa i dojrzewania, chorwackie oliwki oraz sam proces tłoczenia gwarantują, że na Twój stół trafi najlepsza chorwacka oliwa!

Najczęściej zadawane pytania
-
Co oznacza extra virgin i czy Wasza oliwa jest taka?
-
Wszystkie nasze oliwy są extra virgin. Oznacza to, że są najwyższej jakości, uzyskane z tłoczenia świeżych oliwek, bez udziału procesów chemicznych, a jedynie dzięki tradycyjnej obróbce mechanicznej. Mówiąc prościej, extra virgin to w 100% świeży i najbardziej wartościowy „sok” wyciśnięty z oliwek.
-
Dlaczego oliwa z oliwek jest zdrowa?
-
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia pełna jest przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. To także źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, których nasz organizm nie wytwarza, a potrzebuje do tego, aby prawidłowo funkcjonował.
-
Czy od jedzenia oliwy z oliwek się tyje?
-
Wprost przeciwnie! Kilka badań wykazało, że dieta wzbogacona oliwą z oliwek może być korzystna w kontrolowaniu wagi, a nawet pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej. Mimo to należy pamiętać, że oliwa z oliwek to tłuszcz, więc trzeba brać pod uwagę ogólną ilość tłuszczów w diecie. Poza tym ma też dużo kalorii.
-
Dlaczego oliwa z oliwek mętnieje albo zamarza?
-
W niskiej temperaturze oliwa może mętnieć, gęstnieć a nawet zamarznąć – jest to zjawisko zupełnie naturalne i nie ma wpływu na jakość produktu. Oliwę wystarczy wtedy przenieść w cieplejsze miejsce, aby odzyskała swoją klarowność.
-
Dlaczego oliwa z oliwek jest gorzka/ostra/pali w gardło?
-
Gorzki/gryzący smak to charakterystyczna cecha oliwy z oliwek. Odpowiadają za niego polifenole.
-
Czy wasza oliwa ma intensywny, „gryzący” smak?
-
Wśród naszych oliw są ostre (polifenolowa, włoska), jak i delikatne (chorwacka, hiszpańska). Oliwa grecka jest delikatna, ale z ostrym finiszem.
-
Kiedy oliwa z oliwek jest zepsuta?
-
Oliwa z oliwek może jełczeć po okresie przydatności. Ten proces może nastąpić szybciej, jeśli będzie przechowywana w nieodpowiednich warunkach. Dlatego trzeba trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu i dobrze zakręcać. Aby sprawdzić, czy oliwa z oliwek jest zepsuta – posmakuj jej i powąchaj. Według technologów żywności będzie gorzka lub kwaśna a jej zapach będzie przypominać aromat kredek lub kitu.
-
Kiedy pić oliwę z oliwek?
-
Każda pora dnia jest dobra na picie oliwy. Jednak wiele osób praktykuje spożywanie jej na czczo. Jedna łyżeczka lub łyżka oliwy dostarczy nam wielu cennych składników, jeszcze przed śniadaniem!
-
„Test lodówki” – co to jest?
-
„Test lodówki” uważano za sposób na odróżnienie oliwy dobrej jakości od rafinowanej. Polegał on na trzymaniu oleju przez całą noc w lodówce. Jeśli rano wciąż był płynny, miało to świadczyć o jego słabej jakości. Jednak nie wszystkie dobrej jakości oliwy stają się mętne czy zamarzają trzymane w chłodnym miejscu. Mają na to wpływ czynniki, takie jak: odmiana, warunki wzrostu, czas zbioru oliwek i wiele innych.
-
Czy oliwa nadaje się do smażenia?
-
Oliwa z oliwek ma wysoki punkt dymienia, przez co można ją stosować do gotowania, pieczenia i grillowania. Według najnowszych badań to właśnie oliwa z oliwek jest tłuszczem, który najlepiej nadaje się do smażenia. Trzeba pamiętać, żeby nigdy nie smażyć niczego na tej samej oliwie. Poza tym, niektóre oliwy z oliwek mają wyraźny smak i aromat, co może nieznacznie wpłynąć na końcowy smak dań.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.