
Orzechy włoskie Olini
30,90 zł

Orzechy włoskie
Ze względu na wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości, orzech włoski jest pospolicie uprawiany na całym świecie. W niektórych miejscach nawet od tysięcy lat!
Choć w naszym kraju orzech włoski ma krótką, bo kilkusetletnią historię, to rośnie chyba w każdym polskim ogrodzie.
Mimo że orzech włoski zadomowił się u nas na dobre, to ma naturę południowca. Lubi słońce i nie przepada za wiatrem, mrozem i dużą wilgocią. Potrzebuje też żyznej gleby, bogatej w składniki pokarmowe.
W tych warunkach daje owoce, które pod mięsistą osłoną mają charakterystyczną skorupę, kryjącą pyszne, jadalne nasiona.
Prażone orzechy włoskie
Spożywanie orzechów włoskich po podpieczeniu to czysta przyjemność! Przed prażeniem usuwa się ich charakterystyczną skórkę o nieco gorzkawym smaku.
Wysoka temperatura sprawia, że stają się gładkie i maślane. Prażone orzechy włoskie mają naturalny, orzechowy aromat i chrupią przy każdym kęsie.
Naukowcy uważają, że wartości odżywcze orzechów włoskich surowych i prażonych są podobne. Oczywiście zależy to od wysokości temperatury i długości ich pieczenia. Ze względu na kwasy tłuszczowe, warto wybierać orzechy delikatnie prażone, a nie spalone.

Warto wiedzieć
Orzechy włoskie Olini - składniki
100% orzechów włoskich łuskanych
Polska
Polska
Dla smakoszy i osób dbających o zrównoważoną dietę. Mogą je także spożywać kobiety w ciąży, dzieci oraz weganie i wegetarianie.
Jasny, lekko złocisty kolor i orzechowy, maślany smak.
Orzechowy aromat.
Krucha, chrupiąca.
Produkt zawiera orzechy włoskie. Może zawierać śladowe ilości orzechów (arachidowych, laskowych, nerkowców, migdałów, pistacji), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze nasiona, ziarna i orzechy pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Orzechy włoskie najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić od światła.
Głównym przeciwwskazaniem do jedzenia orzechów włoskich jest alergia. Osoby na nie uczulone powinny wyeliminować je z diety całkowicie.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2800 kJ / 677 kcal |
tłuszcz | 60 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 6,6 g |
węglowodany | 11 g |
– w tym cukry | 9,9 g |
błonnik | 6,5 g |
białko | 19 g |
sól | 0 g |

Orzechy włoskie – właściwości
Owoce orzecha włoskiego mają szczególne właściwości:
- są bogate w związki fenolowe, które redukują stres oksydacyjny, dzięki czemu organizm wolniej się starzeje
- zawarte w orzechach włoskich polifenole: kwas elagowy, elagitaniny czy katechiny zwalczają wolne rodniki w organizmie
- ich korzystne dla układu krążenia właściwości i działanie to zasługa zdrowych tłuszczów z grupy omega-3, w tym posiadającego szczególne właściwości kwasu alfa-linolenowego (ALA)
- według badań kwas ALA ma duże znaczenie w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi
- ze względu na zawartą w orzechach włoskich melatoninę, warto parę z nich chrupać przed pójściem spać
Orzechy włoskie – właściwości odżywcze
Dlaczego warto jeść orzechy włoskie codziennie?
- mają niewiele cukru i niski indeks glikemiczny – to przekąska idealna dla cukrzyków
- ze względu na pełnowartościowe białko roślinne chętnie sięgają po nie weganie i wegetarianie
- są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, jak: miedź, kwas foliowy, fosfor, witamina B6, mangan i witamina E
- ponad 60% orzechów to tłuszcz, ale głównie w postaci jego zdrowych form – nienasyconych kwasów tłuszczowych
- po ich zjedzeniu wypełnia nas uczucie sytości, bo są gęstym energetycznie i wysokokalorycznym pokarmem
- witamina E występuje w orzechach włoskich w jej najważniejszej formie – gamma-tokoferolu
- orzechy włoskie są bogatsze niż większość orzechów w tłuszcze wielonienasycone, w tym kwas linolowy
- są źródłem błonnika
Jak jeść orzechy włoskie?
Prażone orzechy włoskie powinny być jednym ze składników zrównoważonej diety, nie tylko ze względu na cenne wartości odżywcze. Wiele potraw wzbogacą także swoim smakiem, wyglądem czy konsystencją.
Prażone orzechy włoskie można jeść na wiele sposobów:
- w sałatkach podkreślą smak owoców i warzyw
- skropione miodem będą idealnym dodatkiem do serów
- swoim smakiem i konsystencją urozmaicą każdy jogurt i owsiankę
- po rozkruszeniu lub zmieleniu nadadzą się do mieszanek do pieczenia ciast i chleba lub na masło orzechowe
- są idealne do pesto
- wyśmienicie smakują wyjadane prosto z woreczka
- pyszne jako posypka do lodów
Orzechy włoskie – cena i gdzie kupić?
Prażone orzechy włoskie znajdziesz w hipermarketach, na bazarach, w sklepach ze zdrową żywnością i w internecie. Warto wybierać te najlepszej jakości i od zaufanych dostawców.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze prażonych orzechów włoskich?
- ze względu na zawartość delikatnych kwasów tłuszczowych omega-3, lepsze będą krócej prażone
- przed ich zjedzeniem sprawdź, czy nie są spleśniałe a ich kolor jest jednolity
- wybieraj te bez soli i cukru w składzie
Organiczne czy nie? Nawet w orzechach włoskich, które nie są uprawiane ekologicznie, znajdują się niewielkie ilości pestycydów. Jednak najlepiej jest kupować orzechy z upraw lokalnych i naturalnych, bezpiecznych dla ludzi i środowiska.

Najczęściej zadawane pytania
-
Ile jeść orzechów?
-
Według naukowców, najlepsze efekty zdrowotne daje stosowanie diety śródziemnomorskiej i spożywanie 30 gramów orzechów dziennie. Mogą to być różne gatunki orzechów: migdały, orzechy włoskie czy orzechy laskowe.
-
Czy orzechy włoskie są dobre dla serca?
-
Coraz więcej badań wskazuje, że regularne spożywanie orzechów włoskich może mieć dobry wpływ na układ krążenia i zmniejszać ryzyko wystąpienia jego schorzeń. Za prozdrowotne właściwości i korzystne dla serca działanie odpowiadają zdrowe kwasy omega-3, a zwłaszcza kwas alfa-linolenowy (ALA), w który obfitują orzechy włoskie.
-
Czy od jedzenia orzechów włoskich się tyje?
-
Mimo że orzechy włoskie są wysoce kaloryczne i bogate w tłuszcz, nie zwiększają ryzyka otyłości. Wręcz przeciwnie! Badania wskazują, że jedzone z umiarem wpływają korzystnie na utrzymanie prawidłowej wagi.
-
Jak przechowywać obrane orzechy włoskie?
-
Jeśli chodzi o przechowywanie, orzechy włoskie są jednymi z mniej odpornych orzechów. Po pierwsze, z łatwością pochłaniają zapachy. Z tego powodu najlepiej jest trzymać je z dala od cebuli i innych produktów o silnym aromacie. Po drugie, mają swój termin przydatności do spożycia. Z tego względu należy przechowywać je w temperaturze pokojowej, najdłużej jednak zachowają świeżość trzymane w lodówce lub w zamrażalce.
-
Ile kalorii mają orzechy włoskie?
-
Wartość energetyczna 100 g orzechów włoskich to 677 kcal.
-
Ile kosztują orzechy włoskie?
-
Za orzechy włoskie niełuskane zapłacimy od 5 do 15 zł, a za łuskane ok. 40 zł za kilogram.
-
Czy orzechy włoskie należy jeść ze skórką?
-
W wierzchniej, gorzkawej warstwie orzecha włoskiego znajdują się prozdrowotne związki, które mogą wspierać zwalczanie wolnych rodników. Warto więc jeść orzechy włoskie ze skórką. Jednak jeśli nie lubimy goryczki, możemy je wcześniej namoczyć lub wybrać orzechy włoskie prażone. Nie tylko dlatego, że przed pieczeniem usuwa się ich charakterystyczną skórkę. Prażenie wydobywa z nich to, co najlepsze - stają się gładkie i maślane w smaku, aromatyczne i chrupiące.
-
Orzechy włoskie - od kiedy dla dzieci?
-
Orzechy włoskie - rozkruszone, zmielone lub w postaci masła orzechowego - możesz podawać maluchom, gdy ukończą 6 miesięcy. Dzieciom w wieku 1-4 lat można podawać dziennie garść (7-8 sztuk) orzechów włoskich. Najzdrowsze są orzechy surowe, suszone lub prażone, bez dodatku soli i cukru.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.