
Oxymelek - oxymel dla dzieci Olini
34,90 zł

Co to jest Oxymelek?
Oksymelek to oxymel dla dzieci. Łagodniejszy w smaku i słodszy niż w wersji dla dorosłych. I z pędzącą rakietą na etykiecie!
A co to jest oxymel (oksymel)? To słodzony octowy macerat warzywno-ziołowy, pełen naturalnych składników. Jego nazwa wywodzi się z języka greckiego i wskazuje na dwa główne składniki, z których powstaje. Oxy – kwaśny, ostry, oznacza ocet jabłkowy a mel lub méli – miód. Pozostałe składniki, z których robi się tradycyjny oxymel (oksymel), to warzywa, przyprawy i zioła.
Inna nazwa oxymelu to ognisty cydr, a więc tłumaczenie jego angielskiego określenia fire cider.
Czy warto podawać Oxymelek (Oksymelek) Olini dzieciom?
Zastosuj Oxymelek Olini jeśli:
- wiesz, jak zrobić domowy ognisty cydr, ale chcesz mieć miksturę od ręki a nie czekać na nią tygodniami
- zastanawiasz się, jak podać swojemu dziecku cebulę i czosnek
- chcesz dostarczyć mu wielu składników z warzyw, przypraw oraz ziół
- wprowadzasz do diety swojego dziecka warzywa cebulowe i korzeniowe
- chcesz zapoznać je ze smakiem żywego octu jabłkowego
- wiesz, co to jest oxymel (oksymel), ale dla swojego malucha szukasz jego łagodniejszej wersji
Oxymel dla dzieci – właściwości
Wielu rodziców serwuje oxymel (oksymel) swoim pociechom. Niektórzy podają go swoim nie tylko doraźnie, ale i na co dzień.
Oxymelek dla dzieci – składniki
Jak smakuje Oxymel dla dzieci Olini?
Jest słodki i mniej pikantny niż w wersji dla dorosłych. Dzięki temu łatwo go wprowadzić do diety dziecka.
Swoją słodycz Oxymelek zawdzięcza polskiemu, naturalnemu miodowi.
Pikantno-słodkawej nuty dodają Oxymelkowi także anyż i goździki.
Orzeźwiający posmak zyskał dzięki mięcie i cytrynie.
Ten syrop dla dzieci zawiera zioła i przyprawy: czosnek, imbir i kurkumę.
Oregano, które jest jednym ze składników Oxymelka, to także aromatyczna przyprawa, bez której nie można sobie wyobrazić pizzy.
Mimo że tradycyjny oxymel zawiera pieprz cayenne, nie ma go w dziecięcej wersji.

Warto wiedzieć
Oxymelek - oxymel dla dzieci Olini - składniki
77% macerat octu jabłkowego, 20% naturalny miód, 3% przyprawy (cebula, czosnek, korzeń chrzanu, korzeń kurkumy, korzeń imbiru, mięta, anyż, goździki, cytryna, cynamon, pieprz, oregano)
Polska
Niewiele wiadomo o skutkach ubocznych stosowania oxymelu (oksymelu) - wciąż nie ma badań w tym temacie. Brak jest też przeciwwskazań do picia go przez kobiety w ciąży czy karmiące piersią. Specjaliści są natomiast zgodni, że powinny one zachować ostrożność, jeśli chodzi o spożywanie niepasteryzowanych produktów - a takie ma w swoim składzie oxymel. W razie wątpliwości, przed jego zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem. My polecamy stosować oxymel jako przyprawę, np. składnik sałatkowego sosu czy marynaty.
Oxymelek można podawać dzieciom od 2. roku życia.
Oxymel to napój o wyrazistym smaku, z orzeźwiającym, cytrynowo-miętowym akcentem. Na plan pierwszy wysuwa się kwasowość octu jabłkowego oraz pikantność warzyw korzeniowych i korzennych przypraw, zbalansowane słodyczą miodu.
Wyczuwalna silna czosnkowo-cebulowa nuta i aromat korzennych przypraw.
Płynna, nieklarowna.
Tradycyjny oxymel (oksymel) zawiera miód pszczeli. Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy i orzechów. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia obecnej partii oxymeli to październik 2026 r., niezależnie od daty otwarcia produktu. Oxymel to w 100% naturalny produkt, powstały na bazie żywego octu jabłkowego, dojrzałych warzyw oraz najlepszej jakości przypraw i ziół.
Jak przechowywać oxymel? Trzymaj go w lodówce lub w innym suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 2°C do 8°C, z dala od źródeł światła - zarówno przed, jak i po otwarciu.
Oxymel to niepasteryzowany, naturalnie mętny produkt. Wraz z upływem czasu może pojawić się w nim osad. To naturalne zjawisko! Przed spożyciem wystarczy wstrząsnąć butelką.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 311 kJ / 73 kcal |
tłuszcz | 0,7 g |
– w tym kwasy nasycone | 0 g |
węglowodany | 17 g |
– w tym cukry | 12 g |
białko | 0,5 g |
sól | 0,5 g |

Oxymelek – przepis i proces przygotowania
Jedna, idealna receptura na oxymel nie istnieje. Zielarka Rosemary Gladstar, dzięki której ta mieszanka octu z warzywami i ziołami jest znana na całym świecie, zachęcała do tworzenia własnych jej wersji. Niektóre zebrała w swojej książce pt. „Ognisty cydr! – 101 ostrych przepisów…”.
Jak zrobić domowy oxymel (oksymel)? Potrzebujesz:
- dużego słoika
- składników najwyższej jakości
- dużo czasu – ognisty cydr powstaje 4 tygodnie
Składniki na tradycyjny oxymel:
Ocet jabłkowy – żywy, niepasteryzowany, z dwuletniej fermentacji
Miód – naturalny, z polskiej pasieki
Zdrowe, dojrzałe warzywa z ekologicznych upraw: ząbki czosnku, cebula, korzeń chrzanu i imbiru
Przyprawy: pieprz cayenne
Reszta zależy od Twojej wyobraźni i… kubków smakowych. Miód możesz zamienić na wegański syrop z agawy albo eksperymentować z pikantnością mikstury. Dodatkowe składniki, jakich możesz użyć do stworzenia oxymelu, to:
Warzywa i owoce: papryczki jalapeno, pomarańcze, cytryny, dzika róża
Przyprawy i zioła: kurkuma, cynamon, anyż, goździki, natka pietruszki, rozmaryn, mięta, tymianek, oregano, melisa, szałwia
Możesz też do octu jabłkowego dodać inne owocowe octy. Zmieni się wtedy kolor ognistego cydru.
Biały oxymel (oksymel) powstanie, gdy naturalny ocet jabłkowy zmieszasz z jasnym octem, np. z kwiatów czarnego bzu. Czerwony (oxymel) oksymel otrzymasz mieszając ocet jabłkowy z octem z dzikiej róży, aronii czy malinowym.
Oxymel dla dzieci – zastosowanie
Zastanawiasz się, jak stosować Oxymelek, aby przypadł do gustu Twojemu maluchowi? Może pić/spożywać go na kilka sposobów:
- w ulubionej szklaneczce lub kubeczku – zawsze rozcieńczony!
- z ciepłą wodą – smakuje wtedy jak pikantna herbatka
- z sokiem lub lemoniadą – skutecznie ugasi pragnienie, zwłaszcza latem
- w sosach, marynatach i dressingach do sałatek – podkreśli smak potraw
Oxymel dla dzieci – jak pić?
Wiele osób zastanawia się, jak podawać oxymel dzieciom. Oto 6 wskazówek, żeby robić to dobrze:
- Oxymel zawsze należy rozcieńczyć.
- Ze względu na ocet jabłkowy, rekomendujemy stosować go doraźnie.
- Oxymelek można podawać maluchom, które skończyły 2 lata.
- Warto zacząć od niewielkich porcji, żeby przyzwyczaić dziecko do smaku tego pikantnego syropu.
- Można stosować 1-2 łyżeczki oxymelu rozcieńczone z 250 ml wody lub soku 2-3 razy dziennie.
- Choć Oxymelek ma miód, można go jeszcze bardziej posłodzić do smaku.
Oxymel to nie wyrób medyczny czy produkt leczniczy. Nie ma więc sztywnych zaleceń w zakresie jego spożywania. Nie dotyczy go także zagrożenie przedawkowania.
Nasze rekomendacje, jak podawać oxymel dzieciom, mają charakter informacyjny. Opracowaliśmy je na podstawie dostępnych źródeł: opinii dietetyków i innych specjalistów oraz doświadczeń klientów i naszych własnych. W razie jakichkolwiek wątpliwości – warto skonsultować się z lekarzem.
Opinie ekspertów
Najczęściej zadawane pytania
-
Jak przechowywać Oxymelek?
-
Oxymelek Olini zarówno przed, jak i po otwarciu, przechowuj w temperaturze od 2°C do 8°C, najlepiej w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Może to być lodówka.
-
Jak stosować Oxymelek?
-
Oxymel możesz podawać maluchowi tylko po rozcieńczeniu, na przykład z wodą, sokiem lub syropem. Ognistego cydru możesz używać jako dressingu do sałatek albo doprawiać nim sosy i marynaty.
-
Jak i kiedy pić Oxymel dla dzieci?
-
Oxymelek można podawać dzieciom, które skończyły 2 lata. Podczas przeziębienia dietetycy zalecają podawanie ok. 1-2 łyżeczek oxymelu rozcieńczonych w szklance wody, soku lub syropu, 2-3 razy dziennie. Jeśli dopiero włączamy oxymel do diety malucha, warto zacząć od mniejszych porcji. Dla złagodzenia smaku można dodać więcej miodu czy syropu z agawy.
-
Oxymel (Oksymel) - przeciwwskazania
-
Nie wiadomo wiele o ryzyku związanym z piciem oxymelu (oksymelu), ale znane są ewentualne skutki uboczne spożywania octu jabłkowego, który ma w swoim składzie. Ocet jabłkowy to produkt o wysokiej kwasowości, może więc wpływać negatywnie na szkliwo zębów. Stomatolodzy radzą, aby w przypadku wrażliwego uzębienia, rozcieńczony ocet pić przez słomkę, po czym przepłukać jamę ustną wodą. To samo można zrobić po spożyciu oxymelu. Według niektórych opinii, ocet jabłkowy wpływa na redukcję czerwonych krwinek, ale są badania potwierdzające jego korzystne działanie na erytrocyty. Więcej informacji na ten temat w artykule w naszej Bazie Wiedzy pt. „Najczęstsze pytania o ocet jabłkowy”. W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych ze stosowaniem oxymelu (oksymelu), warto porozmawiać z lekarzem.
-
Czy oxymel działa na odporność?
-
Oxymel, spopularyzowany przez medycynę naturalną, jest od wieków powszechnie stosowany na całym świecie. Ognisty cydr, wg swoich zwolenników, to naturalny antybiotyk. Naturopaci polecają pić oxymel ze względu na jego korzystne działanie na organizm. Spożywanie go ma wspierać odporność, pomagać walczyć z przeziębieniem i jego objawami, jak np. ból gardła oraz na wiele innych problemów zdrowotnych. Mimo to nie ma jeszcze badań, które potwierdzają skuteczność oxymelu. Za to wiele analiz potwierdziło, że prozdrowotne właściwości mają składniki, z których robi się cydr ognisty. Kwas octowy w occie jabłkowym wykazuje działanie antybakteryjne. Czosnek jest skuteczny w zmniejszaniu objawów przeziębienia, co również zostało potwierdzone naukowo. Imbir, ale także chrzan i czosnek, zawierają przeciwutleniacze, które wspierają organizm poprzez zwalczanie wolnych rodników powodujących choroby. Według innych analiz, czosnek może wspierać pracę serca i poprawiać krążenie. Imbir jest dobrze przebadanym remedium na nudności, wymioty i rozstrój żołądka. Może dobrze wpływać na trawienie - jest pomocny, gdy czujemy dyskomfort z powodu przejedzenia i uczucia pełności. Miód to temat wielu badań, które potwierdzają m.in. jego właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Uważany jest za naturalny antybiotyk - nadtlenek wodoru, który ma w składzie, wykazuje właściwości antybakteryjne. Choć potrzeba więcej badań, to dotychczas wykazano, że oregano - jeden ze składników oxymelu z udoskonaloną formułą - może chronić nasz organizm przed niektórymi wirusami. My zachęcamy, aby wzmacniać organizm i układ odpornościowy na co dzień poprzez zdrowe odżywianie i styl życia. Polecamy spożywanie oxymelu doraźnie, np. przy walce z przeziębieniem.
-
Oxymel a temperatura
-
Oxymel (oksymel) pod wpływem gorącej wody czy wysokiej temperatury zachowuje swoje właściwości. Choć może stracić część witamin, olejki eteryczne maceratu pozostaną aktywne.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.