
Tran z wątroby dorsza Olini
59,90 zł



Co to jest tran?
Czy wiesz, co to jest tran i dlaczego Twoja babcia podawała Ci go na łyżeczce, szczególnie jesienią i zimą?
To olej z wątroby dorsza atlantyckiego (Gadus morhua). Dawniej był lekarstwem, dziś to produkt z kategorii suplementy diety i przedmiot wielu badań.
Tran z dorsza od Olini pochodzi z ryb ze zrównoważonych połowów
Nasz tran właściwości zawdzięcza sposobowi produkcji. Pozyskiwany jest ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego.
Dziko żyjące ryby zostały złowione zgodnie z rygorystycznymi Standardami Zrównoważonego Rybołówstwa. Potwierdza to certyfikat Marine Stewardship Council (MSC), który ma producent naszego tranu.
Zrównoważone połowy w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski. Zapewniają też bezpieczną przyszłość społecznościom rybackim i ludziom z branży rybackiej.
MSC przyznaje się konkretnym rybakom, którzy prowadzą połowy określonego stada, na 5 lat. Co roku muszą oni poddawać się audytowi i stale usprawniać swoje działania.
Właściwości tranu
Ze względu na mały dostęp do słońca, zwłaszcza od października do maja, suplementujesz witaminę D. Do tego łykasz tabletki z witaminą A i kwasy omega-3 w kapsułkach. Tran Olini ma to wszystko w 1 butelce!
Nasz olej z wątroby dorsza jest poddany delikatnemu oczyszczaniu, dzięki czemu:
- nie zawiera zanieczyszczeń – w tym metali ciężkich (np. rtęci, ołowiu), dioksyn i pestycydów (PCB)
- ma mniej alergenów, jak np. białka ryb
- spełnia normy i standardy bezpieczeństwa
Swojemu organizmowi warto dostarczać różnych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Natomiast obecnie spożywamy zbyt dużo kwasów omega-6.
Tran to źródło kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega-3 i omega-6 (25 g/100 g), a także jednonienasyconych omega-9 (50 g/100 g) w korzystnej proporcji: 12,1:1:14.
TOTOX naszego „morskiego oleju” wynosi 5, co świadczy o jego wysokiej jakości. Oznacza, że olej jest świeży i że zawarte w nim kwasy tłuszczowe nie utleniają się, a Ty wyczujesz to m.in. w jego delikatnym smaku.
Tran - Badania

Warto wiedzieć
Tran z wątroby dorsza Olini - składniki
100% olej z wątroby dorsza Gadus morhua Linne (ryby)
Norwegia, Islandia
Dla dzieci i dorosłych, również kobiet w ciąży.
Można podawać dzieciom od 1. roku życia.
Delikatnie rybi, pozbawiony goryczy.
Morski, rybi.
Oleista.
Jasnożółty, półprzezroczysty.
Można pić go bezpośrednio z łyżeczki lub dodawać do napojów i potraw.
Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych. Zalecana dzienna porcja Tranu, której nie należy przekraczać to: od 2,5 ml do 5 ml (stopniowo zwiększać porcję) dla dzieci od 1. do 12. roku życia, 5 ml dla dzieci powyżej 12. roku życia i dorosłych. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Smak tranu neutralizują nasze soki i syropy, zwłaszcza syrop z malin i aronii. Składnik szota z olejem z czarnuszki, miodem i syropem.
Nie zawiera glutenu, sezamu, gorczycy i orzechów.
Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 01.03.2027 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie). Jeśli chcesz uniknąć pojawienia się osadu, to polecamy spożyć tran w ciągu 4 tygodni od jego otwarcia. Ale spokojnie, po tym czasie Twój tran wciąż można pić - ma te same właściwości. Jedyne, o czym należy pamiętać, to data przydatności na etykiecie.
Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
To zjawisko naturalne, bez wpływu na jego właściwości. Powoduje go niska temperatura, w której olej jest trzymany. Co robić, gdy go zauważysz? Wypić tran mimo osadu i cieszyć się jego świeżością i składnikami!
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100 g | w porcji 2,5 ml (2,31 g) | w porcji 5 ml (4,62 g) | % RWS* w porcji 2,31 g | % RWS* w porcji 4,62 g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal | 86 kJ/ 21 kcal | 172 kJ/ 42 kcal | 1,05% | 2,1% |
Tłuszcz | 100 g | 2,31 g | 4,62 g | 3,3% | 6,6% |
w tym: | |||||
- kwasy tłuszczowe nasycone | 18 g | 0,42 g | 0,84 g | 2,1% | 4,2% |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 50 g | 1,16 g | 2,32 g | - | - |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 25 g | 0,58 g | 1,16 g | - | - |
Węglowodany | 0 g | 0 g | 0 g | 0% | 0% |
- w tym cukry | 0 g | 0 g | 0 g | 0% | 0% |
Białko | 0 g | 0 g | 0 g | 0% | 0% |
Sól | 0 g | 0 g | 0 g | 0% | 0% |
Zawiera | |||||
Witamina A | 33200 µg | 767 µg | 1534 µg | 96% | 192% |
Witamina D3 | 295 µg (11 800 IU) | 6,8 µg (272 IU) | 13,6 µg (544 IU) | 136% | 272% |
Omega-3 EPA+DHA | 19 600 mg | 456 mg | 912 mg | 182% | 364% |
w tym: | |||||
- Omega-3 DHA | 11 000 mg | 256 mg | 512 mg | 102% | 204% |
- Omega-3 EPA | 8600 mg | 200 mg | 400 mg | 80% | 160% |
TOTOX: 5 |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal) |

Na co pomaga tran?
Po co przyjmować tran? Na co pomaga?
Z każdą jego porcją (5 ml) dostarczasz swojemu organizmowi:
◦ witaminy A – 1534 µg, która pomaga:
- w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- zachować zdrową skórę
- w utrzymaniu prawidłowego widzenia
- utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych
- utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza
◦ witaminy D3 – 13,6 µg (544 IU), która pomaga w:
- prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- utrzymaniu zdrowych kości
- prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
- utrzymaniu zdrowych zębów
- prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu
◦ kwasów omega-3
◦ DHA (dokozaheksaenowego) – 512 mg, który przyczynia się do:
- utrzymania prawidłowego widzenia*
- utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu*
◦ EPA (eikozapentaenowego) – 400 mg
- kwasy EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca*
*korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie
Zastosowanie tranu
Tran – wskazania
Olej z wątróbek dorsza polecamy całej rodzinie, a szczególnie dla:
- dzieci przy rozszerzaniu diety (BLW)
- seniorek i seniorów
Kiedy nie brać tranu?
Czy tran jest bezpieczny? Tak, a w razie wątpliwości warto o stosowaniu tranu porozmawiać ze swoim lekarzem.
Ograniczenia w piciu tranu to:
- alergia na ryby i skorupiaki
- choroby serca i krwi
- suplementacja witaminy A
Witamina A
Zachowaj ostrożność, jeśli już suplementujesz witaminę A. Jeśli przyjmiesz jej za dużo, możesz mieć problemy z kośćmi i narażasz się na ryzyko wystąpienia osteoporozy.
Nadmiar witaminy A jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
Jeśli jednak pijesz zalecaną porcję Tranu – nie ma powodów do obaw. Organizm i tak nie wchłania 100% witaminy przyjętej z olejem.
Jak pić tran?
Tran dla dorosłych – ile brać, jak przyjmować?
Stosuj olej z wątróbek dorsza:
- z łyżeczki/miarki i w szocie
- codziennie, przez cały rok
- w odpowiednich porcjach
Możesz też stosować go jako dodatek do:
- szotów
- owocowych koktajli
- dressingów do sałatek
- smoothie bowls
Włącz tran do picia jako element zrównoważonego sposobu odżywiania się i zdrowego stylu życia!
Tran – ile pić?
Rekomendowana dzienna porcja:
Dzieci:
- od 1. roku życia – od 2,5 ml (pół łyżeczki) i stopniowo zwiększać porcję do 5 ml
- od 12. roku życia – 5 ml (łyżeczka)
Dorośli:
- 5 ml (łyżeczka)
Jak stosować tran? Przepis na szot
Olej z wątroby dorsza możesz pić w pysznym szocie!
Składniki:
- 5 ml (1 łyżeczka) Tranu Olini
- 2 ml (ok. 0,5 łyżeczki) soku z cytryny
- 6 ml (ok. 1 łyżeczka) Soku malinowego Olini
- Miód rzepakowy kremowany z truskawką Olini
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj Tran z sokiem z cytryny i Sokiem malinowym.
- Dodaj miodu.
- Mieszaj do połączenia wszystkich składników.
- Wypij ze smakiem!
Tran z dorsza – cena
Cena tranu będzie wyższa, jeśli:
- posiada certyfikat MSC
- ma delikatny smak, który świadczy o jego świeżości
- nie zawiera zbędnych składników pomocniczych
- jest czysty, co potwierdzają badania
- producent informuje o zawartości składników i pochodzeniu oleju
- jest w ciemnej butelce, która chroni jego zawartość przed światłem
- ma niski wskaźnik TOTOX
Tańszy będzie olej rybi w płynie, którego producent nie doprecyzowuje, np. z jakich ryb pochodzi albo jakie zawiera składniki.

Najczęściej zadawane pytania
-
Czy można łączyć tran i olej (np. z czarnuszki, dla uczniów, olej lniany)?
-
Nie ma przeciwwskazań do łączenia różnych olejów. Każdy z nich ma trochę inne właściwości. To produkty, które się uzupełniają. Tran Olini jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 – DHA i , a także witamin D3 i A. Olej lniany Olini charakteryzuje wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (alfa-linolenowego, ALA). Z kolei Olej z czarnuszki Olini jest źródłem kwasu linolowego (LA) z grupy omega-6, a także tymochinonu.
-
Co warto przyjmować dodatkowo oprócz tranu?
-
To zależy od indywidualnych potrzeb. Bez wiedzy na temat stanu zdrowia i nawyków żywieniowych ciężko wskazać konkretne dodatki do diety. Jeśli celem jest wzmocnienie odporności, można rozważyć dodatkową suplementację witaminy C i cynku.
-
Jaki sok lub syrop polecacie do tranu i oleju z czarnuszki?
-
Zarówno olej z czarnuszki, jak i tran, zawierają związki, które wspomagają pracę układu odpornościowego i łagodzą stan zapalny towarzyszący infekcjom. Jednak nie są dobrym źródłem witaminy C, która odgrywa bardzo ważną rolę w profilaktyce infekcji. W związku z tym, oprócz oleju z czarnuszki i tranu, można stosować dodatkowo soki bogate w witaminę C (np. sok z maliny i jagody kamczackiej, maliny i aronii, czarnego bzu albo pigwowca). Do tego można dodać jeszcze miód, który - ze względu na swoje działanie antybakteryjne - jest nazywany „naturalnym antybiotykiem”.
-
Czy tran i witamina D3 to to samo?
-
Nie. Tran to olej z wątroby dorsza, który zawiera witaminę D. Z kolei witamina D to mikroskładnik, którego organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Można dostarczać ją wraz z dietą lub przez skórę (w wyniku syntezy promieni UVB).
-
Z czym nie łączyć tranu?
-
Tran może wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi, w tym z suplementami z witaminą K, która odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Warto zachować ostrożność, jeśli przyjmujemy już suplementy z witaminą D3.
-
Na co pomaga picie tranu?
-
Tran wspiera ogólne zdrowie. Dostarcza DHA i EPA, czyli kwasów omega-3, które wspierają serce i mózg. Zawiera także witaminę D – ważny składnik dla układu odpornościowego oraz witaminę A, niezbędną dla prawidłowego widzenia.
-
O jakiej porze dnia najlepiej przyjmować tran?
-
Pora przyjmowania tranu jest dowolna. Polecamy picie go o stałej porze np. przed śniadaniem. Wtedy łatwiej wyrobić nawyk, dzięki czemu można szybciej zauważyć efekty suplementacji.
-
Czy tran ma skutki uboczne?
-
Nie. Tran to bezpieczny produkt, który nie powoduje skutków ubocznych. W przypadku nadwrażliwości układu pokarmowego polecamy zachować ostrożność. Przeciwskazaniem do spożywania tranu jest alergia na ryby.
-
Ile EPA i DHA jest w jednej porcji Tranu Olini?
-
W porcji tranu dla dorosłych (5 ml) znajduje się 912 mg DHA+EPA.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.