Tran z wątroby dorsza Olini
59,90 zł
Co to jest tran?
Czy wiesz, co to jest tran i dlaczego Twoja babcia podawała Ci go na łyżeczce, szczególnie jesienią i zimą?
To olej z wątroby dorsza atlantyckiego (Gadus morhua). Dawniej był lekarstwem, dziś to produkt z kategorii suplementy diety i przedmiot wielu badań.
Tran z dorsza od Olini pochodzi z ryb ze zrównoważonych połowów
Nasz tran właściwości zawdzięcza sposobowi produkcji. Pozyskiwany jest ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego.
Dziko żyjące ryby zostały złowione zgodnie z rygorystycznymi Standardami Zrównoważonego Rybołówstwa. Potwierdza to certyfikat Marine Stewardship Council (MSC), który ma producent naszego tranu.
Zrównoważone połowy w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski. Zapewniają też bezpieczną przyszłość społecznościom rybackim i ludziom z branży rybackiej.
MSC przyznaje się konkretnym rybakom, którzy prowadzą połowy określonego stada, na 5 lat. Co roku muszą oni poddawać się audytowi i stale usprawniać swoje działania.
Właściwości tranu
Ze względu na mały dostęp do słońca, zwłaszcza od października do maja, suplementujesz witaminę D. Do tego łykasz tabletki z witaminą A i kwasy omega-3 w kapsułkach. Tran Olini ma to wszystko w 1 butelce!
Nasz olej z wątroby dorsza jest poddany delikatnemu oczyszczaniu, dzięki czemu:
- nie zawiera zanieczyszczeń – w tym metali ciężkich (np. rtęci, ołowiu), dioksyn i pestycydów (PCB)
- ma mniej alergenów, jak np. białka ryb
- spełnia normy i standardy bezpieczeństwa
Swojemu organizmowi warto dostarczać różnych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Natomiast obecnie spożywamy zbyt dużo kwasów omega-6.
Tran to źródło kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega-3 i omega-6 (25 g/100 g), a także jednonienasyconych omega-9 (50 g/100 g) w korzystnej proporcji: 12,1:1:14.
TOTOX naszego „morskiego oleju” wynosi 5, co świadczy o jego wysokiej jakości. Oznacza, że olej jest świeży i że zawarte w nim kwasy tłuszczowe nie utleniają się, a Ty wyczujesz to m.in. w jego delikatnym smaku.
Tran - Badania
Warto wiedzieć
Tran z wątroby dorsza Olini - składniki
100% olej z wątroby dorsza Gadus morhua Linne (ryby)
Norwegia, Islandia
Dla dzieci i dorosłych, również kobiet w ciąży.
Można podawać dzieciom od 1. roku życia.
Delikatnie rybi, pozbawiony goryczy.
Morski, rybi.
Oleista.
Jasnożółty, półprzezroczysty.
Można pić go bezpośrednio z łyżeczki lub dodawać do napojów i potraw.
Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych. Zalecana dzienna porcja Tranu, której nie należy przekraczać to: 2,5 ml dla dzieci od 1. do 12. roku życia, 5 ml dla dzieci powyżej 12. roku życia i dorosłych. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Smak tranu neutralizują nasze soki i syropy, zwłaszcza syrop z malin i aronii. Składnik szota z olejem z czarnuszki, miodem i syropem.
Nie zawiera glutenu, sezamu, gorczycy i orzechów.
Data minimalnej trwałości oleju to 24 miesiące od daty produkcji oleju (znajduje się ona na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.Data minimalnej trwałości podana na stronie ma charakter orientacyjny. Data na opakowaniu może być krótsza, co wynika z naturalnego obiegu produktów i różnic między partiami. Produkt pozostaje w pełni wartościowy i bezpieczny do spożycia.
Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
To zjawisko naturalne, bez wpływu na jego właściwości. Powoduje go niska temperatura, w której olej jest trzymany. Co robić, gdy go zauważysz? Wypić tran mimo osadu i cieszyć się jego świeżością i składnikami!
Wartości odżywcze
| Wartości odżywcze | w 100 g | w porcji 2,5 ml (2,31 g) | w porcji 5 ml (4,62 g) | % RWS* w porcji 2,31 g | % RWS* w porcji 4,62 g |
| Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal | 86 kJ/ 21 kcal | 172 kJ/ 42 kcal | 1,05% | 2,1% |
| Tłuszcz | 100 g | 2,31 g | 4,62 g | 3,3% | 6,6% |
| w tym: | |||||
| - kwasy tłuszczowe nasycone | 18 g | 0,42 g | 0,84 g | 2,1% | 4,2% |
| - kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 50 g | 1,16 g | 2,32 g | - | - |
| - kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 25 g | 0,58 g | 1,16 g | - | - |
| Węglowodany | 0 g | 0 g | 0 g | 0% | 0% |
| - w tym cukry | 0 g | 0 g | 0 g | 0% | 0% |
| Białko | 0 g | 0 g | 0 g | 0% | 0% |
| Sól | 0 g | 0 g | 0 g | 0% | 0% |
| Zawiera | |||||
| Witamina A | 33200 µg | 767 µg | 1534 µg | 96% | 192% |
| Witamina D3 | 295 µg (11 800 IU) | 6,8 µg (272 IU) | 13,6 µg (544 IU) | 136% | 272% |
| Omega-3 EPA+DHA | 19 600 mg | 456 mg | 912 mg | 182% | 364% |
| w tym: | |||||
| - Omega-3 DHA | 11 000 mg | 256 mg | 512 mg | 102% | 204% |
| - Omega-3 EPA | 8600 mg | 200 mg | 400 mg | 80% | 160% |
| TOTOX: 5 |
| *Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal) |
Na co pomaga tran?
Po co przyjmować tran? Na co pomaga?
Z każdą jego porcją (5 ml) dostarczasz swojemu organizmowi:
◦ witaminy A – 1534 µg, która pomaga:
- w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- zachować zdrową skórę
- w utrzymaniu prawidłowego widzenia
- utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych
- utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza
◦ witaminy D3 – 13,6 µg (544 IU), która pomaga w:
- prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- utrzymaniu zdrowych kości
- prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
- utrzymaniu zdrowych zębów
- prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu
◦ kwasów omega-3
◦ DHA (dokozaheksaenowego) – 512 mg, który przyczynia się do:
- utrzymania prawidłowego widzenia*
- utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu*
◦ EPA (eikozapentaenowego) – 400 mg
- kwasy EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca*
*korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie
Zastosowanie tranu
Tran – wskazania
Olej z wątróbek dorsza polecamy całej rodzinie, a szczególnie dla:
- dzieci przy rozszerzaniu diety (BLW)
- seniorek i seniorów
Kiedy nie brać tranu?
Czy tran jest bezpieczny? Tak, a w razie wątpliwości warto o stosowaniu tranu porozmawiać ze swoim lekarzem.
Ograniczenia w piciu tranu to:
- alergia na ryby i skorupiaki
- choroby serca i krwi
- suplementacja witaminy A
Witamina A
Zachowaj ostrożność, jeśli już suplementujesz witaminę A. Jeśli przyjmiesz jej za dużo, możesz mieć problemy z kośćmi i narażasz się na ryzyko wystąpienia osteoporozy.
Nadmiar witaminy A jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
Jeśli jednak pijesz zalecaną porcję Tranu – nie ma powodów do obaw. Organizm i tak nie wchłania 100% witaminy przyjętej z olejem.
Jak pić tran?
Tran dla dorosłych – ile brać, jak przyjmować?
Stosuj olej z wątróbek dorsza:
- z łyżeczki/miarki i w szocie
- codziennie, przez cały rok
- w odpowiednich porcjach
Możesz też stosować go jako dodatek do:
- szotów
- owocowych koktajli
- dressingów do sałatek
- smoothie bowls
Włącz tran do picia jako element zrównoważonego sposobu odżywiania się i zdrowego stylu życia!
Tran – ile pić?
Rekomendowana dzienna porcja:
Dzieci:
- od 1. roku życia – 2,5 ml (pół łyżeczki)
- od 12. roku życia – 5 ml (łyżeczka)
Dorośli:
- 5 ml (łyżeczka)
Jak stosować tran? Przepis na szot
Olej z wątroby dorsza możesz pić w pysznym szocie!
Składniki:
- 5 ml (1 łyżeczka) Tranu Olini
- 2 ml (ok. 0,5 łyżeczki) soku z cytryny
- 6 ml (ok. 1 łyżeczka) Soku malinowego Olini
- Miód rzepakowy kremowany z truskawką Olini
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj Tran z sokiem z cytryny i Sokiem malinowym.
- Dodaj miodu.
- Mieszaj do połączenia wszystkich składników.
- Wypij ze smakiem!
Tran z dorsza – cena
Cena tranu będzie wyższa, jeśli:
- posiada certyfikat MSC
- ma delikatny smak, który świadczy o jego świeżości
- nie zawiera zbędnych składników pomocniczych
- jest czysty, co potwierdzają badania
- producent informuje o zawartości składników i pochodzeniu oleju
- jest w ciemnej butelce, która chroni jego zawartość przed światłem
- ma niski wskaźnik TOTOX
Tańszy będzie olej rybi w płynie, którego producent nie doprecyzowuje, np. z jakich ryb pochodzi albo jakie zawiera składniki.
Najczęściej zadawane pytania
-
Czy można łączyć tran i olej (np. z czarnuszki, dla uczniów, olej lniany)?
-
Nie ma przeciwwskazań do łączenia różnych olejów. Każdy z nich ma trochę inne właściwości. To produkty, które się uzupełniają. Tran Olini jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 – DHA i , a także witamin D3 i A. Olej lniany Olini charakteryzuje wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (alfa-linolenowego, ALA). Z kolei Olej z czarnuszki Olini jest źródłem kwasu linolowego (LA) z grupy omega-6, a także tymochinonu.
-
Co warto przyjmować dodatkowo oprócz tranu?
-
To zależy od indywidualnych potrzeb. Bez wiedzy na temat stanu zdrowia i nawyków żywieniowych ciężko wskazać konkretne dodatki do diety. Jeśli celem jest wzmocnienie odporności, można rozważyć dodatkową suplementację witaminy C i cynku.
-
Jaki sok lub syrop polecacie do tranu i oleju z czarnuszki?
-
Zarówno olej z czarnuszki, jak i tran, zawierają związki, które wspomagają pracę układu odpornościowego i łagodzą stan zapalny towarzyszący infekcjom. Jednak nie są dobrym źródłem witaminy C, która odgrywa bardzo ważną rolę w profilaktyce infekcji. W związku z tym, oprócz oleju z czarnuszki i tranu, można stosować dodatkowo soki bogate w witaminę C (np. sok z maliny i jagody kamczackiej, maliny i aronii, czarnego bzu albo pigwowca). Do tego można dodać jeszcze miód, który - ze względu na swoje działanie antybakteryjne - jest nazywany „naturalnym antybiotykiem”.
-
Czy tran i witamina D3 to to samo?
-
Nie. Tran to olej z wątroby dorsza, który zawiera witaminę D. Z kolei witamina D to mikroskładnik, którego organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Można dostarczać ją wraz z dietą lub przez skórę (w wyniku syntezy promieni UVB).
-
Z czym nie łączyć tranu?
-
Tran może wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi, w tym z suplementami z witaminą K, która odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Warto zachować ostrożność, jeśli przyjmujemy już suplementy z witaminą D3.
-
Na co pomaga picie tranu?
-
Tran wspiera ogólne zdrowie. Dostarcza DHA i EPA, czyli kwasów omega-3, które wspierają serce i mózg. Zawiera także witaminę D – ważny składnik dla układu odpornościowego oraz witaminę A, niezbędną dla prawidłowego widzenia.
-
O jakiej porze dnia najlepiej przyjmować tran?
-
Pora przyjmowania tranu jest dowolna. Polecamy picie go o stałej porze np. przed śniadaniem. Wtedy łatwiej wyrobić nawyk, dzięki czemu można szybciej zauważyć efekty suplementacji.
-
Czy tran ma skutki uboczne?
-
Nie. Tran to bezpieczny produkt, który nie powoduje skutków ubocznych. W przypadku nadwrażliwości układu pokarmowego polecamy zachować ostrożność. Przeciwskazaniem do spożywania tranu jest alergia na ryby.
-
Ile EPA i DHA jest w jednej porcji Tranu Olini?
-
W porcji tranu dla dorosłych (5 ml) znajduje się 912 mg DHA+EPA.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.



























.jpg)