ALERGIA? 🤧 Nie w tym roku! Sięgnij po Olej z czarnuszki!
Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 199 zł
Świeże oleje z rodzinnej olejarni

Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem Olini

Najwięcej probiotyków wśród zakwasów Olini
vegetables Pyszny, korzenny smak
bubbles Pij ze smakiem, aby wspierać jelita
c Najbogatsze źródło probiotyków wśród naszych zakwasów: 5,5 x 10⁷ CFU/ml
Wybierz Objętość netto:
Najczęściej wybierane przez naszych klientów pojemności to 500 ml i 1 litr.

34,90 zł

Bezpieczne zakupy:
Przelewy24 PayPo PayPal BLIK MasterCard VISA
Zapytaj nas o ten produkt: 693 222 687
Czas realizacji: 2-3 dni robocze
Darmowa dostawa już od 199 zł
Zakwas z buraków, ale z korzennym twistem. Polubią go wszyscy fani kiszonek. Wyniki badań Uniwersytetu Medycznego w Łodzi dowiodły, że zawiera najwięcej bakterii probiotycznych Lactobacillus i Bifidobacterium spośród naszych warzywnych zakwasów. To także źródło cennych składników świeżych buraków, do których masz dostęp przez cały rok.
wegański
przebadany przez UMED z Łodzi

Zakwas z buraków z imbirem, cytryną i kurkumą – właściwości

Nasz zakwas z buraków z imbirem, cytryną i przyprawami to produkt rzemieślniczy. Powstaje na bazie tradycyjnej receptury w wyniku fermentacji buraków, bez żadnych konserwantów, przyspieszaczy kiszenia czy barwników.

Wytwarza się go ze starannie wyselekcjonowanych warzyw z gospodarstwa w Puszczy Knyszyńskiej na Podlasiu. Następnie dodaje cytrynę i doprawia. Zachwyci Cię pięknym buraczanym kolorem i pysznym kwaskowym smakiem, podkreślonym pikantnym imbirem i kurkumą.

Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus i Bifidobacterium (5,5 x 10⁷ CFU/ml), które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Są one elementem mikrobioty jelit i wspierają pracę tego obszaru. Uniwersytet Medyczny w Łodzi wykazał, że zakwas buraczany z imbirem jest ich największym źródłem wśród zakwasów Olini.

Fermentacja zakwasu nie ustaje – z upływem czasu jedynie zmniejsza swoją intensywność, dlatego jest lekko gazowany. To produkt w pełni naturalny i „żywy”. Może też lekko się pienić czy zwiększać swoją objętość. Mocniejsze schłodzenie powinno te procesy spowolnić.

Warto wiedzieć

Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem Olini - składniki

Buraki, cytryna, woda, sól kłodawska, kurkuma, imbir, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek.

Wyprodukowano w:

Polska

Dla kogo:

Polecany po wysiłku fizycznym, w stanach osłabienia, dla sportowców i osób aktywnych. Chętnie wybierany przez kobiety w ciąży, dzieci i osoby z niską zawartością żelaza. Idealny dla wsparcia odporności po antybiotykoterapii, na poprawę trawienia i wsparcie naturalnej flory bakteryjnej jelit.

Smak:

Kwaskowaty smak charakterystyczny dla kiszonek. Z lekko wyczuwalnym, pikantnym posmakiem imbiru i kurkumy.

Konsystencja:

Może zawierać naturalny osad.

Kolor:

Rubinowy kolor.

Informacje dla alergików:

Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.

Termin przydatności do spożycia:

Termin przydatności zakwasu do spożycia to 5 miesięcy od daty ukiszenia (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.

Przechowywanie:

Zakwas z buraków z cytryną i przyprawami trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C) zarówno przed, jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania na zimno lub jako dodatek do ugotowanego barszczu.

Gazowanie zakwasu:

Nasz zakwas to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może lekko gazować. Zakwas należy mocno schłodzić, wówczas musowanie się zmniejsza.

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 43 kJ/ 10,2 kcal
tłuszcz 0 g
węglowodany 1,9 g
w tym cukry 0,5 g
białko 0,6 g
sól 1,4 g
CFU 5,5 x 10⁷ CFU/ml

Dlaczego warto sięgnąć po kiszonkę z buraka z imbirem, cytryna i kurkumą?

  1. To prosty sposób na więcej warzyw i ich cennych składników w Twojej diecie

    Proces kiszenia sprawia, że składniki odżywcze surowych warzyw lepiej się wchłaniają i przyswajają. Jedzenie ich może wspierać zdrowie mózgu, serca i układu trawiennego, poprawiać osiągi sportowe czy łagodzić stany zapalne.

  2. Masz dostęp do świeżych warzyw, w zimie i na przednówku

    Kiszonki to ratunek, gdy warzywniaki wieją pustkami. Zakwasy są bardziej wartościowe niż mrożonki czy warzywa z puszki. I o wiele lepiej smakują!

  3. Składnik diety cukrzycowej

    Nasz zakwas z buraków z imbirem to produkt niesłodzony, o niskim indeksie glikemicznym. W wyniku kiszenia, w warzywach zmniejsza się ilość cukru, który jest zużywany przez bakterie odpowiedzialne za fermentację. Poza tym, według badań, jedzenie buraków ma pozytywny wpływ na zdrowie osób z cukrzycą.

  4. Element zbilansowanej diety

    Włącz nasz zakwas do diety, jeśli szukasz kiszonek dobrej jakości.

  5. Długi termin ważności bez konserwantów

    Kiszenie, które jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania żywności, pozwala cieszyć się zakwasami przez długi czas. Do tego nie niszczy ich wartości odżywczych.

  6. Źródło probiotyków potwierdzone badaniem

    Wszystkie nasze zakwasy warzywne zawierają bakterie rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Zalicza się je do bakterii fermentacji kwasu mlekowego, które mają udowodniony, pozytywny wpływ na układ pokarmowy człowieka.

  7. Jeszcze więcej składników odżywczych i związków bioaktywnych

    Oprócz pożywnych buraków, w naszym zakwasie jest też kurkuma. Zawiera ona kurkuminę – substancję o silnym, przeciwzapalnym działaniu. Pijąc nasz zakwas, korzystasz również ze składników odżywczych i związków bioaktywnych zawartych w imbirze. Według badań, mogą one chronić przed infekcjami i działać pozytywnie na mózg.

Zakwas buraczany z cytryną, kurkumą i imbirem – zastosowanie

Zakwas buraczany możesz pić o dowolnej porze. Wybierz swoją ulubioną! Niektórzy wolą spożywać go o poranku, na czczo. Inni nasi klienci robią to wieczorem, przed pójściem spać. Można też pić go do obiadu. Dzięki poręcznej butelce, możesz zabrać go ze sobą do pracy i popijać podczas lunchu.

Jak używać?

Zakwas z buraków z imbirem stosuj zawsze na zimno – wtedy skorzystasz z pełni jego właściwości. Dla tych, którzy chcą wzbogacić nim smak barszczu lub innej potrawy – polecamy dodawać go tuż przed podaniem.

Dla lepszych efektów, pij zakwas codziennie, w odpowiednich ilościach.

Dzieci:

  • od 1 roku życia – 1-2 łyżki
  • od 2 lat – 4-5 łyżek i więcej

Dorośli:

  • ½ szklanki

Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem Olini - opinie

  • Pyszny. Pije mama, tata i roczniak! Wzmacniamy odporność i pochłaniamy żelazo!!! Polecam.
    — Martyna
    Opinia zweryfikowana zakupem 28.03.2021
  • pyszny i bezpiecznie zapakowany .polecam
    — Joanna
    Opinia zweryfikowana zakupem 01.08.2021
  • Bardzo dobry
    — Agnieszka
    Opinia zweryfikowana zakupem 19.11.2021
  • Polecam są pyszne
    — Krystyna
    Opinia zweryfikowana zakupem 10.03.2021
  • Jakie to jest pyszne! Wiem, że zdrowe, oczywiście, przede wszystkim. Ale jakie pyszne! Polecam zakwas i sklep. Szybko i bezpiecznie dotarły buteleczki. Zamówiłam więcej.
    — anonim
    Opinia zweryfikowana zakupem 21.12.2020
  • Bardzo smaczny zakwas., na efekty muszę czekać. Polecam
    — Elżbieta
    Opinia zweryfikowana zakupem 20.07.2021
  • Przepyszny, wg mnie najlepszy zaraz po zakwasiku dla dzieci :)
    — Małgorzata
    Opinia zweryfikowana zakupem 13.11.2021
  • Super!!!
    — Marcin
    Opinia zweryfikowana zakupem 17.03.2021
  • Przepyszny, piękny kolor, przyjemny zapach.
    — Jolanta
    Opinia zweryfikowana zakupem 18.04.2021
  • Dzieciaki piją. Polecam.
    — Sylwia
    Opinia zweryfikowana zakupem 03.02.2021

Opinie ekspertów

  • “Ten zakwas to jest SZTOS! Bomba probiotyczna. "
    — Ania nebule.pl
  • “Uwielbiam. Dla mnie zakwas z buraków jest synonimem harmonijnego, wyrazistego w smaku przetworu, który wszechstronnie wzmacnia organizm. W zakwasie z buraków – w mojej ocenie – najcenniejsze są te składniki: biodostępne żelazo duża zawartość kwasu foliowego wysoka zawartość witamin z grupy B związki azotowe – obniżają ciśnienie, poprawiają wydolność betaina – czyli ten czerwony barwnik, działający jako zmiatacz wolnych rodników i wspiera wątrobę minerały – potas, cynk, magnez pierwiastki śladowe – np.: kobalt, miedź Ten zestaw nadaje zakwasom właściwości krwiotwórcze i czyni zakwas buraczany doskonałym produktem na wyprowadzenie organizmu z anemii i podbicie żelaza. Oczywiście zakwas to naturalny probiotyk. Możemy go potraktować jako środek, który ma wzmocnić odporność organizmu, szczególnie po antybiotykoterapii i zadbać o odbudowę prawidłowej flory jelit.”
    — Pan Tabletka pantabletka.pl
  • “Zakwasy Olini to świetne napoje probiotyczne. Smakują bardzo specyficznie! Zakwasy są smaczne, ale mają oryginalny posmak. Lekko, hmm… jakby to określić – kwaśny-ostry-a na końcu słodkawy:) Nasze starsze dzieci chętnie je piją. Antek to w ogóle lubi – ma swoje buteleczki w lodówce i … pije „z gwinta”;)
    — Alaantkoweblw alaantkoweblw.pl
  • “Żelazo jest o tyle istotne, że jego zasoby w ciąży mogą wpływać na masę urodzeniową dziecka, a niedobory mogą sprzyjać przedwczesnemu porodowi. [...] Żeby poprawić stan żelaza w organizmie, można wykorzystać właśnie zakwas buraczany. Wysoka zawartość witaminy C poprawia wchłanianie tego ważnego pierwiastka. Szczególnie dla mam wegetarianek lub weganek zakwas może być jego świetnym źródłem.”
    — Hafija hafija.pl

Najczęściej zadawane pytania

Po rozpakowaniu paczki włóż go do lodówki dla schłodzenia przed pierwszym otwarciem. Następnie przechowuj go zgodnie ze wskazówkami.
Nasz zakwas to produkt żywy, "pracujący", w 100% naturalny. W zależności od etapu fermentacji, a nawet pory roku i metody przechowywania, może mniej lub bardziej musować, gazować lub się pienić. To normalnie, a nawet pożądane, bo świadczy o świeżości i najwyższej jakości produktu. Transport i związane z nim wstrząsanie zawartością może gazowanie zakwasu lekko zwiększyć. Warto taką butelkę schłodzić w lodówce lub na jakiś czas zostawić niedokręconą. To powinno pomóc.
Tak. Nie ma żadnych przeciwwskazań do łączenia tych dwóch produktów w diecie. Mało tego, warto to robić ponieważ każdy z nich wspiera nasz organizm w inny sposób.
Zakwas z buraków to zdrowa kiszonka. Jest źródłem probiotyków, witamin i mikroelementów, o których obecność w diecie właśnie w ciąży i podczas karmienia piersią należy szczególnie dbać. Do tego zakwas z buraków zawiera dobrze przyswajalne żelazo i kwas foliowy, czyli dwa składniki, na które zapotrzebowanie w tym okresie rośnie.
Te dwa produkty idealnie się uzupełniają. Zakwas z buraków dostarcza więcej witamin i minerałów, a Zakwas z kapusty to probiotyki, witamina C, i biodostępna siarka. Witamina C z kiszonej kapusty poprawia wchłanianie żelaza z zakwasu z buraków. Zakwas z buraków i Zakwas z kiszonej kapusty zawierają również nieco inne szczepy bakterii probiotycznych, a im większa różnorodność tych szczepów tylko lepiej dla naszych jelit. Także te dwa zakwasy to duet idealny.
Jasne. Zakwas dodany do zupy świetnie pogłębi jej smak i kolor. Należy pamiętać, że podgrzany straci jednak część swoich właściwości.
Nasz Zakwas z buraków to produkt żywy, pracujący. Najlepiej przechowywać go w lodówce - przed i po otwarciu. Nie należy obawiać się o jego świeżość, w niskiej temperaturze jest on bezpieczny - w końcu tradycyjnie kiszonki w piwnicach naszych babć stały miesiącami.

Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy

  • Zakwas z buraków do picia
    Zakwas z buraków do picia
    Zuzanna Adamkiewicz-Kiwer
    28 lip 2021
    Zakwas z buraków do picia
    Naturalny zakwas buraczany do picia - polski superfood, napój mocy, naturalny probiotyk, pełen składników odżywczych - o zakwasie z buraka mówi się w samych superlatywach. Niektórzy z Was usłyszeli o
    Czytaj
  • Zakwasy w diecie warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej
    Zakwasy w diecie warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej
    Ula Głąb
    2 maj 2021
    Zakwasy w diecie warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej
    Dieta warzywno–owocowa dr Dąbrowskiej ma już spore grono zagorzałych zwolenników.  Niemniej jednak liczba osób, które mają do niej dość krytyczny stosunek, jest porównywalna do liczby jej fanów. Tak c
    Czytaj
  • Najczęstsze pytania o zakwas z buraków
    Najczęstsze pytania o zakwas z buraków
    Zuzanna Adamkiewicz-Kiwer
    17 wrz 2023
    Najczęstsze pytania o zakwas z buraków
    Zakwas z buraków, niby wszystko o nim wiemy, a wciąż pojawiają się pytania o to, jak go zrobić? Jak pić? Czy zakwas buraczany można zrobić bez soli i przypraw? Czy można zalać zakwas z buraków zimną w
    Czytaj
Zobacz wszystkie artykuły

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

  • Świeżość
    Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
  • Natura i nauka
    Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają tysiące klientów!
  • Dobry skład
    Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
  • Jak od babci
    Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
  • Bezpieczna dostawa
    Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Idealne uzupełnienie

  • Bestseller
    thermo Tłoczony na zimno i nierafinowany, naturalny osad
    drop Esencja czarnuszki – 1 litr oleju powstaje z 10 kg ziaren
    c 11,49 mg/g – wysoka zawartość tymochinonu
    bubbles Z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi
    Olej z czarnuszki
    Numer jeden wśród olejów roślinnych
    (4516 opinii)

    od 54,90 zł
  • drop Tłoczony na świeżo, łagodny w smaku, pozbawiony goryczy
    c Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (ALA) – 56,96 g/100 g
    star Korzystna proporcja omega-3 i omega-6 – ok. 3,5:1
    hand Przebadany przez zespół Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
    Olej lniany Olini
    Wysokolinolenowy
    (1964 opinie)

    od 28,90 zł
  • Bestseller
    bubbles Ocet rzemieślniczy, dojrzewający ponad 2 lata
    polska Z pysznych, polskich jabłek starych odmian
    hand Rekomendowany przez Fundację Insulinooporność
    Ocet jabłkowy Olini
    Rzemieślniczy, bioaktywny, długodojrzewający
    (732 opinie)

    od 29,90 zł
  • Kids
    steam Kremowy, łatwo się rozsmarowuje
    star Fascynuje maluchy różowym kolorem
    leaves Prawdziwy, czysty, świeży i z dużą ilością enzymów
    Miód rzepakowy kremowany z maliną Olini
    Miód malina! Słodki, owocowy i… różowy!
    (97 opinii)

    od 54,90 zł
Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.