
Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem Olini
34,90 zł

Zakwas z buraków z imbirem, cytryną i kurkumą – właściwości
Nasz zakwas z buraków z imbirem, cytryną i przyprawami to produkt rzemieślniczy. Powstaje na bazie tradycyjnej receptury w wyniku fermentacji buraków, bez żadnych konserwantów, przyspieszaczy kiszenia czy barwników.
Wytwarza się go ze starannie wyselekcjonowanych warzyw z gospodarstwa w Puszczy Knyszyńskiej na Podlasiu. Następnie dodaje cytrynę i doprawia. Zachwyci Cię pięknym buraczanym kolorem i pysznym kwaskowym smakiem, podkreślonym pikantnym imbirem i kurkumą.
Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus i Bifidobacterium (5,5 x 10⁷ CFU/ml), które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Są one elementem mikrobioty jelit i wspierają pracę tego obszaru. Uniwersytet Medyczny w Łodzi wykazał, że zakwas buraczany z imbirem jest ich największym źródłem wśród zakwasów Olini.
Fermentacja zakwasu nie ustaje – z upływem czasu jedynie zmniejsza swoją intensywność, dlatego jest lekko gazowany. To produkt w pełni naturalny i „żywy”. Może też lekko się pienić czy zwiększać swoją objętość. Mocniejsze schłodzenie powinno te procesy spowolnić.

Warto wiedzieć
Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem Olini - składniki
Buraki, cytryna, woda, sól kłodawska, kurkuma, imbir, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek.
Polska
Polecany po wysiłku fizycznym, w stanach osłabienia, dla sportowców i osób aktywnych. Chętnie wybierany przez kobiety w ciąży, dzieci i osoby z niską zawartością żelaza. Idealny dla wsparcia odporności po antybiotykoterapii, na poprawę trawienia i wsparcie naturalnej flory bakteryjnej jelit.
Kwaskowaty smak charakterystyczny dla kiszonek. Z lekko wyczuwalnym, pikantnym posmakiem imbiru i kurkumy.
Może zawierać naturalny osad.
Rubinowy kolor.
Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności zakwasu do spożycia to 5 miesięcy od daty ukiszenia (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.
Zakwas z buraków z cytryną i przyprawami trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C) zarówno przed, jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania na zimno lub jako dodatek do ugotowanego barszczu.
Nasz zakwas to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może lekko gazować. Zakwas należy mocno schłodzić, wówczas musowanie się zmniejsza.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 43 kJ/ 10,2 kcal |
tłuszcz | 0 g |
węglowodany | 1,9 g |
w tym cukry | 0,5 g |
białko | 0,6 g |
sól | 1,4 g |
CFU | 5,5 x 10⁷ CFU/ml |

Dlaczego warto sięgnąć po kiszonkę z buraka z imbirem, cytryna i kurkumą?
- To prosty sposób na więcej warzyw i ich cennych składników w Twojej diecie
Proces kiszenia sprawia, że składniki odżywcze surowych warzyw lepiej się wchłaniają i przyswajają. Jedzenie ich może wspierać zdrowie mózgu, serca i układu trawiennego, poprawiać osiągi sportowe czy łagodzić stany zapalne.
- Masz dostęp do świeżych warzyw, w zimie i na przednówku
Kiszonki to ratunek, gdy warzywniaki wieją pustkami. Zakwasy są bardziej wartościowe niż mrożonki czy warzywa z puszki. I o wiele lepiej smakują!
- Składnik diety cukrzycowej
Nasz zakwas z buraków z imbirem to produkt niesłodzony, o niskim indeksie glikemicznym. W wyniku kiszenia, w warzywach zmniejsza się ilość cukru, który jest zużywany przez bakterie odpowiedzialne za fermentację. Poza tym, według badań, jedzenie buraków ma pozytywny wpływ na zdrowie osób z cukrzycą.
- Element zbilansowanej diety
Włącz nasz zakwas do diety, jeśli szukasz kiszonek dobrej jakości.
- Długi termin ważności bez konserwantów
Kiszenie, które jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania żywności, pozwala cieszyć się zakwasami przez długi czas. Do tego nie niszczy ich wartości odżywczych.
- Źródło probiotyków potwierdzone badaniem
Wszystkie nasze zakwasy warzywne zawierają bakterie rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Zalicza się je do bakterii fermentacji kwasu mlekowego, które mają udowodniony, pozytywny wpływ na układ pokarmowy człowieka.
- Jeszcze więcej składników odżywczych i związków bioaktywnych
Oprócz pożywnych buraków, w naszym zakwasie jest też kurkuma. Zawiera ona kurkuminę – substancję o silnym, przeciwzapalnym działaniu. Pijąc nasz zakwas, korzystasz również ze składników odżywczych i związków bioaktywnych zawartych w imbirze. Według badań, mogą one chronić przed infekcjami i działać pozytywnie na mózg.
Zakwas buraczany z cytryną, kurkumą i imbirem – zastosowanie
Zakwas buraczany możesz pić o dowolnej porze. Wybierz swoją ulubioną! Niektórzy wolą spożywać go o poranku, na czczo. Inni nasi klienci robią to wieczorem, przed pójściem spać. Można też pić go do obiadu. Dzięki poręcznej butelce, możesz zabrać go ze sobą do pracy i popijać podczas lunchu.
Jak używać?
Zakwas z buraków z imbirem stosuj zawsze na zimno – wtedy skorzystasz z pełni jego właściwości. Dla tych, którzy chcą wzbogacić nim smak barszczu lub innej potrawy – polecamy dodawać go tuż przed podaniem.
Dla lepszych efektów, pij zakwas codziennie, w odpowiednich ilościach.
Dzieci:
- od 1 roku życia – 1-2 łyżki
- od 2 lat – 4-5 łyżek i więcej
Dorośli:
- ½ szklanki

Opinie ekspertów
Najczęściej zadawane pytania
-
Co zrobić po otrzymaniu przesyłki z zakwasem?
-
Po rozpakowaniu paczki włóż go do lodówki dla schłodzenia przed pierwszym otwarciem. Następnie przechowuj go zgodnie ze wskazówkami.
-
Zakwas po otwarciu gazuje i się pieni. Czy to oznacza, że się zepsuł?
-
Nasz zakwas to produkt żywy, "pracujący", w 100% naturalny. W zależności od etapu fermentacji, a nawet pory roku i metody przechowywania, może mniej lub bardziej musować, gazować lub się pienić. To normalnie, a nawet pożądane, bo świadczy o świeżości i najwyższej jakości produktu. Transport i związane z nim wstrząsanie zawartością może gazowanie zakwasu lekko zwiększyć. Warto taką butelkę schłodzić w lodówce lub na jakiś czas zostawić niedokręconą. To powinno pomóc.
-
Czy można łączyć Zakwas z buraków z Olejem z czarnuszki?
-
Tak. Nie ma żadnych przeciwwskazań do łączenia tych dwóch produktów w diecie. Mało tego, warto to robić ponieważ każdy z nich wspiera nasz organizm w inny sposób.
-
Czy można pić zakwasy w ciąży i podczas karmienia piersią?
-
Zakwas z buraków to zdrowa kiszonka. Jest źródłem probiotyków, witamin i mikroelementów, o których obecność w diecie właśnie w ciąży i podczas karmienia piersią należy szczególnie dbać. Do tego zakwas z buraków zawiera dobrze przyswajalne żelazo i kwas foliowy, czyli dwa składniki, na które zapotrzebowanie w tym okresie rośnie.
-
Czy można pić jednocześnie zakwas z buraków i z kapusty?
-
Te dwa produkty idealnie się uzupełniają. Zakwas z buraków dostarcza więcej witamin i minerałów, a Zakwas z kapusty to probiotyki, witamina C, i biodostępna siarka. Witamina C z kiszonej kapusty poprawia wchłanianie żelaza z zakwasu z buraków. Zakwas z buraków i Zakwas z kiszonej kapusty zawierają również nieco inne szczepy bakterii probiotycznych, a im większa różnorodność tych szczepów tylko lepiej dla naszych jelit. Także te dwa zakwasy to duet idealny.
-
Czy Zakwas z buraków można użyć do przygotowania barszczu?
-
Jasne. Zakwas dodany do zupy świetnie pogłębi jej smak i kolor. Należy pamiętać, że podgrzany straci jednak część swoich właściwości.
-
Jak długo można przechowywać zakwas po otwarciu?
-
Nasz Zakwas z buraków to produkt żywy, pracujący. Najlepiej przechowywać go w lodówce - przed i po otwarciu. Nie należy obawiać się o jego świeżość, w niskiej temperaturze jest on bezpieczny - w końcu tradycyjnie kiszonki w piwnicach naszych babć stały miesiącami.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.